fbpx
kedd, június 25Kedvcsináló ötletek

Kirándulás Tenerifén – Icod és Garachico

Kirándulás Tenerifén – A tenerifei tartózkodásunk első heteiben főként a déli részeket és strandokat részesítettük előnyben. Ez nem is csoda, lévén január 2-án érkeztünk a szigetre, ezért a meleget, napsütést kerestük első sorban.

Mire eljutottunk volna a sziget északi felére, két hónapra karanténba zárt bennünket a járvány, de amint ismét lehetett mozogni a szigeten, elindultunk északra.

Kirándulás Tenerifén – irány észak: az ezeréves sárkányfa Icod-ban, a hamvaiból újjá épült Garachico, és még sok más érdekes látnivaló >>

 

Icod de los Vinos és az ezeréves sárkányfa

Az északnyugati Icod de los Vinos falu a kiváló borokról, a 18 méter magas „ezeréves” (valójában 5-600 évre tehető a kora), fokozottan védett sárkányfáról, és a 15. században épült San Marcos templomról híres. Pusztán a Drago Milenario nevű sárkányfa miatt sokan látogatnak ide, mely a Föld legöregebb sárkányfája lehet. Egy nagyon kedvelt, és színvonalas múzeumnak is otthona a város, nevezetesen az Artlandya babamúzeumé. Az Icod de los Vinos-tól északra lévő San Marcos-ban, szélvédett öbölben elhelyezkedő strand főleg a helyiek körében látogatott.

Icod de los Vinos ezereves sarkanyfa
Icod de los Vinos, Drago Milenario, avagy az ezeréves sárkányfa

 

Icod de los Vinos-tól mindössze 3 km-re helyezkedik el a Cueva del Viento, az EU legnagyobb, és a világ egyik legnagyobb vulkanikus, láva által létrehozott barlangja. Nagyon érdekes, látványos, egyedi program.

cueva viento
Barlangászás, kirándulás Tenerifén – Cueva del Viento

 

A hamvaiból felépülő Garachico

A sziget északi részén, Santa Cruz de Tenerifétől 52 km-re található Garachico az egyik legnépszerűbb kirándulási célpont a szigeten. Szép, békés, hangulatos hely, szemet gyönyörködtető házakkal, templomokkal, hamisíthatatlan spanyol hangulattal.

garachico kirandulas tenerifen
Kirándulás Tenerifén – Garachico belváros

 

Leginkább arról nevezetes, hogy egy 1706-os vulkánkitörés elpusztította a falut. Ennek köszönhetően  azonban természetes sziklamedencék jöttek létre, a vulkanikus sziklák feltöltődtek tengervízzel. Ezekben a medencékben úszkálni igazán különleges élmény. A helyiek a lávára építették újra falujukat. Ezeken kívül strand itt nincs.

garachico medencek
Garachico – a vulkánkitörés alkotta medencék

 

Masca

A 650 méter magasan fekvő Masca egy picike település a Teno-hegységnél mindössze 90 lakossal. Nem túlzás festőinek nevezni a szigetnek ezt a részét, amelyről úgy tartják, hogy egykoron kalózok búvóhelye volt, ugyanis fekvésének köszönhetően rendkívül jól belátható az óceán, és a megtámadandó hajók.

Santiago del Teide-ből érdemes indulni, de a falu nehezen megközelíthető, meredek, igen hátborzongató szerpentines úton kell haladni (lehetőség van busszal, vagy szervezett túra keretében is ide jönni), amely mély szurdokokkal és buja zöld növényzettel, ciprusokkal, pálmafákkal van övezve.

ut masca
Tenerife kirándulás Masca-ba – hátborzongató az odavezető út, csak erős idegzetűeknek

 

Punta de Teno

Ami ez ellen a látnivaló ellen szól, épp azt az érvet tudjuk felhozni mellette is: csak autóval közelíthető meg, de az ide vezető út kifejezetten kalandos, izgalmas és látványos. A teljes régiót nemzeti parkká nyilvánították, és ennek megfelelően az érintetlen természet könnyen elvarázsolja majd.

Punto de Teno Tenerife
Kirándulás Tenerifén, annak is a legnyugatibb csücskében – Punta de Teno

 

Az út Teno felé elég félelmetes, a függőleges sziklafalból van kirobbantva. A sziget észak-nyugati csücskéből lehet eljutni ide. Aki elhatározza, hogy megnézi a világítótornyot, az ne lepődjön meg a behajtani tilos táblán és ez ne is tántorítsa el.

A szerpentinek megrázkódtatásai után felüdülés egy jó kávé (vagy épp sör) Santiago del Teide valamelyik kávézójában. Innen már csak pár kilométer a Los Gigantes sziklái, és a tengerpart.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük