fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

Tenerifei kirándulás – Candelaria – Güimar – San Miguel de Tajao – El Medano

Tenerifei kirándulás – Santa Cruz-ból az autópályán gyorsan vissza lehet jutni a meleg déli strandokra, de mivel a változatosság gyönyörködtet, mi egy kisebb autós kirándulást tettünk hazafelé.

Parkoló autókat nyaldosó hullámok Candelaria-ban, piramisok Gümiar-ban, haléttermek Tajao-ban, szörf El Medano-ban, ez is mind Tenerife >>

 

Spanyolország egyik legnagyobb temploma – Miasszonyunk-bazilika, Candelaria

Spanyolország büszke katolikus hagyományaira még akkor is, ha a spanyol hódítók a hit terjesztését használták alibinek Latin-Amerika őslakos népeinek kiirtására és kifosztására. Kis főpróbája volt ennek a folyamatnak Tenerife leigázása – az itt élő, eredetileg észak-afrikai származású guancs őslakók ellenálltak a spanyol hódításnak – az erőszak és a spanyolok által behurcolt pestis viszont végül felszámolta a guancs lakosságot, a szörnyűségeket túlélő maroknyi őslakót pedig keresztény hitre térítették, nyelvük, kultúrájuk elveszett.

bazilika candelaria tenerife
Tenerifei kirándulás – Bazilika, Candelaria

 

A mai kor civilizált embere – reményeink szerint – már nem így kezelné ez a szituációt, erre bizonyíték az, hogy Tenerife szigetén járva lépen nyomon az egykori guancs kultúra emlékeinek élesztgetésébe botlunk.

A nyilvánvalóan ezoterikus látomásnak tűnő güimari piramisok mellett a legerősebb guancs jelenlét Candelaria településén érződik, hiszen a Kanári-szigetek legszentebb helye és egész Spanyolország egyik legnagyobb templomának szomszédjában kilenc guancs szobra őrzi az óceán horizontját.

guanch statues candelaria
Candelaria – guancs szobrok

 

A híres Mária-kegyhelynek számító templom ma Candelíria leghíresebb épülete – annak ellenére, hogy nem számít kifejezetten régi épületnek, 1949 és 1959 között épült.

A környékbeli települések mind hordozzák Tenerife keleti partjának vonásait – míg a páradús légtömegek a Teide hatalmas vulkáni csúcsának köszönhetően a nyugati oldalon maradnak, itt szinte állandó a napsütés – cserébe viszont kopárabb a táj.

Ritkán látni akár épületet akár főteret, amely ennyire nyitott lenne az óceán végtelen kékjének irányába – hiába emeltek magas házat itt hitüknek a tenerifei lakosok: a tér elrendezésével, a templom elhelyezésével megmutatták az ide érkezőnek, hogy valójából kinek a kegyelméből élhetik itt mindennapjaikat…

playa candelaria
Zsebkendőnyi strand hatalmas hullámokkal – Candelaria

 

Güímar piramisai

Tenerife keleti partvidékén, Santa Cruz városától délre 6 rejtélyes piramis áll, melyeknek az eredetét még mindig nem tudták megfejteni az archeológusok.

tenerifei kirandulas piramides guimar
Tenerifei kirándulás – nem, ez nem Egyiptom, hanem a güimari piramisok

 

Kezdetben azt gondolták, hogy a piramisok csupán mezőgazdasági kőteraszok maradványai, vagy a korai spanyol telepesek által véletlenszerűen összerakott kövek a környező földekről. Thor Heyerdahl norvég archeológus, aki haláláig (2002) Güímar-ban élt, azonban máshogy vélekedett.

Az ő kutatásai szerint a Güimar-i piramisok ugyanazon elvek alapján épültek fel, mint a hasonló építmények Mexikóban, Peruban és az ősi Mezopotámiában. A piramisok manapság egy Etnográfiai Park részét képezik, amelyben meglátogathatsz egy múzeumot, megcsodálhatod Heyerdahl nádhajójának, a Kontiki-nak élethű másolatát, és természetesen vásárolhatsz az ajándékboltban, illetve megpihenhetsz a kávézóban.

 

San Miguel de Tajao

Ez egy kis halászfalu kellemes stranddal és csalogató éttermekkel, ahol a halak és tengeri herkentyűk szerelmesei kedvükre válogathatnak a jobbnál jobb étkekből.

tenerifei kiranduls tajao
Tenerifei kirándulás – Tajao

 

variado pescado agua y sal
Több halra és tengeri herkentyűre specializálódott étterem is várja az ínyenceket ebben a kis halászfalban – ízelítő az Agua y sal étterem kínálatából

 

El Médano

El Medano nem egy felkapott turista hely, viszont a szörfözés szerelmesei számára önálló fogalom. El Medano partjainál ugyanis szinte mindig garantált a szél. Minden évben rendeznek itt kitesurf világbajnokságot.

tenerife kitesurf el medano tenerife
El Medano – a kitesurf szerelmeseinek

 

Maga El Medano egy kis helyi strand körül lett beépítve hotelekkel, éttermekkel és boltokkal. Nyaranta még sok szigetlakó is ide jön nyaralni. El Medano még a főszezonban sem olyan túlzsúfolt, mint Playa las Americas vagy Los Cristianos.

El Medano-tól nyugatra húzódnak Tenerife leghosszabb természetes homokstrandjai. A Playa de Médano egy 3 kilométer hosszú, világos homokos strand, ami a településtől egészen a vöröslő Roja-sziklahegyig ér el. E mögött található a Playa de la Tejita. Mindkét strand ideális a fürdéshez és szuper naplementekor sétálni a parton.

playa de la tejita
Playa de la Tejita háttérben a Roja-sziklával

 

Akit zavar a sok szél, annak számára nem annyira ideális hely. Hétvégéken El Medano strandjai jellemzően zsúfoltakká válnak. Érdemes hát hétvégére nem strandolós napot beiktatni, lehet az egy kirándulás az Anaga erdeiben, vagy városnézés La Laguna-ban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük