fbpx
péntek, április 19Kedvcsináló ötletek

Spanyol italok

Spanyol italok – Egy biztos, aki Spanyolországba utazik, az finomabbnál finomabb ételeket fog enni. A jó étel íze viszont akkor érvényesül igazán, ha finom itallal párosul.

A spanyoloknak ezen a téren sem kell szégyenkezniük. Remek italaikból most bemutatunk néhányat.

 

Alkoholmentes spanyol italok

 

Horchata de chufa (ejtsd: orcsátá de csufá)

 

Ez a Valenciából származó növényi tej nem tartalmaz sem koffeint, sem alkoholt, így bárki bátran fogyaszthatja. Az horchata a chufa (magyarul: földimandula) nevű növény préselt levéből, vízből, cukorból készül, de többféle ízben is létezik, például kókuszos, gyümölcsös, fahéjas ízesítésben. Olyan magas a tápanyagtartalma, hogy akár kórházi kezelés után is szokták erősítőként ajánlani. Jéghidegen fogyasztva a legfinomabb, remek hűsítő ital.

Spanyol italok - Alkoholmentes spanyol italok: Horchata de chufa
Spanyol italok – Alkoholmentes spanyol italok: Horchata de chufa

 

Granizado

A granizado Spanyolország, Közép- és Dél-Amerika jeges itala, ami gyakorlatilag olyasmi mint a jégkása. Különféle gyümölcsös ízesítésekkel kapható.

Spanyol italok - Alkoholmentes spanyol italok: Granizado
Spanyol italok – Alkoholmentes spanyol italok: Granizado

 

La Casera

Ez tulajdonképp nem egy ital, hanem egy tradicionális spanyol üdítő márka. Van szódájuk, kólájuk, és mindenféle ízű üdítőitaluk.

Spanyol italok - Alkoholmentes spanyol italok: La Casera
Spanyol italok – Alkoholmentes spanyol italok: La Casera

 

Alkoholos spanyol italok

 

Sangria

talán ez a legismertebb spanyol ital, amivel szinte mindenki találkozik, amint spanyol földre teszi a lábát. Alapja a vörösbor, gyümölcsök és a cukor, de régiónként eltérő, hogy mit tesznek bele. Asztúriában például a sidra (almabor) adja az alkoholos alapot. Frissítő, nagyon népszerű ital, amelyet jól lehűtve fogyasztanak. Vigyázat! Csak úgy itatja magát, ártatlannak tűnik, de nagyot tud ütni…

Spanyol italok - Alkoholos spanyol italok: Sangria
Spanyol italok – Alkoholos spanyol italok: Sangria

 

Tinto de Verano

A Tinto de Verano (szó szerint fordítva “nyári vörös bor”) egy hideg, vörösbor alapú koktél, amely Spanyolországban igen népszerű és hasonló a fent leírt Sangria-hoz. Az ital egyszerűbb, mint a Sangria és általában 1 rész vörösborból és 1 rész szódából áll. Ehhez jön még egy kis szénsavas citromos üdítőitallal, sőt néha rumot adnak hozzá, és jéggel, citrommal szolgálják fel.

Spanyol italok - Alkoholos spanyol italok: Tinto de Verano
Spanyol italok – Alkoholos spanyol italok: Tinto de Verano

 

Orujo

Az alkoholos orujo Észak-Spanyolország “szülötte”, pontosabban Galíciáé. Alapanyaga ugyanaz mint, amit mi törkölynek hívunk: a szőlőfürt sajtolása után visszamaradt héj, mag, csutka. Az orujo alapvetően törkölypálinka, amit a spanyolok mindenfélével – gyógynövények, dió, gyümölcsök, ánizs, stb. – ízesítenek. Kézműves piacokon gyakran találkozhatsz házi készítésű orujo-val.

Spanyol italok - Alkoholos spanyol italok: Orujo
Spanyol italok – Alkoholos spanyol italok: Orujo

 

Licor 43

Ez egy spanyol likőr különlegesség. Neve onnan származik, hogy 43-féle összetevőt tartalmaz. Fő alapanyagai különféle gyümölcsök (köztük citrusfélék), jellemző rá a vaníliás aroma de a pontos recept titkos. Magas az alkoholtartalma (31%), számos spanyol koktél alapjaként is szolgál, de van, ahol a ‘bélelt’ kávéba is ez kerül.

Spanyol italok - Alkoholos spanyol italok: Licor 43
Spanyol italok – Alkoholos spanyol italok: Licor 43

 

Cava

avagy a katalán pezsgő, ami champagne eljárással készül, vagyis abban a palackban erjesztik és érlelik, amelyben aztán a végső forgalomba is kerül majd. Gyártása szigorú szabályozás alá esik: csak 159 olyan település van Spanyolországban (mind a dél-keleti régióban), amely cava-t állíthat elő. Ha Barcelonában jársz, feltétlenül keresd fel a Codorníu család birtokát, mely jelenleg a világ legnagyobb és legrégebbi múlttal rendelkező családi pezsgőgyára.

Spanyol italok - Alkoholos spanyol italok: Cava
Spanyol italok – Alkoholos spanyol italok: Cava

 

Természetesen a spanyolok is isznak „klasszikus” alkoholos italokat, mint a sör és a bor.

 

Vino

A méltán híres spanyol bor termelésének kezdete a Római Birodalom időszakára nyúlik vissza és napjainkban is rohamos fejlődést mutat eme iparág. Jelenleg 7 régióban egyesültek Spanyolország borvidékei és mintegy 1,17 millió hektáron termelik a szőlőt.

Teljesen mindegy, hogy fehér, vörös, rosé, édes, száraz, félédes vagy félszáraz a kedvenced a spanyol borok tárháza kimeríthetetlen. Közel 300-féle spanyol borból válogathatsz nyaralásod ideje alatt, de a leghíresebb spanyol borfajták a következők: a Rioja, a Ribera del Duero és a Marco de Jerez.

Spanyol italok - spanyol borok - vino
Spanyol italok – spanyol borok – vino

 

Cerveza

Bár mint fentebb olvashattad, Spanyolország a világ egyik legnagyobb bortermelője, jól megférnek a polcokon a spanyol sörök is.

Ezek a legnépszerűbb spanyol sörök:

  • Mahou-San Miguel
  • Alhambra
  • Estrella de Galicia
  • Estrella Levante
  • Cruzcampo Reina,
  • Dorada,
  • La Zaragozana.
  • Estrella Damm
Spanyol italok - spanyol sörök - cerveza
Spanyol italok – spanyol sörök – cerveza

 

Sörből készülnek “koktélok” is, ezek: a Clara (sör és ugyanannyi Casera, ami citromos aromájú tonikra hasonlító ital – lásd fentebb); a Clara con limón (sör citrommal)

Aki járt már Spanyolországban, annak biztosén feltűnt, hogy ebben az országban nincs ital étel nélkül. A spanyolok, ha nem is ülnek az asztalhoz, hogy elfogyasszanak egy több fogásos menüt, az biztos, hogy néhány tapas-t (sör-, borkorcsolyára hajazó falatkák) elmajszolnak italuk mellé.

Most, hogy betekintést nyertél a spanyol italok széles tárházába, ismerkedj meg néhány spanyol étellel is Galíciából, Asztúriából, Cantabria-ból, vagy épp Baszkföldről >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük