fbpx
péntek, április 19Kedvcsináló ötletek

Asztúria gasztronómia – spanyol ételek Asztúriából

Asztúria gasztronómia – spanyol ételek Asztúriából – húsételek, tenger gyümölcsei, sütemények, édességek,… csupa finomság Észak-Spanyolország Asztúria régiójából >>

 

Mesas de Asturias

Ez a spanyol kifejezés azt jelenti, hogy ‘Asztúria asztalai’. Arra utal, hogy a hercegségnek különleges gasztronómiája van, és bizonyos ételek tipikusan az asztúr konyha remekei. A tengerek halat, a zöld rétek húst, tejet és sajtot adnak az itt élők asztalaira.

A Mesas de Asturias kifejezés azonban többet jelent a szó szerinti fordításánál. Asztúriában olyan éttermek kapják meg ezt a minősítést, amelyek igazán kiváló minőségben tálalnak eredeti asztúr ételeket.

Asztúria gasztronómia - spanyol ételek Asztúriából - Mesas de Asturias, kiváló
Asztúria gasztronómia – spanyol ételek Asztúriából – Mesas de Asturias, kiváló

 

Több tucatnyi eredeti asztúr étel szerepel ezen éttermek étlapjain. Évente rengeteg olyan turista érkezik a tartományba, akik Asztúria konyhájára kíváncsiak. Valóban ez a hercegség egyik legfontosabb vonzóereje.

Az asztúr konyha előszeretettel használja a kiváló minőségű helyi chorizo kolbászt, a marha- és sertéshúst, a halat és persze az elmaradhatatlan déli fűszereket, mint a pirospaprikát, az olívát, az oregánót.

 

Húsételek

Chorizo: Az asztúriai konyha egyik jellegzetes terméke, amelyhez hasonlót a magyar konyhában is találunk. Ez egyfajta kolbász, amihez Disznóhúst és zsírt darálnak egybe, majd ezt paprikával, fokhagymával, vöröshagymával ízesítik, bélbe vagy a gyomorba töltik, és megfüstölik.

Bolla: kolbászféle, leginkább a véres hurkához hasonlítható, kukorica liszt, vöröshagyma, vér, szalonna, paprika és só felhasználásával készül.

Cachopo: egy kiváló minőségű helyi sonkával, valamint sajttal megtöltött méretes rántott hús, mely általában marhahúsból készül, de találkozhatsz csirkemellből készített változattal is. Egyfajta cordon bleu. Vannak ún. Cachoperia-k, ahol a normál mérettől az egészen gigantikusig rendelhetsz cachopo-t.

Carne Gobernada: marhahúsból készített hagyományos étel ez, amelyhez hagymát, vért, fokhagymát és fehér bort adnak. A neve egyébként azt jelenti, hogy kormányzói hús. Ezt a nevet annak köszönheti, hogy legalább olyan nehéz Asztúriát kormányozni, mint arra figyelni, hogy a marhahússal együtt sütött hagyma le ne égjen.

Emberzaos: a magyar töltött káposzta rokona is lehetne. Marhahúsból, vérből, kukorica lisztből és hagymából készítik. Kis labdácskákat gyúrnak ebből a masszából és azt káposztalevélben kifőzik.

Fabada: a legtipikusabb asztúriai pörkölt. Lassú tűzön készül és marhahúst, vért, babot és némi zsírt tartalmaz. A pörkölt és egy jó sűrű gulyás közötti étel. Amennyiben csak egy asztúriai specialitás megkóstolására van időd / pénzed, ez jó választás.

Asztúria gasztronómia - spanyol ételek Asztúriából - húsételek Asztúriából
Asztúria gasztronómia – spanyol ételek Asztúriából – húsételek Asztúriából

 

A tenger gyümölcsei

Andaricas: apró folyami rákok, amelyeket felforralnak és így, kis falatkákként szolgálják fel főleg a fiesták, ünnepek alkalmával.

Bígaros: ez Asztúria egyik legkedveltebb tengeri csemegéje, melyet főként előételként fogyasztanak, tulajdonképp főtt kagylóról van szó.

Caldereta: Asztúria egyik legjellegzetesebb étele, valójában halpörkölt. Több fajta halból készítik, kagylót, paprikát és hagymát is tesznek bele. Érdemes megkóstolni ezt a laktató ételt.

Centollo: főleg sidra (almabor) mellé tálalt rák. Gyakran készítik el úgy, hogy saját héjában húsához főtt tojást, szószt vagy sidra-t kevernek.

Asztúria gasztronómia - spanyol ételek Asztúriából - egy kis ízelítő a tenger gyümölcseiből készült asztúr finomságokból
Asztúria gasztronómia – spanyol ételek Asztúriából – egy kis ízelítő a tenger gyümölcseiből készült asztúr finomságokból

 

Péksütemények

Bollos prenaos: különleges kenyérfajta, amelyet közepén chorizo-val sütnek ki. Ez adja meg különleges ízét. Leginkább kolbászos hot-dog-ra hasonlít.

Borona: tulajdonképpen egyszerű kukoricakenyér, ez a legelterjedtebb kenyérfajta Asztúriában.

Maranueles: keményre, ropogósra sütött kekszféle, ami vajból, cukorból, tojásból, lisztből és citromhéjból készül.

Asztúria gasztronómia - spanyol ételek Asztúriából - péksütemények...
Asztúria gasztronómia – spanyol ételek Asztúriából – péksütemények…

 

Édességek

Culiestros: különleges édesség, amelynek alapanyaga a tej egy olyan tehéntől, amely nem régen borjazott. Ezt a tejet mézzel, cukorral és pirított liszttel kell összekeverni, majd kifőzni.

Frixuelu: a palacsinta asztúriai verziója. Főleg karneválok, ünnepek idején készítik. A legtöbb frixuelu édes és nincs megtöltve.

Picatostes: száraz kenyérből készül, amelyet tejbe, majd tojásba mártva sütnek ki, és végül megcukrozzák. A bundás kenyér édes verziója…

Venera: mandulatorta, melyet rózsafonatokba gyúrnak és így sütnek ki.

Tarta de la abuela: azaz a „nagymama süteménye”, melynek tésztája kekszből készül, pudingszerű krémmel töltik meg és a végén csoki kerül rá. Kis adag nincs.

Asztúria gasztronómia - spanyol ételek Asztúriából - csupa édes egyenesen Asztúriából
Asztúria gasztronómia – spanyol ételek Asztúriából – csupa édes egyenesen Asztúriából

 

Asztúria nem csupán gasztronómiájáról, ízletes kolbászairól és remek ételeiről híres. A finom aztúriai ételeket remek italokkal lehet leöblíteni.

Ezek közül egy asztúriai specialitás a sidra (almabor) >>

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük