fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

Dél-Tenerife kirándulások túrák

Dél-Tenerife kirándulások túrák – A Tenerifére nyaralni vagy telelni érkezők többsége a sziget déli részén foglal szállást magának, hiszen a Los CristianosLos Gigantes régióban a legjobb az idő, bármikor is érkezel. Itt süt a legtöbbet a nap, itt van a legmelegebb, és itt fúj legkevésbé a szél.

A szigetre érkezők általában strandolással kezdik Tenerife legszebb strandjai közül valamelyiken, de pár nap lazulás után már vágynak valami másra. Ilyenkor jön el a túrázások, kirándulások ideje. Amennyiben nincs kedved (vagy időd) Tenerife északi részét meglátogatni, akkor itt, a déli régióban is találsz számos kiváló úti célt.

 

Tenerife déli része jelentősen kopárabb, mint az északi, és ez még azokban az években is igaz, amikor a szokásoshoz képest sok eső esik. Tenerifei tartózkodásunk alatt annyi csapadék hullott alá, hogy délen is remek kirándulásokban volt részünk buja növényzettel, vízesésekkel tarkítva.

 

Túraútvonalak Tenerife DÉL, amerre mi kirándultunk:

  1. Cascada Chindia – Tijoco Alto
  2. Chimiche – El Rio
  3. Las Ventanas de Güimar – Güimari Ablakok
  4. Mirador de Chinama – Barranco del Ancón
  5. Roque del Conde
  6. Montana Amarilla
  7. Barranco del Rio
  8. Boca del Paso
  9. Las Vegas


1. Cascada Chindia / Tijoco Alto

Az 1.600 m magasságban fekvő Chindia-vízesés Tenerife szigetének déli részén található, eléréséhez látványos utat kell megtennünk. Annak ellenére, hogy Tenerife déli részén általában kevés a csapadék, gyönyörű út vezet a sziget egyik lenyűgöző vízeséséhez, a Cascada Chindia-hoz. Ez a vízesés néhány évvel ezelőtt alakult ki. Egy vízgaléria törése miatt a víz a Chindia Barranco-ba folyt. Úgy döntöttek, hogy ezt a vizet egy nagy medencén keresztül vezetik, amely több kilométeren keresztül húzódik végig a völgyben.

 

A Cascada Chindia vízeséshez vezető út egy 12 kilométeres, közepes nehézségű túra, 600 méteres szintkülönbséggel oda-vissza. A túraösvény áthalad egy gyönyörű kanári fenyőerdőn, bozótos területeken, egészen a Chindia-vízesésig. Ha tiszta az idő, a tetejéről lenyűgöző kilátásban lehet részed a Teide vulkánra és a tengerpartra.

Dél-Tenerife kirándulások túrák - Cascada Chindia - vízeséstúra
Dél-Tenerife kirándulások túrák – Cascada Chindia – vízeséstúra

 

Dél-Tenerife kirándulások túrák - Cascada Chindia - vízeséstúra és utána a jól megérdemelt kávé
Dél-Tenerife kirándulások túrák – Cascada Chindia – vízeséstúra és utána a jól megérdemelt kávé Callao Salvaje közelében

 

2. Chimiche – El Rio: homokbánya és gát

Ez volt az első Kirándulásunk „elengedett kézzel”, amikor is túravezetőnk, Dely Péter ajánlotta útvonalat követtük, de ő maga nem vett részt a túrán. Ezúttal egy régi homokbánya és vízmentes gát volt az úti cél.

Dél-Tenerife kirándulások túrák - Chimiche - El Rio: homokbánya és gát
Dél-Tenerife kirándulások túrák – Chimiche – El Rio: homokbánya és gát

 

3. Las Ventanas de Güimar – Güimari ablakok

Na ez a (tor)túra egyáltalán nem való tériszonyosoknak! Odafelé a köd és a völgybe beúszó felhők jótékonyan eltakarták az alattunk tátongó szakadékot, de így is ketten visszafordultak kis csapatunkból még a túra legelején, mielőtt elértük volna az ablakokat. Már korábban szemezgettem ezzel a kirándulással, de a neten a „veszélyes”-ek között emlegette mindenki, és túravezetővel javasolta a hely megközelítését. Utólag elmondhatom, hogy nem véletlenül. Érdemes tapasztalt vezetővel, és megfelelő felszereléssel érkezni!

Dél-Tenerife kirándulások túrák - Las Ventanas de Güimar - Güimari Ablakok túra -
Dél-Tenerife kirándulások túrák – Las Ventanas de Güimar – Güimari Ablakok túra – „tériszonyosok kíméljenek” jeligére . Az útvonal nagy részén néhány méterenként ablakok vannak a sziklába vájva, ezek adták a hely nevét: La 1000 Ventanas de Güimar / „Güimar 1000 ablaka”

 

A Las Ventanas de Güimar tulajdonképp egy nagyon magasan futó vízvezeték. Ebben a hosszú vízvezetékben vezet a végig a túra. Kell itt vízben tapicskolni, egyensúlyozni, fejeket lehúzva bujkálni… A panoráma le és fel egyaránt lélegzetelállító, már ha le mersz nézni…

Dél-Tenerife kirándulások túrák - Las Ventanas de Güimar - Güimari Ablakok túra
Dél-Tenerife kirándulások túrák – Las Ventanas de Güimar – Güimari Ablakok túra

 

A kimerítő túra után pedig jöhet egy kis borkóstoló a Gabriel guachinche-ben:

Dél-Tenerife kirándulások túrák - Las Ventanas de Güimar - Güimari Ablakok túra - borkóstoló a Gabriel guachinche-ben
Dél-Tenerife kirándulások túrák – Las Ventanas de Güimar – Güimari Ablakok túra – borkóstoló a Gabriel guachinche-ben

 

4. Mirador de Chinama – Barranco del Ancón

Az egyik legszebb kilátás Tenerife déli parjaira a Mirador de Chinama kilátóból nyílik. Innen indult a túra a Barranco del Ancón felé.

Dél-Tenerife kirándulások túrák - Mirador de Chinama - Barranco del Ancón
Dél-Tenerife kirándulások túrák – Mirador de Chinama – Barranco del Ancón

 

5. Roque del Conde

Bár a Roque del Conde alig 1.000 méter tengerszint feletti magasságban van, mégis Tenerife szigetének egyik nevezetessége. Természetesen nem képes felvenni a versenyt a hatalmas Teidével, de a sziget délnyugati része fölé magasodik, és így ez az első és néha egyetlen hegy, amelyet az egyszeri tenerifei turista lát a strandról. A Roque del Conde meghódítása egy 7,5 km-es, közepes nehézségű túra 400m szintemelkedéssel.

A Roque del Conde egy lapos tetejű hegy, odafent hatalmas fennsík található. Oldalai azonban nagyon meredekek, és a csúcsra vezető két ösvény közül az egyiket csak száraz körülmények között szabad használni, mivel nedves időben rendkívül csúszós tud lenni.

Dél-Tenerife kirándulások túrák - Roque del Conde túra
Dél-Tenerife kirándulások túrák – Roque del Conde túra

 

A Roque del Conde, valamint szomszédai, Los Riscos, Roque de los Brezos és Roque Imoque a sziget legrégebbi részei. Körülbelül 7 millió évvel ezelőtt három vulkáni sziget emelkedett ki az óceánból, amelyekben ma az Anaga, Teno és Adeje régiók találhatók, Tenerife északkeleti, északnyugati és délnyugati részén.
Kétmillió évvel később a vulkáni tevékenység a szigetek középpontjába tolódott, és létrehozta a hatalmas Teide rétegvulkánt. Később ezek az egykori szigetek a központjában lévő vulkánhoz csatlakoztak, és a Kanári-szigetek legnagyobb részévé váltak.

A Roque del Conde felé vezető útvonalak a Barranco del Rey kanyonon keresztül vezetnek.

Dél-Tenerife kirándulások túrák - Roque del Conde túra - visszaút a Barranco del Rey kanyonon át
Dél-Tenerife kirándulások túrák – Roque del Conde túra – visszaút a Barranco del Rey kanyonon át

 

A Roque del Conde meghódítása: 7,5km, 400m szintemelkedés, legmagasabb pont: 1.001m

 

6. Montana Amarilla

A Costa del Silencio partjainál található Montana Amarilla, azaz Sárga-hegy sárga színéről kapta nevét. A Montana Amarilla egy olyan természeti jelenség, amely azonnal felkelti a figyelmet az erózió által alakított formái, és meglepő okkersárga szííne miatt. A Montana Amarilla egy vulkáni kúp, amelyet egy víz alatti kitörés hozott létre, ami igen ritka a szigeten. A vulkánkitörések robbanásveszélyes jelenségek kíséretében a magmát érintkezésbe hozták a tengervízzel, és több vulkáni kúpból ilyen furcsa geológiai képződményt hoztak létre.

Dél-Tenerife kirándulások túrák -Monatana Amarilla kirándulá
Dél-Tenerife kirándulások túrák -Monatana Amarilla kirándulás

 

Ez az egyik legérdekesebb partszakasz Tenerife déli részén, fantasztikus hely a túrázáshoz, madármegfigyeléshez és búvárkodáshoz. Érdekes a strandja is, amiről itt olvashatsz.

Dél-Tenerife kirándulások túrák -Monatana Amarilla, az év első kirándulása
Dél-Tenerife kirándulások túrák -Monatana Amarilla, az év első kirándulása – jól indul az esztendő!

 

7. Barranco del Rio

Ez egy 13km hosszú, közepes nehézségű túra patak mentén, kis medencék között egy másik Tenerifei vízeséshez, ami egy egészen vad és magányos kanyonban található, a Canadas keleti lejtőinek lábánál. A túra nehézségét az adja, hogy szinte végig nagy, nedves köveken és sziklákon kell lavírozni. Eléggé kell koncentrálni és egyensúlyozni, hogy bokatörés nélkül hazajusson az ember.

Dél-Tenerife kirándulások túrák - Barranco del Rio
Dél-Tenerife kirándulások túrák – Barranco del Rio

 

8. La Quinta – Boca del Paso – La Quinta

Ez egy nem túl nehéz, kb. 5km hosszú körtúra, és Tenerife déli partjaira nyíló csodás panorámával kecsegtet. Kirándulásunk La Quinta-ból indul (Adeje fölött), mely egy XIV. századi ősi falucska. Amennyiben csak fél napot szánsz túrázásra az odaúttal együtt, akkor ez egy ideális választás.

Dél-Tenerife kirándulások túrák - La Quinta (Adeje) - Boca del Paso
Dél-Tenerife kirándulások túrák – La Quinta (Adeje) – Boca del Paso

 

9. Las Vegas – 8 km-es körtúra

A 2020. márciusi karantén előtt terveztünk egy USA-utat, ami érintett volna Las Vegas-t is. Sajnos ez az utazás a pandémia miatt meghiúsult, de ami késik, az nem múlik!

2021.júniusában eljutottunk végre „Las Vegas„-ba! Bár ez „csak” a tenerifei változat (jóval kevesebb fénnyel, pompával, meg kaszinóval…), de azért így is élveztük a 8km-es körtúrát barlanglakásokkal, víztározókkal, fenyőerdővel és csodás kilátással az óceánra.

Dél-Tenerife kirándulások túrák - Las Vegas körtúra
Dél-Tenerife kirándulások túrák – Las Vegas körtúra

 

Már jól bejártad a sziget déli részét? Akkor irány Tenerife északi túraútvonalainak egyike! >>

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük