fbpx
csütörtök, október 5Kedvcsináló ötletek

Kanári-szigetek La Gomera – a csend és béke szigete

Kanári-szigetek La Gomera: La Gomera szigetén – ahogy El Hierro-n vagy La Palma-n – nincs helye a „tömegturizmus” definíciójának. Csendes és tökéletes szigetek ezek azok számára, akik élvezik a természetet, a helyi ételeket és a meglehetősen autentikus kanárió légkört.

 

La Gomera északi része

Északon található La Gomera három legfontosabb városa, ezek: Hermigua, Vallehermoso és Agulo.

  1. Hermigua
  2. Vallehermoso
  3. Agulo
  4. Mirador de Abrante
  5. Valle Gran Rey

Hermigua

Dús növényzettel teli nagy völgyek, párás erdők, kilátók, teraszok és nagy kiterjedésű banánültetvények, és egy kicsi várossal tarkított meredek szakadék, amely Santa Catalina gyönyörű strandján ér véget.

Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete - Hermigua - Playa Santa Catalina
Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete – Hermigua – Playa Santa Catalina

 

…de nem csak a természeti környezet varázsol el itt. Hermigua-ban találod a Convento Dominico de San Pedro Apóstol dominikánus kolostort, a Museo Molino de Gofio gofio-malom múzeumot, az el Museo Etnográfico néptajzi múzeumot, és a parton magasodó régi Hermigua darut. Van itt több charco, azaz természetes medence is, amelyekben nagy melegben kellemes megmártózni.

Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete - Hermigua nevezetességei
Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete – Hermigua nevezetességei

Vallehermoso

Vallehermoso, azaz gyönyörű völgy – a település neve nem is lehetne ennél pontosabb. Ahogy belépünk ebbe a fantasztikus völgybe, mindenfelé zöldet és pálmafákat látunk. Néha ezt a tájat összetéveszthetjük egy trópusi oázissal. …de még mindig La Gomera-n vagyunk, a sziget egyik leghitelesebb részén.

Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete - Vallehermoso látnivalói
Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete – Vallehermoso látnivalói

 

Nagyon közel a strandhoz az óceán szélén található egy régi erőd, a Castillo del Mar. Itt volt régen Európa egyetlen olyan mólója, ahol banánnal rakták meg a hajókat. A város partjainál figyelhető meg La Gomera egyik természeti kincse, a Los Organos, ami csak az óceánról közelíthető meg.

Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete - Vallehermoso - Castillo del Mar
Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete – Vallehermoso – Castillo del Mar

 

Érdemes kipróbálni Vallehermoso helyi gasztronómiáját is, a vízitorma leves (el potaje de berros), és az almogrote  a leginkább ajánlott finomságok. Ez utóbbi egy La Gomera szigetéről származó, kemény sajtokból, paprikából, olívaolajból, fokhagymából készülő feltét, amelyet főként pirított kenyérre kenve tálalnak. Az almogrote receptjét itt találod >>

Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete - La Gomera egyik specialitása az almogrote
Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete – La Gomera egyik specialitása az almogrote

 

Agulo – La Gomera gyöngye

La Gomera északi részén, a sziget fővárosától alig félórás autóútra található ez a kisváros, amelyet szépségének és vonzerejének köszönhetően sokan csak La Gomera gyöngyének neveznek. A teraszos ültetvényekkel körülvett Agulo minden pontjáról pazar kilátás nyílik az Atlanti-óceánra. Ápolt, rendezett település kövezett utcácskákkal, szépen felújított mesebeli házacskákkal.

A legjobb leparkolni az autót, és találomra nekivágni a település felfedezésének. A jól elhelyezett tájékoztató táblák útbaigazítására hagyatkozva Agulo minden nevezetességéhez el lehet jutni. Szemgyönyörködtető a San Marcos-templom, fehér kupolái kontrasztot alkotnak a vöröses színű háztetőkkel. A Tenerife szigetére és az impozáns Teide tűzhányóra nyíló panoráma is emeli Agulo, e minden ízében La Gomera-i városka fényét.

Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete - Agulo,, La Gomera gyöngye
Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete – Agulo,, La Gomera gyöngye

 

Agulo városára remek kilátás nyílik az Abrante kilátóból

Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete - Agulo látképe az Abrante kilátóból
Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete – Agulo látképe az Abrante kilátóból

 

Mirador de Abrante – Abrante kilátó

A különleges Abrante Kilátó (Mirador de Abrante) szintén La Gomera északi részén fekszik, nem messze Agulo-tól. Amennyiben szereted a különleges élményeket és nincs tériszonyod, akkor ez az üvegkilátó számodra egy kötelező látnivaló.

Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete - Agulo - Mirador de Abrante kilátó
Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete – Agulo – Mirador de Abrante kilátó

 

Érdemes akkor ellátogatni ide, mikor szép tiszta az idő. Miután La Gomera szigetén – mint a szegetekre ez általában jellemző – gyorsan változik az időjárás, akkor sem kell kétségbe esni, ha egy picit felhős az idő, mikor megérkezel a parkolóban. Érdemes várni egy kicsit, inni egy kávét, és gyönyörködni az eléd táruló panorámában.

Maga az épület egy étterem és kávézó, melynek egyik vége 7 méter hosszan nyúlik az alatta elterülő Agulo (lásd fentebb) fölé. A leírások szerint a sziklafal, amelyre építették csaknem függőleges. A 620 méteres tengerszint feletti magasságban lévő kilátó falai, mennyezete és – ez teszi különlegessé – a padlója is üvegből készült, így az embernek valóban van egy olyan érzése, mintha a magasban lebegne.

Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete - Agulo - Mirador de Abrante skywalk
Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete – Agulo – Mirador de Abrante skywalk

 

A kilátó ingyenesen látogatható, és az sem feltétel, hogy az étteremben fogyassz valamit. Ha csak megnézed és fényképezel, akkor sem fog senki ferde szemmel nézni rád. Nincsenek különösebb óvintézkedések sem, nyugodtan rámehetsz az üvegre cipőben, beviheted a fényképezőgéped, telefonodat, igazából senki nem felügyeli, mit csinálsz az üvegjárdán.

 

Hogyan jutsz el a Mirador de Abrante-hoz?

A kilátóhoz vezető út igen kalandos, amolyan „csak ezt éljük túl” típusú. Az út utolsó szakasza rendkívül keskeny, a világ nagy részén ez az út lazán egyirányú lenne, de nem La Gomera-n (vagy akár Tenerifén, ha már jártál a Masca-völgyben… Ráadásul a gyakori eső lemossa az út melletti vörös, homokszerű anyagot, így kicsit csúszik is, különösen nedves időben.

Kiépített kiállók nincsenek, és természetesek sem nagyon. A belső oldalon egy mély, nyitott vízelfolyó csatorna van, amibe nem lenne jó belecsúszni. A külső oldalon pedig a legtöbb helyen szakadék van, jellemzően padka nélkül. Addig nincs baj, amíg csak Te vagy az úton, de az egészet fűszerezi, ha szemből is jönnek. Mindezek ellenére mindenképp érdemes eljutni az Abrante kilátóba, az onnan nyíló panoráma kárpótol minden nehézségért.

Valle Gran Rey

Valle Gran Rey (Nagy Király völgy) La Gomera fő turistaközpontja, mely a sziget nyugati felén található. Tulajdonképpen egy csodálatos hangulatú városkát és egy területet is jelöl a fenti név. Gyönyörű hegyek szakadnak meredeken bele Valle Gran Rey hasadékába, mely a fekete homokkal borított tengerparton ér véget. Ezen a területen találhatók La Gomera legszebb és legjobb partjai – például a Playa Las Vuletas, Charco del Conde, La Calera vagy a Playa del Inglés -, melyek leginkább alkalmasak a fürdőzésre és a napimádásra.

Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete - Valle Gran Rey
Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete – Valle Gran Rey

 

Maga a terület is gyönyörű, már a partra vezető út mellett is több kiállót, parkolót találsz, ahol érdemes megállni és megcsodálni a mély völgyet és az annak aljában burjánzó növényzetet és pálmaligeteket. Valle Gran Rey kikötőjéből is indulnak hajókirándulások la Gomera egyik természeti kincséhez, a Los Órganos-hoz.

Valle Gran Rey azok számára a legideálisabb, akik szeretnék élvezni a tengerparti nyaralást, de nem szeretnének lemondani a város előnyeiről sem. Kevés olyan hely van, amely képes lépést tartani a turizmus fejlődésével, és közben autentikus tud maradni. Valle Gran Rey egyike ezeknek. Még mindig annyi nyugalom és jó hangulat van ebben a városban, hogy hamar otthon érzi itt magát az ember.

Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete - Valle Gran Rey, strand és város együtt
Kanári-szigetek La Gomera, a csend és béke szigete – Valle Gran Rey, strand és város együtt

 

Valle Gran Rey-ből visszaindulhatsz a sziget déli részén fekvő fővárosba, San Sebastián de la Gomera-ba, ahonnan komppal alig 1 óra alatt visszatérhetsz Tenerifére, és elcsíphetsz egy naplementét Tenerife legszebb strandjai közül az egyiken >>

3 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük