fbpx
Kezdőlap Spanyolország Tenerife Kirándulások Tenerifén - La Laguna és Anaga

Kirándulások Tenerifén – La Laguna és Anaga

A főváros, Santa Cruz de Tenerife után kedvet kaptunk a régi főváros, La Laguna felfedezéséhez. Innen utunk az Anaga-hegységen át vezet Tagananába, hogy eleget tegyünk egy digitális nomád család kedves meghívásának. A nagyvárosi környezet után meglepő felüdülést hoz az erdőn át vezető szerpentin le egészen az északi óceánpartig.

 

La Laguna

La Laguna (teljes nevén San Cristóbal de la Laguna) 1999 óta a Világörökség része. Tenerife második legnépesebb városa, annak régi fővárosa, hangulatos kis utcákkal, és házacskákkal. La Lagunában egymást érik a szobrok, a paloták, és a 17.-18. századi házak.

kirandulasok tenerifen lalaguna
Kirándulások Tenerifen – La Laguna, sétáló utca

San Cristobal de la Laguna
San Cristobal de la Laguna – a sziget korábbi fővárosa szieszta idején

Nagyvárosként az éttermekből, tapas bárokból sincs hiány, művészeti galériák, szép kertek is felfedezhetők. Nyaralásra ugyanakkor nem alkalmas. San Cristóbal de la Laguna egyetemi város, a 130.000 lakosán kívül 30.000, rendkívül szerencsés diák ideiglenes otthona. A várost a 15. században alapították, míg az egyetem 1701-ben létesült. 1723-ban La Laguna elvesztette a fővárosi rangot, azóta Santa Cruz számít Tenerife fővárosának. La Lagunát Santa Cruzzal (expressz)busz, illetve a Metro Tenerife nevű villamos köti össze.

tapas bar
Tapas bár, La Laguna – a kép magáért beszél…

La Lagunai sétánk után bevesszünk magunkat az erdőbe. A cél Taganana az Anaga-hegységen keresztül!

Tenerife természeti csodája – az Anaga-hegység

A Kanári-szigetek egyik legváltozatosabb tagja Tenerife. A csodás szigeten töltött időt azonban nem csak strandolásra fordíthatjuk – a klassz kisvárosok és izgalmas szurdoktúrák, mint a Barranco de Masca bejárása mellett a sziget északi részeben, a híres Anaga-hegység vad tájain gyönyörű és izgalmas túrákat tehetsz.

kirándulások tenerifen anaga
Kirándulások Tenerifén – Az Anaga hegység

anaga erdo
Anaga erdő – meglepő bujaság és zöld környezet a déli részek kopár sziklái után

A térség természeti értekei miatt bioszféra rezervátumnak minősül, az itt található babérlombú erdők miatt, melyeket még Madeira gyönyörű szigetén és az Azori-szigeteken is megőriztek a természetvédelmi területek. Ha már jártál Patagónia vihartépte tájain vagy Új-Zéland hegyeinek ködös erdeiben, akkor ismerős lesz a táj – a rengeteg csapadék és a kiegyenlített éghajlat itt is hasonló növénytársulásokat eredményez.

erdei kirandulas anaga tenerife
Erdei kirándulás – Anaga, Tenerife

Az Anaga-hegységet San Cristobal de la Laguna hangulatos városából vagy akár a fővárosból, Santa Cruz de Tenerife-ből is könnyen megközelítheted. A legtöbb túra Cruz del Carmen látogatóközpontjától indul, de innen még mélyebbre hatolhatsz be ennek a távoli vidéknek a titkai közé – ha elég bátor vagy és bevállalod azt a keskeny, hegyi szerpentint, amely a hegység szívébe vezet.

Az Anaga-hegységben túrázva mindig fel kell készülni a csapadékra – ha épp nem titokzatos ködpaplanban áll a táj, akkor is meglephet az eső vagy az erős szél. Érdemes meleg ruhát is vinni, mert hiába süt hét ágra a nap Santa Cruzban, fenn a hegyen lehet, hogy akár 10 fokkal is alacsonyabb a hőmérséklet.

tenerife anaga teide
Kilátás az Anagából a Teide-re

Tiszta időben gyakran gyönyörködhetsz a Teide látványában az Anaga-hegység csúcsai közt túrázva.

Chamorga apró falucskájából egy látványos túraút vezet a parti sziklákon álló világítótoronyig, Chinamada lenyűgöző kilátópontjához pedig a vulkáni tufába vájt barlanglakások mellett sétálva juthatunk el.

Chinamada Anaga
Chinamada, Anaga

A hegység szívéből elérheted a Tenerife Matterhornjának nevezett Roque Taborno merész csúcsát, de eljuthatsz a távoli Taganana településére, ahol az északi part nyugalmas strandjait is élvezheted.

roque anaga taborno mountain tenerife
Tenerife Matterhornja – Roque Taborno, Anaga

Mi az utóbbit választjuk, ahol kedves barátok gyönyörű kilátással, és terített asztallal várnak minket.

taganana digitalis nomadok tenerife
Digitális nomádok panorámával – a sok szerpentin után megérdemeljük ezt a kilátást 🙂

Taganana – Falu az Anaga tájvédelmi körzet szívében

Taganana falu az Anaga tájvédelmi körzet legfontosabb lakott települése. A Tenerife északi részén, a különleges természeti értéket képviselő tájvédelmi körzet déli szegletében fekvő falut nemcsak az őt körülvevő csodás táj teszi varázslatossá, hanem Tenerife hajdani lakosainak múltba vesző emléke is. Taganana volt ugyanis a spanyol hódítók által alapított első települések egyike. A falu történelmi értékei közül kiemelkedik a két kulturális kinccsé nyilvánított épület: a Nuestra Senora de las Nieves-templom és a Santa Catalina-kápolna.

ut taganana fele tenerife
Úton Taganana felé

A falut északról, a Las Mercedes erdő – Európa egyik legrégebbi erdeje – felől érdemes megközelíteni, keresztezve a szurdokok között kanyargó országutat. A falu központja a Plaza de Nuestra Senora de las Nieves, nyugalmas hely, ahol a helybéliek a kis levelű fikuszok árnyékában szoktak összegyűlni. Taganana néprajzi értékei közé tartoznak a sziklába vájt pincék és az igazi történelmi kincsnek számító Portugal negyed.

Taganana Anaga Nuestra Senora de las Nieves
Taganana Anaga Nuestra Senora de las Nieves

Az Anaga friss levegője és szerpentinjei után San Andres városkája felé vesszük az irányt, amely a sziget egyik legszebb strandjának, a Las Teresitas-nak áll közvetlen szomszédságában. Pár óra leforgása alatt szörfözhetsz északon, túrázhatsz az Anaga erdeiben, és lubickolhatsz a déli strandok egyikén.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

7 LÉPÉS AZ EGO BEFOLYÁSÁNAK LEGYŐZÉSÉRE

EGO BEFOLYÁSÁNAK LEGYŐZÉSE 7 lépésben - Ebből a videóból megtudhatod, mi az a 7 javaslat, amelyek segítségedre lesznek, hogy túllépj az önteltség mélyen gyökerező...

Tenerifei ízek – Almogrote

Tenerifei ízek | Az almogrote kemény sajtokból, paprikából, olívaolajból, fokhagymából készülő feltét, amelyet főként pirított kenyérre kenve tálalnak. Az étel La Gomera szigetéről -...

Tenerifei ételek – Papas arrugadas con mojo

Tenerifei ételek | Ha tenerifei nyaralásodból hazatérvén nosztalgiával gondolsz a pikáns mártással (mojo picón) tálalt „ráncos” krumplira (papas arrugadas), az itt található recept alapján...

Tenerife – Különleges ételek, amelyeket ki kell próbálnod

Tenerife - különleges ételek | Ha meg akarod ismerni Tenerife lelkét, és a kanári emberek kultúráját, feltétlenül el kell merülnöd legalább egy kicsit a...

Karantén lakóautóban

Közel 2 hónap karantén lakóautóban - január 2-án érkeztünk meg Tenerifére, és pár hétre rá megérkezett a korona vírus és a karantén is. Kezdetben...

Nyomj egy like-ot! Köszönjük...