fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

Kirándulások Tenerifén – La Laguna és Anaga

Kirándulások Tenerifén – A főváros, Santa Cruz de Tenerife után kedvet kaptunk a régi főváros, La Laguna felfedezéséhez. Innen utunk az Anaga-hegységen át vezet Taganana-ba, hogy eleget tegyünk egy digitális nomád család kedves meghívásának.

A nagyvárosi környezet után meglepő felüdülést hoz az erdőn át vezető szerpentin le egészen az északi óceánpartig.

 

Kirándulások Tenerifén – La Laguna

La Laguna (teljes nevén San Cristóbal de la Laguna) 1999 óta a Világörökség része. Tenerife második legnépesebb városa, annak régi fővárosa, hangulatos kis utcákkal, és házacskákkal. La Lagunában egymást érik a szobrok, a paloták, és a 17.-18. századi házak.

kirandulasok tenerifen lalaguna
Kirándulások Tenerifén – La Laguna, sétáló utca

 

San Cristobal de la Laguna
San Cristobal de la Laguna – a sziget korábbi fővárosa szieszta idején

 

Nagyvárosként az éttermekből, tapas bárokból sincs hiány, művészeti galériák, szép kertek is felfedezhetők. Nyaralásra ugyanakkor nem alkalmas. San Cristóbal de la Laguna egyetemi város, a 130.000 lakosán kívül 30.000, rendkívül szerencsés diák ideiglenes otthona.

A várost a 15. században alapították, míg az egyetem 1701-ben létesült. 1723-ban La Laguna elvesztette a fővárosi rangot, azóta Santa Cruz számít Tenerife fővárosának. La Lagunát Santa Cruzzal (expressz)busz, illetve a Metro Tenerife nevű villamos köti össze.

tapas bar
Tapas bár, La Laguna – a kép magáért beszél…

 

La Lagunai sétánk után bevesszünk magunkat az erdőbe. A cél Taganana az Anaga-hegységen keresztül!

 

Tenerife természeti csodája – az Anaga-hegység

A Kanári-szigetek egyik legváltozatosabb tagja Tenerife. A csodás szigeten töltött időt azonban nem csak strandolásra fordíthatjuk – a klassz kisvárosok és izgalmas szurdoktúrák, mint a Barranco de Masca bejárása mellett a sziget északi részeben, a híres Anaga-hegység vad tájain gyönyörű és izgalmas túrákat tehetsz.

kirándulások tenerifen anaga
Kirándulások Tenerifén – Az Anaga hegység

 

anaga erdo
Anaga erdő – meglepő bujaság és zöld környezet a déli részek kopár sziklái után

 

A térség természeti értekei miatt bioszféra rezervátumnak minősül, az itt található babérlombú erdők miatt, melyeket még Madeira gyönyörű szigetén és az Azori-szigeteken is megőriztek a természetvédelmi területek. Ha már jártál Patagónia vihar tépte tájain vagy Új-Zéland hegyeinek ködös erdeiben, akkor ismerős lesz a táj – a rengeteg csapadék és a kiegyenlített éghajlat itt is hasonló növénytársulásokat eredményez.

erdei kirandulas anaga tenerife
Erdei kirándulás – Anaga, Tenerife

 

Az Anaga-hegységet San Cristobal de la Laguna hangulatos városából vagy akár a fővárosból, Santa Cruz de Tenerife-ből is könnyen megközelítheted. A legtöbb túra Cruz del Carmen látogatóközpontjától indul, de innen még mélyebbre hatolhatsz be ennek a távoli vidéknek a titkai közé – ha elég bátor vagy és bevállalod azt a keskeny, hegyi szerpentint, amely a hegység szívébe vezet.

Az Anaga-hegységben túrázva mindig fel kell készülni a csapadékra – ha épp nem titokzatos ködpaplanban áll a táj, akkor is meglephet az eső vagy az erős szél. Érdemes meleg ruhát is vinni, mert hiába süt hét ágra a nap Santa Cruzban, fenn a hegyen lehet, hogy akár 10 fokkal is alacsonyabb a hőmérséklet.

Kirándulások Tenerifén – La Laguna és Anaga
Kirándulások Tenerifén – Anaga

 

Tiszta időben gyakran gyönyörködhetsz a Teide látványában az Anaga-hegység csúcsai közt túrázva.

Chamorga apró falucskájából egy látványos túraút vezet a parti sziklákon álló világítótoronyig, Chinamada lenyűgöző kilátópontjához pedig a vulkáni tufába vájt barlanglakások mellett sétálva juthatunk el.

Chinamada Anaga
Chinamada, Anaga

 

A hegység szívéből elérheted a Tenerife Matterhornjának nevezett Roque Taborno merész csúcsát, de eljuthatsz a távoli Taganana településére, ahol az északi part nyugalmas strandjait is élvezheted.

roque anaga taborno mountain tenerife
Tenerife Matterhorn-ja – Roque Taborno, Anaga

 

Mi az utóbbit választjuk, ahol kedves barátok gyönyörű kilátással, és terített asztallal várnak minket.

 

taganana digitalis nomadok tenerife
Digitális nomádok panorámával – a sok szerpentin után megérdemeljük ezt a kilátást 🙂

 

Taganana – Falu az Anaga tájvédelmi körzet szívében

Taganana falu az Anaga tájvédelmi körzet legfontosabb lakott települése. A Tenerife északi részén, a különleges természeti értéket képviselő tájvédelmi körzet déli szegletében fekvő falut nemcsak az őt körülvevő csodás táj teszi varázslatossá, hanem Tenerife hajdani lakosainak múltba vesző emléke is.

Taganana volt ugyanis a spanyol hódítók által alapított első települések egyike. A falu történelmi értékei közül kiemelkedik a két kulturális kinccsé nyilvánított épület: a Nuestra Senora de las Nieves-templom és a Santa Catalina-kápolna.

ut taganana fele tenerife
Úton Taganana felé

 

A falut északról, a Las Mercedes erdő – Európa egyik legrégebbi erdeje – felől érdemes megközelíteni, keresztezve a szurdokok között kanyargó országutat. A falu központja a Plaza de Nuestra Senora de las Nieves, nyugalmas hely, ahol a helybéliek a kis levelű fikuszok árnyékában szoktak összegyűlni. Taganana néprajzi értékei közé tartoznak a sziklába vájt pincék és az igazi történelmi kincsnek számító Portugal negyed.

Taganana Anaga Nuestra Senora de las Nieves
Kirándulások Tenerifén  – Taganana Anaga Nuestra Senora de las Nieves

 

Az Anaga friss levegője és szerpentinjei után San Andrés városkája felé vesszük az irányt, amely a sziget egyik legszebb strandjának, a Las Teresitas-nak áll közvetlen szomszédságában.

Pár óra leforgása alatt szörfözhetsz északon, túrázhatsz az Anaga erdeiben, és lubickolhatsz a déli strandok egyikén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük