fbpx
péntek, április 19Kedvcsináló ötletek

Roquebrune-Cap-Martin

Roquebrune-Cap-Martin tagadhatatlanul a francia riviéra egyik égköve. Ez a 12 000 lakosú település a Monacói Hercegség és Menton között fekszik. Maga a falu fent trónol a dombokon, de tartozik hozzá egy egész félsziget (Cap-Martin). Ez az utolsó előtti állomás a tengerparton, mielőtt szürcsölhetnénk az első valódi, olasz, habos capuccino-nkat!

 

Roquebrune Village

A középkori megjelenésű Roquebrune Village (ejtsd: rokbrün vilázs) 200 méter magasból uralja a Földközi-tengert. Itt található az ország legrégebbi Öregtornya (donjon – ejtsd. donzson), amely a X. századból származik, valamint Franciaország legrégebbi olajfája.

A falu története a X. században épült kastéllyal indul, mely lehetővé teszi Ventimiglia grófjának, hogy megvédje területe nyugati részét a szaracén inváziókkal szemben. Így a Donjon (Vártorony) a legrégebbi még létező Franciaországban.

Roquebrune Village
Roquebrune Village – A falu ma is őrzi középkori megjelenését, szűk lejtős utcáival, lépcsőivel, sáncaival

 

Donjon de Roquebrune – Grimaldi kastély (château des Grimaldi)

A Roquebrune-torony 26 méter magas és 2-4 méter vastag falak veszik körül. Az 1. emeleten található a salle des Cérémonies (ejtsd: száldöszérémon), a feudális szertartások terme, a 2. szinten az őrszoba és a börtön, végül a 3. emeleten pedig az impozánsan berendezett lakrészt járhatod be.

A teraszról csodálatos panoráma nyílik magára a falura, Cap Martin-ra, Monaco-ra és a Riviérát uraló Mont Agel hegyre.

Donjon de Roquebrune - Grimaldi kastély
Roquebrune-Cap-Martin | Donjon de Roquebrune – Grimaldi kastély

 

Roquebrune ófalu és utcácskái – Sétáljunk egyet!

 

Place des Deux-Freres (a két testvér tere)

Azok számára, akik sietnek, vagy akik nem mennének fel a várba, a Place des Deux-Freres, olajfájával és padjaival hasonló panorámás kilátást nyújt a tengerpartra. Láthatod innen a Cap-Martin félszigetet, Monaco-t és Beausoleil-t is a magaslatokon.

Roquebrune ófalu és utcácskái
Roquebrune-Cap-Martin | ófalu és utcácskái

 

Roquebrune-Cap-Martin Montcollet utca

A kis rue Montcollet csodálatos! A vár tövében található sziklába vésve lépcsők, boltíves átjárók, középkori rezidenciák tagolják, ahol a Legfelsőbb Bíróság vendégei laktak.

 

A Sainte-Marguerite templom Roquebrune-Cap-Martin-ben

A barokk stílusú Sainte Marguerite templom kívülről nagyon letisztult, belsejét viszont polikróm stukkók díszítik. A Pieta és a keresztre feszítés a helyi festő, Marc-Antoine Otto múve.

Roquebrune Village - óváros
Roquebrune Village – óváros

 

La rue de la Fontaine

Ne hagyd ki a kovácsműhely másolatát a falu makettjével, a rue du château és a rue de la Fontaine sarkán, a lépcső tetején, a templomra néző ablakban. A rue de la Fontaine (ejtsd: rüdőláfonten – a szökőkút utcája) a templomtól induló lépcső után kezdődik és kelet felé tart, egészen egy középkori ajtóig.

Ez a falu „fő” tengelye, a Rue Grimaldi-val (ami a Place des Deux-Freres-től indul), és gyönyörű kilátást nyújt.

Folytatva a sétát Roquebrune Village-ban a mindössze 200 méterre lévő ezer éves olajfát fedezheted fell, egy kellemes, már a vidéket idéző ösvényen, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tengerpartra egészen az olasz tengerpartig!

Roquebrune és az ezeréves olajfa - Ez az olajfa igen figyelemre méltó, melyről azt mondják, hogy a legidősebb fa Franciaországban és az egyik legöregebb a világon. Ezt az olajfát valószínűleg az ókorban ültették
Roquebrune és az ezeréves olajfa – Ez az olajfa igen figyelemre méltó, melyről azt mondják, hogy a legidősebb fa Franciaországban és az egyik legöregebb a világon. Ezt az olajfát valószínűleg az ókorban ültették

 

Visszatérve a faluba, közvetlenül az erődkapu előtt, jobbról egy ösvény (chemin de Gorbio) vezet fel a temetőbe, ahol Le Corbusier építész van eltemetve a saját maga tervezte sírban.

 

A Vallonnet-barlang (La grotte du Vallonnet)

Roquebrune egy kevéssé ismert helynek is otthont ad, mely sajnos zárva van a látogatók elől. Ez a barlang Európa egyik legrégebbi őskori lelőhelye, amelyet 1958-ban fedeztek fel.

A Chemin de Menton-on 110 méteres magasságban található barlangban lakott távoli ösünk, a Homo Erectus,több mint egymillió évvel ezelőtt.

Roquebrune Village középkori hangulata után jöjjön a tengerpartja:!

 

Cap-Martin

Roquebrune-Cap-Martin lábánál található a pompás ingatlanoknak helyet adó Cap Martin-félsziget, mely egyike (és egyben a legkisebbike) a Riviéra három félszigetének: Cap-Martin, Cap d’Antibes és Cap-Ferrat.

 

A Le Corbusier sétány: Cap-Martin tengerparti ösvénye

Az egzotikus növények között haladó Promenade Le Corbusier sétányon bejárhatod az egész félszigetet. Érdemes kényelmes, lábat-bokát fogó cipőt választani ehhez a könnyű túrához, mely közben kiváló kilátás nyílik Menton-ra, Liguriára, valamint Monaco-ra, a Tete de Chien-re, a Mont Agel-re, és természetesen Roquebrune Village-ra.

Cap-Martin
Cap-Martin

 

A rajt egy kis (ingyenes) parkolóban található, az avenue Sir Winston Churchill sugárúton. Út közben látható Monaco, pompás villák, és fürdőzésre is van lehetőség.

Körülbelül két kilométer után egy csomópont visz vissza Roquebrune városházához és Cap Martin szép városi parkjához, ahol évszázados olajfák találhatók.

 

Villa E-1027 Eileen Gray

1926 és 1927 között a híres ír tervező, Eileen Gray (1878-1976) építtette ezt az ultramodern villát Jean Badovici építésszel.

Ez az épület egy modern ház funkcionalitásáról és annak berendezéséről való elmélkedés eredménye
Ez az épület egy modern ház funkcionalitásáról és annak berendezéséről való elmélkedés eredménye

 

Le „Cabanon” Le Corbusier – Le Corbusier „fészere”

Le Corbusier rendszeresen tartózkodott nyaranta Roquebrune-Cap-Martin-ban ebben az 1952-ben épített házikóban, egészen 1965-ben bekövetkezett haláláig.

Az építész a „modulor” koncepciójának méreteit alkalmazta a híres, hagyományos marseille-i lakra, hogy létrehozza ezt az egyedülálló építményt.

Cap-Martin - Le Corbusier "fészere"
Cap-Martin – Le Corbusier „fészere”

 

A házikóban csak egy élénk színű, 10 m2-es szoba és egy freskóval díszített folyosó található. A bútorok rendkívül letisztultak és többfunkciósak.

Ez az építmény referencia a modern építészetben, ami magyarázza az UNESCO Világörökség listájára való felvételét a szomszédos E-1027-es villával együtt.

A felújított és ma a nemzeti műemlékek központja által kezelt házakat csak idegenvezetővel lehet meglátogatni (jegyek a Roquebrune állomás mögötti kioszkban), és csak a strandon át közelíthetők meg.

 

A tengerparti ösvény Cap-Martin és Monaco között

A tengerparti út (sentier littoral) a vasút mentén halad tovább, és helyenként modern villákat is érint.

Továbbhaladva jön a Roquebrune-Cap-Martin állomás, majd a Monaco-i Hercegség bejárata. ahonnan a plage du Buse, la plage de Cabbé strandokra és a les rochers de Bon voyage sziklákra nyílik kilátás.

A tengerparti ösvény Cap-Martin és Monaco között
A tengerparti ösvény Cap-Martin és Monaco között

Nyáron ez a környék csendesebb, mint Nizza vagy Menton strandjai, ne felejtsd el a fürdőruhát!

Ezután elérjük a Bon Voyage strandot, még pár lépés és nem kell mást tennünk, mint gyalog átlépni a Monacói Hercegség határát!

Azoknak pedig, akik már bejárták Monaco-t , és inkább már Olaszország felé kacsintgatnak, jöhet az utolsó francia város a határ előtt, ez pedig Menton!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük