fbpx
csütörtök, október 5Kedvcsináló ötletek

Antibes – Cap d’Antibes

Antibes körülbelül húsz kilométerre található Nizzától a Côte d’Azur partján és körülbelül tíz kilométerre Cannes-tól. 72 000 lakosával az Alpes-Maritimes megye harmadik és egyben az egyik legturisztikaibb városa.

Csodálatos, fallal körülvett óvárosával, kikötőjével, múzeumaival, tengerparti ösvényével Antibes egyértelműen kötelező állomás a Côte d’Azur-i tartózkodásod során.

A cannes-i és nizzai nagyvárosi nyüzsgéstől védett Antibes (ejtsd: antib) a tenger és a hegyek között egy bájos kisváros, ahol jó az élet. Fedezd fel sikátorait, kis tereit és kézműves műhelyeit. Strandolj egyet (végre) egy homokos tengerparton, majd élvezd a Vauban által emelt várfalak övezte óváros páratlan éjszakai pezsgését. Antibes tagadhatatlanul nagyon élő, és nagyon fiatalos tengerparti kisváros.

 

Antibes – 10 kihagyhatatlan látnivaló, előbb egy gyors felsorolás, aztán jönnek a részletek 🙂

  1. Az óváros – Vieil Antibes
  2. A Promenade de l’Amiral de Grasse tengerparti sétány, ami átvezet az óvároson
  3. A Port Vauban kikötő
  4. A Provence-i piac (Marché provençal d’Antibes)
  5. A Fort Carré erődítmény és onnan a panoráma
  6. A Picasso múzeum
  7. A tengerparti sétány – sentier littoral de Tire-Poil – Cap d’Antibes
  8. A phare de la Garoupe világítótorony és az onnan nyíló kilátás a Cap d’Antibes-ra
  9. A villa Thuret botanikus kertje
  10. A Marineland aquapark (parc aquatique de Marineland)

 

1. Az óváros – Vieil Antibes

Kezdjük Antibes felfedezését a Fort Carré-val (ejtsd: forcárré).

A Port Vauban kikötőt ez a XVI. századi sziklára épült 26 m-rel a tenger felett trónoló katonai erőd uralja,. Nizza megye Franciaországhoz csatolása előtt Antibes a Francia Királyság határa közelében feküdt (a Var folyó határolja), ezért stratégiai pont volt.

Az erőd kezdetben a megfigyelés és védekezés célját szolgálta, később pedig katonai iskolának adott otthont. Napjainkban időszaki kiállításokat rendeznek ebben az emblematikus építményben, ahonnan remek panoráma nyílik a Port Vauban kikötőre és Antibes óvárosára.

Antibes - Fort Carré és a Port Vauban kikötő
Antibes  – Fort Carré és a Port Vauban kikötő

 

A Saint-Roch öbölben található Port Vauban (ejtsd: porvoban) a Côte d’Azur egyik legnagyobb kikötője, nem kevesebb, mint 1656 kikötőhelye van mintegy 25 hektáron. A kicsi halászhajóktól a gigantikus mérető, helikopter leszállóval felszerelt luxus jachtokig van itt mindenféle vízi jármű a „kikötői tornasorban”.

Plage de la Gravette (maps link) - A kikötő mellett a Gravette strand van a legközelebb Antibes központjához. Nem túl nagy, de legalább homokos part :)
Plage de la Gravette – A kikötő mellett a Gravette strand van a legközelebb Antibes központjához. Nem túl nagy, de legalább homokos part 🙂

 

Folytasd Antibes felfedezését a Promenade de l’Amiral de Grasse sétányon, ami a régi Antibes-on és a tengerparton halad végig. Csodás panoráma nyílik innen a Cap d’Antibes egy részére. Útközben ne hagyd ki a régi Grimaldi kastélyt (ancien château Grimaldi), amely ma a Picasso múzeumnak (musée Picasso) ad otthont.

Antibes óváros - végig a tengerparti sétányon
Antibes óváros – végig a tengerparti sétányon

 

Érdemes sétálni egyet a várfalakon is, ahonnan páratlan kilátás nyílik az egész környékre. Itt található a bastion Saint-Jaume bástya és a „Nomade” névre hallgató kortárs szobor, mely Jaume Plensa műve. Ő készítette a nizzai Place Masséna alkotásait is.

A kikötőből hatalmas kapukon (pl. Porte Marine) keresztül jutunk be az óváros szívébe, ahol éttermek, pubok, butikok, és nem utolsó sorban a provence-i piac (Cours Masséna) vár ránk. Ez a hely minden reggel illatfesztivált és friss helyi termékeket kínál.

Marché provençal d'Antibes - Hegyvidéki húsok és sajtok, különlegességek, fűszerek, vágott vagy szárított virágcsokrok, mind a helyi termelők munkájának ízletes és a természet nagylelkűségének eredménye
Marché provençal d’Antibes – Hegyvidéki húsok és sajtok, különlegességek, fűszerek, vágott vagy szárított virágcsokrok, mind a helyi termelők munkájának ízletes és a természet nagylelkűségének eredményei

 

Antibes az a város, ahol egyszerűen jó élni. Sétálgass csak úgy, tét nélkül az óváros utcáin, térj be helyi specialitásokat árusító kis butikokba, templomokba, csodáld meg a város múzeumait, töltődj fel valamelyik tér kávézójának teraszán, strandolj egyet, majd este csak úgy simán élvezd az óváros különös pezsgését.

Mivel nagyon sok angol és skandináv fiatal dolgozik a térség (főként informatikai) cégeinél, így gyakran hallhatsz angol szót…

 

Le sentier littoral de Tire-Poil tengerparti sétány és a Cap d’Antibes

Ez egy elengedhetetlen séta mindazoknak, akik Antibes városában időznek . A tengerparti ösvény a plage de la Garoupe strandtól kezdődik, és a Baie des Millionnaires-ig, a Milliomosok Öbléig tart a Villa Eilen Roc után (amely szerdán és szombaton látogatható).

Bár messzebbről zöldnek tűnhet a táj, menet közben látni fogod, hogy nem a természet bájait, hanem az ösvényt határoló magáningatlanok kertjeit csodálod. Ezekre a luxusingatlanokra persze nem sok rálátásod van (ehhez jobb egy tengerparti hajókirándulást választani), tulajdonosaik nem igazán áhítják a nyilvánosságot.

A Château de la Croé birtok például Roman Abramovics orosz oligarcha tulajdona, mely az anekdota szerint a Párizs melletti Bagatalle park mintájára épült.

A tengerparti sétány és a Cap d’Antibes
A tengerparti sétány és a Cap d’Antibes

 

Cap d’Antibes

Cap d’Antibes kis félsziget egyik oldalán Antibes városával, a másikon pedig a jazz fesztiváljáról (Jazz à Juan) híres Juan-les-Pins-nel. Mivel a Cap d’Antibes fokot nagyrészt a gazdagok és híresek rezidenciái uralják (amikből a zárt bejárati kapukon kívül többnyire más nem is látható), így a túristák általában nem itt szállnak meg. Ez az egyik legexkluzívabb hely a Riviérán.

A Cap d’Antibes körüli séta, az úgynevezett Sentier du Littoral, körülbelül hét kilométer hosszú (érdemes lábat jól fogó, kényelmes lábbelit választani hozzá) , és néhány kisebb kikötő mellett halad el az út mentén. A táj lenyűgöző, és nem tudjuk eléggé ajánlani ezt az utat, ha gyönyörködni akarsz a Riviérában.

A séta érint remek kis strandokat, a Garoupe világítótornyot és a Thuret villa kertjeit is.

 

A Villa Thuret kertjei (Jardins de la Villa Thuret)

A Cap d’Antibes-félsziget közepén, a parttól kissé távolabb található kertek három hektáron terülnek el, és több mint 1600, főleg a mediterrán térségből, valamint a meleg és mérsékelt éghajlatról származó növényfajtával büszkélkedhetnek. A kertek látogatása kellemes alkalom arra, hogy elkerüljük a Cote d’Azur tömegét, és kellemes árnyékos pihenőt jelent, ha meleg az idő.

Cap d'Antibes
Cap d’Antibes

 

Világítótorony és kápolna

A félsziget legmagasabb pontján (a Route du Phare-on) van egy világítótorony és egy kis kápolna (Chapelle de Notre-Dame-des-Amoureux). Kukkants be a kápolnába, majd mássz fel a világítótorony tetejére, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tengerpartra és a tengerre.

Világítótorony és kápolna - Cap d'Antibes
Világítótorony és kápolna – Cap d’Antibes

 

Marineland

A város arról is ismert, hogy otthont ad a Marineland vízi parknak, mely egy Antibes ikonikus turisztikai látványosságai közül. Ez Európa legnagyobb tengeri állatkertje. Vannak itt gyilkos bálnák, delfinek, jeges medvék, oroszlánfókák… Ideális hely családi kirándulásokhoz!

Antibes, Marineland
Marineland

 

Az Antibes-ban töltött 1, 2, 3… nap alatt átlátogathatsz a szomszédos Golfe-Juan-ba, vagy Juan-les-Pins-be, főként, ha épp a jazz fesztivál idején nyaralsz a térségben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük