fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

Saint-Jean-Cap-Ferrat – luxus félsziget a francia riviérán

Saint-Jean-Cap-Ferrat egy 1900 lakost számláló település, mely egy félszigetet foglal el a Villefranche-öböl és Beaulieu-sur-Mer között, Nizzától néhány kilométerre keletre.

A Riviérán belül is kivételes elhelyezkedésének köszönhetően vált ez a kis halászfalu a XX. században a világ minden tájáról származó óriási vagyonok rejtekhelyévé, ugyanis ma több mint 500 luxusvillának ad otthont egy hatalmas fenyőerdőben.

…de vajon mit kínál ez a hajdan volt szerény halászfalu és a félsziget a turistáknak?

Mi sem maradunk látnivaló nélkül: felfedezhetünk egy hangulatos falucskát, a kagylómúzeumot, a part menti sétány több kilométeres sétautat kínál a fok körül, csodálatos kilátással, valamint Saint-Jean-Cap-Ferrat-ban (ejtsd: szenzsan káp ferrá) látogatható meg a Villa Ephrussi de Rothshild és rendkívüli kertjei.

 

Miért érdemes ellátogatni Saint-Jean-Cap-Ferrat-ba? Itt egy mini Cap-Ferrat bakancslista!

1. Látogass el a csodálatos Villa Ephrussi de Rothschild épületébe és nagyszerű kertjeibe

2. Barangolj a kikötőben és Saint-Jean-Cap-Ferrat városának kis központjában

3. Járd körbe a Pointe Saint-Hospice-t

4. Menj végig Saint-Jean-Cap-Ferrat tengerparti sétányán (sentier du littoral), és járd be a félsziget teljes partvonalát

5. Ússz egyet és élvezd a mediterrán napsütést Saint-Jean-Cap-Ferrat strandjain: la plage Paloma és la plage de Passable

6. Fedezd fel a Cap Ferrat világítótornyot (phare du cap Ferrat)

7. Mássz fel a szemaforhoz

8. Látogass el a Jean Cocteau által díszített Villa Santo Sospir-be (előzetes bejelentkezés alapján várják a látogatókat)

9. Látogasd meg a kis kagylómúzeumot

10. Sétálj végig a Maurice Rouvier sétányon (Promenade Maurice Rouvier), amely összeköti Beaulieu-sur-Mer-t Saint-Jean kikötőjével

 

A Villa Ephrussi de Rothschild

Saint-Jean-Cap-Ferrat leglátogatottabb helye tagadhatatlanul a Villa Ephrussi de Rothschild. Kilenc csodálatos kert veszi körül, 7 hektáros területen. A villa egy olasz stílusú palota, amelyet 1905-ben Béatrice Ephrussi de Rothschild bárónő építtetett a félszigetet a szárazfölddel összekötő földszorosra.

Villa Ephrussi de Rothschild
Villa Ephrussi de Rothschild

Ez a villa jelenleg mozaik-, flamand faliszőnyeg-, porcelán- és bútorgyűjteményeknek ad helyet, melyek több mint 5000 műalkotást számolnak, közül sok a XVIII. századból származik.

A villa 1934-ben hagyományozódott a Képzőművészeti Akadémiára (Académie des Beaux-Arts – Institut de France), majd tiszteletben tartva a bárónő akaratát, megnyitották a nagyközönség előttt.

 

A kikötő és Saint-Jean-Cap-Ferrat központja

A település nem túl nagy nem túl nagy, zegzugos utcái, takaros épületei és a szép festett falak teszik élvezetessé a belvárosi sétát.

A séta után jól esik ejtőzni a kikötő valamelyik éttermének, kávézójának teraszán miközben szebbnél szebb hajók ringatóznak a vízen
A séta után jól esik ejtőzni a kikötő valamelyik éttermének, kávézójának teraszán miközben szebbnél szebb hajók ringatóznak a vízen

 

La Pointe Saint-Hospice – a Saint-Hospice csúcs

A kikötőből egy kb. 1 órás sétával elérheted és megkerülheted a La Pointe Saint-Hospice-t (ejtds: lá poent szenoszpisz), miközben útba ejted a XI. századból származó, azonos nevű kápolnát (La Chapelle Saint-Hospice), és az első világháborúból származó belga temetőt.

La Pointe Saint-Hospice – a Saint-Hospice csúcs, Saint-Jean-Cap-Ferrat
La Pointe Saint-Hospice – a Saint-Hospice csúcs, Saint-Jean-Cap-Ferrat

 

Saint-Jean-Cap-Ferrat – a teljes félszigetkör a tengerparti sétányon (sentier du littoral)

  • Chemin de la Carriere > Le phare > Plage de Passable
  • Hossz::4,8 km – Indulás: chemin de la Carriere
  • Parkolás: Place du Centenaire vagy Cros dei Pin strand (kikötői strand)
  • Nehézség: közepes szint – Kényelmes zárt cipő ajánlott
  • Időtartam: kb. 1 óra 30 perc
Saint-Jean-Cap-Ferrat – a teljes félszigetkör a tengerparti sétányon
Saint-Jean-Cap-Ferrat – a teljes félszigetkör a tengerparti sétányon

 

Az ösvény a chemin de la Carriere-ről indul, amelyet egy régi kőbánya miatt neveztek el, amelyből a köveket a Monaco-i kikötő építéséhez használták fel. Követi a tengerpartot, elhaladva a Grand-Hôtel du Cap-Ferrat – A Four Seasons Hotel ***** Palace és mitikus tengervizes úszómedencéje alatt, mielőtt elérné a világítótornyot és a Malalongue pontot (la Pointe Malalongue).

A világítótorony lábánál lélegzetelállító kilátás nyílik a Cap de Nice-re  és tiszta időben az Estérel-re. A part menti sétány ezután már a félsziget nyugati oldalán halad egészen az ösvény utolsó lépcsőjéig. Itt fordulj balra, és sétálj végig a Lido rezidenciához vezető úton, majd menj át a parkolón a la Plage de Passable strandig.

 

Saint-Jean-Cap-Ferrat strandjai

Cros dei Pin (kikötői strand)

A falu szívében található, ez az egyik legnagyobb strand a félszigeten. Nagyon könnyen megközelíthető, nagyon családbarát, gyerekjátékokkal és strandröplabda pályával, a nyári hónapokban medúza elleni hálóval és vizimentőkkel.

 

Les Fossettes

Ez a strand a Jardin de la Paix alatt, a Pointe Saint-Hospice-nál található és kétségtelenül a félsziget legérintetlenebb, legdiszkrétebb strandja. A törzsvendégek és a snorkelezés szerelmesei nagyra értékelik nyugalmáért és tengerfenék gazdagságáért.

saint-Jean-Cap ferrat strandjai
Saint-Jean-Cap-Ferrat strandjai

 

Les Fosses

A félsziget egyik legszebb strandja. Délen található, és kivételes környezetet kínál a nyaralóknak a környező villákkal, valamint Saint-Jean-Cap-Ferrat régi kőfejtőjével, ahonnan a gyalogút is indul. A tengerfenék itt is gazdag, ideális sznorkelezéshez.

 

La Plage du Passable 

Lélegzetelállító kilátás nyílik innen a Villefranche-sur-Mer-öbölre. Ez a strand a félsziget nyugati részén található, és elhelyezkedésének köszönhetően ideális napsütésben részesül.

A strand egy része privát. Ez egy mitikus hely Cap-Ferrat-ban buja növényzettel. Az étterem modern és friss ételeket kínál, amelyek kizárólag szezonális termékekből készülnek.

Szebbnél szebb partokon fürdőzhetsz, napozhatsz!
Szebbnél szebb partokon fürdőzhetsz, napozhatsz!
La Plage Paloma

A buja növényzet szívében megbúvó La Paloma strand egy igazi gyöngyszem! A strand kelet felé néz, lélegzetelállító kilátással Beaulieu-sur-Mer és Eze szikláira. Egyedülálló környezete miatt nagyon népszerű, a La Pointe Saint-Hospice ösvény kiinduló- vagy végpontja is egyben. A strand egy része privát: Paloma Beach.

Saint-Jean-Cap-Ferrat emblematikus strandja, amelyet 1948-ban épített André Deperi építész, kezdetben a nizzaiak és néhány amerikai látogatta, akik kihasználják a paradicsom e kis szegletét. Számos híresség megfordult már itt, úgy mint Matisse, Cocteau, Churchill, Roger Moore, Sean Connery, Elton John, Tom Cruise…

 

Le phare du Cap Ferrat – a világítótorny

A világítótorony 2012 óta a Monument Historique (nemzeti örökség) jegyzékben szerepel. Az 1732-ben épült világítótorony egy ősi, XVI. századi tűztorony helyére készült. 1944-ben lerombolták, a háború után jelenlegi formájában újjáépítették.

Bár maga a világítótorony nem látogatható, de egyedülálló panoráma nyílik innen a tengerre az Esterel-től (link) egészen az olasz tengerpartig (link)
Bár maga a világítótorony nem látogatható, de egyedülálló panoráma nyílik innen a tengerre az Esterel-től egészen az olasz tengerpartig

 

Le sémaphore du Cap-Ferrat

A szemafor III. Napóleon parancsára épült 1862-ben. A 143 méter magas, a francia nemzeti haditengerészethez tartozó építmény jelenlegi feladatai közé tartozik a tengeri forgalom irányítása, valamint a parton kitörő erdőtüzek észlelése.

 

La Villa Santo Sospir

A Villa Santo Sospir egy teljesen egyedi múzeum, ahol klasszikus festmények helyett „tetovált falak” várnak a látogatókra.

A villa 2007 óta műemléki védelem alatt áll, a nemzeti örökség része
A villa 2007 óta műemléki védelem alatt áll, a nemzeti örökség része

 

A sokrétű tehetségű Jean Cocteau hűséges látogatója volt a francia Riviérának, és számos városra rányomta bélyegét.1950-ben, amikor a költő éppen befejezte a „Les Enfants Terribles” forgatását, barátja, Francine Weisweiller meghívta, hogy töltsön el néhány napot Cap Ferrat-i villájában.

Jean Cocteau, akit szépsége és varázsa elcsábított, több hónapig a villában maradt, és hamarosan rendszeres látogatója lett. Első tartózkodása során elkezdte „tetoválni” a villa csupasz fehér falait.

 

Musée des Coquillages – A kagylómúzeum

A 2004-ben megnyílt Saint-Jean-Cap-Ferrat-i kagylómúzeum (Musée des Coquillages) három mediterrán kagylógyűjteményt mutat be. Vannak egzotikus fajok az Indiai-óceánból is, amelyek az 1930-as évek óta gyűltek össze itt.

Nem kevesebb, mint 7000 kagylót láthatsz itt 33 vitrinben, és a belépés ingyenes!
Nem kevesebb, mint 7000 kagylót láthatsz itt 33 vitrinben, és a belépés ingyenes!

 

La Promenade Maurice Rouvier – A Maurice Rouvier sétány

Saint-Jean-Cap-Ferrat – Maurice Rouvier sétány és egy kis ízelítő Beaulieu-sur-Mer látnivalóiból
Saint-Jean-Cap-Ferrat – Maurice Rouvier sétány és egy kis ízelítő Beaulieu-sur-Mer látnivalóiból

 

Ez egy nagyon kellemes, könnyű sétány a tengerpart mentén, mely összeköti Saint-Jean városközpontját Beaulieu-sur-Mer-rel és a Kérylos villával a Baie des Fourmis (ejtsd: bé dé furmi; hangyák öble) mentén.

…és már meg is érkeztél a francia riviéra bejárásának következő állomására, Beaulieu-sur-Mer-be!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük