fbpx
csütörtök, október 5Kedvcsináló ötletek

A Côte d’Azur 15 legszebb faluja, amelyet meg kell látogatnod

Íme a Côte d’Azur 15 legszebb faluja, amelyet meg kell látogatnod. Még akkor is érdemes szemezgetni ebből az impozáns listából, ha csak rövidebb időt töltesz a francia riviérán.

Jó alternatíva lehet elkirándulni valamelyik településre, ha az idő nem annyira kedvez a strandolásnak, vagy épp pihentetnéd egy kicsit nap égette bőrödet. Eze, Gourdon, Saint-Paul-de-Vence vagy épp Ramatuelle, nem könnyű a választás. Mutatjuk, hol mit érdemes megnézni!

 

A Côte d’Azur 15 legszebb faluja, amelyet meg kell látogatnod

1. Eze Village – lélegzetelállító kilátás a Földközi-tengerre

A sziklás csúcsán 400 méterrel a tenger felett egy szikla csúcsán ül a középkort idéző Eze Village, mely vitathatatlanul a Côte d’Azur egyik legszebb tengerparti települése. Páratlan kilátás nyílik innen az egész Côte d’Azur-re.

A Côte d'Azur 15 legszebb faluja - Eze Village
A Côte d’Azur 15 legszebb faluja – Eze Village

 

Eze Village (ejtsd: etvilázs) ad otthont a Fragonard és Gallimard parfümériáknak és szappangyáraknak is, ahol ingyenes tárlatvezetésen vehetsz részt, elkészítheted saját illatodat is, valamint kedvedre válogathatsz gyári áron az itt készített illatszerekből.

Eze Village és tengerpartja, Eze Bord de Mer, melyet gyalogosan a chemin de Nietzsche útvonalon érsz el a faluból bővebb leírását ITT találod!

 

2. Saint-Paul-de-Vence, a Côte d’Azur leghíresebb falva

Saint-Paul-de-Vence (ejtsd: szenpoldövansz) nem magán a parton található, hanem néhány kilométerrel beljebb. Ez kétségtelenül a Côte d’Azur egyik legszebb, és egyben a leghíresebb települése is, szóval szezonban nem leszel egyedül… évi kb. 2 millió látogatója van!

A Côte d'Azur 15 legszebb faluja - Saint-Paul-de-Vence
A Côte d’Azur 15 legszebb faluja – Saint-Paul-de-Vence

 

A „művészek falva” néven híressé vált településen valóban sok művészeti galéria van. A kortárs művészet kedvelőinek nagy örömére Saint-Paul-de-Vence ad otthont többek között a fondation Maeght alapítványnak is. Érdemes bebarangolni az egész falu: kezdve a főutcával (La rue Grande), aztán jöhet sorra a templom (l’église-collégiale Saint-Paul-de-Vence), a La chapelle des Pénitents-Blancs kápolna, majd Marc Chagall sírja a temetőben, végül a régi időket idéző kis utcácskák és várfal.

 

3. Roquebrune Village – csodás panoráma Monaco-ra és Cap-Martin-re

Hivatalosan Roquebrune-Cap-Martin (ejtsd: rokbrün kápmárten) településéről van szó, mely mint oly sok tengerparti település a francia Riviérán két részből áll: falu a magaslaton és a „strand” a tengerparton.

A Monaco és Menton közötti dombon fekvő Roquebrune Village kellemes időtöltést kínál: séta a középkori utcákon, az ezeréves olajfa, a régi Grimaldi kastély meglátogatása, panorámás kilátással Monaco-tól az olaszországi Bordigheráig.

A Côte d'Azur 15 legszebb faluja - Roquebrune Village
A Côte d’Azur 15 legszebb faluja – Roquebrune Village

 

A tengerparti részen Cap Martin félszigetét körbejárhatod egy tengerparti sétányon, ahonnan az egyik oldalon Menton-ra, a másikról pedig Monaco-ra nyílik csodás kilátás.

Kicsit távolabb található a plage du Buse, mely egyike a Côte d’Azur legszebb strandjainak, és egy tengerparti ösvény visz át gyalog Monaco-ba.

Roquebrune-Cap-Martin látnivalóiról ITT olvashatsz bővebben!

 

4. Ramatuelle, Brigitte Bardot faluja

A Saint-Tropez félszigeten, az azonos nevű várostól mintegy tíz kilométerre található Ramatuelle (ejtsd: rámátüell) ismét igazi képeslap látványával kecsegtet!

A Côte d'Azur 15 legszebb faluja - Ramatuelle
A Côte d’Azur 15 legszebb faluja – Ramatuelle

 

A régi falu fent a dombokon, remek strandok, tengerparti ösvények és csodás természeti környezetben, ez Ramatuelle. Nem csoda, hogy a híres színésznő, Brigitte Bardot is ezt a helyet választotta. A plage de Pampelonne pedig vitathatatlanul a Côte d’Azur egyik legszebb strandja.

 

5. Gassin, a Saint-Tropez-félsziget magaslatain

A Franciaország legszebb falvai közé sorolt ??Gassin a Saint-Tropez-félszigetet uralja a maga 200 méteres magasságából.

A Côte d'Azur 15 legszebb faluja - Gassin, a Saint-Tropez-félsziget magaslatain
A Côte d’Azur 15 legszebb faluja – Gassin, a Saint-Tropez-félsziget magaslatain a csodás környezet mellett szép tengerpartot is kínál

 

6. Théoule-sur-Mer, az Esterel partján

Az Alpes-Maritimes megye utolsó települése a Var megye előtt, Théoule magában foglalja az Esterel-hegység egy részét, egy kis kikötőt és remek strandokat.

Bár Théoule-sur-Mer tengerparti szomszédainál kevésbé ismert, nagyon kellemes kikapcsolódást nyújt az ideérkezőknek
Bár Théoule-sur-Mer tengerparti szomszédainál kevésbé ismert, nagyon kellemes kikapcsolódást nyújt az ideérkezőknek

 

Théoule-sur-Mer látnivalóiról ITT olvashatsz bővebben!

 

7. Sainte-Agnes, a Côte d’Azur legmagasabban fekvő tengerparti falva

A Franciaország legszebb falvai közé sorolt Sainte-Agnes Európa legmagasabban fekvő „parti faluja” 800 méter magasan!

Mintegy 3 km-re légvonalban Menton (link) felett fekszik ez a település, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Côte d’Azur-re, magára Sainte-Agnes-re és művészeti galériára.
Mintegy 3 km-re légvonalban Menton felett fekszik ez a település, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Côte d’Azur-re, magára Sainte-Agnes-re és művészeti galériára

 

8. Gorbio, a Pays de Menton olaszos varázsa

Sainte-Agnes mellett található a kissé kevésbé ismert Gorbio, mely középkori utcák kusza labirintusával, aranyos templomával és békéjével vár.

A Côte d'Azur 15 legszebb faluja - Gorbio
A Côte d’Azur 15 legszebb faluja – Gorbio

 

9. La Turbie, ahonnan kivételes a kilátás Monaco-ra és a Côte d’Azur-re

A Monaco-ra néző La Turbie a Trophée des Alpes-ról ismert, amely egy ritka római kori emléke a térségnek. Öröm sétálni a falu utcáin, felfedezni templomát és kápolnáját.

A szép falu után látogas el a „Tete de Chien”-hez, amely 550 méteréről uralja Monaco-t és csodálatos kilátást nyújt a Hercegségre!

A Côte d'Azur 15 legszebb faluja - La Turbie
A Côte d’Azur 15 legszebb faluja – La Turbie

 

La Turbie látnivalóiról ITT olvashatsz bővebben!

 

10. Biot és híres üveggyára

Az üvegfúvásról ismert Biot (ejtsd: biot) egy csinos középkori falu, ahol ingyenesen fedezheted fel az üveggyárat és az üvegmúzeumot.

A művészet szerelmeseit pedig a Fernand Léger múzeum várja, mely az egyik leglátogatottabb a régióban.

A Côte d'Azur 15 legszebb faluja - Biot
A Côte d’Azur 15 legszebb faluja – Biot

 

Biot látnivalóiról ITT olvashatsz bővebben!

 

11. Mougins, Picasso falva

Mougins (ejtsd: muzsen) egy másik meglátogatni érdemes falu Cannes és Grasse között félúton, mely manapság művészeti galériáiról és jó gasztronómiai éttermeiről híres. Mougins ad otthont továbbá az érdekes Régiségek Múzeumának (musée des Antiquités) és a Fontmerle-tónak is , amelyet szezonban lótuszvirágok borítanak.

Mougins varázsa vonzotta Picasso-t is, aki itt töltötte élete utolsó éveit
Mougins varázsa vonzotta Picasso-t is, aki itt töltötte élete utolsó éveit

 

12. Tourrettes sur Loup

Néhány kilométerrel Saint-Paul-de-Vence után jön Tourrettes-sur-Loup kevésbé ismert és ezért kevésbé túlterhelt települése.

Tourettes-sur-Loup - Ez a festői kis falu kicsit hasonlít a nagy testvérére, de kisebb és kevésbé frekventált!
Tourettes-sur-Loup – Ez a festői kis falu kicsit hasonlít a nagy testvérére, de kisebb és kevésbé frekventált!

 

Könnyedén eléred innen a Gorges du Loup-t, és remek túraútvonalakat is találsz itt távol a napsütötte strandoktól

 

13. Peillon

Itt még beljebb vagyunk a parttól, még ha légvonalban nem is vagyunk túl messze attól. Egy keskeny és kanyargós út végén fedezheted fel ezt a bájos meredek domboldalba ágyazott falut.

Itt az idő megállni látszik! A lakók többsége lejjebb költözött, csak néhány ház és egy étterem maradt a falu bejáratánál. Nincsenek üzletek, nincsenek művészeti galériák, nincsenek turisták, csak egy régi időket idéző falu Nizza hátországában, tipikus és festői túraútvonalak, valamint egy kápolna szép régi freskókkal.

A Côte d'Azur 15 legszebb faluja - Peillon
A Côte d’Azur 15 legszebb faluja – Peillon

 

 

14. Coaraze

Egy másik „leggyönyörűbb falu Franciaországban” (« plus beau village de France »), Coaraze 667 m tengerszint feletti magasságban, egy sziklás kiemelkedésen található. A boltíves utcákon kívül a falutól 1 km-re található egy nagyon szép, XVI. századi freskókkal díszített kápolna is (Chapelle Saint-Sébastien).

Coaraze-ban járva ne hagyd ki az ún. „kék kápolna” épüetét sem, mely azért kapta ezt a nevet, mert Ponce de Léon festő 1960-as évekből származó kék monokróm freskói díszítik
Coaraze-ban járva ne hagyd ki az ún. „kék kápolna” épületét sem, mely azért kapta ezt a nevet, mert Ponce de Léon festő 1960-as évekből származó kék monokróm freskói díszítik

 

 

15. Gourdon, a Côte d’Azur egyik legkisebb falva

A szintén „Franciaország legszebb falvai” közé sorolt ??Gourdon a legkisebb az itt bemutatottak közül.

A település egy 760m magas szédületes csúcson ülve uralja a Loup-völgyet (Vallée du Loup), így kiérdemelte a Côte d’Azur sasfészke címet. Gourdon-ból fantasztikus kilátás nyílik a tengerpartra egészen Nizzától Théoule-ig. Ellátni innen egészen a tengerig, szép időben Nizza, Antibes, Cannes is látható.

A Côte d'Azur 15 legszebb faluja - Gourdon
A Côte d’Azur 15 legszebb faluja – Gourdon

 

A falu megőrizte autentikus báját, mely hagyományos provence-i kőházainak, XII. századi román stílusú templomának, várának és várfalának, a André Le Nôtre, a Napkirály kertésze által tervezett parkjainak, keskeny kis utcáinak és a helyi művészeti galériáknak, üzleteknek, kézműveseknek köszönhető.

Tehetünk egy oda-vissza 4,5 órás kirándulást is ezen a gyönyörű vidéken. Az út átvezet a Gorges du Loup szoros felett egy gyalogoshídon. A sziklákon haladva lélegzetelállító kilátás nyílik a tájra és a mélységbe.

Gourdon-ból átutazhatunk Saint Paul de Vence-ba (lásd fentebb), ahová az út a Gorges du loup szoroson át vezet.

Egy kis hátországi kitérő után visszatérünk a tengerpartra, és folytatjuk a Cote d’Azur felfedezését Cannes után Mandelieu-la-Napoule megálló következik!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük