fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

Utazás lakóautóval St Tropez – Elvágjuk a köldökzsinórt – félig-meddig

utazás lakóautóval st tropez - Saint-Tropez, látképUtazás lakóautóval St Tropez. Viszlát Azúr part – irány a 3 „szent”! A nyári-őszi hónapokban megküzdöttünk a francia adminisztrációval, búcsút vettünk a barátoktól, berendeztük és belaktuk „guruló garzonunkat”, és a robogót is sikerült felapplikálni a motortartóra. Eljött az idő, hogy mozgásba lendüljünk, és elinduljunk a következő állomáshely felé!

 

Utazás lakóautóval St Tropez

Indulás: Antibes – 2012/12/10
Érkezés: Saint-Raphaël – 2012/12/10
Távolság: 53 km
Autópálya díjak: 8,30€

 

Az új terület még mindig nem lesz teljesen ismeretlen. A Saint-Raphaël-től (ejtsd: szenrafael) Saint-Tropez-ig (ejtsd: szentropé) húzódó részt még nizzai éveink alatt bebarangoltuk. Egy Saint-Raphaël-ben élő magyar házaspár rezidenciájának parkolójában verünk tanyát, és ezzel 83-asok leszünk, azaz a 06-os megyéből átlépünk a 83-asba.

utazás lakóautóval st tropez - EsterelMandelieu és Saint-Raphaël között az Esterel (ejtsd: eszterel) hegységen vezet át az út. A vörös sziklák övezte meredek partoknál kiválóan lehet búvárkodni.

 

Első lendülettel felfedezzük Saint-Raphaël városát, és megtaláljuk az „irodánkat”, ami a helyi kulturális központban (Centre Culturel – ejtsd: szantr kültürel) lesz. Itt töltjük majd munkás napjainkat, a hely kellemes, jó az internet, van nyomtatási és fénymásolási lehetőség.

Ráadásul itt a médiathèque (ejtsd: médiatek – a könyvtár fejlettebb formája, nemcsak könyvek, folyóiratok, stb. de audio-vizuális anyagok is vanna) egy épületben van a helyi zeneiskolával, így még lesz részünk több koncertben is.

Még az ünnepek előtt bejárjuk a környéket: Saint-Raphaël és Fréjus (ejtsd: frézsüsz) szinte össze vannak nőve, így ezt a 2 várost egyben is lehet kezelni.

 

Saint-Raphaël

utazás lakóautóval st tropez - St-Raphaël, polgármesteri hivatal L’hôtel de ville – Városháza

utazás lakóautóval st tropez - Saint-Raphaël címere <

utazás lakóautóval st tropez - Saint-Raphaël zászlaja

utazás lakóautóval st tropez - Saint-Raphaël, kikötő
Saint-Raphaël  – kikötő

utazás lakóautóval st tropez - Fréjus Plage
Előtérben Fréjus Plage, a háttérben Saint-Raphaël. Nem nagy a távolság.

utazás lakóautóval st tropez - Fréjus belsőEz egy lakópark Fréjus-ben, egy belső kikötővel. Az épületeket kis hidakon lehet megközelíteni. Sok kis teraszos kávézó, étterem tarkítja a lakónegyedet. Nekünk nagyon tetszett!

 

Innen csak néhány kilométerre fekszik a Saint-Aygulf (ejtsd: szen ajgülf) nevezetű település, ahol külön partszakaszt tartanak fenn a kitesurf (ejtsd: kájtszörf) szerelmeseinek. A hely talán egyetlen furcsasága, hogy a kite-os partszakaszra a nudista strandon keresztül vezet az út. Elég viccesen festettünk talpig neoprémben a sok nudista között.

utazás lakóautóval st tropez - St-Aygulf, kiteSaint-Aygulf az egyik francia kite paradicsom. Először 2011-ben fedeztük fel ezt a helyet, akkor kitesurf bajnokságot rendeztek itt.

 

Teszünk egy nagy kört Sainte-Maxime és St-Tropez érintésével.

utazás lakóautóval st tropez - Sainte Maxime, kikötő

Utazás lakóautóval St Tropez felé:

 

Sainte-Maxime  –  kikötő

utazás lakóautóval st tropez - Sainte Maxime, látképEz egy újabb része Saint-Maxime-nak. 2012 őszén ezen a parton rendeztek egy repülős napot légi bemutatóval, repülő-, és helikopter szimulátorokkal, stb.

 

Az egyik kihagyhatatlan úti cél itt délen St-Tropez (ejtsd: szentropé). Nem csak a turisták ostromolják, de számos híresség is kötelező megállónak tekinti (vigyázat! az árakat is inkább az úri közönségre szabják).

Szezonban igen nehéz megközelíteni, elég gyakorik a dugók a ki-, és bevezető szakaszokon. A forró autóban töltött órák megkeseríthetik a városka nyújtotta élményt, ezért aki teheti, jöjjön inkább hajóval Nizzából, Cannes-ból, stb.

A hajós megközelítés különösen javallott azoknak, akik ősszel (szeptember – november) látogatnak ide a nagy leárazások idején (franciául braderie – ejtsd: brádri). Ilyenkor minden üzlet kipakolja árukészletét a bolt elé, amit igen jelentős kedvezménnyel árusít (bár már az induló árak sem alacsonyak!). A hajós társaságok erre az alkalomra külön „bevásárló” járatokat szerveznek.

utazás lakóautóval st tropez - kikötő, port de st-tropezUtazás lakóautóval St Tropez  –  kikötő: innen indulnak sétahajók az öbölbe, ahonnan jól látszik a híresek és gazdagok rezidenciái, valamint a filmforgatások helyszínei

utazás lakóautóval st tropez - Saint-Tropez, látképSaint-Tropez – látkép

 

Saint-Tropez több filmforgatás helyszíne is volt.Az egyik leghíresebb a Louis de Funes által alakított Saint-Tropez-i csendőr című film, és annak folytatásai.

utazás lakóautóval st tropez - Louis de Funes, St Tropez-i csendőr filmJelenet a filmből

Van egy itteni specialitás, amit érdemes megkóstolni. Ez a tarte tropézienne (ejtsd: tárt tropézienn – Saint-Tropez-i süti). Képzelj el egy a magyar krémeshez hasonló tölteléket két piskótalap közé töltve. Nem sajnálják sem a tésztát, sem a krémet, sem az adagot, így egy szelettel akár ketten is jól lehet lakni. Ínyenceknek kötelező a kóstoló!

utazás lakóautóval st tropez - krémes finomság, tarte tropézienne

 

A tengerparti túra után belátogatunk Draguignan-ba (ejtsd: draginyan) is. Kétszer indultunk el ide bolhapiacra, de egyszer sem jártunk sikerrel. Kicsit kárpótolt bennünket a karácsonyi vásár, de azért az nem az igazi…

utazás lakóautóval st tropez - Draguignan, belvárosDraguignan – belváros

 

Itt kerül sor viszont első tarisznya piknikünkre. Kiválasztunk egy pékséget, ami előtt vannak székek és asztalok, ideális egy kis délidei csemegézéshez. Itt vesszük meg a baguette-et (ejtsd: bagett – hosszúkás francia kenyér), ami még meleg. A tarisznyából előkerülnek a belevalók is: piros pesto (ejtsd: peszto – olasz tésztaszósz, ami kenyérre kenve is nagyon finom), és oliva olajban pácolt, grillezett paprika szeletek. Annyira finom a kenyér, és olyan jól esik a melege így decemberben, hogy bevállalunk belőle egy másodikat is!

utazás lakóautóval st tropez - az elmaradhatatlan francia baguette (bagett)Baguette, ami sosem ér haza egészben, egyszerűen muszáj lecsípni a csücskét!

 

Egy kisebb motoros kiruccanás alkalmával rátalálunk egy belső tóra kb. 100 méterre a tengertől Itt kerül sor később az első hajvágásra, méghozzá a tengerparton, igen, mindezt télen! Bázisunktól nem messze találunk egy kellemes, szélvédett partszakaszt, ahol az újdonsült borbély (Adrienne) nekilát a „birkanyírásnak”:

utazás lakóautóval st tropez - hajvágás előtt a tengerpartonPéter hajvágás előtt, még nagy „lobonccal”…

 

utazás lakóautóval st tropez - hajvágás után a tengerparton…és hajvágás után. Azért így sokkal csinosabb!

 

Többek között ezért is szeretünk robogóval közlekedni, hisz sokkal könnyebb felfedezni olyan helyeket, amik nem szerepelnek az útikönyvben. Ez viszont az első év a robogó megvásárlása óta, hogy télen is sokat motorozunk. Eddig nem volt arra vonatkozó tapasztalatunk, milyen szakadó esőben, vagy hidegben motorozni akár hosszabb távokat is. Hát itt a remek alkalom beszerezni a sísapkát a bukósisak alá, rendszeresíteni a poncsót az elázás ellen, és felfedezni a robogó fűtés! Ez nem más, mint egy 5 literes műanyag kanna megtöltve meleg vízzel a 2 utas között.

utazás lakóautóval st tropez - robogóhoz öltözveA motorozás mellett bankrabláshoz is kiválóan alkalmas, bár ezt az utóbbit még nem próbáltam…

 

Az ünnepek előtt visszahúz a szívünk Cannes-ba (ejtsd: kánn), itt is bebarangoljuk a karácsonyi vásárt, vidámparkot, az ünnepi fényekben díszelgő utcákat.

utazás lakóautóval st tropez - karácsonyi díszítésKarácsony…

utazás lakóautóval st tropez - karácsonyi vásár, CannesKézzel faragott töklámpások – Cannes karácsonyi vásár

utazás lakóautóval st tropez - karácsonyi vidámpark, CannesCannes – karácsonyi falu – vidámpark

 

Nosztalgiázunk egy kicsit és összefutunk kedves barátunkkal, Gáborral, akinél értékes, Magyarországról érkezett kincsek várnak ránk: flanel ágynemű (a hideg téli estékre); intercom, hogy motorozás közben emberi hangon tudjunk csevegni; LED sor, ami a közelgő ünnep fényét emeli majd. Egy kis elő karácsony ajándékokkal

Persze, nem tudjuk meghazudtolni magunkat most sem! Barátunk panaszolja, hogy felesége szülés utáni depresszióban szenved, és a gyógyszerek nem sokat javítanak az állapotán, sőt!

Kibújik hát belőlünk a vitamin-szakember (2007-2008-ban 10 vitaminboltból álló hálózatunk volt Kelet-Magyarországon), és összeállítunk egy masszív csomagot neki. Ők ezeket a táplálék kiegészítőket be is szerzik, és a vitaminnal való feltöltődés pozitív hatása már 1-2 hét múlva jelentkezik.

Lehet ennél szebb karácsonyi ajándékot adni és kapni? Nem valószínű.

 

Az első lakókarácsony!

Mivel már decembert írunk, természetesen a Saint-Raphaël-i karácsonyi falu, és programok felderítése sem maradhat ki. Bár az időjárás ezt egyáltalán nem igazolja: kellemesen enyhe az idő, nap közben szikrázóan süt a nap…, kicsit képzavaros a pálmafás karácsony. A helyi zeneiskola jóvoltából 2 karácsonyi koncerten is van szerencsék részt venni, ez jó előkészítése az ünnepi hangulatnak. Ezt csak fokozza a karácsonyi falu és jégpálya, ahol a helyi szervezők erőn felül teljesítenek, hogy odavarázsoljanak egy kis telet a látogatóknak. Aztán a készülődés kicsúcsosodik a karácsonyi menühöz történő bevásárlással.

utazás lakóautóval st tropez - Fréjus, karácsonyi fények
Karácsonyi hangulat I.

utazás lakóautóval st tropez - Fréjus, karácsonyi hangulat
Karácsonyi hangulat II.

utazás lakóautóval st tropez - első lakóautós karácsonyunkKis karácsony, nagy karácsony!

Már december 23-án elkezdjük az ünneplést. Délután mozi és masszázs, majd vacsora egy kínai all you can eat (ejtsd: ól ju ken ít – annyit ehetsz, amennyi beléd fér) étteremben.

utazás lakóautóval st tropez - karácsonyi kínai vacsoraBuffet à volonté (ejtsd: büfé á volonté) – „annyit ehet, amennyi beléd fér” büfé

 

Ennek az étteremnek több előnye is van:

  • egyszeri befizetés ellenében (11 és 17€ között/fő) önkiszolgáló rendszerben ehetsz, amennyit csak bírsz (a pazarlást azonban itt is büntetik)
  • meg tudsz kóstolni olyan ínyencségeket, amik elsőre bizony furcsán néznek ki: rántott békacomb, osztriga, csiga, stb. Ezekért bizony egyenként kellene kifizetned a vacsorád árát, ha meg akarnád kóstolni őket.

utazás lakóautóval st tropez - tengeri herkentyűkTengeri herkentyűk pénztárca kímélő kipróbálására az egyik legjobb hely egy ilyen all you can eat étterem

 

Aztán eljött a december 24. A napot lakó rendezéssel kezdtük: rendrakás, takarítás (max. 15 perc alatt kész van!), aztán jött a díszítés. Fenyőágból és piros bogyós termésekből készült csokrok kerültek a szekrényajtókra. Az asztal fő helyére pedig gyertyából és mézeskalácsból készült kompozíció került.

utazás lakóautóval st tropez - első karácsony lakóautóban, asztaldíszKarácsonyi hangulat a lakóautóban

 

Iorek (lakóautónk) talpig díszben, jöhet a főzőcske, de okosan! A lakóautóban is nagy szolgálatot tesz az energiatakarékos zepter edénykészlet, mert negyedannyi energiával készülhetnek el az ünnepi finomságok. Mi is díszbe öltöztetjük magunkat, gyertyagyújtás, nagy lakoma, aztán telefon a családnak zárja a programot. A karácsonyi menü:

  • hamis húsleves májgaluskával
  • rántott csirkemáj krumplipürével
  • mézes gyümölcsök

utazás lakóautóval st tropez - első lakóautós karácsonyunk, májgombócleves
Ízletesen, forrón tálalva…
utazás lakóautóval st tropez - első lakóautós karácsonyunk, rántott máj
Rántott máj – mikor megismertem Pétert, ez volt az egyik a „3M”-ből (Máj, Mák, Meg a dió), amit nem szeretett. Pár év eltelt azóta, és az ő kívánságára kerül a rántott máj a karácsonyi menübe.

 

Ebben az időszakban van a Saint-Raphaël-i  Fête de la Lumière (ejtsd: fet dö la lümier – A Fény ünnepe). Zenére komponált színes fényjátékok az épületeken, felvonulások, és még sok más zenés-fényes program.

utazás lakóautóval st tropez - Saint-Raphaël, Fete de la Lumiere (a fény ünnepe), plakát
A Fény Ünnepe  –  Saint-Raphaël 2012-13

utazás lakóautóval st tropez - Saint-Raphaël, Fete de la Lumiere (a fény ünnepe), fényjáték
Fényjáték a Saint-Raphaël-i katedrális homlokzatán

 

A mi kedvencünk: egy spanyol társulat, akik előadásuk minden percében elkápráztatják a nézőket valami meglepetéssel. Hegedülő kerékpáros angyalok a levegőben, lufi- és konfetti áradat, fények, csillagszórók,…

utazás lakóautóval st tropez - Saint-Raphaël, Fete de la Lumiere (a fény ünnepe), Theater Tol előadása
Compagnie Theater Tol – zenélő angyalok az égben

 

Szép csendben, finom falatokkal telnek az ünnepek. A 2013-as esztendőt még Saint-Raphaël-ben köszöntjük. Eljön azonban az indulás ideje. 2013. január 3-án útnak eredünk következő bázisunk – Hyères/Toulon – felé.

 

Best of – ami a legjobban szerettünk:

  • első lakókarácsony 🙂
  • Fête de la Lumière: spanyol légi show
  • Fréjus: belső kikötő

 

Amit nem szerettünk:

  • az indokolatlanul drága kávé St-Tropez-ban
  • a kiabálós, panaszkodós szomszédasszony (akit végül sikerül kezelni)

 

Milyen volt az első „önálló” állomáshelyet megtalálni? Hogyan végeztünk el egy intenzív online marketing-értékesítési tanfolyamot állandó internet kapcsolat nélkül? Milyen egy algafarm vagy épp hogyan „termesztik” a franciák egyik nagy kedvencét, a csigát?

 

Mindezekre a kérdésekre a választ, valamint történetünk folytatását itt találod: Felnövünk a feladathoz – első önálló állomáshelyünk

 

Itt követheted lakóautós utunkat, ami Franciaországból indult, majd jön Spanyolország, Tenerife, Portugália, de átszeljük Németországot, és Ausztriát is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük