fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

Massif de l’Esterel hegység vörös sziklái

Massif de l’Esterel hegység vörös sziklái egyenesen a föld mélyéből születtek 250 millió évvel ezelőtt. Először Afrikához csatolódott ez a földdarab, majd a Földközi-tenger kialakulásakor vált el tőle.

Sőt! Az Esterel egy része még el is sodródott, így született meg Korzika. A vörös sziklákat érdemes több perspektívából is megcsodálni: kiránduj egyet a hegyekben, evezz és gyönyörködj a látványban a tengerrről, majd merülj alá és fedezd fel e sziklákat a víz alatt! az Esterel-hegység sok-sok kincset rejt, köztük Madelieu-la-Napoule és Théoul-sur-Mer tengetparti városkáival…

A Földközi-tenger és Provence között elterülő Esterel-hegység (Le Massif de l’Esterel) 32 000 hektáros területet ölel fel, amelynek csaknem fele „Natura 2000” védett terület. Az Esterel a legenda szerint egy Estérelle nevű tündérről kapta a nevét akihez a nők azért jöttek, hogy termékenyebbek legyenek. A hegység Saint-Raphaël, Fréjus, Bagnols-en-Foret és Les Adrets de l’Esterel településeken halad át.

A Földközi-tenger medencéjének összes civilizációja saját nyomot hagyott az Esterel-hegységben, melynek bizonyítékai a Saint-Raphaël Régészeti Múzeumban kiállított szerszámok, nyílhegyek és egyéb leletek.

 

Túrázz egyet az Esterel-hegységben!

Pic du Cap Roux, Pic de l’Ours, Cap Dramont, Rastel d’Agay: lélegzetelállító panorámák várnak rád! Egy ösvény mentén felfedezhetsz egy menhirt, egy római szökőkutat, egy oppidumot vagy az Aurelianus-ösvényt, amely a part mentén halad Agay felé. A középkorban az Esterel menedékhelyül szolgált a remetéknek, köztük Saint-Honorat-nak, aki a híres Saint-Honorat-barlangnak adta a nevét. Aztán a XVII. és XVIII. században a touloni börtönből szökött foglyok rejtőzködtek itt.

Túrázz egyet az Esterel-hegységben
Túrázz egyet az Esterel-hegységben

 

Evezz egyet a tengeren és csodáld meg az Esterel-hegységet ezúttal a vízről!

Remek program a családdal vagy barátokkal egy kis evezés az Esterel öblei mentén. Saint-Raphaël közelében, a Dramont strandról indulhat a tengeri kiruccanás! Hagyd, hogy lenyűgözzön a Földközi-tenger kékjének és az Esterel sziklái vörösének lélegzetelállító találkozása.

Az Estérel csodálatos titkos öbleit és barlangjait csak így fedezheted fel,mert ezek csak a tenger felől közelíthetők meg.
Az Estérel csodálatos titkos öbleit és barlangjait csak így fedezheted fel,mert ezek csak a tenger felől közelíthetők meg.

 

…és jöjjön egy kis merülés! Fedezd fel a vörös sziklákat a víz alatt is!

Ezt kínálja a víz alatti séta (Promenade sous-marine) a „Capitaine Nemo” fedélzetén. Ez egy átlátszó aljú hajó, amely Agay-ból indulva elvisz a Cap Dramont növény- és állatvilágának felfedezésére.

Ez a séta lehetővé teszi, hogy felfedezd a halakat, rákokat és tengeri csillagokat, és eközben száraz maradj! Természetesen a „hagyományos” búvároknak is sok csodát tartogat ez a partszakasz
Ez a séta lehetővé teszi, hogy felfedezd a halakat, rákokat és tengeri csillagokat, és eközben száraz maradj! Természetesen a „hagyományos” búvároknak is sok csodát tartogat ez a partszakasz

 

Autókázz végig Corniche d’Or úton

A Corniche d’Or egyike a Côte d’Azur kötelező látnivalóinak. Ez a Saint-Raphaël-t Mandelieu-La-Napoule-lal összekötő, páratlan szépségű kanyargós útvonal igazi természeti látványosság.

Esterel hegység - Ne habozz megállni fényképezni és úszni egyet!
Esterel hegység – Ne habozz megállni fényképezni és úszni egyet!

 

Az Esterel-hegység strandjai

Calanque de Saint Barthélémy öböl ideális egy tengerparti piknikhez . A vörös kavicsos strand kicsi és csendes, a víz hihetetlenül tiszta, ideális hely a sznorkelezéshez különösen azért, mert közvetlenül a Cap Roux természetes tengeri rezervátum mellett található.

Az Esterel-hegység partja és strandjai
Az Esterel-hegység partja és strandjai

 

Saint-Raphaël közelében sok más öböl is található: a Calanque des Anglais (Anthéor bejáratánál található), a Calanque de Maupas (Trayas-nál), de remek az Île des Vieilles-öböl is.

Ha a homokos strandokat kedveled, akkor a plage de la Péguiere strandot, a plage d’Agay strandot vagy a plage d’Arene Grosse strandot ajánljuk.

 

Csodáld meg a Château de la Napoule-t Mandelieu-la-Napoule-ban!

Mandelieu-la-Napoule (ejtsd: mandöliő la napul) egy 22 696 lakosú város, mely könnyen megközelíthető Saint-Raphaël-ből a Corniche d’Or-on át, Cannes-ból pedig a tengerparti úton, hisz a két település határos egymással.

 

1. Château de la Napoule kastély

A XIV. században a tengerparti út mentén Villeneuve grófjai által épített kastély kötelező megálló, ha Mandelieu-la-Napoule-ba látogatsz. A történelmi műemlékek listájára felvett parkja a „Figyelemre méltó kert” címkét viseli. Az 1920-as években Henry és Marie Clews amerikai művészek által felújított egykori középkori erődítmény jelenleg számos szoborgyűjteménynek és más kortárs alkotásnak ad otthont. Érdemes sétát tenni a kertekben is, melyek Marie Clews keze munkáját dicsérik.

Használd ki a park és a zöld kertek nyugalmát, és megcsodáld meg a Côte d’Azur egyik legszebb kilátását!
Használd ki a park és a zöld kertek nyugalmát, és megcsodáld meg a Côte d’Azur egyik legszebb kilátását!

 

2. Mandelieu strandjai

Mandelieu-La-Napoule 3 kilométeres tengerpartjával 7 csodálatos finom homokos strandot kínál köztük a Robinson, La Rague, La Raguette és Les Sables d’Or. Rögötn a kikötő mellett található a Plage du Château strand, vagy azok számára, akik kicsit elvonulnának az ajánljuk, hogy kövessék a tengerparti utat, és fedezzék fel azt a titkos strandot, amely közvetlenül a vár mögött található. Kicsit távolabb, ahol az Esterel első vörös sziklái kezdődnek, kis öblökre bukkanhatunk. Ezek többé-kevésbé nehezen elérhetőek, de nagyon nyugisak.

Mandelieu strandjai – A La Raguette strand a mi egyik kedvencünk: egy apró félszigetbe ágyazva, déli fekvésű, gyönyörű kilátás nyílik az Estérelre, valamint a pointe de l’Aiguille de Théoule-sur-Mer csúcsra és számos öblére
Mandelieu strandjai – A La Raguette strand a mi egyik kedvencünk: egy apró félszigetbe ágyazva, déli fekvésű, gyönyörű kilátás nyílik az Estérelre, valamint a pointe de l’Aiguille de Théoule-sur-Mer csúcsra és számos öblére

 

3. A Siagne partja

A béke és a nyugalom helye Mandelieu-la-Napoule-ba látogatva, a Siagne partja közel három kilométeren húzódik a városközponttól a tengerpartig. Itt több mint 2000 fa található, körülbelül ötven különböző fajból.

Sétálj fel a folyó mentén a tengerparttól egészen a belvízi kikötőbe, mely Európa első száraz kikötője
Sétálj fel a folyó mentén a tengerparttól egészen a belvízi kikötőbe, mely Európa első száraz kikötője

 

Innen már csak pár perc tengerparti autózásra fekszik következő riviérai célállomásunk:

 

Théoule-sur-Mer

Théoule-sur-Mer (ejtsd: téul sür mer) mindenekelőtt egy tengerparti üdülőhely strandokkal és vízi sportolási lehetőségeivel, de itt található Franciaország egyik legelső kikötője, mely ma már 180 hajó befogadására alkalmas.

Sétálj egyet a kikötőben és a városközpontban, csodáld meg a Notre-Dame d’Afrique tizenkét méter magas szobrát, a Fekvő Nő szobrát (statue del a Femme allongée) vagy akár a Place du Général Bertrand szökőkútját, melyet egyetlen tömbből faragtak ki.

Esterel hgység partjai - Théoule-sur-Mer
Esterel hgység partjai – Théoule-sur-Mer

 

A Théoule-nak saját kastélya is van, amely eredetileg egy 1630-ban épült szappangyár volt. A XIX. század végén átépítették, de megőrizték az eredeti épület alapjait és boltíves pincéit. Ma már lehetőség van megcsodálni építészetét és sétálni nagy parkjában, az Arborétumban.

Érdemes ellátogatni a falu piacára is (kedden és pénteken délelőtt a provence-i piac a Place du Général Bertrand-on), és megismerkedni a provence-i .gasztronómiával.

Szerda esténként májustól szeptemberig termelői piac van a kikötőben, július-augusztusban pedig csütörtök esténként kézműves vásár az Espace Botta-ban, a Charles Dahon sugárúton.

Cote d'Azur - Théoule-sur-Mer
Cote d’Azur – Théoule-sur-Mer

 

Théoule-sur-Mer egész évben nyüzsgő város. Számos sportesemény zajlik itt, mint például a „Razorbike Trophy” februárban vagy a „Critérium Pédestre de l’Estérel” márciusban. Tavasszal a fesztiválok veszik át a helyet: « Théoule, Arts et Fleurs » („Théoule, Művészetek és Virágok”) áprilisban, „La Fete de la Mer” (A Tneger Ünnepe) májusban, a „Festival du Palais Bulles” (színházfesztivál) július-augusztusban, vagy akár a „Théoule, Arts & Wines” ” októberben. Bármikor látogass is el Théoule-sur-Mer-be, egész biztosan nem fogsz unatkozni!

…és már robogunk is tovább St-Tropez felé, de előtte még megállunk másik két „szent” városban, ezek: Saint-Rapahael és Sainte-Maxime.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük