Kezdőlap Életmód Váltó A sport meghagy fiatalnak?

A sport meghagy fiatalnak?

A rendszeres testmozgás mellett számos egészségügyi érv szól: karbantartja a testet, erősíti az állóképességet és az immunrendszert, de még a szellemi teljesítményre is serkentőleg hat.

Érdemes a táplálkozást is tudatosabban folytatni, ha egészségesebb és aktívabb éveinket ki szeretnénk tolni időben, amíg csak lehet.

Nem szabad azt gondolni, hogy 75 évesen az ember már “csak” egy vénség, akit majd mások ápolgatnak és egymaga már egy roncs, aki már nem találhat élvezetet az életében.

Legyen ebben pár példaképünk, vagy ha kell mesterünk, akik módszereit másolhatjuk.

Önvédelemből, meg kell tanulnunk élni, célokat kitűzni és lazítani, valamint figyelni saját testünkre.

Persze számtalan “tanács” van, de próbáljunk meg olyan emberektől tanulni, akik maguk már megcsinálták és nem csak “szájkaratésok”.

Keressünk 100 éves 🙂 életmód tanácsadókat, de lehet örülnénk ha “csak” 85 éves lenne és nem csak megtörtént vele ez a szerencse, hanem tudatosan dolgozott ezen és kinéz neki még vagy 20 év biztosan. Nem ám botox és szilikon, hanem csak úgy magától.

OK, van ilyen példa?

Nem baj, ha nem fakír, vagy egy “genetikai csoda” és nem egy kis Japán faluban él mint erdei remete, hanem modern ember, aki pörgős életet él, mint egy színész, vagy vállalkozó.

Az első dolog, hogy tudjuk, hogy vannak ilyenek. Ez az első lépés. Mert ugyebár miért hajtanánk egy nem létező dolog elérésére. Nade, ha meg lehet csinálni és van értelme is, akkor persze, hogy érdekes a dolog.

Ez kb. olyan, mint annak idején a világ legmagasabb hegyére csak pár Mak Marci tudott eljutni, és azok is majd bele haltak. Ma pedig nagyon sokan mennek fel és szinte turisztikai vállalkozás lett belőle. Persze lehet nem ér annyit, mintha  a kisujjad kellett volna érte feláldozni, de ma már szinte tömegesen elérhető a nagyközönség részére.

Ilyennek gondolom megélni épségben a 100 éves kort, amikor még nem kell ágytálazni. Lehet, hogy nem fogok 20 évesnek kinézni a fürdőruhámban, de amúgy minden rendben van és autót vezetek vagy éppen fel merek ülni a repülőre és utazni, ha éppen arra támad kedvem.

Tehát értjük a feladatot, lássuk a kutatás hoz-e eredményt ebben a témában.

96 éves uszó
Bánki Horváth Béla 96 éves és köszöni szépen, nagyon jól érzi magát. Reggelente úszni indul, ha esik, ha fú, a legnagyobb köd sem állhat útjában.

csaplar2
Hiába kertészkedett, tevékenykedett a szőlőtőkék körül, a kényelmesebb életmód, és az idő múlása egyre jobban megviselte az ízületeit, egyre több mozgásszervi panasza lett: „A lépcsőkön már csak úgy tudtam felmenni, hogy az egyik lábamat húztam a másik után. Miután ismét elkezdtem aktívan sportolni, egyre szabadabb lett a mozgásom. Ma már, ha sietek, kettesével szedem a lépcsőfokokat. Az orvosaim is csodálkoznak ezen a nagyfokú javuláson. “– mesélte elégedetten Csaplár Árpád.

folytatjuk…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

Húsvéti ételek a nagyvilágban

Nagy léptekkel közeledik a keresztény vallás legszentebb ünnepe a húsvét. Vajon mit esznek a világ más országaiban ebben az időszakban? Az új élet szimbóluma, a tojás szinte...

Húsvéti szokások a világban

Húsvét ünnepén egyes országokban furcsa hagyományokat tartanak. Az egyik legfurcsább húsvéti szokás a világ számára, a hazánkban is hagyományos locsolás, amit a világon kizárólag rajtunk kívül...

Tenerife kirándulás – Los Gigantes és Masca

Eljött a kirándulások ideje! A megérkezésünket követő pár napban többször besétáltuk Tenerife déli részének legszebb strandjait és partszakaszait. Most motorra fel, hogy újabb területeket...

Tenerife látnivalók – Tenerife déli partszakaszai és legszebb strandjai

Az örök tavasz szigete csábítóan sokarcú nyaralóhely, bár nevezhető telelő helynek is, hiszen nagyon sokan - köztük mi is - a hideg évszakok elől...
video

Ufónak nézték őket: motorral indulnak Mongóliába Győrújbarátról – videó

Payer Gábor és Koteczki Ervin nem mindennapi kaland kezdetéig számolja vissza a perceket: két keréken indulnak Mongóliába. A túra szombaton, a győrújbaráti motorostalálkozóról startol. Egy...