fbpx
Kezdőlap Életmód Váltó A sport meghagy fiatalnak?

A sport meghagy fiatalnak?

A rendszeres testmozgás mellett számos egészségügyi érv szól: karbantartja a testet, erősíti az állóképességet és az immunrendszert, de még a szellemi teljesítményre is serkentőleg hat.

Érdemes a táplálkozást is tudatosabban folytatni, ha egészségesebb és aktívabb éveinket ki szeretnénk tolni időben, amíg csak lehet.

Nem szabad azt gondolni, hogy 75 évesen az ember már “csak” egy vénség, akit majd mások ápolgatnak és egymaga már egy roncs, aki már nem találhat élvezetet az életében.

Legyen ebben pár példaképünk, vagy ha kell mesterünk, akik módszereit másolhatjuk.

Önvédelemből, meg kell tanulnunk élni, célokat kitűzni és lazítani, valamint figyelni saját testünkre.

Persze számtalan “tanács” van, de próbáljunk meg olyan emberektől tanulni, akik maguk már megcsinálták és nem csak “szájkaratésok”.

Keressünk 100 éves 🙂 életmód tanácsadókat, de lehet örülnénk ha “csak” 85 éves lenne és nem csak megtörtént vele ez a szerencse, hanem tudatosan dolgozott ezen és kinéz neki még vagy 20 év biztosan. Nem ám botox és szilikon, hanem csak úgy magától.

OK, van ilyen példa?

Nem baj, ha nem fakír, vagy egy “genetikai csoda” és nem egy kis Japán faluban él mint erdei remete, hanem modern ember, aki pörgős életet él, mint egy színész, vagy vállalkozó.

Az első dolog, hogy tudjuk, hogy vannak ilyenek. Ez az első lépés. Mert ugyebár miért hajtanánk egy nem létező dolog elérésére. Nade, ha meg lehet csinálni és van értelme is, akkor persze, hogy érdekes a dolog.

Ez kb. olyan, mint annak idején a világ legmagasabb hegyére csak pár Mak Marci tudott eljutni, és azok is majd bele haltak. Ma pedig nagyon sokan mennek fel és szinte turisztikai vállalkozás lett belőle. Persze lehet nem ér annyit, mintha  a kisujjad kellett volna érte feláldozni, de ma már szinte tömegesen elérhető a nagyközönség részére.

Ilyennek gondolom megélni épségben a 100 éves kort, amikor még nem kell ágytálazni. Lehet, hogy nem fogok 20 évesnek kinézni a fürdőruhámban, de amúgy minden rendben van és autót vezetek vagy éppen fel merek ülni a repülőre és utazni, ha éppen arra támad kedvem.

Tehát értjük a feladatot, lássuk a kutatás hoz-e eredményt ebben a témában.

96 éves uszó
Bánki Horváth Béla 96 éves és köszöni szépen, nagyon jól érzi magát. Reggelente úszni indul, ha esik, ha fú, a legnagyobb köd sem állhat útjában.

csaplar2
Hiába kertészkedett, tevékenykedett a szőlőtőkék körül, a kényelmesebb életmód, és az idő múlása egyre jobban megviselte az ízületeit, egyre több mozgásszervi panasza lett: „A lépcsőkön már csak úgy tudtam felmenni, hogy az egyik lábamat húztam a másik után. Miután ismét elkezdtem aktívan sportolni, egyre szabadabb lett a mozgásom. Ma már, ha sietek, kettesével szedem a lépcsőfokokat. Az orvosaim is csodálkoznak ezen a nagyfokú javuláson. “– mesélte elégedetten Csaplár Árpád.

folytatjuk…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

7 LÉPÉS AZ EGO BEFOLYÁSÁNAK LEGYŐZÉSÉRE

EGO BEFOLYÁSÁNAK LEGYŐZÉSE 7 lépésben - Ebből a videóból megtudhatod, mi az a 7 javaslat, amelyek segítségedre lesznek, hogy túllépj az önteltség mélyen gyökerező...

Tenerifei ízek – Almogrote

Tenerifei ízek | Az almogrote kemény sajtokból, paprikából, olívaolajból, fokhagymából készülő feltét, amelyet főként pirított kenyérre kenve tálalnak. Az étel La Gomera szigetéről -...

Tenerifei ételek – Papas arrugadas con mojo

Tenerifei ételek | Ha tenerifei nyaralásodból hazatérvén nosztalgiával gondolsz a pikáns mártással (mojo picón) tálalt „ráncos” krumplira (papas arrugadas), az itt található recept alapján...

Tenerife – Különleges ételek, amelyeket ki kell próbálnod

Tenerife - különleges ételek | Ha meg akarod ismerni Tenerife lelkét, és a kanári emberek kultúráját, feltétlenül el kell merülnöd legalább egy kicsit a...

Karantén lakóautóban

Közel 2 hónap karantén lakóautóban - január 2-án érkeztünk meg Tenerifére, és pár hétre rá megérkezett a korona vírus és a karantén is. Kezdetben...

Nyomj egy like-ot! Köszönjük...