fbpx
kedd, június 25Kedvcsináló ötletek

Spanyolország érdekesség – Marinaleda, egy város, ahol nincsen rendőrség, a fizetés 1200 euró és minden ember dolgozik

Spanyolország érdekesség | Marinaleda – Egy város, ahol nincsen rendőrség, a fizetés 1200 euró és minden embernek van háza és munkája. Ez jellemző erre a spanyol kisvárosra, Marinaleda-ra, ahol mindez a helyi polgármesteren múlt!

 

Spanyolország érdekesség | Egy város, ahol nincsen rendőrség, a fizetés 1200 euró és minden ember dolgozik
Marinaleda – Spanyolország érdekesség | Egy város, ahol nincsen rendőrség, a fizetés 1200 euró és minden ember dolgozik

 

Marinaleda település Spanyolországban, Sevilla tartományban, mely Écija, Herrera, Estepa és El Rubio községekkel határos. Az emberi települések első jelei Marinaleda önkormányzati területén kb. 5000 évvel ezelőttre nyúlnak viszza. A római jelenlét is jelentős, hisz a településen halad át az ún. római út. Az arabok jelenlétét olyan műemlékek tanúsítják, mint a Torres de Gallape vagy az arab Alhonoz erőd.

Gazdaságát alapvetően a mezőgazdasági termelésre alapozza. A Juan Manuel Sánchez Gordillo – a község polgármestere 1979 óta – által vezetett baloldali ideológián alapuló társadalmi tapasztalatairól ismert, aki a Munkavállalók Egységes Kandidatúrájához (CUT –Candidatura Unitaria de Trabajadores) tartozik. …de mit is jelent ez a mindennapok gyakorlatában?

 

Spanyolország érdekesség | Nincs bűnözés, nincs munkanélküliség, minden embernek van saját telke és háza – a követendő példa

Nincs bűnözés, nincs munkanélküliség, minden embernek van saját telke és háza. Ez a helység Andalúziában található, a kis városka neve Marinaleda. A helyi mezőgazdasági szövetkezeteknek köszönhetően mindenkinek van munkája, a település virágzik.

A festői szépségű Campina völgyében található, ahol mérföldnyi olívaültetvények és arany színű búzamezők borítják be a festői lejtőket. A városka egy tipikus andalúz település, Spanyolország amúgy legszegényebb déli tartományában.

Ez a virágzó gazdaság és élet nem jöhetett volna létre a polgármesterük, Juan Manuel Sanchez Gordillo nélkül, aki kiérdemelte egy cselekedetével a „Spanyol Robin Hood” nevet.

2014 augusztusában jó néhány portyát vitt véghez, oly módon, hogy besétált egy-egy nagyobb szupermarketbe, telepakolta a bevásárlókocsit leginkább tartós élelmiszerrel, mint például, olaj, rizs és bab, majd kitolta őket a boltból egyszerűen fizetés nélkül. Egyenesen a helyi élelmiszer bankba vitte őket, ahol szortírozzák a közeli városokban élő szegény emberek, családok számára.

 

Spanyolország érdekesség | Marinaleda, a spanyol példa
Spanyolország érdekesség | Marinaleda, a spanyol példa

 

Spanyolország érdekesség – Marinaleda beszédes címere

Marinaleda címere (lásd fent, kép jobb alsó sarka) azokat a célokat és alapokat tükrözi, amelyeken a város társadalmi és politikai szervezeti rendszere alapul. A címer egy körből áll, amelynek közepén kéken egy galamb olajággal a csőrében, amely a békéért folytatott állandó harcot, a kollektív szellemet, a kollektív jólétért folytatott harcban való egyesülést jelképezi. A galambtól jobbra egy vörös nap látható, amely a természetet és az iránta való tiszteletet szimbolizálja.

A felső zöld rész, amely azt az utópiát képviseli, amely szükséges ahhoz, hogy a munkások szervezett küzdelmével az emberek legnemesebb álmait valóra váltsák. A piros alsó rész pedig az emberi lény által áhított jogok eléréséhez szükséges alapvető küzdelmet jelenti. Mindkét színt fehér sáv választja el, amely „a béke utáni vágyat képviseli, amelyet nemcsak az erőszak hiányaként, hanem az igazságosság gyakorlataként értünk…/…Az egyenlőség békéje. A béke, amely magával hozza az igazságtalanság és a társadalmi osztályok eltűnését.

 

Spanyolország érdekesség – Marinaleda, rengeteget köszönhet polgármesterének, Gordillo-nak

Az esemény után Gordillo, aki 1979 óta demokratikusan megválasztott polgármester, egy interjúban elmondta, hogy ez nem lopás volt, hanem egy erőszakmentes engedetlenségi akció.

 

„Vannak családok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy egyenek” érvelt Gordillo. A 21. században ez abszolút szégyen. Az étel jog, és nem olyasmi, amivel spekulálni lehet.”

 

Csak ebben a tartományban 690.000 üres telek található, a banki lefoglalások miatt.  De nem így Marinaleda-ban! Gordillo-nak erre is volt egy megoldása: bárki, aki saját házat akar építeni magának és családjának ott, az ingyen megteheti. Az anyagot és a képzett munkaerőt a városháza biztosítja mindenki számára, ráadásul nagy alapterületű otthonokra tettek szert, akik éltek ezzel a lehetőséggel, mert 192 nm-es házakat építettek.

Ezután a családoknak mindössze 15 eurót (kb. 4.500 Ft-ot) kell fizetniük havonta egész életükben. Viszont nem adhatják el a házat, nem húzhatnak hasznot belőle, kizárólag saját maguk javára fordíthatják az olcsó házat.

Andalúziában a munkanélküliség 37%-os, de a 2700 fős Marinaleda-ban teljes a foglalkoztatottság a helyi mezőgazdasági szövetkezetnek köszönhetően, ahol a munkások egyenlő összegű bért kapnak, havonta 1200 eurót (kb 370.000 Ft-ot).

„Újra kell gondolnunk az értékeinket, a fogyasztói társadalmat, a pénz értékének helyét, az önzőséget és az individualizmust.” – jegyzi meg Gordillo. „Marinaleda egy aprócska példa, de mi ki szeretnénk terjeszteni ezt a tapasztalatot az egész világra.”

Forrás: almaimotthona.hu/marinaleda-varos-andaluzia.html | Fotó: www.trueactivist.com

 

Kedved támadt felfedezni Spanyolországot? Itt nyomon követheted spanyol utunkat, betekintést nyerhetsz Spanyolország érdekességeibe, és kaphatsz sok-sok nyaralási tippet is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük