fbpx
péntek, július 19Kedvcsináló ötletek

Tenerife tudnivalók – 13 érdekesség, amit még a szigeten élők sem mind tudnak

Tenerife tudnivalók – Tenerife az „örök tavasz” szigete. Tenerifén nincs tél, a november-március közötti időszakban sem kell zokni, és zárt cipő.

Ez nagyon kedvező a szigeten turizmusból, vendéglátásból élőknek, hiszen így két szezon van, és azoknak is, akik ideköltöznek az európai tél elől.

Tenerife az örök napsütés szigete számtalan érdekességet rejt az itt élők, és az idelátogatók számára.

 

Tenerife tudnivalók -13 érdekesség, amit még a szigeten élők sem mind tudnak

1. Minden év februárjában Santa Cruz de Tenerife ad otthont a világ harmadik legnépszerűbb és leglátványosabb karneváljának, Rio és Velence után.

Tenerife tudnivalók -13 érdekesség, amit még a szigeten élők sem mind tudnak - Santa Cruz de Tenerife karnevál
Tenerife tudnivalók – 13 érdekesség, amit még a szigeten élők sem mind tudnak – Santa Cruz de Tenerife,a világ harmadik legnépszerűbb és leglátványosabb karneválja

 

2. A történelem során több népcsoport is megpróbálta már a fennhatósága alá vonni Tenerifét. Különösen az angolok igyekeztek rátenni kezüket, 1797. július 22-én Horatio Nelson, a híres Nelson admirális megtámadta Santa Cruz de Tenerifét. A támadás nem járt sikerrel és serege július 25-én vereséget szenvedett. Ebben a csatában vesztette el az admirális a karját.

3. Tenerife és Skócia ugyanazt a zászlót használja: kék alapon fehér átlós keresztet. Ennek egyik oka az, hogy mindkettőnek Szent András, vagy ahogy spanyolul nevezik, San Andres a védőszentje.

4. A “Titánok harca” című filmet a Teide Nemzeti Parkban forgatták.

Tenerife tudnivalók -13 érdekesség, amit még a szigeten élők sem mind tudnak - Itt készült
Tenerife tudnivalók – 13 érdekesség, amit még a szigeten élők sem mind tudnak – Teide Nemzeti Park: itt készült  a „Titánok harca” néhány jelenete

 

5. A Kanári-szigetek – és így Tenerife is – spanyol fennhatóság alatt álló, Európai Uniós tagállam, bár földrajzi értelemben Közelebb van Afrikához, mint Európához. Mi sem példázza ezt jobban, mint az a tény, hogy Afrikától Fuerteventura szigete 100 km, míg Gran Canaria az anyaországtól úgy 1 200 km-re fekszik.

6. A Kanári-szigetek mindegyikének saját mikroklímája van. Ez a sivatagi száraztól a szubtrópusiig bármi lehet. Elég csak összehasonlítani Tenerife északi részét a délivel. Bizony érdemes figyelni az időjárás jelentést, mielőtt Tenerife déli részéről északra – mondjuk Puerto de la Cruz városába – kirándulnál.

7. Azon kívül, hogy a Teide a maga 3 718 méteres tengerszint feletti magasságával Spanyolország legmagasabb pontja, a világ legnagyobb tengerre vetett árnyékával is büszkélkedhet.

Tenerife tudnivalók -13 érdekesség, amit még a szigeten élők sem mind tudnak - Teide Vulkán és a leghosszabb árnyék
Tenerife tudnivalók -13 érdekesség, amit még a szigeten élők sem mind tudnak – Teide Vulkán és a leghosszabb árnyék

 

8. A Kanári-szigetek teljes népességének 43%-a Tenerifén él.

9. Már életében is köztudott volt Shakespeare-ről, hogy odavolt a kanári borért. Ami azt illeti, két művében is említést tesz róla, “A windsori víg nők” komédiájában és a “IV. Henrik”-ben. Állítólag minden évben kapott egy hordóval a Malvasia nevű borból a fizetsége részeként. Lehet, hogy ez volt a világ történetének első termékmegjelenítése?

10. 1998-ban egy német vallási csoport 30 tagja elhatározta, hogy csoportos öngyilkosságot hajt végre a Teide csúcsán. Meggyőződésük volt, hogy egy UFO fogja őket várni, hogy lelküket egy új világba költöztesse. A rendőrség azonban időben tudomást szerzett a dologról, így meg tudták akadályozni a tragédiát.

 

11. A Teide Spanyolország legmagasabb pontja, és egyben a világ 3. legmagasabb vulkánja, ha magasságát a tengerszint alól mérjük.

 

12. A külföldi sajtóban több mítosz, cikk kering, hogy a strandok homokja a piszoktól fekete, holott ez nem igaz. A fekete, finom homok a vulkánból ered, így színe a láva színével egyezik meg.

 

13. A Tenerifén található Siam Park 7 világrekordot birtokol, köztük a “világ legnagyobb mesterséges hulláma”, a “legnagyobb thai épületegyüttes Ázsián kívül” cím tulajdonosa, és nem utolsó sorban évek óta “a világ legjobb vízi parkja” díj nyertese.

Tenerife tudnivalók -13 érdekesség, amit még a szigeten élők sem mind tudnak - Siam Park és világrekordjai
Tenerife tudnivalók -13 érdekesség, amit még a szigeten élők sem mind tudnak – Siam Park és világrekordjai

 

Amennyiben felvérteznéd magad további hasznos tudnivalóikkal a Kanári-szigetekről, katt ide >>

Tenerife szigete rajta van a bakancslistádon? Tudj meg róla mindent itt >>

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük