fbpx
péntek, április 19Kedvcsináló ötletek

La Gomera természeti kincsei

La Gomera természeti kincsei rögtön rabul ejtik az ide látogatók szívét. Alig gördülsz le a kompról, máris hatalmas hegyekbe ütközik a szemed. Ahhoz, hogy eljuss a sziget egyik végéből a másikba, több hegyet-völgyet meg kell majd másznod.

La Gomera szigete több, mint 600km-nyi túraútvonallal büszkélkedhet, melyet gyalog, vagy bringával érdemes felfedezni. Amennyiben a természet és a túrázás szerelmese vagy, az biztos, hogy egy nap nem lesz elég! Irány az erdő, fedezd fel velünk La Gomera természeti kincseit!

 

Parque Nacional de Garajonay

La Gomera legkülönlegesebb és sok szempontból egyedülálló látványossága a sziget közepén elhelyezkedő babérerdő, ahol is egy nemzeti parkot alakítottak ki (Parque Nacional de Garajonay), melyet az UNESCO 1986-ban felvett a Világörökségek listájára. Az erdő hangulata, a csodálatos, mohával borított, hatalmas fatörzsek önmagában okot adhatnak, hogy minimum egy napra a La Gomerára látogass, de ha túrázni, bringázni is akarsz keresztbe-kasul a szigeten, akkor több napot szánj La Gomera szigetére.

La Gomera természeti kincsei - Parque Nacional de Garajonay
La Gomera természeti kincsei – Parque Nacional de Garajonay

 

Az erdő akkor a legcsodálatosabb, amikor a szigetnek úgymond „kalapja van”, vagyis a babérerdőn egy felhő ül, és akár enyhén szitál is az eső. Ilyenkor akár valamelyik Disney-mese forgatási helyszíne is lehetne ez az „elvarázsolt” erdő, ahogy a mohával borított fák közé belopakodik a köd.

A park a sziget területének mintegy egytizedét foglalja el. Nevét a sziget legmagasabb pontját jelentő, 1487 méter magas szikláról kapta, amihez természetesen szintén kötődik egy legenda. Ez egy amolyan Rómeó és Júlia történet, mely szerint a szikla (és ezzel közvetve a park is) nevének eredete egy őslakos szerelmespár Gara és Jonay története. Gara a La Gomera-i uralkodó lánya volt, Jonay azonban tenerifei származású. Családjuk minden erővel tiltotta a szerelmüket, ezért – amikor belátták, hogy reménytelen a helyzetük – a sziget legmagasabb csúcsáról a mélybe vetették magukat, bízva benne, hogy a túlvilágon egymáséi lehetnek.

La Gomera természeti kincsei - Parque Nacional de Garajonay és a szikla, amiről a nevét kapta
La Gomera természeti kincsei – Parque Nacional de Garajonay és a szikla, amiről a nevét kapta

 

A Garajonay Nemzeti Park különlegessége leginkább a növényvilága. A babérlombú erdők (különösen a kanári babér) mind kisebb területen található meg a világon, itt azonban szerencsére még viszonylag nagy területen láthatsz ilyen fákat. Emellett természetesen a park klímája is egyedülálló, jellemző a kis éves hőingás, a nagy páratartalom és a különleges „vízszintes eső” (a felhőkből kicsapódó pára, melyet nagyon apró szemű esőszitálásnak érzékelünk).

Ennek az éghajlatnak köszönhető az itt található különleges és rendkívül gazdag növényzet. A babérerdők mellett talajszinten főleg páfrányok nőnek, de rendkívül gazdag mohákban és zuzmókban is. A nemzeti park növényzetének egyötöde őshonos, természetes állapotában csak ezen a területen létező növényfaj.

Tudtad? 2012-ben tűzvész pusztított La Gomera szigetén, melyben a Garajonay Nemzeti Park növényvilágának csaknem ötöde odaveszett.

Természetesen a nemzeti park nem csak a babérerdők és az éghajlat miatt különleges, hiszen hat hegyet foglal magába, így gyönyörű tájakat, kilátópontokat, sziklaképződményeket is találhatsz itt, beleértve a sziget legmagasabb pontját is. Érdemes a parkot bejárni, mert a hegyek és völgyek mellett gyönyörű bazalttűkkel is találkozhatunk, melynek egyik legszebb és leghíresebb példája az Agando-szikla (Roque Agando).

La Gomera természeti kincsei - Roque Agando
La Gomera természeti kincsei – Roque Agando

 

Semmiképp ne hagyd ki a park Visitor Center-jét (Centro de Visitantes de Juego de Bolas) sem, sőt, érdemes itt kezdeni a látogatást, hisz térképeket és hasznos információkat (akár angolul is) kaphatsz a parkról, sőt akár emléktárgyakat is vásárolhatsz itt. A látogatóközpont udvarában pompás növényeket csodálhatsz meg.

 

Los Órganos

La Gomera következő káprázatos természeti csodája, a Los Órganos szikla, ami egy óriási orgona formájú vulkanikus képződmény. Egy nagyobb adag olvadt kőzet kiemelkedése után, a hirtelen kihűlés hatására a kőzet szabályos alakzatokban töredezett meg és így jött létre az orgonasípszerű bazaltképződmény. Ez a látványosság csak hajóval közelíthető meg. A hajók általában Valle Gran Rey vagy Playa de Santiago turistaközpontjából indulnak.

La Gomera természeti kincsei - Los Órganos
La Gomera természeti kincsei – Los Órganos sziklák

 

 

El Parque Etnográfico de La Gomera

La Gomera természeti kincsei - El Parque Etnográfico de La Gomera
La Gomera természeti kincsei – El Parque Etnográfico de La Gomera

 

A sziget északi részén található az El Parque Etnográfico de La Gomera, ami egy finca (magyarul kb. ‘birtok’, ‘gazdaság’ fedi le a finca szót a legjobbat), amely bemutatja, hogy a gomérók (La Gomera sziget őslakói), hogyan gazdálkodtak és hogyan állították elő a túlélésükhöz szükséges élelmiszereket. Az itt termelt és készített termékekből akár vásárolhatsz is.

A birtokot körbevevő táj is gyönyörű. Két szikla magasodik fölé – a Pedró és a Petra-sziklák -, az égbeszökő hegyek előterében. A finca-n növénytermesztés folyik, láthatsz itt banáncserjéket, Guarapo pálmákat, és megnézhetsz egy még ma is működő vízimalmot, ahol gofio lisztet őrölnek.

A gofio valójában egy pörkölt gabonafélékből készült liszt, ami nehezebb időkben fontos szerepet játszott a helyiek étkezésében, mivel vitaminokban, rostokban és fehérjékben egyaránt gazdag, és nem tartalmaz tartósító szereket, sem adalékanyagokat. Többször is volt szerencsénk megkóstolni, de nem az igazat megvallva nem estünk szerelembe ezzel az étellel…

La Gomera természeti kincsei - El Parque Etnográfico de La Gomera - Molino de Agua
La Gomera természeti kincsei – El Parque Etnográfico de La Gomera – Molino de Agua

 

Kíváncsi vagy a Kanári-szigetek ételkülönlegességeire? Itt megtalálsz belőlük néhányat >>

Gofio lisztet egyébként – miután alapvető élelmiszernek számít a szigeteken – bármelyik szupermarketben vásárolhatsz.

Természetesen a finkán lévő boltban mindenféle emléktárgyat, egyéb helyi különlegességet – köztük La Gomera speciális mandulás kekszeit – vásárolhatsz. Amit érdemes lehet megkóstolni, az a Gomerón nevezetű ital, mely La Gomera specialitás. Ez egy nagyon sűrű, szinte szirup állagú, fekete ital. Íze leginkább a medvecukorra emlékeztet, és pálmaméz és szőlőpárlat keverékéből készül.

La Gomera természeti kincsei - El Parque Etnográfico de La Gomera - La Gomera specialitásai
La Gomera természeti kincsei – El Parque Etnográfico de La Gomera – La Gomera specialitásai

Miután elmerültél egy kicsit La Gomera természeti kincsinek szépségében, és megkóstoltad a helyi jellegzetességeket, jöhet a sziget többi látnivalója!

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük