fbpx
szombat, február 4Kedvcsináló ötletek

Híres francia borvidékek – itt a 7 legjobb francia borvidék

Híres francia borvidékek – itt a 7 legjobb francia borvidék – Franciaország neve szervesen kötődik a sajtokhoz és legalább ennyire a borokhoz.

Nem is csoda, hiszen a 7 legjobb francia borvidék – Bordeaux, Burgundia, Champagne, Elzász, Loire, Provence és a Rhone-völgy – szinte teljesen lefedi az ország területét. Ismerd meg velünk régióról régióra járva a francia borklasszikusokat!

 

A legalapvetőbb elvárás egy francia bor felé az, hogy hosszú életű legyen – vagyis hogy évtizedeken keresztül megőrizze élvezeti értékét. …és bár a mondás szerint “a jó bornak nem kell cégér”, azért ehhez a minőséghez párosul még egy kivételes marketingtudás is, mely erősen jellemzi a franciákat. Ami egy másik országban csak egy átlagos falucska lenne, azt a franciák olyan marketing-spray-vel képesek befújni, hogy mindenki abban a bizonyos faluban akarjon nyaralni 🙂

Híres francia borvidékek - itt a 7 legjobb francia borvidék
Híres francia borvidékek – itt a 7 legjobb francia borvidék a térképen

 

1. Bordeaux

Több mint 10 000 bortermelővel és több mint 60 elnevezéssel (appellation), nem csoda, hogy Bordeaux Franciaország vörösbor termelő központja. Az itt termelt borok közel 90%-a vörösbor, elsősorban cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot szőlőből.

Bordeaux két uralkodó vörösbortermelő térségét találóan “bal partnak” és “jobb partnak” nevezik.

A bal part kavicsosabb talajjal rendelkezik, amely kedvez a cabernet sauvignon-nak. A bal partról származó francia borok éréséhez általában több idő szükséges. A jobb part talaja agyagosabb, mely a korai érésű merlot-nak kedvez. A jobb parti borok a kezdő bordói bor fogyasztóinak általában jobban ízlenek, mivel alacsonyabb a tannintartalmuk, gyümölcsösebbek, simulékonyabbak, egyszóval könnyebben csúsznak.

A bordeaux-i borok ára széles skálán mozog, 2000 – 300 000 forintos palackonkénti ára minden igényt kielégít, tökéletessé téve egy hétköznapi vacsorához vagy ajándékként is.

A Bordeaux-i régióban található a híres Sauternes is. Az innen származó édes borokat a világ desszertborainak legjobbjai között tartják számon.

A bordói borokról itt olvashatsz további érdekességeket >>

Híres francia borvidékek - itt a 7 legjobb francia borvidék: Bordeaux
Híres francia borvidékek – itt a 7 legjobb francia borvidék: Bordeaux

 

2. Champagne

Nem csoda, ha ismerős a név! A legenda szerint a Champagne (pezsgő) ebből a régióból származik, habár állítólag Franciaország más területein már készítettek habzóbort Dom Perignon előtt is.

A Párizstól északkeletre található Champagne hűvös fekvése miatt elsőre nem tűnik ideális szőlőtermelő helynek, ám a hőtároló meszes talaj, a védett, alacsonyan fekvő területek és a hosszú érlelési idő mégis kiváló körülményeket biztosít a champagne alapanyagához.

Champagne szőlőterületein majdnem 2 millió hektoliternyi bort termelnek évente manapság. A Chardonnay, a Pinot Noir és a Pinot Meunier a fő jóváhagyott szőlőfajták; a „Blanc de blanc” elnevezés a csak chardonnay-ből készült champagne-t jelöli, míg a csak vörös szőlőből készült champagne „Blanc de noirs” néven ismert.

Híres francia borvidékek - itt a 7 legjobb francia borvidék: Champagne
Híres francia borvidékek – itt a 7 legjobb francia borvidék: Champagne

 

3. Loire-völgy

A fehérborairól – elsősorban Sancerre, Vouvray, Pouilly-Fume és Muscadet – ismert Loire-völgy Franciaország északnyugati oldalán található. A Loire-völgy borai között több ízvilág is megtalálható a száraztól az édesig, a túlnyomórészt fehértől a pezsgőig. A Loire-völgyi borok gyakran könnyedebbek, részben a régió hűvösebb klímájának köszönhetően.

Híres francia borvidékek - itt a 7 legjobb francia borvidék: Loire-völgy
Híres francia borvidékek – itt a 7 legjobb francia borvidék: Loire-völgy

 

Leghíresebb borai a Pouilly-Fume (a legkoncentráltabb regionális bor, testes fehérbor sauvignon blanc-ból), a Sancerre (általában közepes testű és szintén sauvignon blancból készül), a Vouvray (chenin blanc-ból), valamint a Muscadet (világosabb fehérbor, amely a Melon de Bourgogne szőlőből készül). A Muscadet-t korán szüretelik és lassan erjesztik, és a Loire borvidék az igazi bölcsője.

 

4. Burgundia

Burgundia egyaránt legendás vörös és fehérborairól. Franciaország keleti oldalán fekszik, a régióban termesztett domináns szőlőfajták pedig a következők: a Pinot Noir, a Chardonnay és a Gamay.

A fehér burgundi a Chardonnay szerelmeseinek örömére szolgál, barack- és mézízzel, ropogós savassággal és összetett ízekkel, amelyek különösen jól passzolnak a tenger gyümölcseihez. A Chablis a Chardonnay egyedülálló formája, mivel nem hordóban érlelik, hanem rozsdamentes acéltartályban erjesztik őket, így könnyebb testű fehérbort ad.

Ami a Beaujolais-t illeti, könnyű, megfizethető és nagyon élvezhető vörösbor. Tökéletes azok számára, akik most kezdik a vörösboros kalandokat, hiszen nagyon gyümölcsös és alacsony tannin tartalmú.

Híres francia borvidékek - itt a 7 legjobb francia borvidék: Burgundia
Híres francia borvidékek – itt a 7 legjobb francia borvidék: Burgundia

 

5. Provence

A régiót nyugatról a Rhône folyó, keletről Côte d’Azur határolja. Klasszikus mediterrán klíma jellemzi, a borvidék talaja változatos összetételű. Provence-t nem véletlenül kapcsolják össze a rozéval, ugyanis termelésének 88%-át ez adja.

A legjelentősebb kék szőlők errefelé a Syrah, Grenache, Cinsault, Mourvedre, Carignan és a Cabernet Sauvignon.

A fehér borok terén pedig a Rolle (ugyanaz, mint az olasz Vermentino), az Ugni Blanc (ugyanaz, mint az olasz Trebbiano), a Clairette, és a Semillon említendő. Bandol termeli a régió legnevesebb vörösborait, míg fehérborairól Cassis híres.

Híres francia borvidékek - itt a 7 legjobb francia borvidék: Provence
Híres francia borvidékek – itt a 7 legjobb francia borvidék: Provence

 

6. Rhône-völgy

A Rhône-völgy Franciaország délkeleti részén fekszik. Ebben a régióban a Grenache, a Syrah és a Viognier az elsődleges szőlőfajták.

Híres francia borvidékek - itt a 7 legjobb francia borvidék: Rhône-völgy
Híres francia borvidékek – itt a 7 legjobb francia borvidék: Rhône-völgy

 

A kellemes ízű és rengeteg bor-étel párosítási lehetőséggel bíró Grenache szőlő a Rhône déli részén terem, míg az északi terület a Syrah szőlőre specializálódott. Két legnépszerűbb vörösbora, a Hermitage és a Côte-Rôtie.

 

7. Elzász (Alsace)

Egyike azon kevés francia területeknek, ahol a származási terület helyett a szőlőfajta neve szerepel a palackon. Az elzászi borok túlnyomó részét fehérborok alkotják. Az elzászi fajták közül a Gewurztramini, a Pinot Blanc, a Pinot Gris és a rizling a legemlékezetesebbek.

 

Híres francia borvidékek - itt a 7 legjobb francia borvidék: Elzász
Híres francia borvidékek – itt a 7 legjobb francia borvidék: Elzász

 

Az elzászi borok hat fajtából készülnek: a gyümölcsös, elegáns Traminiből, a testes Tokay Pinot Gris-ből, mely az elzászi borok királya, az ízletes és száraz Rizlingből, a muskotályos ízű, zamatos és száraz Muscat d’Alsace-ból, a könnyed, száraz és gazdag ízvilágú Sylavener-ből és a lágyabb, harmonikusabb és száraz Pinot Blanc-ból.

A helyi vörösborok és rozék alapja a Pinot Noir, de száraz és aromás habzóborok is készülnek az elzászi borvidéken néhány szőlőfajtából – palackban érlelve -, melyeket “Cremant d’Alsace AOC”-nak hívnak.

Itt több érdekes részletet is megtudhatsz az elzászi borok világáról, és az elzászi konyha specialitásairól!

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük