fbpx
vasárnap, június 4Kedvcsináló ötletek

Elzász felé félúton

Elzász felé félúton – Átszeljük Franciaországot a közepén! Angouleme, Limoges és Guéret után robogunk Elzász felé.

A Franciaországba látogató turistáknak méltán tűnhet úgy, hogy minden francia településnek, még a legkisebbnek is van valamilyen specialitása, és remekül ért hozzá, hogy ezt érvényre is juttassa.

Ilyen 20 ezres Moulins is, történelmi és művészeti város, a Bourbon hercegség fővárosa, mely a színpadi jelmezekhez fűződő szoros kötődéséről híres.

 

Közép-Franciaország – látnivalók – 2. rész (az 1. részt ITT találod!)

  1. Moulins
  2. Chalon-sur-Saône
  3. Besancon
  4. Mulhouse

 

Moulins (Auvergne régió, Allier megye)

 

Színpadi Jelmezek és Szcenográfia Nemzeti Központja (CNCS)

Kezdjük Moulins (ejtsd: mulen – jelentése: malmok) felfedezését a CNCS, azaz Centre National du Costume de Scene et de la Scénographie központtal. Ez Franciaországban az első, és külföldön is egyedülálló létesítmény, amelyet teljes egészében a színházak tárgyi öröksége megóvásának szenteltek. Küldetése három nemzeti intézmény, a Francia Nemzeti Könyvtár (Bibliotheque nationale de France), a Comédie-Française és a Párizsi Opera (Opéra de Paris) által letétbe helyezett 10 000 színházi, opera- és balettjelmezből, valamint festett díszletvászonból álló örökség megőrzése, tanulmányozása és népszerűsítése.

Elzász felé félúton - Franciaország - Színpadi Jelmezek és Szcenográfia Nemzeti Központja (CNCS), Moulins
Elzász felé félúton – Franciaország – Színpadi Jelmezek és Szcenográfia Nemzeti Központja (CNCS), Moulins

 

…és ha már a jelmezeknél, színpadi divatnál tartunk, még egy érdekesség! Coco Chanel, a francia divat meghatározó egyénisége is szoros szálakkal kötődik Moulins városához. 1900-ban egy szegény 18 éves lány (akkor még Gabrielle Chanel) érkezett Moulins-ba, akit frissen vettek fel az Institution Notre-Dame intézetbe, hogy ott varrni tanuljon.

Ekkor még senki sem sejti, hogy Coco Chanel rendkívüli sorsa íródik itt! Egy 1,5 km-es „Coco Chanel nyomában” („Sur les pas de Coco Chanel”) vezetett túra során bejárhatod Moulins azon helyeit, ahol Gabrielle ‘Coco’ Chanel is megfordult.

Elzász felé félúton - Franciaország - Coco Chanel és Moulins
Elzász felé félúton – Franciaország – Coco Chanel és Moulins

 

Időutazás a középkori városközpontban

A város valószínűleg a régióban található számos malomnak köszönheti nevét, de egy legenda szerint Archambaud, Bourbon ura, aki egy vadászat során eltévedt, egy malomban keresett menedéket éjszakára. Természetesen itt jön a szerelmi szál a történetben: itt beleszeretett a fiatal és csinos molnárlányba, és legott vadászházat emelt ennek örömére.

A vadászházból kastély lett, majd körülötte megszületett a város. A művészet és történelem városaként jegyzett Moulins a középkorból és a reneszánszból eredő gazdag örökséggel rendelkezik. A gyönyörű favázas házakkal szegélyezett szűk, macskaköves utcák, a rózsaszín és fekete gyémánt alakú téglahomlokzatú kúriák, a Jacquemart totony vagy a Chapelle de la Visitation kápolna számos történelemmel átitatott épületet kínál kíváncsi látogatóknak.

Elzász felé félúton - Franciaország - középkori városközpont, Moulins
Elzász felé félúton – Franciaország – középkori városközpont, Moulins

 

La Maison Mantin

Egyszer volt, hol nem volt, a XIX. század végén egy gazdag burzsoá, Louis Mantin, aki impozáns rezidenciát építtetett magának, ami éppoly kozmopolita, mint amilyen pazar volt. Tudva, hogy beteg, végrendeletet írt, amelyben azt akarta, hogy házát száz évvel halála után megnyissák a nagyközönség számára, és így a látogatók betekintést nyerjenek „egy 19. századi polgári ház egy példányába”.

Az excentrikus adományozó kívánsága teljesült: több mint egy évszázados szendergés után a Maison Mantin ma az érdekességek valóságos tárháza: kígyók formalinban, vicces és ijesztő portrék, furcsa piktogramok, szabadkőműves nyomok, Buddha szobrok, démonokat ábrázoló ólomüveg ablakok, mozaikok, cserépedények, plüssállatok és műalkotások… E bámulatos épület gyűjteményeinek gazdagsága ad egyedi karaktert a helynek. Igazi tükre ez a XIX. század korszakának.

Elzász felé félúton - Franciaország - La Maison Mantin, Moulins
Elzász felé félúton – Franciaország – La Maison Mantin, Moulins

 

Le „Mal Coiffée” – A Bourbon hercegek kastélya

A Mantin-háztól nem messze találod a város történelmi műemlékei közé tartozó Le Château des ducs de Bourbon kastélyt, vagy másképp le „Mal Coiffée” (ejtsd: málkoáffé – kb. annyit tesz: ‘rosszul fésült’) épületét. A Bourbon hercegek kastélya több mint 600 éves történelmet képvisel, amely senkit sem hagy közömbösen.

Ez a város legrégebbi emlékműve. Az 1755-ös szörnyű tűzvész pusztítása után csak a csonka teteje miatt közönségesen „La Mal Coiffée”-nek nevezett öregtorony maradt meg, a hercegi kastély és a királyi rezidencia egyaránt odalett a tűzben. A kastélyba a belépőt a közeli Anne de Beaujeu múzeumban (lásd lejjebb) szerezheted be.

Elzász felé félúton - Franciaország - Le
Elzász felé félúton – Franciaország – Le „Mal Coiffée” – A Bourbon hercegek kastélya, Moulins

 

Musée Anne de Beaujeu

A Moulins-i származású Louis Mantin gyűjtő utolsó kívánságának nyomán nyílt meg ez a múzeum 1910. június 5-én. M. Mantin ugyanis a városvezetésre hagyta házát, jelentős gyűjteményét, és egy csinos pénzösszeget azzal a céllal, hogy abból múzeumot hozzanak létre, ami a halálát követő ötödik évben megnyílik a nagyközönség számára.

A Moulins-ben tett látogatásunk méltó befejezése lehet egy sütiszünet a Place d’Allier téren található Grand Café kávézóban. Ez az egyik legszebb kávézó-söröző Franciaországban. 1899 óta megőrizte eredeti díszítését. Art-Deco stílusa, fa homlokzata, tükrökkel díszített falai, melyek szinte végtelenítik a teret, órája és barométere csodálatos hangulatot kölcsönöznek látogatásodnak. megőrzött.

Elzász felé félúton - Franciaország - egy kis édes kikapcsolódás Moulins-ban
Elzász felé félúton – Franciaország – egy kis édes kikapcsolódás Moulins-ban

 

…és ha már kávéról van szó, miért ne kóstolnád meg a Palet d’Or nevezetű helyi csokoládé specialitást is! A Bernard Sérardy által a múlt század végén Moulins-ban készített Palet d’Or (ejtsd: pale dor) kétségtelenül a Bourbon hercegség történelmi fővárosának édes különlegessége. Ez a keserű csokoládé, amely csokoládé és creme fraîche keverékéből készült ganache-ból áll, enyhén kávéval ízesítve, és azzal a különlegességgel rendelkezik, hogy néhány finom aranypehely borítja.

 

 

A Moulins-i édes pillanatok után robogunk tovább következő francia állomáshelyünk felé. A Saône-folyó két partján elterülő Chalon-sur-Saône nem csupán műemlékeiről és borairól híres, de egyben a fényképezés bölcsője is, hisz Nicéphore Niépce francia mérnök 1839-ben ebben a városban találta fel a fényképezőgépet. Ragadd meg Te is a fotóapparátodat, és sétálj egyet velünk!

Chalon-sur-Saône (Bourgogne-Franche-Comté, Saône-et-Loire megye)

 

La Cathédrale Saint-Vincent

Ez az 1903 óta történelmi örökségként számon tartott vallási emlékmű a XI. és XVI. század között épült. A munka befejezéséhez szükséges 600 év megmagyarázza a katedrális heterogén stílusát. A Chalon-sur-Saône történelmi központjában található katedrális és kolostor nem hagyja közömbösen a látogatókat.

Elzász felé félúton - Franciaország - La Cathédrale Saint-Vincent, Chalon-sur-Saône
Elzász felé félúton – Franciaország – La Cathédrale Saint-Vincent, Chalon-sur-Saône

 

L’Église Saint Pierre

A város második legnagyobb vallási műemléke, a Saint-Pierre templom a XVII. században épült. Ez a görög kereszt alakú templom hírnevét a számos szobornak köszönheti. Bár barokk stílusban épült, mégis viszonylag könnyű marad. Itt jött létre a XIX. században a Cluny-i Szent József apácák gyülekezete (congrégation des soeurs de Saint Joseph de Cluny), akik az árvák és a gyermekek nevelésének védelmezői.

Elzász felé félúton - Franciaország - L'Église Saint Pierre, Chalon-sur-Saône
Elzász felé félúton – Franciaország – L’Église Saint Pierre, Chalon-sur-Saône

 

La Tour du Doyenné

A XV. századból származó torony történelmileg a Saint-Vincent katedrálishoz tartozott. 1907-ben lebontották és eladták egy régiségkereskedőnek, aki a bontott darabokat egy Párizs melletti telephelyen hagyta. 1926-ban visszatért a torony Chalon-ba Frank Jay Gould amerikai mecénásnak köszönhetően, és elfoglalta helyét a Saint-Laurent-szigeten, ahol ma is megcsodálhatod.

Mássz fel a torony tetejére, hogy gyönyörködhess a városra nyíló panorámában, majd sétálj egyet a környező kertben.

Elzász felé félúton - Franciaország - La Tour du Doyenné, Chalon-sur-Saône
Elzász felé félúton – Franciaország – La Tour du Doyenné, Chalon-sur-Saône

 

Musée Nicéphore-Niépce

A Nicéphore-Niépce Múzeum kétségtelenül az amatőr és profi fotósok zarándokhelye. Chalon-sur-Saône volt az első falu Franciaországban, amelyet Nicéphore Niépce, a fényképezés atyja lencséje megörökített. A múzeum a fényképezőgép feltalálójának tulajdona köré épült. Itt nyomon követheted Niépce életét és munkásságát, valamint a fotográfia fejlődését a több mint 1500 fényképezőgépből és hárommillió fényképből álló gyűjteményen keresztül.

Elzász felé félúton - Franciaország - fotósok figyelem! - Musée Nicéphore-Niépce, Chalon-sur-Saône
Elzász felé félúton – Franciaország – fotósok figyelem! – Musée Nicéphore-Niépce, Chalon-sur-Saône

 

Quartier de la Citadelle

Természetesen elengedhetetlen egy jó kis séta a belvárosban. Kalandozz a Quartier de la Citadelle negyed szűk utcáin: a favázas házak és sok-sok torony a múlt varázsát kölcsönzik a városnak. Ez egyben a város legélénkebb bevásárlónegyede is.

Elzász felé félúton - Franciaország - Quartier de la Citadelle, Chalon-sur-Saône
Elzász felé félúton – Franciaország – Quartier de la Citadelle, Chalon-sur-Saône

 

Ezután sétálj végig a Quai des Messageries mentén a Saône partján. Választhatsz a város felőli oldal vagy a Saint-Laurent sziget ( île Saint-Laurent) felőli oldal között, ahol kellemes éttermek sorát találod.

Elzász felé félúton - Franciaország - séta a rakparton - île Saint-Laurent, Chalon-sur-Saône
Elzász felé félúton – Franciaország – séta a rakparton – île Saint-Laurent, Chalon-sur-Saône

 

A rakpart után jöhet a Georges Nouelle Park, amely egy több mint egy hektáros zöld terület a város közepén. Egyetlen park, nyolc atmoszféra, mely nyolc különböző környezetet teremtő geobotanikus kertnek ad otthont. A parkban sokféle állattal találkozhatsz, de a fiatalabb közönséghez igazodva van kisvonat, körhinta és játszótér is.

Elzász felé félúton - Franciaország - Georges Nouelle Park, Chalon-sur-Saône
Elzász felé félúton – Franciaország – Georges Nouelle Park, Chalon-sur-Saône

 

L’Abbaye de la Ferté

A Chalon-sur-Saône városától körülbelül húsz percnyi autóútra található La Ferté apátság csodálatos történelmi emlékmű. Ez a cisztercita apátság volt az első, amely közvetlenül kapcsolódott a cîteaux-i apátsághoz a XII. században. Később ez volt báró A. Thénard otthona, aki Louis Jacques Thénard, a 20. század híres francia kémikusának leszármazottja.

Elzász felé félúton - Franciaország - L’Abbaye de la Ferté, Chalon-sur-Saône
Elzász felé félúton – Franciaország – L’Abbaye de la Ferté, Chalon-sur-Saône

 

Chalon-sur-Saône, a borvidék

Chalon-sur-Saône környékén a Côte Chalonnaise szőlőültetvények tele vannak olyan bortermelőkkel, amelyek nagyon jó ár-érték arányú borokat kínálnak. Chardonnay, Pinot Noir… mindegy, hogy a fehéret vagy a vörösbort kedveled, itt találsz az ízelésednek megfelelő kontyalávalót!

Elzász felé félúton - Franciaország - Chalon-sur-Saône, a borvidék
Elzász felé félúton – Franciaország – Chalon-sur-Saône, a borvidék

 

Érdemes ellátogatni a Château de Chamirey-be. Ez a csodálatos birtok 5 generáció óta a Devillard család tulajdonában van, egy akik több birtokkal is rendelkeznek Burgundiában. A helyszínen, a modernitást és a hagyományokat ötvöző pincében ezért lehetőség nyílik több burgundi bor kommentáros kóstolójára, a Côte de Nuits-tól a Mâconnais-ig.

Elzász felé félúton - Franciaország - Château de Chamirey, egy kis borkóstoló
Elzász felé félúton – Franciaország – Château de Chamirey, egy kis borkóstoló

 

A Chalon-sur-Saône-i borkóstoló után már haladunk is a következő célállomás felé. A „Művészet és Történelem Városa” (« Ville d’Art et d’Histoire ») címmel ellátott és az UNESCO világörökségi listájára felvett Besançon gazdag építészeti öröksége több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Besançon városát a Doubs folyó szeli át, 7 domb veszi körül és számos látnivalóval vár ránk.

Besançon (Franche-Comté régió, Doubs megye)

 

La Citadelle de Besançon

Az UNESCO Világörökség részét képező Besançon (ejtsd: bözanszon) fellegvára egy kihagyhatatlan remekmű, amelyet több mint három évszázaddal ezelőtt épített Vauban. Lenyűgöző és fenséges, nem csoda, hogy

Franciaország egyik legszebb fellegváraként tartják számon. Sáncai közel 600 méter hosszúak, 5 méter szélesek és 20 méter körüli magasak. Így egyedülálló panorámát kínálnak a városra és az azt körülvevő, kivételes természeti környezetre. A Citadella a város egyik legreprezentatívabb műemléke, amely évente több mint 250 000 látogatót fogad.

Elzász felé félúton - Franciaország - La Citadelle de Besançon
Elzász felé félúton – Franciaország – La Citadelle de Besançon

 

Az óváros

A citadella megmászása után vedd be magad Besançon óvárosába, és barangolj szűk utcáin. Az óváros kincseinek felfedezésére 3 ajánlott útvonal létezik, melyek nagyban segítik a túrista dolgát.

 

La Boucle

La Boucle (ejtsd: la bukl; jelentése: hurok) a neve Besançon történelmi központjának. Az óváros a Doubs kanyarulatában fejlődött ki, mely hurok alakú (innen az elnevezés). Ez a város legturisztikaibb negyede különösen azért, mert itt található a Citadella, valamint a város üzleteinek, szolgáltatásainak túlnyomó többsége.

Ezenkívül ez a kerület rendelkezik a város leggazdagabb és legteljesebb építészeti örökségével. Valójában száz figyelemre méltó épület, több tucat szobor, valamint számos kivételes híd, tér és utca található.

Elzász felé félúton - Franciaország - La Boucle - Besançon történelmi központja
Elzász felé félúton – Franciaország – La Boucle – Besançon történelmi központja

 

– A Doubs folyó partja (les berges du Doubs)

A Doubs a várost körülvevő folyó. Így a partján sétálni nagyszerű módja annak, hogy felfedezd Besançon-t. Ezt a közel 5 km utat megteheted sétálva, biciklivel vagy akár csónakkal!

Nem csupán műemlékeket láthatsz ezen az útvonalon, de élvezheted a természet szépségét is a folyó mentén.

Elzász felé félúton - Franciaország - A Doubs folyó partja, Besançon
Elzász felé félúton – Franciaország – A Doubs folyó partja, Besançon

 

Le quartier Battant

A Madeleine-templom és annak impozáns tornyai köré szerveződik a Battant negyed.

Ennek a dombos kerületnek a tetején található a Griffon erőd (Fort Griffon), ahonnan rendkívüli panoráma nyílik Besançon-ra, harangtornyaira, fellegvárára és a környező dombokra. Ne hagyd ki a híres Pont Battant-t, a környék és a város emblematikus hídját sem!

Elzász felé félúton - Franciaország - Le quartier Battant negyed, Besançon
Elzász felé félúton – Franciaország – Le quartier Battant negyed, Besançon

 

La Cathédrale Saint-Jean

A III. században épült Saint-Jean katedrális számos felújításon esett át az idők során. Ennek eredményeként több stílus is keveredik építészetében. A templom belsejében figyelemreméltó Fra Bartolomeo 1512-ben festett „A szentek szűze” (« La Vierge aux Saints ») festménye és a csodálatos fehér márvány köroltár.

Elzász felé félúton - Franciaország - La Cathédrale Saint-Jean, Besançon
Elzász felé félúton – Franciaország – La Cathédrale Saint-Jean, Besançon

 

A székesegyház mellett található a XIX. században épült híres csillagászati óra (L’horloge astronomique de la Cathédrale Saint-Jean), melynek számos animált figurája Krisztus feltámadását idézi. A maga nemében kész remekmű, ezért Besançon egyik kihagyhatatlan látnivalója ez az óra, amit minden nap kézzel húznak fel.

Lépj be ebbe a különleges hang- és vizuális univerzumba. Itt a mechanikai tökéletesség keveredik a költői környezettel. Érdemes vezetett túra segítségével megismerkedni e remekmű minden titkával, ami lehetővé teszi az óra teljes körbejárását, valamint belső mechanizmusa nagy részének megfigyelését.

Elzász felé félúton - Franciaország - L’horloge astronomique de la Cathédrale Saint-Jean, Besançon
Elzász felé félúton – Franciaország – L’horloge astronomique de la Cathédrale Saint-Jean, Besançon

 

Victor Hugo háza (La Maison de Victor Hugo)

Ebben a házban, Besançon történelmi központjának szívében született a híres francia költő, drámaíró, regényíró, és egyben politikus Victor Hugo, aki életében igen szoros kapcsolatot ápolt szülővárosával.

Elzász felé félúton - Franciaország - Victor Hugo háza, Besançon
Elzász felé félúton – Franciaország – Victor Hugo háza, Besançon

 

La porte noire

Besançon és annak fekete kapuja (la porte noire; ejtsd: lá port noár) meglátogatása néhány emberben azt az érzést keltheti, mintha a párizsi Champs-Elysées-n sétálna. Ez a 16 méter magas gall-római emlékmű bizonyos értelemben a Diadalívet juttathatja eszedbe.

Bár a II. században épült épület súlyosan megsérült, a hosszas és aprólékos helyreállítási munkáknak köszönhetően ma Besançon egyik legszebb műemléke. Gazdag faragott dekorációjáról és növényi motívumokkal díszített oszlopairól ismert.

Elzász felé félúton - Franciaország - La porte noire, Besançon
Elzász felé félúton – Franciaország – La porte noire, Besançon

 

Quai Vauban

A Doubs bal partján található a Vauban rakpart. Ez a XVII. század végén kialakított sétány több mint 600 méteren húzódik árkádos házak között. Míg a Quai Vauban kezdetben stratégiai helyzetű volt, mára klasszikus és homogén építészeti együttessé vált. Érdemes megállni egy pillanatra, és megfigyelni ezeket a különleges házakat, amelyek szikráznak a Doubs folyó vizében. Szemköztről, a Battant hídról lehet a legjobban megcsodálni ezt a harmonikus sáncot kőhomlokzataival.

Elzász felé félúton - Franciaország - Quai Vauban, Besançon
Elzász felé félúton – Franciaország – Quai Vauban, Besançon

 

A sajtok szerelmeseinek mindenképp érdemes megkóstolni a helyi sajtokat, amik – sok más finomság mellett – Besançon kulináris specialitásai. Csak néhány a felfedezésre váró, remek sajtokból: le Comté, le Mont d’Or, le Morbier és le Cancoillotte…

Elzász felé félúton - Franciaország - Besançon kulináris specialitásai között számos sajt is szerepel
Elzász felé félúton – Franciaország – Besançon kulináris specialitásai között számos sajt is szerepel

 

Még most kell kiélvezni a francia konyhaművészet remek ízeit, mert lassan utolsó francia állomásunkhoz érkezünk, ez pedig a svájci és német határ találkozásánál található Mulhouse, Felső-Rajna megye legnagyobb, Elzász régiónak pedig, Strasbourg után, második legnagyobb városa.

Mulhouse (Alsace régió, Haut-Rhin)

Kezdésnek sétáljunk egyet a városközpontban, ami számos meglepetést tartogat a számunkra. Mulhouse városában sok a festett fal, és lépten-nyomon szembejön veled az utcai művészet (street art) egy-egy remekműve, melyek valóban a mulhouse-i kultúra szerves részét képezik.

Elzász felé félúton - Franciaország - street art Mulhouse utcáin
Elzász felé félúton – Franciaország – street art Mulhouse utcáin

 

Vannak a városban olyan helyek, mint például a MUR (a Modulable Urbain Réactif rövidítése – ez egy fal, amely ideiglenesen alkotásoknak ad otthont), melyek külön a street art-nak lettek fenntartva. vagy ott a quai des Pecheurs, egy rakpart az Ill folyó partján, ahol megcsodálhatod a graffitiket, sőt gyakran a graffiti művészeket is munka közben. A Mulhouse-i Turisztikai Iroda (Office de Tourisme de Mulhouse) kínál egy olyan street art körutat, mely lehetővé teszi mind a belvárosban található street art alkotások felfedezését, mind pedig Mulhouse belvárosának megtekintését.

 

Cité de l’Automobile

Ezt feltétlenül látni kell! A Cité de l’Automobile de Mulhouse (Collection Schlumpf) a világ legnagyobb autógyűjteménye: több mint 500 autó vár itt rád! …hogy miért van ilyen múzeum a városban? Mert története szorosan kapcsolódik a városéhoz. A Schlumpf kollekció valójában a Schlumpf fivérek gyűjteménye volt, két XX. századi mulhouse-i iparos, akik a textiliparban gazdagodtak meg, és akik eszeveszetten vásároltak és restauráltak veterán járműveket… Titokban!

Céljuk az volt, hogy ezután múzeumot nyissanak, de erre nem volt idejük, miután az egész francia textilágazat összeomlott, és csődbe ment. A gyűjteményt a csődbe ment cég munkásai fedezték fel, és nyitották meg a nagyközönség előtt, majd később megalakult a Musée National de l’Automobile (ezt keresztelték át Cité de l’Automobile névre).

Elzász felé félúton - Franciaország - Cité de l'Automobile de Mulhouse (Collection Schlumpf) a világ legnagyobb autógyűjteménye
Elzász felé félúton – Franciaország – Cité de l’Automobile de Mulhouse (Collection Schlumpf) a világ legnagyobb autógyűjteménye

 

A járművek szerelmesei folytathatják a város felfedezését a Cité du Train, azaz a Vonatmúzeum meglátogatásával. A Cité du Train (ejtsd: szité dü tren) Európa legnagyobb vasúti múzeuma, mely egy lenyűgöző vonatgyűjteménynek ad otthont. A bemutató útvonalon mindenekelőtt a különböző korszakok és témák szerinti vonatok sorakoznak fel, de lehetőség nyílik bizonyos vonatokra felszállni.

Elzász felé félúton - Franciaország - az autók után jöhetnek a vonatok! - Cité du Train, Vonatmúzeum
Elzász felé félúton – Franciaország – az autók után jöhetnek a vonatok! – Cité du Train, Vonatmúzeum

 

Marché du canal couvert de Mulhouse

Ez a fedett piac a legnagyobb Kelet-Franciaországban és az egyik legnagyobb az egész országban. Kedden, csütörtökön és szombaton érdemes ide ellátogatni. A hely páratlan atmoszférája, a rengeteg friss áru, valamint a jobbnál jobb falatok senkinek sem fognak csalódást okozni.

Elzász felé félúton - Franciaország - a kihagyhatatlan piac
Elzász felé félúton – Franciaország – a kihagyhatatlan piac

 

L‘Ecomusée d’Alsace

Mivel Elzászban (Alsace) vagyunk, mindenképp érdekes meglátogatni az Elzászi Ökomúzeumot is. Az Ecomusée d’Alsace ötlete 1971-ben született meg, amikor egy diákcsoport létrehozta a „Maisons paysannes d’Alsace” (Elzászi Parasztházak) egyesületet a régi épületek megőrzésére és védelmére. Ettől a céltól vezérelve az egyesület tagjai Sundgau-ban (Elzász legdélibb régiójában) lebontják a régi, Elzászra oly jellemző favázas épületeket (maisons a colombages), hogy a Mulhouse-tól néhány kilométerre lévő Ungersheim-ben megszerzett földterületen újra összerakják azokat.

Az első ház, amelyet 1980-ban újra összeállítottak, indította el az Ecomusée létrehozását, amely 1984-ben nyílt meg.

Jelenleg húsz épület alkotja az Ökomúzeumot, valamint egy erődített torony, egy fűrészmalom, egy fazekasműhely… és több ezer tárgy és bútor, amelyeket maguk az elzásziak adományoztak.

Elzász felé félúton - Franciaország - Elzászi Ökomúzeum, Mulhouse
Elzász felé félúton – Franciaország – Elzászi Ökomúzeum, Mulhouse

 

…és végezetül álljon két ötlet családi kikapcsolódásra!

 

Parc du Petit Prince

Egyszer volt, hol nem volt… volt egyszer egy kis herceg! A Parc du Petit Prince kalandja 2014-ben kezdődött, ekkor született meg az ötlet egy vidámpark létrehozása Saint-Exupéry világa körül. Az író dédunokaöccsével, aki egyben hagyatéka menedzsere is, 2013-ban írták alá a megállapodást a park létrehozásáról, ami egy évvel később meg is nyílt.

24 hektár, 36 masina, amire fel lehet ülni. Ezek három fő téma köré szerveződnek: a repülés és csillagászat, az utazás, és természetesen az állatok (milyen lenne egy Kis Herceg parkja birkák és rókák nélkül?). Itt minden Saint-Exupéry költői munkájára és kalandos történetére emlékeztet.

Elzász felé félúton - Franciaország - Parc du Petit Prince: szórakozás kicsiknek és nagyoknak
Elzász felé félúton – Franciaország – Parc du Petit Prince: szórakozás kicsiknek és nagyoknak

 

Biciklitúra Elzászban – „Forets et cours d’eau autour de Mulhouse”

Aki szeret biciklizni, annak jó szívvel ajánljuk ezt a túrát, mely remek alkalmat nyújt a környező vidék, és az annyira más Elzász felfedezésére. Az „Erdők és folyók Mulhouse körül” egy nagyon könnyű, többnyire sík, 30 km-es útvonal. Érdemes a Mulhouse állomástól indulni (ahol szükség esetén biciklit is bérelhetsz a Médiacycles kölcsönzőben) jobbra a csatorna mentén, ahol gyorsan megtalálod a kerékpárutat a Rhône-Rajna csatorna partján. Az útvonal először a csatorna mentén vezet, aztán áthalad néhány lakott területen, majd átszeli a Foret de la Harth erdőt, végül az Ill folyó partján halad tovább.

Elzász felé félúton - Franciaország - biciklivel Elzászban
Elzász felé félúton – Franciaország – biciklivel Elzászban

 

Elzász egy különös-különleges hely, mely hol német, hol francia terület volt. A mai napig népes német kisebbség él a területén. Ez természetesen a mai napig meglátszik építészetében, a települések neveiben, és az elzászi konyhaművészetben is. Vétek lenne átlépni a francia-német határt – mely alig 20 percre tálalható Mulhouse-tól – anélkül, hogy megkóstolnánk az elzászi specialitások valamelyikét: kougelhopf (kuglóf), bretzel (perec), flammekueche (kemencés lángos), choucroute (káposztaétel)…, bármelyiket kóstolhatod, nem fogsz csalódni!

Ezekkel az elzászi finomságokkal búcsút intünk Közép-Franciaországnak, és indulunk a Duna rejtelmeinek felfedezésére, amit rögtön a Fekete erdőben, a Duna forrásával (Donauquelle) kezdünk!

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük