fbpx
péntek, április 19Kedvcsináló ötletek

Bajorország

Bajorország – Utunk hazafelé a Fekete erdőn, majd a Boden-tó partján vezet, ahol Lindau városával meg is érkezünk a legnagyobb német tartományba, Bajorországba. Kastélyok, várromok, történelmi városok, tavak…, sör, virsli és perec, Bajorország, megérkeztünk!

 

Bajorország (németül Bayern) Németország legnagyobb területű tartománya, és gazdaságilag is az egyik legfontosabb területe. A leginkább német területnek tartott Bajorországot 4 tájegység alkotja:

– délen a Bajor-Alpok

– a Dunáig az Alpok nyúlványai, a három nagy felső-bajorországi tóval

– a Keletbajor-középhegység, és

– a Sváb-Alb és a Frank-Alb (németül Schwäbische / Fränkische Alb)

A tartomány legnagyobb folyója a Fekete-erdőben eredő Duna, amely Passau mellett lépi át az osztrák határt.

Bajorország a térképen
Bajorország a térképen

 

Bajorország-szerte több száz kastély és régi várrom emlékeztet a tartomány egykori központi szerepére. A középkorban fontos kereskedelmi útvonalak szelték át a vidéket, melyek gazdagságot hoztak a környékbeli falvaknak, városoknak.

A termékeny, zöld tájakon ekkor kezdtek egyre szaporodni a várak, melyeknek urai a kereskedelmi vámok szedéséből igyekeztek gyarapítani vagyonukat. Bajorország felfedezéséhez jó kiindulópont lehet ezen várak és kastélyok meglátogatása.

 

Bajor kastélyok és várak

 

1. Neuschwanstein-i kastély

Mesébe illő – nincs megfelelőbb szó erre a több mint 900 méter magas szikla tetejére épített kastélyra. II. Lajos régi álmát váltotta valóra ezzel az épületegyüttessel, ami akkora terhet rótt a bajorokra, hogy abba majdnem az egész tartomány belerokkant.

A kastély több mint 20 éven át épült megfeszített munkával. A munkások sokszor éjjel-nappal szünet nélkül dolgoztak. Sajnos csak nagyon rövid ideig élvezhette a tündérmeséből életre kelt palotáját, mert nem sokkal a beköltözése után meghalt.

Bajorország - bajor kastélyok és várak: Neuschwanstein-i kastély
Bajorország – bajor kastélyok és várak: Neuschwanstein-i kastély

 

2. Hochenschwangau-i kastély

Folytassuk a sort Hochenschwangau-i kastéllyal. Miksa bajor herceg, II. Lajos apja szemelte ki magának ezt a területet és kezdte építeni ezt a gótikus palotát a korábbi Schwanstein-i kastély romjain. A hasonlóság a Neuschwanstein-i kastéllyal, legyen szó magáról az épületről, vagy az azt körülvevő hegyes környezetről, nem a véletlen műve. A kastélyt a Lohengrin opera (Wagner) részleteivel, hattyús motívumaival díszítették.

Bajorország - bajor kastélyok és várak: Hochenschwangau-i kastély
Bajorország – bajor kastélyok és várak: Hochenschwangau-i kastély

 

3. Herrenchiemsee-i kastély

Ez az épület már nem annyira a Disney-mesevilágot, hanem inkább a francia királyi udvar stílusát idézi. Szintén II. Lajos bajor király nevéhez fűződik a Versailles mintájára épült palota és annak parkja, mely nagyon jól szemlélteti a bajor uralkodó XIV. Lajos iránt érzett csodálatát. Georg Dollmann tervei alapján 1878-ban kezdődött meg a “Bajor Versailles” építése. Legszebb részei: a Királyi Lépcsőház, a Királyi Hálószoba és a Nagy Tükörterem.

Bajorország -bajor kastélyok és várak: Herrenchiemsee-i kastély
Bajorország -bajor kastélyok és várak: Herrenchiemsee-i kastély

 

4. Nymphenburg-i kastély

Az előbbi kastélyokhoz képest jóval egyszerűbb, négyszög alakú épület munkálatai 1664-ben kezdődtek. Ferdinánd Mária bajor választófejedelem és felesége egy olasz építészt bíztak meg, hogy München nyugati részén nyári rezidenciát tervezzen számukra.

A palota és a körülötte lévő terület 1701-ben nyerte el igazi barokk arculatát, mikor egy francia kertépítészt bíztak meg a park kiterjesztésével. A kastély különleges része a Szépségek Csarnoka, melynek falát női portrék díszítik, valamint a meleg vizes, kétszintes fürdőépület, a Badenburg.

Bajorország - bajor kastélyok és várak: Nymphenburg-i kastély
Bajorország – bajor kastélyok és várak: Nymphenburg-i kastély

 

5. Traustnitz-i vár

A Wittelsbach-ok ősi vára 1204-ben épült. Ez volt Alsó-Bajorország hercegeinek rezidenciája 1244-1503 között. Az épületben a Wittelsbach-torony, valamint a várkápolna az értékes oltárral és szobrokkal eredeti, míg a kastély udvarán az árkádok, a szobákban a cserépkályhák, a bútorok és a kárpitok a reneszánszból származnak.

A Trausnitz-i vár Lovagtermében rendezvényeket, zenés előadásokat, időszakos kiállításokat tartanak, míg a kastélyban látható 750 darabos kiállítás olyan műtárgyakkal, keleti műkincsekkel és ritkaságokkal büszkélkedhet, melyek a reneszánsz uralkodók tulajdonában voltak.

Bajorország - bajor kastélyok és várak: Traustnitz-i vár
Bajorország – bajor kastélyok és várak: Traustnitz-i vár

 

6. Burghausen-i vár

a burghauseni vár a középkorban valódi stratégiai jelentőséggel bírt és katonai szempontból fontos szerepet töltött be. A régészeti ásatások szerint a mostani vár elődje egy 600 évvel ezelőtt itt állt, faszerkezetű épület volt. A várat többször kibővítették, átépítették, míg elnyerte mai méreteit és hat udvarát, melyek tulajdonképp külön-külön is önálló kastélyt alkotnak.

Külön érdekesség a vár harmadik udvarán látható 23 méteres középkori fa függőhíd, mely egy 8 méter mély árkot szel át. A negyedik udvar is tartogat meglepetést, hisz ennek tornyában tartották fogva a boszorkányokat. A Burghausen-i vár szerepel a Guiness Rekordok könyvében is, mint Európa leghosszabb erődített vára.

Bajorország - bajor kastélyok és várak: Burghausen-i vár
Bajorország – bajor kastélyok és várak: Burghausen-i vár

 

 

A kastélyok után jöhet egy másik tematikára felfűzött kirándulás az öt legszebb bajor tóhoz!

 

Bajor tavak

 

1. Chiemsee

80 km2-vel a legnagyobb bajor tó, épp ezért Bajor Tengerként is emlegetik. Van itt minden, ami kell: fürdőhelyek, kikötők, üdülővárosok, és mindehhez a Chiemgau hegyei biztosítják a dekorációt.

Bajorország - az öt legszebb bajor tó: Chiemsee
Bajorország – az öt legszebb bajor tó: Chiemsee

 

2. Tegernsee (8,9 km2)

Ez a legjobb vízminőségűnek tartott bajor tó. Kristálytiszta vize, hosszú parti sétányai, alpesi kiránduló ösvényei és Alpok közelsége varázsolja el az idelátogatókat.

Bajorország - az öt legszebb bajor tó: Tegernsee
Bajorország – az öt legszebb bajor tó: Tegernsee

 

3. Königssee (5,2 km2)

A meredek sziklafalak ölelésében találod ezt a smaragdzöld tavat, melyet fekvése miatt fjordnak neveznek. Siklórepüléstől a sétahajózásig, a Königssee környéki programok minden ízlést kielégítenek.

Bajorország - az öt legszebb bajor tó: Königssee
Bajorország – az öt legszebb bajor tó: Königssee

 

4. Forggensee (15,2 km2)

Az Alpok ölelésében találsz rá erre a napsütésben türkizkéken ragyogó tóra, melynek különlegességét az adja, hogy ez egy tulajdonképp egy víztározó. Így amikor leeresztik a vizét, megpillanthatod az egykori római kereskedelmi útvonal, a Via Claudia Augusta egy részét.

Bajorország - az öt legszebb bajor tó: Forggensee
Bajorország – az öt legszebb bajor tó: Forggensee

 

5. Altmühlsee (4,5 km2)

Nagy kedvence ez a tó a turistáknak, hisz helyenként olyan, mint egy homokos tengerpart. A tóra épített szökőkút éjjelente ki van világítva, fényeivel várja a romantikus lelkeket.

Bajorország - az öt legszebb bajor tó: Altmühlsee
Bajorország – az öt legszebb bajor tó: Altmühlsee

 

A múltat idézőkastélyok és a természet szépségei után visszatérünk napjaink civilizációjába, és ellátogatunk a legszebb bajor városokba is!

 

Bajorország gazdag hagyományokkal rendelkezik, és a világon mindenütt ismert a bajor sör kiváló minősége.

Bár ha gasztronómiáról esik szó, nem feltétlenül a német konyha jut elsőként eszünkbe, azért nagyon ízletes – főként húsos – fogásokkal fogad ez a vidék. Bajor gasztronómia – Mit egyél Bajorországban?

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük