fbpx
kedd, június 25Kedvcsináló ötletek

Fekete erdő városai és fürdőhelyei

Fekete erdő városai és fürdőhelyei – A Németország délnyugati sarkában fekvő gyönyörű Fekete-erdő (Schwarzwald) sötét fákkal borított dombjaival Európa egyik leglátogatottabb hegyvidéke.

Ez nem is csoda, hisz ez a vidék számos természeti szépséggel, vízesésekkel, tavakkal, erdei túraútvonalakkal, kastélyokkal, stb. várja látogatóit.

Korábban már beszámoltunk a Fekete erdő TOP 10 látnivalójáról, most pedig hagyományairól és városairól lebbentjük fel a fátylat.

 

A Fekete erdőt ismerheted földrajzóráról, mint a Duna forrását (Donauquelle) rejtő hely, vagy a „Fekete erdő klinika” című TV-sorozatból, de neve ismerősen csenghet a sütemények világából is, hisz innen terjedt el a Fekete erdő torta. Németország ezen déli része egész évben rengeteg látnivalóval várja a hazai és külföldi turistákat.

Nyaranta kerül sor a hagyományőrző fesztiválokra, ahol a helybeli nők még mindig büszkén viselik jellegzetes fejfedőjüket, a piros bolyhos kis gombócokkal díszített kalapot, a bollenhut-ot, ami egyben a Fekete-erdő egyik jelképe.

Fekete erdő városai és fürdőhelyei - egy kis folklór
Fekete erdő városai és fürdőhelyei – egy kis folklór

 

A Schwarzwald másik jellegzetessége pedig a kakukkos óra. Az első kakukkos órát a XVIII. század közepén készítették. A világ legnagyobb kakukkos óráját Triberg-ben nézhetjük meg. Természetesen a gyártás a mai napig folytatódik, így vásárolhatsz is egy kakukkos órát akár magadnak, vagy ajándékba.

Fekete erdő városai és fürdőhelyei - Triberg, a kakukkos óra hazája
Fekete erdő városai és fürdőhelyei – Triberg, a kakukkos óra hazája

 

A Fekete-erdő gasztronómiáját tekintve főként három dologról híres: a tortáról, a sonkáról és a pálinkáról. A Schwarzwalder Kirschtorte (Fekete-erdő torta) igazi beteljesedés, ha a Fekete-erdőben eszed, akárcsak a sonka, melyhez helyben készült kenyeret, sört fogyaszthatsz a túrázás után megérdemelt jutalomként. A felesleges gyümölcsből és erdei bogyókból gyakran főznek pálinkát. A legismertebbek a szilva, a körte és a cseresznye, ami nélkül nem készülhet igazi Fekete-erdő torta!

Fekete erdő városai és fürdőhelyei - Fekete-erdő gasztronómiája
Fekete erdő városai és fürdőhelyei – Fekete-erdő gasztronómiája

 

A Fekete erdőt 3 nagyobb tájegységre tagolhatjuk.

Az északi Fekete-erdő legmagasabb pontja a Hornisgrinde 1116 méteres csúcsa. Főbb turisztikai látványossága pedig Baden-Baden, valamint a festői völgyek és a zöldellő erdők gyógyfürdői, de nem hagyhatjuk ki Heidelberg-et sem, hisz itt található Németország legrégibb egyeteme.

 

A Fekete erdő városai – Heidelberg

A Neckar-folyó partján, a dombok közé ékelődve fekszik Heidelberg, Németország egyik legfestőibb városa. Szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a II. világháború idején megmenekült a szövetségesek bombázásaitól, így történelmi kincseinek nagy részét sértetlenül sikerült megőriznie.

Bár történelmi hangulata mindenütt jelen van, Heidelberg mégis egy fiatalos város. Élénkségéről a több tízezernyi diák gondoskodik, akik Németország legrégebbi alapítású egyetemén folytatják tanulmányaikat. Az egyetemi életből az Untere Strasse adja a legjobb ízelítőt.

Fekete erdő városai és fürdőhelyei - Heidelberg, az egyetemváros
Fekete erdő városai és fürdőhelyei – Heidelberg, az egyetemváros

 

Mindenképp ejtsd útba a Heidelgbergi várat, melyet többször újjáépítettek az elmúlt évszázadokban, így keveredik benne a gótikus és a reneszánsz stílus. Aztán ott a Philosophenweg, azaz a Filozófusok sétaútja, ahol Heidelberg filozófusainak és költőinek nyomában járhatsz.

Fekete erdő városai és fürdőhelyei - a Heidelgbergi vár
Fekete erdő városai és fürdőhelyei – a Heidelgbergi vár

 

Heidelberg egyben az egyik legromantikusabbnak tartott német város, ahol kihagyhatatlan élmény az Óváros (Altstadt), az Alte Brücke, azaz a Régi Híd, mely az egyik legkeresettebb pontja a városnak. Az 1788-ban készült kőhíd város felőli oldalán áll a kifejezetten szép állapotban fennmaradt városkapu, mely eredetileg a városfal része volt.

A híd nyugati végén áll a híres majom, ami önmagában is Heidelberg egyik szimbóluma, a turisták nagy kedvence. A bronzból készült szobrot 1979-ben helyezték el itt, érdekessége pedig a kezében lévő tükör.

Fekete erdő városai és fürdőhelyei - Heidelberg, óváros
Fekete erdő városai és fürdőhelyei – Heidelberg, óváros

 

Baden-Baden

Baden-Baden, Európa egyik legdivatosabb fürdővárosa, ideális kiindulópont a Fekete-erdő felfedezéséhez és tökéletes hely egy kis kényeztetéshez. A Fekete-erdő északi részének dombjain elhelyezkedő, XIX. századi város a régi világ luxusát, a Belle Époque korszakot sugározza.

Baden-Baden élénk kulturális élettel, rendezvények és művészeti kiállítások egész sorával várja vendégeit egész évben. Kirándulj egyet a Fekete-erdő Nemzeti Parkba, vagy élvezd az 1810 körül épült termálfürdők gyógyvizeit a város központjában.

Fekete erdő városai és fürdőhelyei - Baden-BadenFekete erdő városai és fürdőhelyei - Baden-Baden
Fekete erdő városai és fürdőhelyei – Baden-Baden

 

Bad Wildbad

Baden-Baden-től alig 1 órányira, a külvilágtól elszigetelten fekszik egy másik népszerű fürdőváros, Bad Wildabad. A városból gyönyörű kilátás nyílik a végtelen fenyőerdőkre, és az Enz folyó szurdokára. Bad Wildbad is tele van termálfürdőkkel, ahol a gyógykezelés után érdemes meglátogatni a város központján kívül található idilli Wildsee tavat.

Fekete erdő városai és fürdőhelyei - Bad Wildbad
Fekete erdő városai és fürdőhelyei – Bad Wildbad

 

A Fekete erdő városai – Calw

Következő úti célunk a Bad Wildbad-tól alig 30 percnyi autókázásra elhelyezkedő Calw. A fekete erdő egyik legszebb városa többek között arról is híres, hogy itt született Hermann Hesse Nobel-díjas regényíró (1877-1962), akinek a városban múzeum és szobor állít méltó emléket. A XVIII. századi fakeretes házak által övezett festői piactér, és a fellendült idegenforgalomnak köszönhetően megnyílt számos új bisztró, üzlet és fagylaltozó várja a látogatókat.

Fekete erdő városai és fürdőhelyei - Calw
Fekete erdő városai és fürdőhelyei – Calw

 

A központi Fekete-erdő régió legmagasabb pontja a Kandel (1.241 m) a gyönyörű Simonswald, Elz és Glotter völgyek között. A turisták körében legnépszerűbb úti cél a 150 kilométer hosszúságú Fekete-erdő vasúti szakasz (Schwarzwaldbahn), és Triberg-vízesés.

 

Baiersbronn

Ez az idilli hegyvidéki üdülőhely kilenc külön faluból áll. Csúcskategóriás szállodák, panziók és Michelin csillagos (2 háromcsillagos és 1 egycsillagos) éttermek várják az idelátogatókat. Finom ételek, hosszú séták a tűlevelű erdőben, sípályák és golfpályák, itt mindenki megtalálja a számára kedves kikapcsolódást. …és ha már kirándulás, akkor ne hagyd ki a közeli XII. századi kolostort – az Allerheiligen romokat.

Fekete erdő városai és fürdőhelyei - Baiersbronn
Fekete erdő városai és fürdőhelyei – Baiersbronn

 

Kinzig- és Gutach-völgy

A Baden-Baden-ből induló Schwarzwaldhochstrasse (Fekete erdő országút) mentén, festői tájakon áthaladva felfedezheted a központi Fekete-erdő régió különleges városait. A Kinzig- és a Gutach-völgyek sűrű erdős terület, ahonnan számos helyi hagyomány és szokás származik. Ilyen például a már emlegetett kakukkos óra és a Bollenhut, azaz a piros pomponos női kalap. A közép régió kis városaiban érezni fogod a Fekete-erdő mágikus és titokzatos lüktetését.

Fekete erdő városai és fürdőhelyei - Kinzig- és Gutach-völgy - Schwarzwaldhochstrasse
Fekete erdő városai és fürdőhelyei – Kinzig- és Gutach-völgy – Schwarzwaldhochstrasse

 

A régió látogatása közben mindenképp térj be az Alpirsbach sörgyárba, és látogass el a Schiltach-ba, és csodáld meg a klasszikus, színes, karakteres faházakat.

Fekete erdő városai és fürdőhelyei - látogatás az Alpirsbach sörgyárban
Fekete erdő városai és fürdőhelyei – látogatás az Alpirsbach sörgyárban

 

Van egy alternatív útvonal a fekete erdő régióinak felfedezésére, ez pedig a Badeni borút, azaz a

 

Badische Weinstrasse

A mintegy 160 kilométeres útvonal 1954-ben jött létre, és a Fekete-erdő szőlőtermő területein keresztülvezet át észak-déli irányban, hogy végül Weil am Rhein-ben érjen véget, a svájci határ közelében. Ezen az úton is eljuthatsz Baden-Baden-ból Freiburg-ba, ahol utadat történelmi várromok és békés szőlőskertek szegélyezik. Út közben állj meg egy kicsit a Durbach-i borszövetkezetnél (Durbacher Winzergenossenschaft) egy borkóstolóra.

Fekete erdő városai és fürdőhelyei - Badische Weinstrasse
Fekete erdő városai és fürdőhelyei – Badische Weinstrasse

 

A déli Fekete-erdőt, a régió talán legcsodálatosabb részét, az 1,493 méter magas Feldberg uralja. Ez a németek legrégebbi síterülete, valamint a túrázók és a kerékpárosok kedvelt vidéke.

 

Freiburg

Freiburg egyszerre egyetemi város és kiváló bázis, ahonnan felfedezni a Fekete-erdő déli oldalát. Ez a vidám város a Fekete-erdő fás lejtői és szőlőültetvények alatt terül el. A város tele van fagerendás házakkal, és csillogó macskaköves utcákkal. A helyi diákság élénk éjszakai élettel töltötte meg a várost, és a csatorna mentén található szép sörkerteket.

Freiburg-ban szokatlanul magas a napsütéses órák száma, így nem csoda, hogy Németország legmelegebb városának nevezték el. Barangolj egyet Freiburg-ban, menj fel a Schlossbergbahn felvonóval a Schlossberg-hegyre a kilátóhoz, ahonnan zavartalanul élvezheted a városra, és a XI. századi Münster katedrális ikonikus tornyára nyíló kilátást.

Fekete erdő városai és fürdőhelyei - Freiburg
Fekete erdő városai és fürdőhelyei – Freiburg

 

Freiburg után útba ejtjük még a Duna forrását Donaueschingen-nél . Itt indul útjára a Duna a Breg és a Brigach patakok egyesülésével, amit egy gyönyörű szökőkút szimbolizál.

Fekete erdő városai és fürdőhelyei - Duna forrása, Donaueschingen
Fekete erdő városai és fürdőhelyei – Duna forrása, Donaueschingen

 

A Duna forrása után a Boden-tó felé vesszük az irányt.

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük