fbpx
szerda, február 21Kedvcsináló ötletek

Fekete erdő látnivalók – TOP 10 nevezetesség

Fekete erdő látnivalók – TOP 10 nevezetesség – A Fekete erdő (németül Schwarzwald) kétség kívül Németország egyik legismertebb vidéke, kedvelt üdülőhely, és egyben emblematikus folyónk, a Duna eredési pontja.

A Stuttgart-tól nem messze fekvő hegység az itt található számos tobozos fa sötét színéről kapta a nevét. Ez az igazi vadregényes vidék számos kincset rejt: vízesések, barlangok, hegyek és a völgyekben meghúzódó városkák várnak ránk.

 

Fekete erdő látnivalók – TOP 10 nevezetesség

  1. Fekete erdő vízesések
  2. Fekete erdő tavai
  3. Fekete erdő hegycsúcsok
  4. Mindenszentek Kolostor (Kloster Allerheiligen)
  5. Baumwipfelpfad Schwarzwald
  6. Fekete erdő szurdokok
  7. Lothar ösvény (Lotharpfad)
  8. Erdmannshöhle barlang
  9. A Fekete erdő kastélyai és várai
  10. A Duna forrása (Donauquelle)

 

Ha már a Dunát emlegettük, akkor kezdjük mindjárt a Fekete erdő látnivalóinak sorát a vízesésekkel, azok közül is a legnagyobbal.

 


1. A Fekete erdő vízesései

 

Triberg vízesés

Triberg közelében található Németország egyik legnagyobb vízesése. 7 lépcsőn keresztül mintegy 163 méteres szintkülönbséget tesz meg itt lefelé a Gutach folyó, ami már önmagában is elképesztő látvány, és ezt a gyönyörű környezet csak fokozza a vízesés. Napnyugtakor különösen szép látványt nyújt, és sötétedés után sem érdemes rohanni, ugyanis este 10-ig kivilágítva is megcsodálhatod a vízesést, melynek teljes hossza 230m. A Triberg vízesés túra könnyű, gyerekekkel is bevállalható.

Fekete erdő látnivalók - TOP 10 nevezetesség - Triberg vízesés
Fekete erdő látnivalók – TOP 10 nevezetesség – Triberg vízesés

 

A vizek, vízesések szerelmesei folytathatják a zuhatagok felfedezését: Menzenschwander vízesés (30m); Todtnau vízesés (97m); Geroldsau vízesés (6m); Zweribach vízesés; Edelfrauengrab vízesések (7 vízesés); Burgbach vízesés (32m); Sankenbach vízesés (4 kis vízesés és egy tó); Mindenszentek vízesés (Allerheiligen-Wasserfälle – 7 vízesés = összesen 90m).

Fekete erdő látnivalók - TOP 10 nevezetesség - egy kis ízelítő a Fekete erdő vízeséseiből
Fekete erdő látnivalók – TOP 10 nevezetesség – egy kis ízelítő a Fekete erdő vízeséseiből

 


2. Fekete erdő tavai

 

Titisee-tó

A Fekete-erdő déli részén fekvő tó az egyik legkedveltebb üdülőhely ezen a vidéken. A tó mintegy 2 km hosszú és 1 kilométer széles, a Fekete-erdő legnagyobb természetes tava. Nyáron remek itt úszni, szörfözni és vitorlázni, télen pedig tud annyira hideg lenni, hogy a víz befagyjon, és lehessen korcsolyázni a tavon. A túrázás szerelmeseit egész évben várja egy 8 kilométeres túraútvonal a tó körül, amely a Hochfirst hegység felé vezet.

Fekete erdő látnivalók - TOP 10 nevezetesség - Titisee-tó
Fekete erdő látnivalók – TOP 10 nevezetesség – Titisee-tó

 

Mummel tó (Mummelsee)

Vissza a vizekhez! Az 1164 méter magas Hornisgrinde hegy lábánál található ez a 17 méter mély tó. A Mummelsee tavat egy könnyed séta keretében körbejárhatod. A fantasztikus tájhoz könnyen járható terep társul, így a Mummel tó családi nyaralás esetén is ideális úti cél lehet. Mint minden valamirevaló tóhoz, így ehhez is kapcsolódik egy legenda, mely szerint a tóban lakik egy Nixe, vagyis egy alakváltó mitológiai lény, valamint Mummelsee királya is.

Fekete erdő látnivalók - TOP 10 nevezetesség - Mummel tó
Fekete erdő látnivalók – TOP 10 nevezetesség – Mummel tó

 

A Windgfällweiher tó és a mintegy 20 hektáros rezervátum szintén számos érdekes látnivalóval kecsegtet.

 


3. Fekete erdő hegycsúcsok

A Fekete erdő vidéke sokkal inkább a kirándulásról és túrázásról szól, mint a hegymászásról. Így sokkal inkább 1000 és 2000 m közötti szerényebb hegyeket találsz a környéken. A fekete-erdő legmagasabb csúcsa a Feldberg (1493 m).

Fekete erdő látnivalók - TOP 10 nevezetesség - Fekete erdő hegycsúcsok, Feldberg
Fekete erdő látnivalók – TOP 10 nevezetesség – Fekete erdő hegycsúcsok, Feldberg

 

 

A dús fenyőerdők vízeséseket, folyókat, tavakat és szurdokokat rejtenek, így a mi Fekete erdő TOP 10 látnivalója listánk is sok vizes helyre hívja fel figyelmedet.

 


4. Mindenszentek Kolostor (Kloster Allerheiligen)

A vízesések között már említettük a Mindenszentek vízesést (Allerheiligen-Wasserfälle), de nem maradhat ki az itt található kolostorról sem. A Mindenszentek Kolostort 1192-ben alapították a mai Oppenau közelében. 1248-ban premontrei szerzetesek vették birtokba. Az évszázadok során hányattatott sorsú volt az épület, többször is leégett (1470-ben, 1555-ben és 1804-ben). Ennek ellenére meglepően jó állapotban van a kolostor megmaradt része.

Fekete erdő látnivalók - TOP 10 nevezetesség - Mindenszentek Kolostor (Kloster Allerheiligen)
Fekete erdő látnivalók – TOP 10 nevezetesség – Mindenszentek Kolostor (Kloster Allerheiligen)

 


5. Baumwipfelpfad Schwarzwald

Megnéznéd, hogy milyen a Fekete erdő felülnézetből? Akkor ez a te helyed! A Baumwipfelpfad 20 méterrel magasodik az erdő fölé, és egy 1,2 km hosszú sétával lehet feljutni az ovális kilátó tetejébe, ahonnan fantasztikus kilátásban lesz részed. Ezzel azonban még nem ér véget a kaland! A lefelé vezető út egy részét egy 55 méter hosszú csúszdán keresztül is megteheted.

Fekete erdő látnivalók - TOP 10 nevezetesség - Baumwipfelpfad Schwarzwald
Fekete erdő látnivalók – TOP 10 nevezetesség – Baumwipfelpfad Schwarzwald

 


6. Fekete erdő szurdokok

A Fekete-erdő szurdokokban sem szenved hiányt! Kezdjük a sort a Wutach szurdokkal (Wutachschlucht), mely sok túrázó kedvence, hiszen a Wutach szurdok az egyik állomása a Schluchtensteig túrának is, ami majd 120 kilométer hosszan vezet keresztül a Fekete erdőn.

Fekete erdő látnivalók - TOP 10 nevezetesség - Wutach szurdok
Fekete erdő látnivalók – TOP 10 nevezetesség – Wutach szurdok

 

Itt található a Wutach folyó, amit a helyiek csak haragos folyónak neveznek, mert vize nagy erővel zubog a Wutach vize. A 91 kilométer hosszú folyó körülbelül egyharmada Németország legnagyobb nemzeti parkján belül, a Naturpark Südschwarzwald területén folyik. A folyó mentén kisebb vízesésekben is gyönyörködhetsz. Ezek közül a legismertebb a Lauffenmühle vízesés, ami Lauchringen közelében található.

Fekete erdő látnivalók - TOP 10 nevezetesség - Fekete erdő szurdokok
Fekete erdő látnivalók – TOP 10 nevezetesség – Fekete erdő szurdokok

 

…de ez még csak a kezdet! Itt van még a Ravenna szurdok (Ravennaschlucht), mely akár biciklivel is bejárható, és a Farkas szurdok (Wolfsschlucht) különleges sziklaformációival. Ez utóbbi könnyebb terep, így gyerekekkel is bátran elindulhatsz a felfedezésére.

 

 


7. Lothar ösvény (Lotharpfad)

A Lothar-ösvény egy 900 méter hosszú kalandpálya Baiersbronn közelében. Nevét a Lothar hurrikán után kapta, ami 1999-ben pusztított a Fekete erdőben is. A katasztrófa után a helyieknek az az ötlete támadt, hogy egy kisebb szakaszon érintetlenül hagyják a hurrikán sújtotta területet. Az itt kiépített lépcsőkkel, hidakkal és létrákkal tarkított, kb. félórás túraútvonal bemutatja a pusztítást, és a természet regenerálódását.

Fekete erdő látnivalók - TOP 10 nevezetesség - Lothar ösvény
Fekete erdő látnivalók – TOP 10 nevezetesség – Lothar ösvény

 


8. Erdmannshöhle barlang

Az Erdmannshöhle a Fekete erdőben található kevés barlang egyike. Az aprócska falu, Hasel legjelentősebb látványossága ez a gyönyörű cseppkőbarlang. A több mint 2 kilométernyi hosszú járattal rendelkező barlangnak egy 360 méter hosszú szakasza látogatható (kb. 30-45 perces vezetett túrák tavasztól őszig). A barlang legendája úgy tartja, hogy az egyik cseppkő egy Erdmann nevű ember megkövült alakja…

Fekete erdő látnivalók - TOP 10 nevezetesség - Erdmannshöhle barlang
Fekete erdő látnivalók – TOP 10 nevezetesség – Erdmannshöhle barlang

 

 


9. A Fekete erdő kastélyai és várai

A fekete erdő kastélyai megérnének akár egy külön fejezetet is!

 

Hohenbaden kastély (Alte Schloss Hohenbaden)

A Hohenbaden kastély körül bármerre nézel, minden zöldellik, a kastélyt is egészen benőtték a növények. A Hohenbaden kastély egy része már a XII. században is állt, tekintélyes múltja miatt sokan csak „a régi kastély” néven emlegetik. Valójában onnan ered ez a „becenév”, hogy a XV. században elhagyottá vált ez az épület, miután egy új kastély vette át addigi szerepét. Ez követően évszázadokig nem foglalkoztak vele, egyszer leégni is hagyták, és mindezek ellenére a mai napig az egyik legfantasztikusabb látványt nyújtó kastélyrom a környéken.

Fekete erdő látnivalók - TOP 10 nevezetesség - A Fekete erdő kastélyai, várai: Hohenbaden kastély
Fekete erdő látnivalók – TOP 10 nevezetesség – A Fekete erdő kastélyai, várai: Hohenbaden kastély

 

Érdemes ellátogatni a Rajnától alig 10 km-re fekvő Rötteln kastélyba (Burgruine Rötteln), vagy a Waldkirsch-nél található, 1280-ban épült Kastelburg kastélyba. A kastélyhoz vezető, a helyiek által csak a lovagok útjának nevezett ösvényt 8 életnagyságú lovagszobor szegélyezi.

Fekete erdő látnivalók - TOP 10 nevezetesség - A Fekete erdő kastélyai, várai: Rötteln kastély
Fekete erdő látnivalók – TOP 10 nevezetesség – A Fekete erdő kastélyai, várai: Rötteln kastély

 

Aztán jöhet a XIII. század elején épült Zavelstein kastély (Burgruine Zavelstein), ahol a román stílusú belső udvar jegyei a mai napig kivehetőek. Bár a 30 éves háború igencsak megviselte, szerencsére az épület ékkövének számító kastélytorony épp maradt, és a mai napig látogatható.

Fekete erdő látnivalók - TOP 10 nevezetesség - a Zavelstein kastély
Fekete erdő látnivalók – TOP 10 nevezetesség – a Zavelstein kastély

 

Aztán itt van a Schramberg vár (Hohenschramberg), mely a XV. században épült, majd az 1688-1697 között zajló pfalzi örökösödési háború során lett belőle várrom. Noha nem állították vissza az eredeti állapotába, így is monumentális látványt nyújt élőben. A hatalmas bástya és a kápolna tornya már messziről hívogat.

Fekete erdő látnivalók - TOP 10 nevezetesség - a Schramberg vár
Fekete erdő látnivalók – TOP 10 nevezetesség – a Schramberg vár

 


10. A Duna forrása (Donauquelle)

Régóta vita tárgya, hogy a Fekete erdőn belül pontosan honnan is ered a Duna, Európa második leghosszabb folyója (a Volga a leghosszabb). Nem csoda, hisz a Fekete erdő számos települése szívesen büszkélkedne ezzel a címmel.

A Duna forrását jelenleg Donaueschingen településnél találod, ahol a Breg és a Brigach patakok egyesülésével indul útjára a folyó. Itt egy gyönyörű szökőkút, a Donauquelle jelöli a Duna eredőjét. Az is gyakori nézet, hogy az innen 30 kilométerre fekvő Furtwangen települését jelölik meg forrásnak, ahol a Breg-patak is ered.

Fekete erdő látnivalók - TOP 10 nevezetesség - A Duna forrása
Fekete erdő látnivalók – TOP 10 nevezetesség – A Duna forrása

 

A természeti szépségek és túraútvonalak után érdemes felfedezni a Fekete erdő városait és fürdőhelyeit is.

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük