fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

Tenerife az örök tavasz szigete

Tenerife az örök tavasz szigete | Január 2., nem sokára 17 óra. Már látjuk Tenerife, Santa Cruz és a kikötő körvonalait. Egy csapat delfin kísér minket az utolsó kilométereken. Ideje összeszedni a cókmókunkat, elhagyni a kabint, felkészülni a kompról történő lehajtása. TENERIFE AZ ÖRÖK TAVASZ SZIGETE – MEGÉRKEZTÜNK! >>

 

A kompról lehajtva hipp-hopp a Santa Cruz de Tenerife-i forgalomban találjuk magunkat. Még kb. 70 kilométernyi út vár ránk, hogy megérkezzünk Tenerife déli részén található új állomáshelyünkre.

los cristianos allomashely
kb. 100 méterre az óceánparttól – innentől ez a látvány fogad minket minden reggel…

 

Itt már szintén lakóautós barátaink – Anita és Máté, és persze 2 kutyájuk: Lizy és Lucky – fogad minket. Megérkezésünk örömére teszünk egy nagy sétát végig a parton.

Los Cristianos de Ténérife by night
Tenerife az örök tavasz szigete – új állomáshelyünk éjszakai fényekkel

 

Emlékeztetőül: Január másodika este van, de amerre csak járunk, özönlik a nép, tele vannak a bárok, éttermek, öt lépésenként más-más nyelven megszólaló turistákba botlunk, pezseg az egész környék. Ja kérem, itt szezon van, akárcsak Siófokon augusztusban.

 

Tenerife – gyorstalpaló

KANARI SZIEGETEK TENERIFE TERKEP
A Kanári-szigetek legnagyobb szigete Tenerife az örök tavasz szigete

 

 • A Kanári-szigetek legnagyobb szigete Tenerife, Spanyolországhoz tartozó terület. Légvonalban kb. 3700 kilométerre van Budapesttől (kb. 5 és 1/2 óra repülővel).
 • 2 ezer négyzetkilométeres területén közel egy millióan élnek állandó jelleggel, de évente 5 millió nyaraló látogat ide.
 • Tenerife földrajzilag az ellentétek világa. A sziget északi részén óriási sziklákba ütköznek az Atlanti-óceán viharos hullámai, ezzel szemben a sziget déli részén homokos tengerpart fogadja a turistákat.
tenerife orok tavasz szigete eszak del
Tenerife az ellentétek és az örök tavasz szigete

 

 • Tenerifét északon az Anaga-hegység, nyugaton pedig a Teno-hegység tesz izgalmassá és a középpontban a 3718 méter magas Teide tűzhányó vulkáni kúpja emelkedik a magasba. Utoljára 1909-ben tört ki, de a kénes szagok ma is vulkáni működésre utalnak. A sziget népszerű turista célpont, különös sajátosságokat hordoz, melyre szívesen látogatnak el.
teide tenerife
Tenerife – Teide vulkán és nemzeti park

 

 • Tenerifén – mivel vulkáni területről beszélünk – egyedülállóan megtalálható a fekete homokos tengerpart, ami ugyan bizarr látványt nyújt, viszont egyben a legnagyobb kuriózuma is a szigetnek (Szantorini szigete még hasonló). A vulkáni sziget sötét talaja mellett homokos strandok jellemzőek, melyekhez a homokot Nyugat-Afrikából hozzák rendszeresen, ugyanis a hullámverés elhordja a strandokról a talajt.
 • A sziget két nagy területből áll. Az északi vadregényes, csodálatosan zöld, igazi trópusi hangulatot varázsolva az ide látogatónak, városközpontja: Puerto de la Cruz. A sziget fővárosa Santa Cruz, ami a sziget észak-keleti partján található, romantikus hangulatú utcácskákkal, festői szépségű főterével és kikötőjével az ember szívesen ismerkedik.
santa cruz de tenerife
A sziget főváros – Santa Cruz de Tenerife: mi ide érkeztünk meg a komppal

 

 • Az első spanyol Alonso Fernández de Lugo volt, aki a szigetre érkezett és királya nevében hivatalosan birtokba vette Tenerifét – a szigeten élő őslakos guancsok azonban legyőzték őt és csapatát. Ezt követően az érkező spanyol invázió nagyobb támadóerővel visszatérve gyakorlatilag elpusztította a guancs kultúrát, és Santa Cruz, a főváros elődje 1496-ban megalapításra került. Ma a sziget összlakossága 900 ezer körül van és évente kb. 5 millió turistát fogad. Számos fantasztikus látnivalót, kirándulási célpontot, izgalmas programlehetőséget rejt a sziget az ide érkezőknek. Tenerife kristálytiszta vizű, homokos strandok mellett fantasztikus túrákra csábít, és a sziget közismert búvárkodási célpont is, emellett számos lenyűgöző, egyedülálló természeti képződmény található.
tenerife terkep
A sziget kb. 200km körben, nem nehéz bejárni

 

 • Tenerife egy szélességi fokon fekszik a Szaharával, ami azt eredményezi, hogy télen is az átlag hőmérséklet 21-22 fok, emellett a Kanári-szigetek ezen szigete sokkal zöldebb, mint kopár társai. Azonban Teide vulkánján lehet havazás is, miközben a tengerparton napoznak a turisták.
 • A Tenerifére utazók többsége a sziget déli részén lévő partrészre, a Costa Adeje térségébe megy nyaralni, ami egy délnyugati nyaralóhely, Las Americas és Los Cristianos mellett, azokkal teljesen egybeépülve. A sziget déli részén ugyanis több és hosszabban tartó a napsütés. Ez egy igazi turistaparadicsom: apartmanházakkal, szállodákkal, kávézókkal és éttermekkel és drága üzletekkel.
Tenerife egy kis trópusi hangulat
Tenerife – egy kis trópusi hangulat 🙂

 

 • Tenerife szigetén egész évben enyhe a hőmérséklet, a forró szaharai levegő a széláramlatok miatt nem jut el ide. A sziget déli részén mindig jó fürdőidő van, és alig van szél.
 • Tenerifére, lévén spanyol terület, vízum nélkül léphetnek be a magyar állampolgárok. Tenerifén az euró a fizetőeszköz. A szigeten a spanyol persze a hivatalos nyelv, de a déli, turisztikai övezetekben a helyiek szinte mind tudnak angolul, ilyen-olyan mértékben.
los cristianos tenerife
Tenerife, Los Cristianos – utcakép egy csendes januári délelőttön

 

 • Jóllehet Tenerife földrajzilag Afrikához tartozik, a sziget teljesen európai, azaz spanyolos jellegű. A helyi lakosok nagy többsége spanyol, de sok a hosszabb távra idetelepedett brit nyugdíjas.
 • Tenerifén a közbiztonság jó, higiéniai kockázatok, emberekre veszélyes állatok nincsenek. A legközelebbi afrikai part Marokkó, ami kb. 300 kilométerre van.
 • Minden év februárban Santa Cruz de Tenerife ad otthont az érdekes és látványos Santa Cruz de Tenerife karneválnak. Ez a riói karnevál után a világ második legismertebb és legnépszerűbb karneválja. Az idei karnevál pontos dátuma: 2020. február 19. – március 1.
tenerife karnevál
Santa Cruz de Tenerife -karnevál igazi „riói” hangulattal

 

Eltelt pár nap Tenerifére érkezésünk óta. Már ilyen kicsi idő alatt is sok-sok hatás ért bennünket. Első benyomásainkat Teneriféről itt olvashatod >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük