Kezdőlap Utazás Legjobb Úticélok Karnevál világszerte - híres karneválok a világban 1. rész

Karnevál világszerte – híres karneválok a világban 1. rész

Karnevál világszerte – ez töri meg a tél hideg monotóniáját, és színes kavalkádjával már a tavaszt idézi. A világon mindenhol létezik a farsang hagyománya, egyes országokban azonban élénkebben élnek a szokások és a kíváncsi érdeklődés, a turizmus csak gerjeszti a hagyományok őrzését, ápolását. Nem véletlen tehát, hogy napjainkban éppoly divatos szokás karneválra menni, mint ahogyan a múlt évszázadokban is az volt.

 

A karnevál eredete

A carnevale szó a carne, vagyis hús szóból vezethető le, hiszen a karnevál időszaka a böjt előtti időszak. Eredetileg maga a fogalom húshagyókeddet jelölte. A “carne vale” jelentése: ég veled hús. A hús szó azonban nem csak a keresztény ünnep böjtmegelőző jellegére utal, hanem a farsangi eszem-iszomra is.

 

Karnevál világszerte – Vegyük őket sorra!

 

1. Velencei karnevál – 2016. január 23. – fenruár 9., Velence, Olaszország

A Velencei karnevál világszerte ismert, ősi hagyományokra épül, a gondolák és a lagúnák városában.

Velence a XVIII. század-ban elnyerte a karneválok városa címet. Ekkoriban már Európa nemesei százával özönlötték el, hogy jól kimulassák magukat a város terein és utcáin, a kaszinókban és színházakban. 1869-ben például Ausztria császára, Ferenc József is részt vett – inkognitóban – a karneválon a Tron és Rezzonico családok vendégeként. Amikor a köztársaság megbukott, a város fejlődése alábbhagyott, a karneválról is megfeledkeztek. A hagyomány pompás újraélesztése két évtizeddel ezelőttre tehető.

Karnevál világszerte - Velence, Olaszország
Velencei karnevál – Európában talán a leghíresebb

1980-ban, kétszáz év téli nyugalom után újították fel a Velencei Karnevált és a központi Szent Márk tér nyüzsgő, álarcos és fantáziadús látogató serege hömpölyög ma már a tereken és a szűk utcákon. Aki ellátogat ezeken a hétvégéken Velencébe, megismerheti ennek az elvarázsolt, romantikus város farsangi, nagyvilági szalonokat utánzó arculatát, amely ma a világ legrangosabb eseményeinek egyike. Ideje alatt hozzávetőleg félmillió turista keresi föl a várost. 1979 óta, amikor ez a szép hagyomány újra életre kelt, a látogatók száma évről évre nő. Főleg az ünnepségsorozat utolsó hétvégéje zsúfolt, nem ritka, hogy sokan csak a várostól 10 kilométerre találnak szállást.

Tipp: Ha szívesen beolvadnál a jelmezes forgatagba, bátran öltözz be te is. A Gran Teatró-ban zajló késő délelőtti és délutáni jelmezversenyre előzetes jelentkezés után szinte bárki benevezhet.

 

2. Nizzai karnevál – 2016. február 13 – 28., Nice, Franciaország

Szegfű a jelképe Nizzának, ahol évente 2800 órán át süt a nap, január végén már virágzik a mimóza. Évente több mint egymillió ember élvezi a francia Riviéra, a Côte d’Azur egyik legfontosabb eseményének számító kéthetes téltemető karnevált.

A nizzai karnevál előírása szerint egy-egy kocsi díszítésének négy-ötezer virág tőből kell állni. A legalább 7 méter hosszú, 2 méter széles és 6 méter magas építményt teljesen be kell fedni virággal. Még annak is rendje van, hogy a virágokat hétfőn és csütörtökön osztják ki a díszítőknek.

Karnevál világszerte - Nizzai karnevál, Franciaország
Nizzai karnevál, Franciaország

A Nizzai karnevál előírása szerint egy-egy kocsi díszítésének négy-ötezer virág tőből kell állni. A legalább 7 méter hosszú, 2 méter széles és 6 méter magas építményt teljesen be kell fedni virággal. Még annak is rendje van, hogy a virágokat hétfőn és csütörtökön osztják ki a díszítőknek.

A Nizzai karneválnak minden évben Mardi Gras idején, azaz húshagyó kedden van vége. Akkor a karnevál királyát a helyi gyerekek és felnőttek a tengerpartra vontatják, és elégetik hatalmas tűzijáték kíséretében.

 

3. Fête du Mimosa – Mandelieu-La-Napoule, Franciaország

2016. február 17. és 24. között kerül megrendezésre a Mimóza Ünnep a Cannes-tól nem messze, a Cote d’Azur-ön található városkában, Mandelieu-La-Napoule-ban.

Fete du Mimosa - Mandelieu-la-Napoule
Fete du Mimosa – Mandelieu-la-Napoule

A mimóza élénksárga színekben pompázik végig Dél-Franciaország domboldalain. Olyan a hatása, mintha mindig sütne a nap. A mimóza virág alapanyaga festék-, és parfümgyártásnak.

 

4. Fête du Citron – Menton, Franciaország – 2016. február 13. – március 2.

Menton az utolsó francia város még az olasz határ előtt. Itt kerül megrendezésre minden évben a Citrom Fesztivál, ahol minden citromból, narancsból, mandarinból épül!

Fete du Citron - Menton, tengerparti felvonulás
Fete du Citron – Menton, tengerparti felvonulás

A Citrom Fesztivál egyedülálló az egész világon. Évente több, mint 240.000 látogatót vonz ebbe a dél-francia városba. A felvonuláson látható jeleneteken 300 szakember dolgozik, és mintegy 145 tonna citrusfélét használnak fel.

 

5. Kölni karnevál

A kölni karnevált minden évben a karnevál három főszereplője nyitja meg: a herceg, a paraszt és a szűz a régi piacon, az ún. Altmarkt-on. A kölni karnevál a világ egyik legnagyobb hagyományőrző ünnepe, amelyet a helybéliek ötödik évszaknak neveznek.

Annak ellenére, hogy szervezett formában csak 178 éves múltra tekint vissza, valójában egy idős a szagos víz – lásd 4711-es kölni – névadójául szolgáló várossal. Aligha véletlen, hogy rangra s korra való tekintet nélkül, szinte mindenki jól megválogatott jelmezbe bújik. Legrosszabb esetben felvesz egy jelzésértékű, bohókás kalapot. Maskarába bújnak a konszolidált idős párok és a fiatalok is. Még a csöppnyi gyerekeket is beöltöztetik.

Karnevál világszerte - Köln
Karnevál világszerte – Köln

A kölni karnevál első napja a ,,nők farsangja” ekkor ugyanis a hölgyek egész nap karneváli jelmezt viselnek. Innentől kezdve éjjel-nappal tart az ünneplés az utcákon, tereken, báltermekben és kocsmákban. Nagy csinnadratta közepette megválasztják a karnevál három jelképes figuráját, a karnevál hercegét, szűzét (aki valójában egy női maskarába bújtatott férfi) és földmívesét, vagyis parasztját. A herceg ünnepélyes keretek között átveszi a polgármestertől a város kulcsát, s innentől kezdve felbolydul a város.

Egész nap milliók hömpölyögnek a belváros utcáin, elkísérik útjukon a kölni karnevál vezéralakjait: a herceget, a parasztot és a szüzet. A felvonuláson ezernyi színes, feldíszített autó, óriási figurák, sok zenekar, lovak százai és vidám gyalogosok ezrei masíroznak. Kedden az egész napos szórakozás után, éjfélkor a hagyományoknak megfelelően egy életnagyságú szalmafigurát égetnek el, megsemmisítve ezzel az őrült napok bűneit. Másnap, hamvazószerdán véget ér a kölni karnevál és az élet visszatér a rendes kerékvágásba.

Tipp: Kölnbe látogató turistaként két választásod van: a tribünről is nézheted a felvonulást, de ha hajlandó vagy legalább egy bohókás kalapot felölteni, be is állhatsz a felvonulók közé.

 

Természetesen nem feledkeztünk meg sem a busójárásról Mohácson, sem a riói táncosnőkről! Jöhet a második adag karnevál! >>

Értékeld a bejegyzést
[Összesen: 0 Átlag: 0]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

20 lélegzetelállító kerékpáros útvonal a világ körül

A kerékpározás népszerűsége az elmúlt pár évben újjáéledt akár mint közlekedési mód, akár mint szabadidős sport. A kerékpárosok azonban gyakran azt mondják, hogy unatkoznak az...

Európa legjobb bringás túraútvonalai

Vannak olyan vidékek, amiket kétségkívül bringával a legjobb bejárni. Itt jönnek Európa kifejezetten élvezhető és edzettségi szinttől függetlenül is bármikor teljesíthető bringás túraútvonalai. Utazz...

10 olcsó street food a nagy világból

Olcsó, hiteles és biztos befutó az Instán - szeretjük a street food-ot, ahogy te is. A street food nem csak nagyszerű módja annak, hogy...

A világ kedvenc ételei 12 ország konyhájából

Előfordult már veled, hogy külföldre utaztál, de nem tudtad, hogy mit érdemes enni az adott országban? Mutatunk néhány jellegzetes ételt, amik nem csak különlegesek,...

10+1 legjobb vízicsúszda a világban

Vízicsúszda - csak egy pár másodperces élmény. De az milyen pár másodperc már, te jó ég! Van extrém magas, szupergyors, villogó, duplahurkos, ugratós és...