fbpx
péntek, július 19Kedvcsináló ötletek

Karnevál világszerte – híres karneválok a világban 1. rész

Karnevál világszerte – ez töri meg a tél hideg monotóniáját, és színes kavalkádjával már a tavaszt idézi. A világon mindenhol létezik a farsang hagyománya, egyes országokban azonban élénkebben élnek a szokások és a kíváncsi érdeklődés, a turizmus csak gerjeszti a hagyományok őrzését, ápolását.

Nem véletlen tehát, hogy napjainkban éppoly divatos szokás karneválra menni, mint ahogyan a múlt évszázadokban is az volt.

 

A karnevál eredete

A carnevale szó a carne, vagyis hús szóból vezethető le, hiszen a karnevál időszaka a böjt előtti időszak. Eredetileg maga a fogalom húshagyókeddet jelölte. A „carne vale” jelentése: ég veled hús. A hús szó azonban nem csak a keresztény ünnep böjtmegelőző jellegére utal, hanem a farsangi eszem-iszomra is.

 

Karnevál világszerte – Vegyük őket sorra!

 

1. Velencei karnevál – 2016. január 23. – fenruár 9., Velence, Olaszország

A Velencei karnevál világszerte ismert, ősi hagyományokra épül, a gondolák és a lagúnák városában.

Velence a XVIII. század-ban elnyerte a karneválok városa címet. Ekkoriban már Európa nemesei százával özönlötték el, hogy jól kimulassák magukat a város terein és utcáin, a kaszinókban és színházakban. 1869-ben például Ausztria császára, Ferenc József is részt vett – inkognitóban – a karneválon a Tron és Rezzonico családok vendégeként. Amikor a köztársaság megbukott, a város fejlődése alábbhagyott, a karneválról is megfeledkeztek. A hagyomány pompás újraélesztése két évtizeddel ezelőttre tehető.

Karnevál világszerte - Velence, Olaszország
Velencei karnevál – Európában talán a leghíresebb

1980-ban, kétszáz év téli nyugalom után újították fel a Velencei Karnevált és a központi Szent Márk tér nyüzsgő, álarcos és fantáziadús látogató serege hömpölyög ma már a tereken és a szűk utcákon. Aki ellátogat ezeken a hétvégéken Velencébe, megismerheti ennek az elvarázsolt, romantikus város farsangi, nagyvilági szalonokat utánzó arculatát, amely ma a világ legrangosabb eseményeinek egyike. Ideje alatt hozzávetőleg félmillió turista keresi föl a várost. 1979 óta, amikor ez a szép hagyomány újra életre kelt, a látogatók száma évről évre nő. Főleg az ünnepségsorozat utolsó hétvégéje zsúfolt, nem ritka, hogy sokan csak a várostól 10 kilométerre találnak szállást.

Tipp: Ha szívesen beolvadnál a jelmezes forgatagba, bátran öltözz be te is. A Gran Teatró-ban zajló késő délelőtti és délutáni jelmezversenyre előzetes jelentkezés után szinte bárki benevezhet.

 

2. Nizzai karnevál – 2016. február 13 – 28., Nice, Franciaország

Szegfű a jelképe Nizzának, ahol évente 2800 órán át süt a nap, január végén már virágzik a mimóza. Évente több mint egymillió ember élvezi a francia Riviéra, a Côte d’Azur egyik legfontosabb eseményének számító kéthetes téltemető karnevált.

A nizzai karnevál előírása szerint egy-egy kocsi díszítésének négy-ötezer virág tőből kell állni. A legalább 7 méter hosszú, 2 méter széles és 6 méter magas építményt teljesen be kell fedni virággal. Még annak is rendje van, hogy a virágokat hétfőn és csütörtökön osztják ki a díszítőknek.

Karnevál világszerte - Nizzai karnevál, Franciaország
Nizzai karnevál, Franciaország

 

A Nizzai karnevál előírása szerint egy-egy kocsi díszítésének négy-ötezer virág tőből kell állni. A legalább 7 méter hosszú, 2 méter széles és 6 méter magas építményt teljesen be kell fedni virággal. Még annak is rendje van, hogy a virágokat hétfőn és csütörtökön osztják ki a díszítőknek.

A Nizzai karneválnak minden évben Mardi Gras idején, azaz húshagyó kedden van vége. Akkor a karnevál királyát a helyi gyerekek és felnőttek a tengerpartra vontatják, és elégetik hatalmas tűzijáték kíséretében.

 

3. Fête du Mimosa – Mandelieu-La-Napoule, Franciaország

2016. február 17. és 24. között kerül megrendezésre a Mimóza Ünnep a Cannes-tól nem messze, a Cote d’Azur-ön található városkában, Mandelieu-La-Napoule-ban.

Fete du Mimosa - Mandelieu-la-Napoule
Fete du Mimosa – Mandelieu-la-Napoule

 

A mimóza élénksárga színekben pompázik végig Dél-Franciaország domboldalain. Olyan a hatása, mintha mindig sütne a nap. A mimóza virág alapanyaga festék-, és parfümgyártásnak.

 

4. Fête du Citron – Menton, Franciaország – 2016. február 13. – március 2.

Menton az utolsó francia város még az olasz határ előtt. Itt kerül megrendezésre minden évben a Citrom Fesztivál, ahol minden citromból, narancsból, mandarinból épül!

Fete du Citron - Menton, tengerparti felvonulás
Fete du Citron – Menton, tengerparti felvonulás

 

A Citrom Fesztivál egyedülálló az egész világon. Évente több, mint 240.000 látogatót vonz ebbe a dél-francia városba. A felvonuláson látható jeleneteken 300 szakember dolgozik, és mintegy 145 tonna citrusfélét használnak fel.

 

5. Kölni karnevál

A kölni karnevált minden évben a karnevál három főszereplője nyitja meg: a herceg, a paraszt és a szűz a régi piacon, az ún. Altmarkt-on. A kölni karnevál a világ egyik legnagyobb hagyományőrző ünnepe, amelyet a helybéliek ötödik évszaknak neveznek.

Annak ellenére, hogy szervezett formában csak 178 éves múltra tekint vissza, valójában egy idős a szagos víz – lásd 4711-es kölni – névadójául szolgáló várossal. Aligha véletlen, hogy rangra s korra való tekintet nélkül, szinte mindenki jól megválogatott jelmezbe bújik. Legrosszabb esetben felvesz egy jelzésértékű, bohókás kalapot. Maskarába bújnak a konszolidált idős párok és a fiatalok is. Még a csöppnyi gyerekeket is beöltöztetik.

Karnevál világszerte - Köln
Karnevál világszerte – Köln, Németország

 

A kölni karnevál első napja a ,,nők farsangja” ekkor ugyanis a hölgyek egész nap karneváli jelmezt viselnek. Innentől kezdve éjjel-nappal tart az ünneplés az utcákon, tereken, báltermekben és kocsmákban. Nagy csinnadratta közepette megválasztják a karnevál három jelképes figuráját, a karnevál hercegét, szűzét (aki valójában egy női maskarába bújtatott férfi) és földmívesét, vagyis parasztját. A herceg ünnepélyes keretek között átveszi a polgármestertől a város kulcsát, s innentől kezdve felbolydul a város.

Egész nap milliók hömpölyögnek a belváros utcáin, elkísérik útjukon a kölni karnevál vezéralakjait: a herceget, a parasztot és a szüzet. A felvonuláson ezernyi színes, feldíszített autó, óriási figurák, sok zenekar, lovak százai és vidám gyalogosok ezrei masíroznak. Kedden az egész napos szórakozás után, éjfélkor a hagyományoknak megfelelően egy életnagyságú szalmafigurát égetnek el, megsemmisítve ezzel az őrült napok bűneit. Másnap, hamvazószerdán véget ér a kölni karnevál és az élet visszatér a rendes kerékvágásba.

Tipp: Kölnbe látogató turistaként két választásod van: a tribünről is nézheted a felvonulást, de ha hajlandó vagy legalább egy bohókás kalapot felölteni, be is állhatsz a felvonulók közé.

 

Természetesen nem feledkeztünk meg sem a busójárásról Mohácson, sem a riói táncosnőkről! Jöhet a második adag karnevál! >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük