Kezdőlap Eddigi utunk Spanyolország Tenerife első benyomások

Új év, új élet! 2020. jól kezdődik, átköltöztünk Tenerifére, az örök tavasz szigetére. Hosszú és meleg nappalok, enyhe éjszakák, napsütötte part, kristálytiszta óceán, nyüzsgő strandok… Jó cserét csináltunk! Tenerife – ezek az első benyomások >>

Tenerife első benyomások

 • Először, másodszor és sokadszor: MELEG VAN!!! A nappali hőmérséklet 20 fok felett van, és éjszaka sem megy 15 fok alá.

los cristianos joreg oceanpart
Guruló garzon kilátással az óceánra 🙂

 • Süt a nap. 8-9 óra között kel a nap, és 18-19 óra között megy le. Hosszúak a nappalok, gyönyörűek a naplementék. Szinte megkétszereződik az életed! (Csak emlékeztetőül: 2020. januárja van!)

tenerife sur zona naplemente
Tenerife Sur (Dél) – Naplemente a zóna fölött

 • Nagyon kellemes – már-már trópusi – a környezet. Rengeteg a pálmafa, banánültetvény, szabadon repkedő papagájok, stb.

platanos tenerife
Tenerife első benyomások – a Kanári banán kisebb, krémesebb és édesebb, mint az otthon elérhetők

tropusi liget pihenes
Jó egy kis ejtőzés egy ilyen trópusi ligetben

 • Rengeteg a turista, épp ezért pezseg az élet: utcai mutatványosok és árusok, strandolók, kirándulók, sportolók mindenfelé.

playa de duque tenerife
Playa de Duque Tenerife – Van itt strand mindenki izléséhez

 • Kedvezőek az árak, annak ellenére, hogy turistaövezetben állomásozunk. Minden pénztárcához lehet találni boltot, éttermet, szórakozást. A gázolaj ára 1 euró alatt van (ilyenre Franciaországban utoljára 2009-ben volt példa, akkor fizettünk 0,99 eurót 1 liter gázolajért…), a többi üzemanyag ára 1 euró körül mozog.

 

 • Itt mindig van ok az ünneplésre-zenélésre. A bárok, éttermek, utcák zeneszótól hangosak. Alig érkeztünk meg és máris a karácsonyi felvonulás forgatagában találtuk magunkat. Itt ugyanis január 6. az igazi karácsony, ekkor van az ajándékozás is.

los reyes magos
Tenerfie – Los Cristianos – Három Királyok (Los Reyes Magos) ünnepe. Január 6-án a gyerekek a 3 királyoktól kérnek ajándékot

mozgo disco
Motoros mozgó diszkó – spontán buli az utcán

 • Van bolha piac. Franciaországban kedvenc vasárnapi időtöltésünk volt bolhapiacra járás. Nem csupán a nagyon olcsó beszerzés a vonzó ebben, de jó lehetőség arra is, hogy új helyeket fedezzünk fel, ráadásul úgy, hogy a piac miatt sokkal inkább él az adott település. Nagy örömünkre szolgál, hogy itt sem kell erről lemondanunk.

RASTRO
Tenerife – bolhapiac. Kedvencünk a Guaza, ahol a piac közepén hangulatos teret alakítottak ki lacikonyhával, kávéval, zöldség-gyümölcs piaccal, és zenével

 • Lakóautós szempontból (is) jó a közbiztonság. Tenerife más szigetekhez képest szépen ki van építve, teljesen európai a környezet.

biztonsagos kornyezet lakoauto
Biztonságos a környezet, sok a lakóautó

 • Nem csak a tengerpart van kiépítve. A parttól 3-4 utca mélységben is megtalálható minden (szupermarket, étterem, bevásárlóközpont, benzinkút, stb.)

Hiperdino
HiperDino, Mercadona, Lidl… – a szupermarketekben mindent megkapsz, jó áron

 • Sok náció békében él egymás mellett. Míg Gibraltár erősen brit, és Nizzában is jelentős az olasz behatás, addig itt Tenerifén számos nemzet képviselői töltik nagyon kellemesen napjaikat, legyen szó 1-2 hetes nyaralásról, vagy áttelelésről. Van itt skandináv, angol, orosz, magyar, szlovák, francia, indiai, és még sorolhatnánk.
 • Ennek megfelelően nagyon vegyes az étterem kínálat is. A kanári ételektől, az elmaradhatatlan olaszon keresztül a mongol barbecue-ig van itt minden, mi szem-szájnak ingere.

mojo salsa
Épp mojo salsa-t kóstolunk egy tenerifei étteremben. Érdemes kipróbálni.

 • Elektromos kerekesszékek mindenütt. A szigeten nagyon sok nyugdíjas él vagy telel át. Nagy százalékuk ‘forradalmasította’ a sétát. Elektromos kis kocsikat bérelnek (ebből van 1, és 2 személyes is), és ezekkel közlekednek a járdán. Külön iparág épült rájuk.

elektromos rokker
Ne sétálj, gurulj! Egy új iparág…

 • Jó a könyvtár. Már az első héten beiratkoztunk a könyvtárba (ingyenesen), amihez kaptunk 1 éves ingyenes internet használatot is. A nyitva tartás meglepően kedvező, reggel 9 és este 8 óra között van nyitva, és a spanyol szokásokat meghazudtolva nincs szieszta!
 • Nagyobb a rendőri jelenlét, mint Franciaországban.
 • Bár a sziget mindössze 200 km körbe, 60-70 kilométernyi távolság már soknak számít a helyieknek. Felmenni délről északra pl. szörfözni, és aznap még vissza is menni délre felér egy világ körüli úttal 🙂

tenerife terkep 1
Tenerife szigete “hatalmas” távolságokkal…

 • A Calima. Ez egy forró keleti szél, ami tele van homokkal és porral, és a Szahara felől fúj. Enyhe változata nem túl zavaró, de ha beindul, akkor jelentősen rosszabbodnak a látási viszonyok, és sokan nehezen viselik a poros, száraz levegőt.

los gigantes
Tenerife, Los Gigantes Calima mentes időben

los gigantes calima
Los Gigantes Calima idején

Új állomáshelyünkről indulunk majd kirándulásokra Tenerife szigetén, természetesen beszámolunk minden tenerifei látnivalóról, strandokról, érdekességről!

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

Húsvéti ételek a nagyvilágban

Nagy léptekkel közeledik a keresztény vallás legszentebb ünnepe a húsvét. Vajon mit esznek a világ más országaiban ebben az időszakban? Az új élet szimbóluma, a tojás szinte...

Húsvéti szokások a világban

Húsvét ünnepén egyes országokban furcsa hagyományokat tartanak. Az egyik legfurcsább húsvéti szokás a világ számára, a hazánkban is hagyományos locsolás, amit a világon kizárólag rajtunk kívül...

Tenerife kirándulás – Los Gigantes és Masca

Eljött a kirándulások ideje! A megérkezésünket követő pár napban többször besétáltuk Tenerife déli részének legszebb strandjait és partszakaszait. Most motorra fel, hogy újabb területeket...

Tenerife látnivalók – Tenerife déli partszakaszai és legszebb strandjai

Az örök tavasz szigete csábítóan sokarcú nyaralóhely, bár nevezhető telelő helynek is, hiszen nagyon sokan - köztük mi is - a hideg évszakok elől...
video

Ufónak nézték őket: motorral indulnak Mongóliába Győrújbarátról – videó

Payer Gábor és Koteczki Ervin nem mindennapi kaland kezdetéig számolja vissza a perceket: két keréken indulnak Mongóliába. A túra szombaton, a győrújbaráti motorostalálkozóról startol. Egy...