fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

Élet lakóautóban : Felnövünk a feladathoz – első önálló állomáshelyünk

Élet lakóautóban - CsigabefőttÉlet lakóautóban. Új év – új élet! Ebben a bejegyzésben arról olvashatsz, hogy: milyen volt az első „önálló” állomáshelyet megtalálni, hogyan végeztünk el egy intenzív online marketing-értékesítési tanfolyamot állandó internet kapcsolat nélkül, és milyen egy algafarm vagy épp hogyan „termesztik” a franciák egyik nagy kedvencét, a csigát?

 

Indulás Saint-Rapahel-ből: 2013. január 3.

Érkezés Hyères Les Palmiers-ba: 2013. január 3.

Távolság: 80 km

Autópálya díjak: 0 euró

 

Élet lakóautóban – első önálló állomáshelyünk: Tengerparti apartman – elsőre!

A Saint-Raphaël-ben töltött karácsony és szilveszter után továbbindulunk Hyères (ejtsd: hier) és Toulon (ejtsd: tulon) felé. nagy az izgalom, mert eddig még olyan helyeken álltunk meg, amiket ismertünk, és biztonságban tudtuk a lakóautót.

Ez az első alkalom, hogy indulás előtt a térképen próbálunk meg belőni egy hosszabb állomásozásra is alkalmas helyet. Hyères Les Palmiers-t (ejtsd: hier lé pálmié) szemeljük ki erre a célra, és nem csalódunk!

Guruló garzonunkat a tengerparton parkoljuk le alig pár méterre a víztől. Olyannyira, hogy Iorek első kerekei a homokban állnak. Reggel gyönyörű a kilátás fogad, a parton végezzük majd a testedzést, és este a  hullámok hangja ringat álomba.

 

 

Első önálló állomáshelyünk - élet lakóautóban - Hyeres Les Plages, ma itt alszunk
Iorek és büszke gazdája az első önálló állomáshelyen – nem is rossz így elsőre!

Első önálló állomáshelyünk - élet lakóautóban - Hyeres, guruló garzon tengerparti kilátással
Apartman tengerre nyíló kilátással

 

Már tudjuk, hol töltjük az éjszakát, így elindulunk felderíteni a környéket csak úgy gyalogosan, végig a tengerparton. Ekkor derül ki, hogy egy kisebb katonai reptér van a közelben, és épp a francia hadsereg magán területén lépdelünk… Bátraké a szerencse! Hamar ráakadunk a kis kikötőre, és a kávézóra, ahol megjutalmazzuk magunkat az aznapi „hőstettért”.

Másnap Hyères-en a sor. Nem csupán a várost nézzük meg, de találnunk kell egy, illetve több olyan helyet is, ahol van megfelelő sávszélességű internet kapcsolat, és nagyjából az egész napot eltölthetjük. Néhány nap múlva ugyanis kezdődik a marketing-értékesítés témájú online akadémia, amire még 2012-ben iratkoztunk fel.

Végül 3 alternatíva is van: egy söröző free wifivel, a McDonalds (nem jött be, túl hangos a zene, és a kamaszok), valamint a Turisztikai Hivatal.

Első önálló állomáshelyünk - Hyeres, belváros
Első önálló állomáshelyünk – – Hyeres óváros I.

élet lakóautóban - Hyeres, belvárosi hangulat
Hyères óváros II.élet lakóautóban - Hyeres, belvárosi tér
Hyères óváros III.élet lakóautóban - Hyeres, óvárosi hentes
Hyères óváros – Péter kedvenc hentesboltja élet lakóautóban - Hyeres, óvárosi hentesbolt
„A” hentesbolt – bár húst már csak ritkán eszünk, azért ami jól néz ki, az jól néz ki.

 

Mivel még csak január eleje van, és tart az iskolai szünet, érződik a városon a karácsony szelleme. Különböző programokkal próbálják lekötni a kicsiket és nagyokat.Első önálló állomáshelyünk - - élet lakóautóban - Hyeres, karácsonyi vásár
Hyères – karácsonyi vásár

Első önálló állomáshelyünk - - élet lakóautóban - Hyeres, jégpályaHyères – jégpálya

Első önálló állomáshelyünk - élet lakóautóban - Hyeres, belváros és pónik
Első önálló állomáshelyünk – Hyeres, belváros és pónik

És a mi ABSZOLÚT KEDVENCÜNK: artistaképző gyerekeknek. Annyira megtetszett az ötlet, hogy még mi is kedvet kaptunk hozzá. Sajnos, felnőtt kurzus nem indult…

Első önálló állomáshelyünk - élet lakóautóban - Hyeres, artistaiskola igloo-ban
Egy igloo-hoz hasonló sátorban próbálhatják ki a gyerekek milyen a trapézon csüngeni, óriás labdán egyensúlyozni, vagy épp kötéltáncolni.

Első önálló állomáshelyünk - - élet lakóautóban - Hyeres, artistaiskola
Kis artista jelöltek

élet lakóautóban - Hyeres, artistaiskola, trapéz
Trapéz gyakorlat – lentről egyszerűbbnek tűnt…

élet lakóautóban - Hyeres, látkép
Hyères – látkép a várból

Néhány nap múlva költöznünk kell, mert az éttermet, ami mellett parkolunk, felújítják. Néhány kilométerrel arrébb megtaláljuk újabb helyünket Hyères La Plage-ban. Itt sem kell lemondanunk a tengerpart látványáról.

Élet lakóautóban : Felnövünk a feladathoz – első önálló állomáshelyünk - Hyeres La Plage

A változás mindig hoz valami újat, meglepetést. Amíg itt állomásozunk, újabb ismeretséget kötünk. Jean-Marie (ejtsd: zsanmári) egy friss nyugdíjas fogorvos, aki új hobbijának, a stand up paddle-nek (ejtsd: sztend ap pedl – szörfdeszkán állva evezés) hódol minden nap.

Szóba elegyedünk, már ismerősként üdvözöljük egymást. Kiderül róla, hogy nagy hajós ember, ezért sokat faggatjuk élményeiről, tapasztalatairól. Ő pedig kívül-belül megnézi magának lakóautónkat, és ellátjuk tanácsokkal, hogy milyet vegyen magának.

élet lakóautóban - Hyeres La Plage, stand up paddle
Stand up paddle a gyakorlatban. Néhány órás gyakorlással az alapok elsajátíthatóak. Az első 2-3 alkalommal persze többet vagy a vízben, mint a deszkán. Na, ilyenkor kell kitartani még egy kicsit.

élet lakóautóban - Hyeres La Plage, új ismerős
Jean-Marie edzés után egy forró, lakóautós kávéval a kézben

Nem messze innen van egy remek bolhapiac, ahol a „kincseken” kívül rendkívül olcsón lehet zöldség-gyümölcsöt beszerezni.

élet lakóautóban - Hyeres La Plage, bolhapiac

Bár még csak január eleje van, tavaszi idő kényeztet minket. Ezt kihasználva teszünk több motoros túrát is: – Giens félsziget (ejtsd: zsian) tengerparti piknikkel egybekötve

Első önálló állomáshelyünk - élet lakóautóban - Giens félsziget
Első önálló állomáshelyünk – Giens félsziget

élet lakóautóban - Giens félsziget, piknik a partonA kabát felesleges, de egy napszemüveg jól jönne!

 

– La Seyne-sur-Mer / Six-Fours-les-Plages / Sanary-sur-Mer kör:

élet lakóautóban - La Seyne-sur-Mer
La Seyne-sur-Mer (ejtsd: la szejnszürmer)

élet lakóautóban - La Seyne-sur-Mer, kagylótelep
Kagylótelep – La Seyne-sur-Mer

Six-Fours-les-Plages (ejtsd: szifurléplázs) – kikötő

élet lakóautóban - Sanary sur Mer
Sanary-sur-Mer (ejtsd: szanariszürmer)

 

Ebben az időszakban kiég a robogó országúti világítása. Betérünk egy Aprilia szakszervizbe, ahol hosszú perceket vesz igénybe, mire kitalálják, milyen típusú égő való bele (miután beszerezzük, természetesen kiderül, hogy nem jót adtak meg…).

Az égőcsere ára égőstül, munkadíjastul több mint 100 euróra rúg, ezért úgy döntünk, hogy veszünk egy égőt, és kicseréljük magunk. Mivel azonban ehhez a művelethez speciális csavarhúzók kellenek, ez még várat magára.

Irány Toulon!

Hyères-ből csak néhány kilométer Toulon (ejtsd: tulon).

 

Toulon

élet lakóautóban - Toulon, fotó montázs: L'Opéra de Toulon, le Stade Mayol, Toulon vu du Baou des Quatre Oures, Place de la liberté, les plages du Mourillon, le téléphérique du mont Faron et le Fort Saint-Louis Toulon-i Operaház, Mayol Stadion, Toulon – látkép, Place de la liberté (Szabadság tér), Mourillon – strandok, Mont Faron – libegő és Saint-Louis erődítmény

élet lakóautóban- Toulon címereToulon címere

élet lakóautóban - Toulon zászlajaToulon zászlaja

élet lakóautóban - Toulon a térképenToulon, Franciaország

 

Kellemes sétát teszünk az óvárosban, majd a „régi” kikötőben.

Ami viszont már itt szembetűnő, hogy nem csupán yacht-, és halászhajó kikötő van, de nagy tengerészeti is repülőgép anyahajókkal. Sajnos ez a civilek elől elzárt terület, de élelmes vállalkozók szerveznek erre a területre is sétahajózást. Érezhetően átlépünk a szabadidős hajózásból a tengerészet területére.

Első önálló állomáshelyünk - Toulon - Haditengerészeti kikötő
Első önálló állomáshelyünk – Toulon – A legnagyobb haditengerészeti kikötő Európában

 

Hazafelé beugrunk az IKEA-ba is, és megajándékozzuk Iorek-et egy új lábtörlővel. Az olasz határtól indulva Toulon-ban van az első áruháza ennek a svéd láncnak.

Még a Toulon-i Turisztikai Hivatalban (franciául: Office du Tourisme – ejtsd: ofisz dü turizm) tájékozódunk a régióban meglátogatható farmok felől. Ezzel a kérdéssel még gyakran meglepjünk majd a hivatal munkatársait. Egyszerűen nincsenek felkészülve arra, hogy egy turista másra is kíváncsi lehet, mint a múzeumok és műemlékek.

A Turisztikai Hivatal munkatársa próbál segíteni nekünk, utánanéz a dolognak, s végül rálel egy algafarmra.

 

Algák

Mint kiderül, ez a farm adja a francia algatermelés legjavát. Két generáció viszi az algafarmot. A szülők indították be a tevékenységet. Korábban rózsákkal voltak teli az üvegházaik, de a vágott virágnak kezdett leáldozni, így szükség volt a profilváltásra. Ma már a fiatalok is a vállalkozásban dolgoznak. Az egészet ők négyen viszik.

élet lakóautóban - az algafarm tulajdonosai
Hárman a négyből

A spirulina (Arthrospira Platensis) egy édesvízi mikroalga, mely a kék algák családjába tartozik. Jelenlegi nevét spirális alakjának köszönheti.

élet lakóautóban - spirulina

A spirulina az egyik legteljesebb és leggazdagabb élelmiszer, az emberi szervezet megfelelő működéséhez szükséges tápanyagok kiváló szintézise:

  • 60% fehérje
  • szinte minden vitamin (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, E és K)
  • alapvető zsírsavak (omega 6)
  • ásványi anyagok: kalcium, magnézium, foszfor, kálium, nátrium
  • nyomelemek: króm, vas, réz, magnézium, szelén, cink
  • pigmentek, mint pl.klorofill
  •  szénhidrátok és zsírok

A felsorolt tápanyagoknak köszönhetően a spirulinának vírusölő, fájdalomcsillapító, antioxidáns és antiallergén hatásai vannak.

Bár jelenleg nincs szezonja az algatermesztésnek, a lelkes örökös hosszan mesél, és mindent bemutat töviről hegyire. A látogatás végén kapunk egy kis kóstolót is a „zöld arany”-ból.

élet lakóautóban - algatenyészet medencékben
Algatenyészet medencében

 

Az algatenyésztés fázisai:

élet lakóautóban - algatenyészet, szűrés
A szűrés után egy ilyen masszát kapunk

élet lakóautóban - algatenyészet, lecsepegtetés
Ezt követi a lecsepegtetés

élet lakóautóban - algatenyészet, a massza
Így egy gyurma szerű masszát kapunk

élet lakóautóban - algaspagettik
Aztán a „gyurmából” spagettiket nyomunk…

élet lakóautóban - algatenyészet, szárítás
… amiket aztán kiszárítunk

élet lakóautóban - algatenyészet, összetörés Már csak össze kell tördelni….

élet lakóautóban - algatenyészet, a késztermék csomagolva
…éééés, kész! Így néz ki a végtermék.

 

Spirulina rendelés itt:
http://www.spiruline-des-iles-dor.com/

Sok tudással, és egy csigafarm címével gazdagabban indulunk tovább.

 

Hogyan „termesztik” a csigát, a franciák egyik ínyenc ételét?

Elrobogunk a kapott címre, hogy felderítsük a csigák titkos életét. Sajnos itt is bőven a szezon előtt érkezünk (csak tavasszal kerülnek ki a bébi csigák), így nem sokat látunk a folyamatból.

Első önálló állomáshelyünk - Csigafarm
Első önálló állomáshelyünk – Csigafarm

A csigák zöld növényeket (pl. lóhere), és egy speciális élelmet (kalciummal dúsított gabonaliszt keverék) esznek.

Ez szintén családi vállalkozás. A csigatenyésztésnél nem állnak meg, különféle formában fel is dolgozzák a „termést”.

Csiga – konyhakészen

Élet lakóautóban - Csigabefőtt
Csigabefőtt

 

Két kellemes és tartalmas hét után Hyères-Toulon területén, indulunk tovább. Következő célállomásunk Marseille. Mivel annyi rosszat hallottunk már Franciaország második legnagyobb városáról, úgy döntünk, hogy 20-30 kilométerrel előtte keresünk állomáshelyet magunknak. Így esik a választásunk La Ciotat-ra.

 

Milyen, amikor 70-80 km/órás szél fúj napokon keresztül? Mennyire veszélyes végül is Marseille?

 

Kövesd kalandunkat a következő bejegyzésben: Tovább az úton – La Ciotat

 

Itt követheted lakóautós utunkat, ami Franciaországból indult, majd jön Spanyolország, Tenerife, Portugália, de átszeljük Németországot, és Ausztriát is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük