fbpx
péntek, július 19Kedvcsináló ötletek

Legjobb fapados úti célok Budapestről

Ide utazz idén, ha nem akarsz valamilyen turistarezervátumban feszengeni! A célpontok viszonylag egyszerűen és megfizethető áron megközelíthetők, csodaszépek, kellemesek, és nem szokványosak.

Ezek a legjobb fapados úti célok Budapestről >>

 

 

1. Páfosz, Ciprus

A Ryanair az idén tavasszal indítja újra páfoszi járatát, ami jó hír mindenki számára, aki nem akar mást, csak nyugalomban és napsütésben eltölteni néhány napot. Páfosz a sziget nyugati csücskében fekvő tengerparti városka elviselhető számú turistával, több kilométer hosszú parti sétánnyal és remek éttermekkel.

Legjobb fapados úticélok Budapestről 2018 - Páfosz, Ciprus

 

Ha nem csak a parton szeretnénk henyélni, a város ókori maradványait mindenképp érdemes megnézni, de gyorsan elérhető az Aphrodité fürdője is, amely valójában egy botanikus kert. Autóval akár a sziget belsejében is tehetünk egy kört, az ország legmagasabb hegyét, a Troodost számos turistaútvonal szeli át.

Ciprus tökéletes választás áprilisban, mert ilyenkor már kellemes meleg van, akár 30 fok is lehet, itthon pedig ki tudja, mi esik vagy mi fúj éppen. Bár tavasszal még nem lehet fürdeni a tengerben, az is az áprilisi látogatás mellett szól, hogy ebben az időszakban Ciprus kivirágzik, kizöldül. Ennek nyáron és ősszel már nyoma sincs, mindent kiszárít a forró nap.

 

2. Azori-szigetek

A több szigetből álló, Portugáliához tartozó, de autonóm Azori-szigetekre a legegyszerűbben Lisszabonból vagy Porto-ból repülve lehet eljutni – minkét városba jár a Wizz, Lisszabonba a portugál nemzeti légitársaság, a TAP is.

A legnagyobb sziget Sao Miguel olyan, mintha Írországot, Madeirát és Izlandot összegyúrták volna: minden zöld, a pálmafák árnyékában tehenek legelnek és hőforrások, mini gejzírek pöfögnek szerteszét a szigeten. Gyönyörű tájait autóval is be lehet járni, de vezetett túrákra is be lehet fizetni. Utóbbi ellen szól, hogy az időjárás rendkívül szeszélyes, vagyis a tervezhetőség érdekében jobb a saját autó. Ha reggel a sziget egyik felét beborítja a köd, el lehet menni egy másik körre, hátha másnap nagyobb szerencsével járunk.

Legjobb fapados úticélok Budapestről 2018 - Azori-szigetek
Legjobb fapados úticélok Budapestről 2018 – Azori-szigetek, Portugália

 

A szigeten három tavat mindenképp meg kell nézni, a nyugati részen lévő Sete Cidadest, vagyis a két tó alkotta Ikrek tavát, az egyik zöld, a másik kék színű, a középtájon fekvő Lagoa do Fogót, amely egy hegyek közé ékelődő tó és a keleti part közelében elterülő Furnast. Utóbbira több időt is érdemes szánni, a partján ugyanis hőforrások tucatjai bugyognak, egy kiépített parkban egészen közelről is meg lehet őket nézni. A meleg vízhez fürdő is dukál, és van is, egy szabad téri, rendkívül hangulatos termálfürdő.

 

3. La Palma

A Kanári-szigetek majd minden tagja elérhető már repülővel, mi közülük az egyelőre nem túl turistás La Palmát ajánljuk embermentes kirándulásra. A szigetet a spanyolok La Isla Bonitának, vagyis Csodálatos szigetnek is hívják, ami nem is csoda. A kis sziget elsősorban kirándulóknak, túrázóknak, és azoknak való, akik szeretik a vulkánokat. De neki nagyon.

Legjobb fapados úticélok Budapestről 2018 - La Palma, Kanári-szigetek

 

Aki bírja, akár félmaratont is futhat a vulkánok útja elnevezésű útvonalon, ez minden kétséget kizáróan a világ egyik leggyönyörűbb futóútvonala – természetesen versenyen kívül, akár egész napos programként is bejárható az El Pilar obszervatórium és Los Canario városa közötti 17 kilométeres szakasz. A hegygerincről szép időben Spanyolország legmagasabb pontját, a Tenerifén magasodó Teidét is látni lehet. Ha kedvet kapunk egyik Kanári szigetről egy másikra utazni, ezt is megtehetjük.

A közeli szigetek között érdemes hajóval menni, de a távolabbiaknál akár a Canary Fly járatai is jó lehet, a légitársaságnál akár 20 euórért is lehet jegyet venni. Mivel több szigetre is repül fapados Budapestről, nem kötelező ugyanonnan hazajönni, választhatjuk akár az aranyló homokos partú Fuerteventurát vagy a turistamágnes Tenerifét.

 

4. Mostar, Bosznia-Hercegovina

Mostar hídját Csontváry képéről már mind ismerjük, és a valóságban is éppen olyan lélegzetelállító – még akkor is, ha a háború alatt lerombolt hidat teljesen újjá kellett építeni. Ezt persze mások is tudják, ezért Mostart és Bosznia-Hercegovinát érdemes főszezonon kívül felkeresni, nyáron ugyanis mozdulni sem lehet a turistáktól. A híd mellett a belváros is gyönyörű, kicsit egzotikus, kicsit európai a hegyek közé ékelt ékszerdoboznak építették újjá.

Elérni a legkönnyebben az ország fővárosából, Szarajevóból lehet, ahová fillérekkel el lehet reppenni Wizz Airrel. A két város között autózni is lehet, de sokkal jobban járunk, ha vonatra ülünk. Egyrészt ezen a környéken nem túl jó döntés autót bérelni, mert simán megtörhetik, meghúzhatják, különösebben nem tisztelik a gépeket a dél-szlávok. Másrészt az útvonal maga is csodás. Az út a Neretva völgyében vezet végig, kár kihagyni.

Legjobb fapados úticélok Budapestről 2018 - Mostar, Bosznia-HercegovinaLa Palma, Kanári-szigetek

 

A közösségi közlekedés elfogadható színvonalú, tiszta, hellyel-közzel megbízható. Mostarból indulva Szarajevóba is vissza lehet vonatozni vagy buszozni, de akár egy nagyobb Balkán-kört is lehet tenni és egy másik, akár podgoricai, akár szkopjei járattal is haza lehet jönni.

 

5. Marrákes, Marokkó

Jól meg kell választani, mikor megyünk, de ha nem csúcsidőben, akkor Marrákes a legszebb arcát fogja mutatni. Nyáron felesleges és értelmetlen az afrikai kontinensre menni, óriási tömeg és elviselhetetlen forróság ütheti agyon a jól kigondolt vakációt, novemberben pedig megjönnek az esők. Egy őszi vagy tavaszi kör azonban ideális.

A Ryanair közvetlenül repüli, ha csak a városra vagyunk kíváncsiak, egy péntek-hétfő párosítás lehet a legjobb választás. A város lenyűgözően színes, napközben a medinában árusok népesítik be az összes utcát, több helyen apácaráccsal vagy marokkói mintás, lyukacsos árnyékolóval van befedve az utca, van ahol csak kihúzható ernyőre vagy bádogtetőre futja, van ahol arra sem. Az egyik pillanatban fűszerek illata járja be a levegőt, egy sarokkal arrébb pedig már a sült húsok füstje száll és vonja szürkés homályba az utca végét. A parfümök és olajok üde illata után persze bármikor az orrunkba vághat a vizeletszaggal színesített benzingőz.

Legjobb fapados úticélok Budapestről 2018 - Marakes, Marokkó

 

A város egyszerre közel-keleti mese és egyszerre igénytelen nyomortelep – attól függően, hogy az utca végén jobbra vagy balra fordulunk. A piactér hatalmas és éjjel-nappal élettel teli, nappal a mutatványosok, este a mobil éttermek veszik birtokba. A turistáktól csak módjával akarják kikoldulni az összes aprót, a szőke nők haját pedig a korábbi szokásoktól eltérően már nem fogdossák meg.

 

6. Stavanger, Norvégia

Norvégia olajipari központja önmagában nem nagy szám, a környéke azonban annál inkább. A városba nemrég kezdett repülni közvetlenül a Wizz Air, ami azért nagyon jó hír, mert a világ egyik leghíresebb természeti látványossága, a Preikestolen, vagyis Szószék szikla viszonylag könnyen megnézhető. Már akkor sem kívánhatunk sokkal többet, ha csak az fér bele egy kis norvég körbe, hogy ide elautózzunk és felmásszunk.

Mivel a hegytető még májusban is a hóhatár felett van, érdemes ennek fényében megtervezni az utat – kora tavasszal sok értelme nincs próbálkozni, mert télen könnyen lehet, hogy járhatatlan is az út – amelyet nem könnyű megjárni még hó nélkül sem, hiszen kevesebb, mint négy kilométer alatt kell felmászni nagyjából 600 métert néhol szilás és kellemetlen terepen. Az út ezzel együtt is csodálatosan szép, a hegyekbe ékelődő tavakkal, erdőkkel és kopár sziklafennsíkokkal.

Legjobb fapados úticélok Budapestről 2018 - Stavanger, Norvégia
Legjobb fapados úticélok Budapestről 2018 – Stavanger, Norvégia

 

A Szószék szikla maga egy nagy tányér, közvetlenül a fjord felett olyan kilátással, ami kárpótol minden kellemetlen mászásért. A környék úgy is megunhatatlan, hogy csak ülünk az autóban, és céltalanul kerülgetjük a fjordokat jobbra-balra, hogy egy-egy kilátónál megálljunk és nézelődjünk.

 

7. Szifnosz, Görögország

Hol nyaraltál? Görögbe’? Mi is, de… A Kréta, Rhodosz, Korfu háromszögön túl is van élet a görög szigetvilágban, olyan, amilyenre elsőre nem is gondolnánk: csendes, gyéren lakott, kecskékkel, sziklás partokkal és erdőkkel színesített szigetek. Mint például Szifnosz.

Amióta több fapados cég is repül Athénba, a görög kis szigetek már nyáron is egész alacsony áron is elérhetők – eddig nyáron Athén méregdrága volt, így nem nagyon lehetett gazdaságosan szigetköröket csinálni, most azonban a Ryanair és a Wizz Air is beszállt a járatindításba, ami a jegyárak tartós esését vetíti előre. Pireuszból pedig emberi áron mennek hajók rengeteg szigetre, közülük egyik kedvencünk Szifnosz.

Legjobb fapados úticélok Budapestről 2018 - Sznifosz, Görögország

 

Sokat elmond, hogy a szigeten mindössze három benzinkút van, vagyis itt még meg lehet csodálni az érintetlen görög tájat. És van is mit nézni, mert egyáltalán nem csak strandok és kövek vannak errefelé. A sziget belseje egészen zöld, a szerpentinutakon be lehet járni az egészet. A hajók Kamares városában kötnek ki, de ez sem az a tipikus koszos-büdös kikötőváros, mint amilyennek általában a kikötőket képzeljük.

Tiszta, homokos strand húzódik végig az öbölben, sétánnyal, éttermekkel, mindennel, ami csak kell. A sziget másik felén megéri egy fél napot eltölteni a szifnoszi várnegyedben is. A sziklák tetejéree épített, javarészt csak gyalog bejárható városka tipikus görög mesefalu a fehérre és kékre festett házakkal, kis utcákkal, ezernyi macskával – de itt nem csináltak minden utcából kirakodóvásárt.

 

8. Inverness, Skócia

Itt lakik a Loch Ness-i szörny. Kell ennél több invitálás a Skót Felföld kapujához? Inverness a legnagyobb város a Felföldön, ezzel együtt persze egy kisvárosról van szó megkapó folyóparti panorámájával, dombra épített várával és vörös söreivel együtt. Loch Ness maga egy több kilométer hosszú, keskeny tó, amelyet akár hajóval is meg lehet közelíteni a városból a folyón át.

A célállomás – ahol Nessy fel szokott bukkanni – a Urquhart kastély, ide persze nem csak vízen, hanem közúton is el lehet menni. A szörnykutatás mellett persze ez a környék rengeteg más szórakozást is nyújt, túrázhatunk a csodálatos felföldi vidéken – ha épp nem szakad az eső -, átvághatunk a félsziget túlsó oldalára egy gyönyörű úton Applecrossba, de akár Skye szigetére is átruccanhatunk.

Legjobb fapados úticélok Budapestről 2018 - Iverness, Skócia

 

Ezen a részen fókákat is láthatunk, ha szerencsénk van. Invernessbe a legkönnyebben Edinburgh-ból vagy Glasgowból tudunk ejutni. A két skóciai városba egyaránt repül fapados, Glasgowba a Wizz Air, Edinburgh-ba pedig a Ryanair. Glasgowból át kell utazni Edinburgh-ba, onnan lehet Invernessbe felbuszozni vagy felvonatozni. Ezt az utat sem érdemes azonban csak úgy letudni, Edinburgh és Inverness között akár hatalmas túrákat is tehetünk, ha kétharmad úton, a Caringorms Nemzeti Park szélénél, Aviemore-nál kiszállunk.

Forrás: forbes.hu

 

Itt vannak a legjobb tavaszi úti célok >>

Ezek pedig a legjobb nyári úti célok >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük