fbpx
péntek, július 19Kedvcsináló ötletek

15 legszebb karácsonyi vásár Európában

Karácsonyi vásár – bármilyen hideg legyen is, ez minden évben kihagyhatatlan program. Tudtad, hogy a karácsonyi vásárok gyökerei Ausztriából és Németországból eredeztethetők? Az első karácsonyi vásárt 1296-ban Bécsben rendezték.

Napjainkban szerte a világban decemberre a városok terei ünnepi díszbe öltözve várják azokat, akik szeretnének már idejekorán a karácsonyra hangolódni a vásárok elmaradhatatlan” kellékeivel”: óvárosi tér, karácsonyfa, gyönyörű kivilágítás, íncsiklandozó illatok és persze a hó.

 

Gyömbéres kenyér, forralt bor, fahéj és narancs illatok lengik be a levegőt, helyi kézművesek árulják portékáikat, kórusok énekelnek és betlehemi jelenetek elevenednek meg a karácsonyi pompába öltöztetett városok terein. Az elmúlt években a karácsonyi vásárok klasszikus úti céllá váltak a turisták körében.

 

Íme, a 15 leglátványosabb karácsonyi vásár Európában!

 

1. Bécs

Karácsonyi vásár Bécs
Karácsonyi vásár – Bécs

Bécs a karácsonyi vásárok Mekkája, ahol mindenki megtalálja a kedvére valót. Városszerte húsz helyszínen várják a látogatókat az adventi vásárok. A legismertebb a bécsi Városháza előtti téren kialakított Wiener Christkindlmarkt, mely évente mintegy hárommillió látogatót vonz.

 

2. Tallin

Karácsonyi vásár Tallin
Tallin

 

Tallinn óvárosának szívében áll Észtország leghíresebb karácsonyfája körülötte kunyhók a helyiek karácsonyi portékáival.

 

3. Stockholm

Karácsonyi vásár Stockholm
15 legszebb karácsonyi vásár Európában | Stockholm

 

Stockholm négy karácsonyi vására: Skansen, Gamla Stan (Óváros), Djurgàrden és Kungstradgàrden várja hagyományos karácsonyi finomságaival az arra járókat.

 

4. Bolzano

Karácsonyi vásár Bolzano
Bolzano

 

A dél-tiroli Bolzano karácsonyi vásárát tartják Olaszország egyik legfontosabb eseményének. Minden évben egy adott téma köré épül (2012-ben a “Kultúrák találkozása”) és ehhez kapcsolódnak az események is. A vásárt a Piazza Walther festői környezetében tartják.

 

5. Nagyszeben

Karácsonyi vásár Nagyszeben
Nagyszeben

 

Nagyszeben-i karácsonyi vásár Európa egyik legrangosabb vására. A Nagypiactéren, mintegy 65 faházikóból álló ünnepi városka keretében tartják. A gyerekeket kis vonat, körhinta, Mikulás-műhely hívogatja a vásárra. A 900 négyzetméter felületű szabadtéri jégpálya igazi attrakciónak számít minden évben.

 

6. Braunschweig Németország

Karácsonyi vásár Braunschweig
Braunschweig

 

Több százezer látogatóval büszkélkedhet Braunschweig karácsonyi vására, háttérben a Dankwarderode várral, a Dómmal vagy a város főterén álló Braunschweigi oroszlánnal nem csak vizuális élményt nyújt, hanem kulináris élvezeteket.

 

7. Riga

Karácsonyi vásár Riga
Karácsonyi vásár Rigában

 

A lett vásárok története a XVI. századra nyúlik vissza, így nem hiányozhatnak a hagyományos fából készített játékok sem.

 

8. Brugge

Karácsonyi vásár Brugge
Brugge

 

A flamand Brugge főtere a gyönyörű középkori ékszerdoboz télen karácsonyi vásárrá és egy óriás jégpályává alakul. A csokoládé szerelmeseinek paradicsoma, amit valljuk be nem nehéz élvezni, főleg nem télen.

 

9. Prága

Karácsonyi vásár Párga
Prága

 

Prága Óvárosa az év bármely szakában gyönyörű hely, de a karácsonyi fények, színek, illatok meseszerűvé varázsolják a város legszebb terét.

 

10. ColmarFranciaország

Colmar KarC3A1csonyi vC3A1sC3A1r

Már a XVI. század óta hagyománya van Colmarban a karácsonyi vásárnak. Ilyenkor ünnepi díszbe öltöznek a gyönyörű középkori házak és finom fahéj, méz és vanília illattal csalogatják a vásárlókat.

 

11. Luzern

Karácsonyi vásár Luzern
Luzern

 

Luzern óvárosában tartott „Lozärner Wiehnachtsmärt“ karácsonyi vásár 70 díszes házikója különleges karácsonyi hangulatához hozzátartozik a puncs, a forralt bor, a sült gesztenye és az egyéb karácsonyi finomságok illata.

 

12. ErfurtNémetország

Karácsonyi vásár Erfurt
Erfurt

 

Németországban, Erfurtban tartanak legrégebb óta karácsonyi vásárt. A “tornyok városá”-nak is becézett vásárhelyszínnek a 25 méter magas karácsonyfa csak az egyik csúcspontja, a 12 méter magas karácsonyi piramis, a varázslatos mesebeli erdő és a betlehem kézzel faragott életnagyságú figurái mellett.

 

13. Leuven

Karácsonyi vásár Leuven
Leuven

 

Bár a leuven-i vásár csak tíz napig tart a város egész decemberben ünnepi kivilágítással várja a turistákat.

 

14. InnsbruckAusztria

Karácsonyi vásár Innsbruck
Innsbruck

 

Elő-karácsonyi hangulat és meghitt adventi vásárok várnak Innsbruckban is. A színes kínálat az óvárosban tartott hagyományőrző karácsonyi vásártól a Maria-Theresia Straße-n található modern adventi standokig terjed.

 

15. Köln

Karácsonyi vásár Köln
Köln

 

Kölnben összesen négy karácsonyi vásárt tartanak decemberben, melyek behálózzák a várost és évente 3 millió vendéget vonzanak. Köln főtere a csodálatos gótikus dómmal és a megannyi piros tetejű kivilágított bódéval igazán mesébe illő látványt nyújt.

 

Forrás: vilagutazo.net

 

Te inkább megúsznád a karácsonyt? Itt van 5 télből nyárba úti cél! >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük