fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

Tenerife kirándulás a hegyre – Vilaflor és a Teide

Tenerife kirándulás a hegyre – Vilaflor és a Teide – Miután bejártuk a déli partot, és kalandoztunk a sziget zöldebb, északi tájain, elindultunk a sziget közepe felé, hogy meghódítsuk a vulkánt. Hegyre fel! Irány Vilaflor és a Teide >>

 

Vilaflor

Los Cristianos-ból kb. 20 perc alatt érhető el ez az 1.500 méteres magasságba épült falu, mely Spanyolország legmagasabban fekvő települése. Az 1.800 lakosú kis falu szinte állandó felhőben van. Klímája és kristálytiszta levegője rendkívül jót tesz az asztmás betegeknek.

A falu neve, azaz Vilaflor spanyolul azt jelenti, hogy „a virágok városa”, ezt gyönyörű flórájának köszönheti – tavasszal a vadvirágok az egész falut beborítják. Mivel a hegyekben, a Teide lábánál található, itt Tenerife egy más arcát ismerhettük meg. Itt nem szubtrópusi növényekkel, és éghajlattal találkozunk már, hanem fenyőfákkal. Gyönyörű, békés hely.

Tenerife kirandulas a hegyre Vilaflor
Tenerife kirándulás a hegyre – Vilaflor központi park vízeséssel

 

Teide

Vilaflor-ból újabb kb. 30 perc autókázás után megérkeztünk a Teide-re, mely 3.718 méteres magasságával Spanyolország legmagasabb hegye. Lélegzetelállító kilátás nyílik innen az egész szigetre. A csúcsra való látogatás, vagy más túra a nemzeti parkban a tenerifei nyaralás egyik legmaradandóbb élménye lehet. Nekünk ezt most még napolni kell, mert a karantén után még nem nyitották meg a csúcsra szállító felvonót.

Teide Tenerife
A Teide

 

A Teide és nemzeti parkja Spanyolország leglátogatottabb természeti látnivalója. A Pico de Teide tűzhányó pedig a föld harmadik legnagyobb vulkánjának is számít két hawaii vulkán után. A tűzhányó utoljára 1909-ben tőrt ki, de a jövőben állítólag újabb kitörésekre lehet számítani. A Teide vulkán, és a környező részei nemzeti parki védelem alatt állnak, valamint 1998 óta jelölve vannak UNESCO Világörökségi címre is.

A Teide csúcs megmászásához nem kell profi hegymászónak lenned, hisz libegővel juthatsz fel a csúcshoz. A „lenti” (2.350 méter magasan lévő) libegőállomás autóval, és tömegközlekedéssel is elérhető. A libegővel felfelé haladva, az egyre szebb panoráma mellet, megfigyelheted a változó növényzetet, valamint a fekete lávafolyamokat.

Kb. 10 perces utazás után 3.500 méter magasra, a La Rambletta fennsíkra érkezel, ahonnan mintegy fél órás, oxigénszegény levegőben megtett gyaloglás után felérkeznek a csúcsra a vállalkozó kedvű turisták.

teide teleferico
Teide Teleferico – felvonó, mely felrepít a vulkán csúcsára

 

Nem szabad lebecsülni a libegőtől a csúcsig tartó rövid utat, mert azt a nagy magasság, és a kevés oxigén jelentősen megnehezíti. Meleg ruhákra is szüksége lesz annak, aki tovább akar menni, ill. már a libegő végállomásán is hideg van. Megfelelő, a sziklás környezethez ideális cipőre is szükség van, és napszemüveg sem árt.

A csúcsra tartó utolsó 200 méter megtételéhez engedélyt kell kérni, amely beszerezhető online, ingyenesen, de általában legalább 1 hónappal előre kell foglalni, hogy legyen szabad hely. Egyébként a Teidén, az Altaviste nevű szálláson ott is lehet aludni.

A csúcstámadáson kívül más túraútvonalak, és más látványos kilátópontok is vannak a Teidén. A felső libegőállomástól el lehet jutni a La Fortaleza (25 perces út) és a Pico Viejo (3104 m, 30 perces gyaloglás) nevű kilátóhelyekhez, a túra folyamán látványos rálátással a vulkánra. A különböző útvonalak jól ki vannak táblázva.

Tenerife kirandulas a hegyre Teide kave
Tenerife kirándulás a hegyre – Teide kávézás egy motorosok által is igen kedvelt étteremben

A csúcson terjengő sárgás-kénes füstöt, és a kellemetlen szagot kompenzálja a gyönyörű látvány – szép időben Tenerife egész szigetét, és még a többi Kanári szigetet is láthatjuk, míg felhős időben az áthatolhatatlan felhőket csodálhatjuk.

A Teide meghódítása után több útvonalon is le lehet jönni a hegyről, pl. A Los Gigantes felé, vagy Puerto de la Cruz irányába. Mi ezt az utóbbit választottunk, és egy kései fürdőzéssel koronáztuk meg a napot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük