fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

Napelem hordozható kivitelben

napelem hordozható kivitelben - solar kofferNapelem hordozható kivitelben – Solar koffer, megoldás olcsó energiára, lakóautósoknak, lakókocsizóknak, és mindenki másnak. Használd a nap energiáját, és csökkentsd a rezsidet!

Mivel mi azóta, hogy úton vagyunk (2012. nyara) még csak egyszer éjszakáztunk lakóautós pihenőben, és még egy napot sem töltöttünk kempingben áramra dugva, megoldást kellett találnunk az áramtermelésre.

A lakóautónknak nem alapfelszerelése a napelem, így nekünk erre a célra egy ilyen napelem bőröndünk (=solar koffer) van.

napelem hordozható kivitelben 120W
Napelem hordozható kivitelben (100W) – Itt megveheted!
napelem hordozható kivitelben 120W - hátoldal
Napelem hordozható kivitelben (120W) hátoldal

 

A solar koffernek van előnye és hátránya is. Nézzük mik az

Előnyök:

  • Nem kell szerelni és a nap felé lehet fordítani, így még a lemenő napot is meg tudod vele fogni és működik.
  • El lehet tenni, nem porosodik a tetőn használaton kívüli időszakban, és akár az erkélyedre is ki teheted, így otthonodat is el tudod látni napenergiával.
  • Benne van az árban és a készülékben minden szükséges elektronika, csak a vezetéket kell (6mm sima vezeték) saját méretedre beszerezni. Nekünk jelenleg ez 10 méter kábelt jelent. A napelem 2 db spaniferrel van a tetőboxra rögzítve, ezzel simán bírja a 100 km/ó szeleket is.

Jöjjenek a hátrányok:

  • Mi vettünk hozzá egy kicsit komolyabb szabályzót (ami redukálja a 12V-ot), mert a tetőn a tetőbox-hoz szorosan fektetve a saját elektronikája képes túlmelegedni, de ez „okosabb ” felhelyezéssel kezelhető. Amennyiben a tetőtartó rácsaira tettem volna, akkor alulról kapna levegőt.

Javaslat:

Azt javaslom bármilyen solar panel esetén, hogy az első teszt időszakban csak egy aksit töltsetek vele, hátha túltölt vagy egyéb butaságokat vesztek észre. Ha semmi baj nem jelentkezik, akkor kössétek a többi aksira, nehogy egyszerre 2-3 aksit nyírjon ki.

Természetesen ez nem a legprofibb megoldás, de kísérletezni tökéletes és hasznos eszköz. Inkább csak előnye van, mint hátránya. Használható sátorozáshoz, horgászáshoz, hűtőládát hűteni,… és természetesen ideális kempingezőknek, utazóknak, lakóautósoknak 🙂

Mi évekig csak napelemmel termelt energiával működtünk, és közben bejártuk többek között Franciaországot, Spanyolországot, Portugáliát, de voltunk 1,5 évig Tenerifén (Kanári-szigetek), és átszeltük Németországot és Ausztriát is.

 

Te is használsz alternatív energiát, napelemet, szélgenerátort? Oszd meg velünk tapasztalataidat a kommentek között!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük