fbpx
péntek, április 19Kedvcsináló ötletek

Lakóautó és lakókocsi télen is

lakóautó és lakókocsi télen is - nincs megállás!Lakóautó és lakókocsi télen is! – Hogyan élvezd lakóautódat, lakókocsidat mikor beáll a hideg? Az egyik leggyakoribb kérdés, amit feltesznek nekünk mióta úton vagyunk, hogy hogyan oldjuk meg a fűtést télen, hogyan lehet kellemes a lakóautózás télen is?

 

A Magyar Lakóautó Klub oldalán szoktam nézelődni, ahol érdekes dolgokat lehet olvasni. Sok olyan kérdéssel is találkozom, amit nekünk már sikerült megválaszolni, megoldani, hisz több mint két éve vagyunk úton lakóautóval – télen-nyáron.

Átvettem ide egy cikket, és a kérdésre adott megoldásokat is megosztom. Úgy gondolom, akkor is tanulságos lehet, ha nem lakóautózol (főleg nem télen), mert adhat egy nézőpontot arra, hogyan lehet megoldani a mindennapi kényelmet nem mindennapi körülmények között. Találhatsz esetleg olyan ötleteket, amivel otthon növelheted a komfortérzetedet, a rezsit viszont nem!

„Sziasztok!
Olvastam a blogotokat, nagyon jó, érdekes, hasznos.
Az itthoni téli lakóautózást a hazai téli viszonyok miatt nem nagyon tudom elképzelni. Nem minden tél ilyen mint az idei volt. Nagyon kemény minusz 10-20 fokos több napig, hétig tartó hidegben minden befagy.
Reggelre befagy a wc tartály, meg a szennyvíztartály. (Nekem az alvázra van szerelve)
Gond a friss víz feltöltés is. Mediterrán világban, ha nincs + 5 foknàl hidegebb, simán megoldható.
Nap sem süt, vagy csak nagyon keveset, nem tölt úgy a napelem, gond az áram pótlása.
Ezekre van ötletetek?

Üdv: E.G.”

 

…és íme a válasz a megoldásokkal:

„Szia,

Igen van ötlet ezekre is. Ez egy olyan kérdés, mint a fogyókúra volt nekem tavaly előtt. Ki akartam váltani sok ételt egy egészségesebb változatra. Komolyan mondom egy hétig gondolkodtam mit fogok inni kóla helyett, mit fogok enni rántott hús helyett. Ma már viccesnek hat, hogy mennyi lehetőséget nem ismertem korábban.

A legtöbb lakóautó nem úgy van tervezve, hogy télen is használják. Inkább arra koncentrálnak, hogy a család használja a nyári szünetek idején, és a meleget látják leküzdendőnek, nem a hideget.

Lakóautó és lakókocsi télen is - akár síelésre
Síelés lakókocsival

 

Szerencsére sok ötletes megoldás van, amivel fel lehet készíteni a csigaházunkat a téli használatra. Sok ember mindennek dacára nulla alatti fokokban, kemény téli időjárás esetén is használja a lakókocsiját. Esetleg egész évben ebben lakik. Még a legkeményebb hidegek sem riasztják el a lakókocsizástól. 🙂

El tudjuk-e képzelni, hogy a mi általunk felvetett kérdéseket sok ember oldja meg nap, mint nap a világban, és oldotta meg 40-50 évvel ez előtt is?

Csak néhány példa erre: expedíciók, sarkkutatók, Észak-Amerikában rengeteg a mobilhome, az orosz katonák hatalmas URAL teherautókkal vágtatnak télen Szibériában, és sokan mennek síelni lakóautóval.

Tehát kell lennie egyszerű megoldásoknak. Érdemes ezen agyalni, megosztani a hasznos ötleteket.

Általában minden lakóautós kérdést három oldalról gondolok át, és ennek alapján keresem a legjobbat. Lesz-e fix helyem vagy közben teljesen biwak vagyok (biwak = lakóautós vadkemping)? Mi ennek a költsége, pl. kell-e szakember, ha fejlesztenék valamit? Milyen energia lesz elérhető?

Lakóautó és lakókocsi télen – A fűtés

Természetesen érdemes az ablakokkal és a plusz szigeteléssel kezdeni. Sokan polifoamhoz hasonló anyagot tesznek az ablakokhoz. Van aki plusz plexi darabokat vágat be, és ezzel vastagítja a belső méretét az ablakoknak. Valamint ismeretes a keretre ragasztott tömítő szivacs vagy gumi csík is.

A vízvezetékeket betekerik egy olyan vezetékkel amit a házaknál használnak az ereszcsatornákhoz hogy ne fagyjanak be. 

Lakóautó és lakókocsi télen - megoldások a fűtésre
Néha érdemes más iparágakból ötletet meríteni…

 

A vizes tartályoknál ez egy kicsit trükkösebb, de lényegében ugyanez az elv. Fognak egy pici szőnyeget. Ennek a hátuljára ilyen vezetéket ragasztanak. Majd ezt ráragasztják a víztartályra. Ehhez nem kell szaki. Van aki még purhabbal is befújja, vagy vékony szendvics-panellel burkolja.

Van olyan, hogy nem teker bele ereszcsatorna fűtő vezetéket, hanem egyszerűen egy 5 wattos égőt rögzít a műanyag csövekhez, és ennek a melege nem engedi elfagyni a vezetéket. Ez aztán tényleg egyszerű. 🙂

Van, aki ehhez még egy nagyon vékony kis rézcsövet is illeszt, és ebbe fagyállót tesz. A járó motor hőjével melegíti a folyadékot. A rézcső végét csigára hajtja, és egyszerűen odaragasztja a motortérbe egy melegebb helyen. Láttam olyat is, hogy a zuhanyvizet is így állították elő, és egy 15 literes tartályba vezették. Ezzel zuhanyoztak, nem a bojlerhez használtak gázt.

Tehát van elektromos és nem elektromos megoldás is a külső tartályok és vezetékek védelme érdekében. Határtalan az emberi találékonyság.

A lakóautó belsejét webasto állófűtéssel szokták fűteni (mi ezzel fűtünk, miközben bejárjuk Portugáliát, Németországot, Ausztriát…). Persze erre is van sok megoldás, pl. a sörkollektor. Kattints a linkre, ahol  részletesen tájékozódhatsz az ötlettel kapcsolatban.

Lakóautó és lakókocsi télen is
Sörös dobozok újrafelhasználva!

 

Épített lakóautóban nem hiszed el, de kandalló van. Ehhez csak egy kéményke kell, és jól körbeveszik hőálló lapokkal. Az út szélén található giz-gazzal tüzelnek, néha a kocsi alá be van dobálva a tűzifa, és ennyi. Ez ismerős jurtában, katonai sátrakban, stb…

Korábban már írtam egy videóval illusztrált cikket a lakóautós fűtésről, amit itt olvashatsz el >>

Lakóautó és lakókocsi télen – A víz

A friss víz a legkönnyebb kérdés. A neve KUPA! Régen a közkutakból is ezzel hozták haza a vizet (ma már van neki kemping változata is). Mi tavaly télen egy kis összehajtható kannát tettünk a motorba. Általában egy helyen kávéztunk és nem okozott senkinek gondot, ha vizet kértünk.

Sok vizet hoztunk könyvtárakból, bevásárló központokból is. Sokáig egyből meleg vizet hoztunk a csapból, és azt különféle célokra használtuk.

Lakóautózás télen - melegvizes palackMég egy dolog amit télen ajánlani tudok. Ez is régi idők mozija… Ez a lábmelegítő palack. Mind kettőnknek van egy. Kell bele kb. fél liter meleg víz. Na barátom ez olyan, mintha a lábad egy radiátoron tartanád. A paplan alatt olyan meleged lesz, hogy nem érdekel a fűtés. Egy kellemes puha pléd, ami alá beteszed a meleg vizes palackot és komfortosan érzed magad.

A padlóra télen duplán tesszük a szőnyeget vagy mamuszt hordunk, mert a leghidegebb pont számomra a padló. Erre is van megoldás, ugyanaz a fűtőkábel egy szőnyeg aljára ragasztva. Ez szépen felmelegíti a padlót.

Mi már két telet töltöttünk a lakóautóban és ezek alapján nem látom, mi oka lenne, hogy teljesen leálljon az ember a lakóautózással.

Remélem tudtam ötleteket adni és egy kicsit ösztönözni, hogy a jó ötleteket megosszuk. Mond el a véleményed nekünk is…

Üdv, Péter”

 

Neked is vannak költségkímélő megoldásaid fűtésre, energiára, vízre, stb.? Te is használsz alternatív energiát, napelemet, szélgenerátort? Oszd meg velünk ezeket a kommentek között!

4 Comments

 • Horvát Péter

  Elsö telünk lesz a lakokocsinkban ,,(Dethleffs Beduin 760) ,,,,nyaralaásra vettük meg lakásnak ha Magyarországon tartózkodunk,,,

  a gázzal való fütés nem akarjuk alkalmazni mert nm szeretjük,,,igy maradt a villany,,
  a Kérdésem hogy mi a leghatásosabb megoldás a téli idöszakban 3-4szer egy ´hetes fütésre?

  Köszi Peti

  • admin

   Szia Péter, Lenne egy javaslatom. Mivel egyre több kérdést kapunk ezzel kapcsolatban neked pedig életszerű kérdéseid vannak, készítsünk egy Google+ Hangouts beszélgetést, vagy skype, ahogy neked jobb és kb egy fél órát rászánva alaposan megbeszéljük a lehetőségeket. Üdv, Péter

 • Eszter

  Sziasztok! Miért nem található, nyitható meg a cikkben szereplő link, illetve hivatkozás egyike sem? Szeretnénk belevágni a nagy kalandba, de a téli időszaktól eléggé tartunk. Minden infó, ötlet jól jönne…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük