fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

Bikaviadal bikafuttatás

bikaviadal bikafuttatás - Feria de Céret 2014Bikaviadal bikafuttatás – spanyol hangulat. Ha így nyáron csak úgy becsöppensz Perpignan és környékére, nehezen döntöd el, melyik országban vagy. Bikaviadal bikafuttatás, spanyol dallamok és táncok, spanyol ételek…

Alig 30 km-re a spanyol határtól, de még francia területen hamisítatlan spanyol hangulat fogad >>

 

 

Ez a szombat is a szokásoshoz hasonlóan indult. Kellemes reggeli ébresztő után berobogóztunk a tengerparti piacra egy kis zöldség-gyümölcs beszerzésre.

bikaviadal bikafuttatás - piac, Canet Plage
Canet-ban szezonban a hét minden napján van piac

 

Aztán hirtelen ötlettől vezérelve nem a megszokott kávézónkba tértünk be, hogy  sort kerítsünk a reggeli kávézásra, hanem a szomszéd településen Saint-Cyprien-ben (ejtsd: szensziprien).

bikaviadal bikafuttatás - Saint-Cyprien kikötő
Saint-Cyprien, Európa 3. legnagyobb marinája a havas Canigou-val (2.784m) a háttérben

Összekötöttük a kellemes a hasznossal, és a reggeli kávé és újságolvasás után megnéztünk egy eladó lakóautót, amit egyik barátunk nézett ki az interneten, és megkért minket, hogy nézzük meg élőben is. Még a kávézóban kapunk egy kis térképet, ennek segítségével pár perc múlva már a lakóautót fotózzuk körbe.

 

Le Perthus

Innen dél felé vesszük az irányt. Következő állomásunk Le Perthus (ejtsd: löpertüsz), az utolsó település a francia-spanyol határ előtt. Ez a város attól furcsa, hogy a főút jobb oldala francia, de a bal az már spanyol! Le Perthus-ről és más furcsa helyekről itt olvashatsz >>

Hamisítatlan spanyol hangulat uralkodik a kávézókban, spanyol szót hallani mindenfelé, és az árak is alacsonyabbak, mint Franciaországban (ez főként az alkoholra, dohányra és az éttermekre igaz).

bikaviadal bikafuttatás - Le Perthus, kávézó
Snack Rapidos – a kedvenc kávézónk Le Perthus-ben

Egy másik furcsasága Le Perthus-nek, hogy itt a spanyol törvények értelmében legálisan szerezhetsz be cannabis (marihuána) magot (bár elültetni viszont tilos…). Ha azonban a bal oldalon szabályosan megvásárolt magoddal átsétálsz az utca jobb (azaz francia) oldalára, akkor máris törvényt sértesz, Franciaországban ugyanis tilos a magbirtoklás!

bikaviadal bikafuttatás - Le Perthus, cannabis
Le Perthus – cannabis bolt, csak lazán…

Jó tanács! Amennyiben nem szeretnél rossz emlékeket magadnak, Le Perthus-t (és a Spanyolországba történő átkelést) érdemes kihagyni szombat-vasárnap és esős napokon, mert akkor a turisták nagy része ezt a bevásárlós programot választja a meghiúsult strandolás helyett. Ez viszont több órás várakozásra, és araszolásra kárhoztathat!

bikaviadal bikafuttatás - Le Perthus, buffet libre
Le Perthus – a „kihagyhatatlan” ajánlatok tárháza

 

Bikaviadal bikafuttatás – Céret

bikaviadal bikafuttatás - Céret 2014Le Perthus után irány Céret (ejtsd: szére), ahol 3 napos feriát tartanak. Eszem-iszom a bodegákban, zene- és tánckarok minden sarkon, bikaviadal bikafuttatás és lovasbemutató vannak a programon.

Még sosem voltunk ehhez hasonló programon, így kezdetben csak sodródunk a tömeggel egyik együttestől a másikig.

 

 

bikaviadal bikafuttatás - Feria de Céret 2014 hangulat

Aztán fémrácsok mögé kezdik terelni a nagyérdeműt. Nemsokára itt a bikafuttatás ideje!

 

bikaviadal bikafuttatás - lovaké az egyik főszerep
Nemsokára miénk a főszerep! …de addig pihenés, nyergelés és egy kis patafestés

 

Próbálunk mi is helyezkedni, de mivel nem ismerjük a bikafuttatás menetét, ezért nem tudjuk, hol vannak a jó helyek. Végül kiderül, hogy sikerült pont a „boxutcában” megállni, így az egész bikafuttatás egy karnyújtásnyira zajlik tőlünk. Az is megesik, hogy nekünk kell az utolsó pillanatban hátraugrani, mert pont a lábunk előtt teperik le az egyik bikát.

A bikafuttatást egy lovasbemutató előzi meg, aztán kerül sor a bikafuttatás gyerekverziójára (encierro des enfants), ahol az élő bikát bábúval helyettesítik. Ennek a szarva között vannak kokárdák, ezekre „vadásznak” a gyerekek.

 

Mi az a bikafuttatás?

Jogos a kérdés! Mi se tudtuk a választ, amíg élőben meg nem tapasztaltuk az eseményeket. A bikafuttatás lényege, hogy bikákat engednek szabadon a város utcáin, akiket önként jelentkező amatőrök kergetnek, terelnek, legyűrnek, meglovagolnak, így téve próbára magukat, saját bátorságukat, fürgeségüket és szerencséjüket. Mint ahogy mi is tanúi voltunk, vannak olyanok is, akik a legénybúcsújukat tartják ebben az időszakban. A vőlegényre váró megpróbáltatások egyike a bikafuttatás.

bikaviadal bikafuttatás a bátrak sportja
Bikafuttatás a bátrak sportja

Céret-ben a főutca két végén egy-egy kamiont parkolnak le. Az egyik kamionból eresztik ki a bikákat az utcára, egyszerre akár 7-8 bikát is. Az állatokat lovasok próbálják mederben tartani úgy, hogy ék alakba összeállva várják a fejüket leszegve rohanó bikákat, így terelik őket végig az utcán.

bikaviadal bikafuttatás - a lovas ék
Bikafuttatás – a lovas ék, ami közrefogja a bikákat. A háttrében látható az indító kamion, tetején ifjú legényekkel, akinek stratégiai feladatuk van: ők zárják rá az ajtót a bikákra

 

Közben a lelkes fiúk és lányok rohannak a bikák nyomában, fogják az állatok nyakát, farkát, stb.

bikaviadal bikafuttatás az utcán
Mindig van pár szédelgő, aki a rács rossz oldalán felejti magát. A bikák meg csak pár centire kerülik el őket…

 

bikafuttatás koncentráció
Bikafuttatás, nem egy életbiztosítás, érdemes résen lenni! Sok lelkes futónak szó szerint a gatyája is rámegy a versenyre, amit a bika szaggat le róluk

 

Készítettünk egy videós összefoglalót is az eseményről, így „testközelből” átérezheted a bikafuttatást!

A bikafuttatást újabb eszem-iszom, dinom-dánom követi egészen az esti corridáig (=bikaviadal), ami nem kevesebb bátorságot követel.

bikaviadal bikafuttatás - Corrida de Céret 2014
Feria de Céret – az esti program: bikaviadal

 

bikaviadal bikafuttatás - tüntetés a bikákért a corrida ellen

A bikafuttatás után Canet felé vesszük az irányt robogónk hátán. Kisebb fennakadásba ütközünk, néhány bikaviadal ellen tüntető fiatal akadályozza a forgalmat. A rendőrök tűrik, amíg tűrhetik, aztán oszlatják a tömeget, ismét szabad az út…

Le Perthus-ben (és általában Spanyolországban) gyakori a ‘buffet libre’ elnevezésű étteremfajta, ahol egy fix összeg befizetése után annyit ehetsz a büféasztalokról, amennyi csak beléd fér.

Fellelkesülve az ötleten, vacsorára mi is összeállítottuk a saját ‘buffet libre’-ünket. A választékban a következő étkek szerepeltek: majonézes kukoricasaláta, kaszinótojás, vegyes saláta, rántott kecskesajt és cukkini, kuszkusz csípős paradicsommártással és almás-fahéjas palacsinta. Méltó befejezése ennek az élménydús napnak 🙂

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük