fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

Iskolakezdés a világ körül

Iskolakezdés a világ körül – A világ legtöbb táján nagy az izgalom, hiszen sok helyen most kezdődik újra az iskola. Az ősz az új tanév kezdetét jelzi – vagy mégsem?

 

Számos országban teljesen másképpen néz ki egy tanév, mint Magyarországon. Óriási különbségek vannak abban, hogyan készülnek erre az időszakra a világ különböző országaiban. Iskolakezdés a világ körül – Nézzünk pár meglepő oktatási sajátosságot, ami legtöbbünk számára igencsak szokatlannak tűnhet.

 

1. Finnország

A finn oktatásról már sokszor hallottuk, hogy a világ egyik legjobb tanítási rendszere. Ott a diákok sokkal inkább úgy érzik, mintha játszóházba mennének szigorú iskola helyett, ez pedig tanulásra ösztönzi őket. A kötetlen oktatásban szintén fontos szerepet tölt be a tanár és az ő személyisége: sokan például nem vettek részt pedagógusképzésen, éppen azért, hogy később ne előre lefektetett szabályok szerint tanítsanak.

Innentől kezdve pedig a legkülönbözőbb módszerek és segédeszközök kerülnek elő egy órán: a társasjátékok, a mesék vagy akár a szerepjátékok éppúgy a mindennapi oktatás részét képezik, mint a tankönyvek.

Iskolakezdés a világ körül | 14 ok, amiért minden gyerek finn iskolában szeretne tanulni
Iskolakezdés a világ körül – Finnország, a követendő példa!

 

2. Dél-Korea

Míg a finnek igyekeznek száműzni a technológiát az oktatásból, Dél-Koreában az iskolai órák legfőbb elemei a digitális eszközök. A koreai Gyeseong Általános Iskolában is alkalmazott érintőképernyős Samsung TS-3 okostáblát például nemcsak egyszerű ábrázolásra használják az tanárok, hanem azon keresztül információt és feladatokat osztanak meg a diákok tabletjein,

A diákok így rögtön neki is állhatnak megoldani őket, illetve kérdéseket is feltehetnek. Az innovatív módszer eredményei magukért beszélnek: kutatások igazolják, hogy a diákok hosszabb ideig tudtak koncentrálni a tananyagra, valamint lelkesebben vettek részt az órai kommunikációban. Gondolkodásuk pedig a ma már megkerülhetetlen digitális tudással is gyarapodott.

 

3. Ausztrália

A 7 692 000 négyzetkilométeren elterülő Ausztrália jelentős része elsőre lakatlannak tűnő, sivatagos vidékből áll. Azonban még ezeken az elhagyatott területeken is élnek családok és kis közösségek, ahol a gyerekek akkor is részt vehetnek az állami oktatásban, ha a közelben egyáltalán nincs iskola. Mégis hogyan?

A megoldást az ausztrál kormány School of the Air programja jelenti: eredetileg rádión keresztül, ma pedig már az internet segítségével adnak egyéni vagy csoportos órákat a gyerekeknek, akik délután a családtagjaikkal oldják meg a kapott feladatokat.

Iskolakezdés a világ körül | Ausztrália
Iskolakezdés a világ körül | Ausztrália

 

A diákok nagyjából 200 napot járnak iskolába. A tanév január végétől december végéig tart, a nyári szünet pedig december végétől január végéig. A 9-11 hetes tanítási negyedéveket kéthetes szünettel szakítják meg. Az ausztrál diákok reggel 9-től délután fél 4-ig ülnek az iskolákban.

 

4. Izland

Az izlandi kultúrában és hagyományőrzésben fontos szerepet tölt be a speciális kötési technikák elsajátítása, ami egyúttal azt is jelenti, hogy minden igazi izlandi rendelkezik legalább egy saját kezűleg kötött pulóverrel. A kötést annyira komolyan veszik a helyiek, hogy minden általános iskolában kötelező tantárggyá tették, fiúknak és lányoknak egyaránt.

Míg nálunk reggel csak a számológép, a füzetek és a tankönyvek kerülnek az iskolatáskába, az izlandi kisdiákoknak a kötőtűt sem szabad otthon felejteniük.

 

5. Japán

Iskolakezdés Japánban: Április 1-jétől március 31-ig tart az oktatás, ami reggel fél 9-kor kezdődik és délután 5-kor ér véget. A japán diákok 40 perces ebédszünetet kapnak. 2002-ig évi 210 kötelező tanítási nap volt, amit 195-re csökkentettek (Magyarországon 181 a kötelező tanítási napok száma). A japán diákok 2002-ig szombaton is iskolába jártak, de azt mára, pár elitiskolát kivéve, eltörölték.

Iskolakezdés a világ körül | Japán
Japán kisiskolások a padban

6. Kína

A tanév hivatalosan szeptembertől júliusig tart, de sok diák nyáron is bejár az iskolába, hogy tanuljon. A kínai gyerekek reggel fél 8-tól 5-ig vannak az iskolában, de közben haza mehetnek ebédelni.

 

7. Egyesült Államok

Iskolakezdés a világ körül - USA
Az amerikai minta

 

Államonként eltérő a tanév. Egyes államokban szeptembertől júniusig, máshol augusztustól májusig tart az oktatás. Sokan rácsodálkozunk, amikor azt olvassuk, vagy halljuk, hogy „5 éves iskolás”. Ez nem tévedés, ugyanis az amerikai gyerekek már 3 éves koruktól elkezdik az „előiskolát”, ahol számokat és betűket tanulnak, 5 éves kortól óvodába járnak, ám ez inkább iskola, hiszen már házi feladatot is kapnak a kicsik.

 

8. Franciaország

A francia tanév négy héthetes szakaszra tagolódik, általában egy- vagy kéthetes szünetekkel minden negyedév között. A tanév augusztusban kezdődik, és egészen júniusig tart. Egy átlagos tanítási nap reggel 8 és délután 4 között zajlik, kétórás ebédszünettel. Szerdán viszont nincs tanítás, ez a személyes fejlődés napja, ilyenkor járnak a gyerekek sportolni, zeneiskolába, stb.

 

9. Németország

Németországban a tanév augusztusban indul, és május végéig, június elejéig tart. Nyáron a diákok 12 hetes vakációnak örülhetnek. A tanítási napok fél 8-kor kezdődnek, és néhány tanuló akár este 6-ig is órákon ül.

 

10. Oroszország

A tanév hozzánk hasonlóan Oroszországban is szeptembertől júniusig tart. A diákok mindennap 8:30-ra mennek iskolába, és délután fél 4-ig vannak órákon. Az oroszországi tanév négy részre tagolódik, minden szakasz között tanítási szünetekkel.

 

11. Egyesült Királyság

Iskolakezdés a világ körül - Nagy-Britannia

A brit tanulóknak a tanév szeptemberben indul, júliusban ér véget, és a következő évet hathetes szünet előzi meg. A tanév trimeszterekre oszlik, karácsony és húsvét táján egy-egy szünettel a nyári vakáció mellett. Az Egyesült Királyság legtöbb iskolájában reggel 9-kor kezdődik a tanítás, és délután negyed 4-ig tart.

 

12. Magyarország

Itthon igazán sok lehetőség áll rendelkezésünkre: járhatnak a gyerekeink magán vagy állami intézménybe, de a hagyományos vagy alternatív oktatást képviselő tanárok közül is választhatunk. Kevesen tudják azonban, hogy az oktatás digitalizálása már hazánkban is felütötte a fejét: a miskolci és jászfényszarui Samsung Smart School osztálytermei a legkorszerűbb információs és kommunikációs eszközöket biztosítják a diákok számára, akik így innovatív és interaktív módon sajátíthatják el a tudást.

Forrás: www.hir.ma

 

Itt találod a világ legjobb oktatási rendszereinek listáját >>

…de mi van akkor, ha a család hosszabb utazást tervez, és gyerekekkel együtt indulnának útnak?

Sokan kérdezik tőlünk, hogyan lehet megoldani a gyerekek tanulását, oktatását, utazás közben. Itt van erre egy remek gyakorlati példa: Utazás tanulás | Homeschooling, worldschooling, Unschooling…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük