fbpx
péntek, július 19Kedvcsináló ötletek

Legjobb oktatási rendszerek a világban

Minden szülő fantáziáját izgatja, hogy vajon milyen színvonalú oktatásban részesül csemetéje, mennyire hatékony a magyar oktatási rendszer.

Lássuk, melyek a legjobb oktatási rendszerek a világban >>

 

Sokféle helyezési lista készül évről évre az egyes oktatási rendszerekről. A legjobb oktatási rendszerek jelenleg közzétett listája összetett, sok tényező figyelembevételével – többek között, de nem kizárólag a PISA-felmérés – eredményeit feldolgozva állította össze az Economist Intelligense Unit. A felsőfokú oktatást és a nemzetközi iskolák eredményeit is feldolgozták az összesített eredményhez.

Legjobb oktatási rendszerek a világban - PISA felmérés

Az új lista élét az ázsiai országok túlsúlya jellemzi. Változás történt a sorrendben. Az európaiak közül a finnek már nem szárnyalnak, elvesztették korábbi első helyüket, de még mindig ez a legjobb európai ország, az 5. helyen áll a listán. A gyengülő teljesítmény a többi skandináv országra is jellemző.

Figyelemre méltó Lengyelország felemelkedése, ahol 1990 után alapvető változásokat vezettek be az oktatási rendszerbe, amely mostanra meghozta gyümölcsét, s a 10. helyen állnak.

Legjobb oktatási rendszerek a világban | ki a nyertes?

A mérés alapja nemzetközi felmérések és az OECD PISA tesztjeinek keveréke, valamint a két legnagyobb amerikai felmérés eredményének összevetése. A vizsgált területek: természettudományok, matematika, pontosabban matematikai értés valamint olvasási képességek, szövegértés.

Nagy-Britannia 6. helyét a felsőoktatási eredmények figyelembe vételének köszönheti, hiszen a PISA-eredmények lényegesen szerényebbek az egyeteminél. A PISA-n az első 20-ba sem kerültek be.

A helyezési listát kísérő tanulmány szerint az első helyeken végzett ázsiai országokban a tanárokat, pedagógusokat nagy tisztelet övezi. A tanárok, a diákok és a családok egyaránt részt vesznek a nevelésben. A dél-koreai tanulóknak, (a lista első helyezettjeinek) 60-100 oldalas szöveget kellett megtanulniuk. Megkérdőjelezhető, hogy az ilyen típusú tanulásnak, illetve tudásnak hosszú távon mennyi haszna van.

Európai országok közül a legalacsonyabb helyezést Görögország érte el, a listán Indonéziával, Mexikóval és Brazíliával egy csoportban.

Magyarország a 2012-es pozíciójához képest négy helyet visszaesve a 22. helyen áll.

A lista elemzői szerint szoros összefüggés mutatható ki az országok oktatási és gazdasági eredményei között. A kiváló eredményt elért ázsiai országok bizonyítékul szolgálhatnak, milyen eredményeket lehet elérni. Az oktatási rendszerek szerte a világon profitálhatnak egymástól, hogyan lehetnek úrrá az növekvő megszorításokon, miközben egyre magasabb igényeket kell kielégíteni.

Világviszonylatban 5 trillió dollárt költenek oktatásra, a cél, hogy ezt a pénzt minél hatékonyabban használják fel. A digitális technológia egyre nagyobb szerepet játszik az oktatásban is, de az utolsó felmérés is bebizonyította, hogy nem helyettesíti a tanárt. A globalizáció jelen van az oktatásban is, amely mindig is meg fogja őrizni nemzeti jellegét is. A közösségnek, a kultúrának és a nyelvnek továbbra is meghatározó szerepe marad.

Legjobb oktatási rendszerek a világban - Ázsia vezet!!
Legjobb oktatási rendszerek a világban – Ázsia vezet!!

 

Legjobb oktatási rendszerek a világban – A 20 legjobb oktatási eredményt elérő ország:

1. Dél-Korea
2. Japán
3. Szingapúr
4. Hong Kong
5. Finnország
6. Nagy-Britannia
7. Kanada
8. Hollandia
9. Írország
10. Lengyelország
11. Dánia
12. Németország
13. Oroszország
14. USA
15. Ausztrália
16. Új-Zéland
17. Izrael
18. Belgium
19. Csehország
20. Svájc

Forrás: bbc.com

 

Ezek tehát a legjobb oktatási rendszerek a világban. …de mi van akkor, ha a család hosszabb utazást tervez, és gyerekekkel együtt indulnának útnak?

Sokan kérdezik tőlünk, hogyan lehet megoldani a gyerekek tanulását, oktatását, utazás közben. Itt van erre egy remek gyakorlati példa: Utazás tanulás | Homeschooling, worldschooling, Unschooling…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük