Kezdőlap Utazás Legjobb Úticélok Legjobb oktatási rendszerek a világban

Legjobb oktatási rendszerek a világban

Minden szülő fantáziáját izgatja, hogy vajon milyen színvonalú oktatásban részesül csemetéje, mennyire hatékony a magyar oktatási rendszer. Lássuk, melyek a legjobb oktatási rendszerek a világban >>

Sokféle helyezési lista készül évről évre az egyes oktatási rendszerekről. A legjobb oktatási rendszerek jelenleg közzétett listája összetett, sok tényező figyelembevételével – többek között, de nem kizárólag a PISA-felmérés – eredményeit feldolgozva állította össze az Economist Intelligense Unit. A felsőfokú oktatást és a nemzetközi iskolák eredményeit is feldolgozták az összesített eredményhez.

Az új lista élét az ázsiai országok túlsúlya jellemzi. Változás történt a sorrendben. Az európaiak közül a finnek már nem szárnyalnak, elvesztették korábbi első helyüket, de még mindig ez a legjobb európai ország, az 5. helyen áll a listán. A gyengülő teljesítmény a többi skandináv országra is jellemző.

Figyelemre méltó Lengyelország felemelkedése, ahol 1990 után alapvető változásokat vezettek be az oktatási rendszerbe, amely mostanra meghozta gyümölcsét, s a 10. helyen állnak.

A mérés alapja nemzetközi felmérések és az OECD PISA tesztjeinek keveréke, valamint a két legnagyobb amerikai felmérés eredményének összevetése. A vizsgált területek: természettudományok, matematika, pontosabban matematikai értés valamint olvasási képességek, szövegértés.

Nagy-Britannia 6. helyét a felsőoktatási eredmények figyelembe vételének köszönheti, hiszen a PISA-eredmények lényegesen szerényebbek az egyeteminél. A PISA-n az első 20-ba sem kerültek be.

A helyezési listát kísérő tanulmány szerint az első helyeken végzett ázsiai országokban a tanárokat, pedagógusokat nagy tisztelet övezi. A tanárok, a diákok és a családok egyaránt részt vesznek a nevelésben. A dél-koreai tanulóknak, (a lista első helyezettjeinek) 60-100 oldalas szöveget kellett megtanulniuk. Megkérdőjelezhető, hogy az ilyen típusú tanulásnak, illetve tudásnak hosszú távon mennyi haszna van.

Európai országok közül a legalacsonyabb helyezést Görögország érte el, a listán Indonéziával, Mexikóval és Brazíliával egy csoportban.

Magyarország a 2012-es pozíciójához képest négy helyet visszaesve a 22. helyen áll.

A lista elemzői szerint szoros összefüggés mutatható ki az országok oktatási és gazdasági eredményei között. A kiváló eredményt elért ázsiai országok bizonyítékul szolgálhatnak, milyen eredményeket lehet elérni. Az oktatási rendszerek szerte a világon profitálhatnak egymástól, hogyan lehetnek úrrá az növekvő megszorításokon, miközben egyre magasabb igényeket kell kielégíteni.

Világviszonylatban 5 trillió dollárt költenek oktatásra, a cél, hogy ezt a pénzt minél hatékonyabban használják fel. A digitális technológia egyre nagyobb szerepet játszik az oktatásban is, de az utolsó felmérés is bebizonyította, hogy nem helyettesíti a tanárt. A globalizáció jelen van az oktatásban is, amely mindig is meg fogja őrizni nemzeti jellegét is. A közösségnek, a kultúrának és a nyelvnek továbbra is meghatározó szerepe marad.

Legjobb oktatási rendszerek a világban – Ázsia vezet!!

 

Legjobb oktatási rendszerek a világban – A 20 legjobb oktatási eredményt elérő ország:

1. Dél-Korea
2. Japán
3. Szingapúr
4. Hong Kong
5. Finnország
6. Nagy-Britannia
7. Kanada
8. Hollandia
9. Írország
10. Lengyelország
11. Dánia
12. Németország
13. Oroszország
14. USA
15. Ausztrália
16. Új-Zéland
17. Izrael
18. Belgium
19. Csehország
20. Svájc

Forrás: bbc.com

 

Értékeld a bejegyzést
[Összesen: 0 Átlag: 0]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

20 lélegzetelállító kerékpáros útvonal a világ körül

A kerékpározás népszerűsége az elmúlt pár évben újjáéledt akár mint közlekedési mód, akár mint szabadidős sport. A kerékpárosok azonban gyakran azt mondják, hogy unatkoznak az...

Európa legjobb bringás túraútvonalai

Vannak olyan vidékek, amiket kétségkívül bringával a legjobb bejárni. Itt jönnek Európa kifejezetten élvezhető és edzettségi szinttől függetlenül is bármikor teljesíthető bringás túraútvonalai. Utazz...

10 olcsó street food a nagy világból

Olcsó, hiteles és biztos befutó az Instán - szeretjük a street food-ot, ahogy te is. A street food nem csak nagyszerű módja annak, hogy...

A világ kedvenc ételei 12 ország konyhájából

Előfordult már veled, hogy külföldre utaztál, de nem tudtad, hogy mit érdemes enni az adott országban? Mutatunk néhány jellegzetes ételt, amik nem csak különlegesek,...

10+1 legjobb vízicsúszda a világban

Vízicsúszda - csak egy pár másodperces élmény. De az milyen pár másodperc már, te jó ég! Van extrém magas, szupergyors, villogó, duplahurkos, ugratós és...