Articsóka

Articsóka - hogyan edd megAz articsóka nem más, mint egy ehető virágbimbó. Van belőle zöld és lila, kicsi és nagy. Ez egy nagyon vicces, társaságot összehozó, amolyan szotyizós zöldség, aminek a “szíve” a legjobb falat… >>

 

Ez a zöldség konzervben már régóta kapható, de az nem hasonlítható a frisshez. Ha száradt és barnult az articsóka, ne vegyük meg, a levelek legyenek frissek, lédúsak és fényesek. Ennek a növénynek az egyik nagy előnye, hogy sokáig frissen tartható, akár két vagy annál több hétig is eláll.

Ha friss articsókával próbálkozunk, akkor fejenként egy-egy articsókával számoljunk legalább.

Elkészítése:
Az articsóka vastag szárát puszta izomerővel kitörjük. Beletesszük az articsókákat egy nagy fazékba fejjel lefelé. Jöhet rá annyi víz, hogy ellepje. A “virágok”-nak fejjel lefelé kell maradniuk főzés alatt, ezért egy másik tállal vagy edénnyel letakarhatjuk, lenyomhatjuk őket, ha szükséges.

Addig főzzük, míg a kés nem hatol be simán az articsókába azon a helyen, ahol kitörtük az elején a vastag szárat. Amikor elkészült lecsepegtetjük, langyosra hűtjük, és szószokkal (majonéz, vinaigrette, stb.) tálaljuk.

articsóka előkészítés és főzés

Articsóka előkészítése és főzése lépésenként…

Most jön a szotyizós rész 🙂 Tegyél az asztal közepére egy nagy tálat, ez lesz a “köpőcsésze”, ide kerül a szemét (és lesz belőle bőven…).

Az articsóka “szirmokat” egyesével lefejtjük. Maga ez a szirom (vagy levél) túl kemény ahhoz, hogy ehető legyen, de a legalsó kis párnás része szószba mártva nagyon finom. Miután a kis dudort kiszippantottad, mehet a többi a tálba. Mutatom:

Articsóka evés lépésenként fotókkal

Articsóka evés: haladj levélről levélre egészen a “szív”-ig!

Ezt egészen addig kell folytatni, amíg eljutsz a virág legbelsejéhez. Ez egy kis “szőrös” csészécskére hasonlít. A szőröket késsel eltávolítod, és máris kezedben van az, amit franciául úgy hívunk: coeur d’artichaud (ejtsd: kör dartisó), azaz az articsóka szíve.

Articsóka evés - articsóka szíve - coeur d'artichaud

…éééés megvan! Az articsóka szíve 🙂

Még egy kis szósz, és behabzsolhatod ezt a finom falatot, megdolgoztál érte!

Nincs még vége a furcsaságoknak. Az articsóka és a spárga után jöjjön most egy kis keleti íz az arab világból: kuszkusz  >>

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

Tagged with:     ,

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ÉletVáltók Magazin

Mi eldöntöttük, váltottunk, szabadon élünk nap mint nap, és ezt megosztjuk Veled. Hogy miért? Azért, hogy megmutassuk, az életnek nem muszáj olyan átkozottul nehéznek lennie. E-mail: utazasramentem@gmail.com

  Feliratkozás

  Itt add meg az e-mail címed, hogy ne maradj le semmiről!

  Kategóriák

  Egyéni támogatás

  Fontos Információ!

  A támogatás 1 forint is lehet, nincs kötelező összeg.