Kezdőlap Életmód Váltó Kaktusz a konyhában?

Kaktusz a konyhában?

Kaktusz a konyhában? Igen. Így első hallásra vadnak tűnhet az ötlet, hisz a kaktusz telis-tele van ugye tüskékkel… Ennek ellenére kaktusz a konyhában igenis lehetséges.

 

Szóval az úgy kezdődött, hogy pár éve láttunk egy nem különösebben jó filmet, amiben a főszereplő (egy ízérzékét vesztett szakács) nagy kaktuszleveleket tisztított és grillezett. Ez már akkor szöget ütött a fejemben, és a kép megmaradt. 

Aztán egy hétvégi kiránduláson az út szélén megpillantottuk ugyanazt a fajta kaktuszt, és a kíváncsiság beindította a fantáziánkat. A döntés megszületett,  lesz ami lesz, beengedjük a kaktuszt a  konyhánkba! 

A szót kövesse tett: rövid keresés a neten, és kezünkben voltak a kaktuszszedés, pucolás, főzés fortélyai.

Mexikó - kaktusz levelek exportra előkészítve. Így könnyű!
Mexikó – kaktusz levelek exportra előkészítve. Így könnyű!

Európában a kaktuszokat elsősorban, mint dísznövényeket ismerjük és szeretjük. A kaktuszok a kereskedelmi forgalomba is mint dísznövények kerülnek és földrészünkön, de különösen a kontinentális éghajlatú országokban kevés embernek jutna eszébe, hogy a kaktuszok vagy annak termései táplálékul is szolgálhatnak.

Őshonos területein a kaktuszokat már az őslakók is fogyasztották. Számukra a természet vadon növő növényei és köztük a kaktuszok fogyasztása ugyanolyan természetes volt, mint az európai emberek számára például az áfonya vagy az erdei gomba. Sőt a kaktuszok csemegének számítottak, melynek jelentőségét az a néhány indián krónika is megőrizte, amely az Indián kultúrák spanyol pusztításai során megmaradt.

Kaktusz a konyhában - kaktusz levél és gyümölcs
Kaktusz a konyhában – isteni csemege, ha sikerül megszabadulnod a tüskéktől!

A mexikói piacokon ezek az alapanyagok ma is kaphatók. Az indiánok ma is fogyasztják a számukra legolcsóbb, vadon termő kaktusz alapanyagokat. Elterjedt az Egyesült Államok és Mexikó kaktusztermő vidékein is a lakosság körében.

A következő lépés a beszerzés volt. Szerencsére ez a kaktusz igen gyakori a mediterrán területen. Mi a kikötőben akadtunk rá prédánkra. Nem csupán levelet vágtunk, de a bokor tartogatott egy kis csemegét is a számunkra. Szedtünk néhány kaktuszfügét is, ami tulajdonképp a kaktusz gyümölcse. 

A szedéssel közel sem volt vége a megpróbáltatásoknak.  Zsákmányunkkal hazatérve jött a következő feladat, minél kevesebb tüskével megúszni a pucolást.

A legjobb úgy kezdeni, hogy beszerzel egy acél kesztyűt… Ennek hiányában jó lesz bármilyen extra vékony, és főként áthatolhatatlan kesztyű is 🙂

Kaktusz a konyhában - kaktuszlevelek pucolása
Kaktusz a konyhában – kaktuszlevelek pucolása. Most szívesen lennék Mexikóban, ahol konyhakészen árulják a kaktuszt!

Először a töviseket kell a levágott kaktuszlevelekről eltávolítani, amit laposfogóval (már akinek van!) megfogva éles késsel vagy burgonyahámozóval levagdosunk. Aztán levágjuk a levél széleit is, és bő vízben 4-5x átöblítünk, hogy biztosan minden tüskétől megszabaduljunk. Ételkészítéshez a tisztított levelet kockára, vagy csíkokra vágjuk, sós vízben főzzük míg megpuhul, a vizet leöntjük, és hideg vízben addig mossuk míg a ragadós anyag eltávozott. Egy másik elkészítése a serpenyőben pici olajon fűszerekkel történő sütés, mi ezt választottuk:

Kaktusz darabolás és főzés
Kaktusz darabolás és főzés

 

 Csípős tojásos kaktusz tortillában – recept

Serpenyőben pici olajon hagymával, fokhagymával, csípős paprikával és fűszerekkel (só, bors) megsütjük a kaktuszt, aztán mehet rá 2-4 db tojás, amit előbb külön tálban felverünk. Laza rántottát sütünk, majd ezt töltjük bele a tortilla lapokba némi salátalevél, és friss zöldség kíséretében. Már csak fel kell tekerni, és behabzsolni!

Kaktusz a konyhában - kaktuszos omlettes tortilla montage
Kaktuszos omlettes tortilla

 

A kaktusz levelekkel már elbántunk, most jöhetnek a gyümölcsök! Sajnos ezek is tele vannak apró tüskékkel… ezektől úgy a legkönnyebb megszabadulni, ha beleteszed a gyümölcsöket egy nejlon szatyorba, engedsz rá bőven vizet, és jól összerázod őket, így egymásról dörzsölik le a tüskéket. Érdemes ezt a lépéssort 4-5x megismételni.

Most jöhet a gyümölcsök pucolása. ehhez húzz kesztyűt, de az is jó, ha egy villára szúrod fel a gyümölcsöket (mintha forró krumplit pucolnál). Levágod a két végét, és lehámozod a héját.

Kaktusz gyümölcs pucolás
Kaktusz gyümölcs pucolás – nem csupán a tüskékre érdemes figyelni, de a levére is, ami lilás pirosra színez mindent…

A tortilla a mexikói konyha egyik alapeleme. Kevés összetevőből, gyorsan és egyszerűen elkészítheted így >>

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

7 LÉPÉS AZ EGO BEFOLYÁSÁNAK LEGYŐZÉSÉRE

EGO BEFOLYÁSÁNAK LEGYŐZÉSE 7 lépésben - Ebből a videóból megtudhatod, mi az a 7 javaslat, amelyek segítségedre lesznek, hogy túllépj az önteltség mélyen gyökerező...

Tenerifei ízek – Almogrote

Tenerifei ízek | Az almogrote kemény sajtokból, paprikából, olívaolajból, fokhagymából készülő feltét, amelyet főként pirított kenyérre kenve tálalnak. Az étel La Gomera szigetéről -...

Tenerifei ételek – Papas arrugadas con mojo

Tenerifei ételek | Ha tenerifei nyaralásodból hazatérvén nosztalgiával gondolsz a pikáns mártással (mojo picón) tálalt „ráncos” krumplira (papas arrugadas), az itt található recept alapján...

Tenerife – Különleges ételek, amelyeket ki kell próbálnod

Tenerife - különleges ételek | Ha meg akarod ismerni Tenerife lelkét, és a kanári emberek kultúráját, feltétlenül el kell merülnöd legalább egy kicsit a...

Karantén lakóautóban

Közel 2 hónap karantén lakóautóban - január 2-án érkeztünk meg Tenerifére, és pár hétre rá megérkezett a korona vírus és a karantén is. Kezdetben...