Kezdőlap Életmód Váltó Kaktusz a konyhában?

Kaktusz a konyhában?

Kaktusz a konyhában? Igen. Így első hallásra vadnak tűnhet az ötlet, hisz a kaktusz telis-tele van ugye tüskékkel… Ennek ellenére kaktusz a konyhában igenis lehetséges.

 

Szóval az úgy kezdődött, hogy pár éve láttunk egy nem különösebben jó filmet, amiben a főszereplő (egy ízérzékét vesztett szakács) nagy kaktuszleveleket tisztított és grillezett. Ez már akkor szöget ütött a fejemben, és a kép megmaradt. 

Aztán egy hétvégi kiránduláson az út szélén megpillantottuk ugyanazt a fajta kaktuszt, és a kíváncsiság beindította a fantáziánkat. A döntés megszületett,  lesz ami lesz, beengedjük a kaktuszt a  konyhánkba! 

A szót kövesse tett: rövid keresés a neten, és kezünkben voltak a kaktuszszedés, pucolás, főzés fortélyai.

Mexikó - kaktusz levelek exportra előkészítve. Így könnyű!
Mexikó – kaktusz levelek exportra előkészítve. Így könnyű!

Európában a kaktuszokat elsősorban, mint dísznövényeket ismerjük és szeretjük. A kaktuszok a kereskedelmi forgalomba is mint dísznövények kerülnek és földrészünkön, de különösen a kontinentális éghajlatú országokban kevés embernek jutna eszébe, hogy a kaktuszok vagy annak termései táplálékul is szolgálhatnak.

Őshonos területein a kaktuszokat már az őslakók is fogyasztották. Számukra a természet vadon növő növényei és köztük a kaktuszok fogyasztása ugyanolyan természetes volt, mint az európai emberek számára például az áfonya vagy az erdei gomba. Sőt a kaktuszok csemegének számítottak, melynek jelentőségét az a néhány indián krónika is megőrizte, amely az Indián kultúrák spanyol pusztításai során megmaradt.

Kaktusz a konyhában - kaktusz levél és gyümölcs
Kaktusz a konyhában – isteni csemege, ha sikerül megszabadulnod a tüskéktől!

A mexikói piacokon ezek az alapanyagok ma is kaphatók. Az indiánok ma is fogyasztják a számukra legolcsóbb, vadon termő kaktusz alapanyagokat. Elterjedt az Egyesült Államok és Mexikó kaktusztermő vidékein is a lakosság körében.

A következő lépés a beszerzés volt. Szerencsére ez a kaktusz igen gyakori a mediterrán területen. Mi a kikötőben akadtunk rá prédánkra. Nem csupán levelet vágtunk, de a bokor tartogatott egy kis csemegét is a számunkra. Szedtünk néhány kaktuszfügét is, ami tulajdonképp a kaktusz gyümölcse. 

A szedéssel közel sem volt vége a megpróbáltatásoknak.  Zsákmányunkkal hazatérve jött a következő feladat, minél kevesebb tüskével megúszni a pucolást.

A legjobb úgy kezdeni, hogy beszerzel egy acél kesztyűt… Ennek hiányában jó lesz bármilyen extra vékony, és főként áthatolhatatlan kesztyű is 🙂

Kaktusz a konyhában - kaktuszlevelek pucolása
Kaktusz a konyhában – kaktuszlevelek pucolása. Most szívesen lennék Mexikóban, ahol konyhakészen árulják a kaktuszt!

Először a töviseket kell a levágott kaktuszlevelekről eltávolítani, amit laposfogóval (már akinek van!) megfogva éles késsel vagy burgonyahámozóval levagdosunk. Aztán levágjuk a levél széleit is, és bő vízben 4-5x átöblítünk, hogy biztosan minden tüskétől megszabaduljunk. Ételkészítéshez a tisztított levelet kockára, vagy csíkokra vágjuk, sós vízben főzzük míg megpuhul, a vizet leöntjük, és hideg vízben addig mossuk míg a ragadós anyag eltávozott. Egy másik elkészítése a serpenyőben pici olajon fűszerekkel történő sütés, mi ezt választottuk:

Kaktusz darabolás és főzés
Kaktusz darabolás és főzés

 

 Csípős tojásos kaktusz tortillában – recept

Serpenyőben pici olajon hagymával, fokhagymával, csípős paprikával és fűszerekkel (só, bors) megsütjük a kaktuszt, aztán mehet rá 2-4 db tojás, amit előbb külön tálban felverünk. Laza rántottát sütünk, majd ezt töltjük bele a tortilla lapokba némi salátalevél, és friss zöldség kíséretében. Már csak fel kell tekerni, és behabzsolni!

Kaktusz a konyhában - kaktuszos omlettes tortilla montage
Kaktuszos omlettes tortilla

 

A kaktusz levelekkel már elbántunk, most jöhetnek a gyümölcsök! Sajnos ezek is tele vannak apró tüskékkel… ezektől úgy a legkönnyebb megszabadulni, ha beleteszed a gyümölcsöket egy nejlon szatyorba, engedsz rá bőven vizet, és jól összerázod őket, így egymásról dörzsölik le a tüskéket. Érdemes ezt a lépéssort 4-5x megismételni.

Most jöhet a gyümölcsök pucolása. ehhez húzz kesztyűt, de az is jó, ha egy villára szúrod fel a gyümölcsöket (mintha forró krumplit pucolnál). Levágod a két végét, és lehámozod a héját.

Kaktusz gyümölcs pucolás
Kaktusz gyümölcs pucolás – nem csupán a tüskékre érdemes figyelni, de a levére is, ami lilás pirosra színez mindent…

A tortilla a mexikói konyha egyik alapeleme. Kevés összetevőből, gyorsan és egyszerűen elkészítheted így >>

Értékeld a bejegyzést
[Összesen: 0 Átlag: 0]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

20 lélegzetelállító kerékpáros útvonal a világ körül

A kerékpározás népszerűsége az elmúlt pár évben újjáéledt akár mint közlekedési mód, akár mint szabadidős sport. A kerékpárosok azonban gyakran azt mondják, hogy unatkoznak az...

Európa legjobb bringás túraútvonalai

Vannak olyan vidékek, amiket kétségkívül bringával a legjobb bejárni. Itt jönnek Európa kifejezetten élvezhető és edzettségi szinttől függetlenül is bármikor teljesíthető bringás túraútvonalai. Utazz...

10 olcsó street food a nagy világból

Olcsó, hiteles és biztos befutó az Instán - szeretjük a street food-ot, ahogy te is. A street food nem csak nagyszerű módja annak, hogy...

A világ kedvenc ételei 12 ország konyhájából

Előfordult már veled, hogy külföldre utaztál, de nem tudtad, hogy mit érdemes enni az adott országban? Mutatunk néhány jellegzetes ételt, amik nem csak különlegesek,...

10+1 legjobb vízicsúszda a világban

Vízicsúszda - csak egy pár másodperces élmény. De az milyen pár másodperc már, te jó ég! Van extrém magas, szupergyors, villogó, duplahurkos, ugratós és...