fbpx
kedd, június 25Kedvcsináló ötletek

Fertő tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül

Fertő tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül – Előttünk a Fertő-tó (Neusiedler See). Bár kicsit szeles, hűvös idő fogad minket, a nádasokkal szegélyezett tó látványa kárpótol. Utunk ausztriai szakaszának utolsó állomásához érkeztünk. Több mint 4.000 km és rengeteg élmény van a hátunk mögött.

A Fertő-tó sok-sok látnivalót tartogat számunkra az osztrák és a magyar oldalon egyaránt. Járjuk be együtt Magyarország második legnagyobb természetes tavát! jöjjön a Fertő tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül!

 

A Fertő tó – Neusiedler See – Európa legnyugatibb sztyeppés tava és egyben Ausztria legnagyobb tava is, melyet a sekély, sós víz, a szikes környezet és a sok-sok nádas jellemez. A tó 33,5 kilométer hosszú, 12 kilométer széles és maximum 180 cm mély.

A Fertő-tavat körülölelő nádgyűrűvel együtt a felszíne összesen 285 négyzetkilométer, amelyből 220 négyzetkilométer tartozik Ausztriához, a fennmaradó rész pedig Magyarországhoz. A Fertő-tó 2001-től az UNESCO Világörökség része.

Fertő-tó - 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül - mindkét oldal tartogat meglepetéseket
Fertő-tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül – mindkét oldal tartogat meglepetéseket

 

Bár a tó legnagyobb része ma már Ausztriához tartozik, de a határok átjárhatósága révén egységet alkot a Fertő-táj. A tó egyben a nemzeti park (osztrák oldalon: Nationalpark Neusiedler See-Seewinkel, magyar oldalon: Fertő-Hanság Nemzeti Park) centruma is. Rengeteg állatfajnak nyújt menedéket, köztük a szürke marha, a magya rjuh, és több mint 300 madárfaj.

A sekély tó vize nyáron egész hamar felmelegszik, így kellemes fürdőzési lehetőséget nyújt az itt nyaralóknak főként az ausztriai oldalon, hisz ott találhatók a Fertő-tó legjobb, kitűnően felszerelt strandjai, ezek: Seebad Mörbisch, Seebad Neusiedl am See, Seebad Rust, Strandbad Podersdorf am See, Seebad Weiden am See, Strandbad Illmitz am Neusiedler See, Naturseebad Breitenbrunn.

Bár a látnivalók zöme az osztrák oldalon összpontosul, a magyar oldalon sem lehet unatkozni! Fertő tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül:

 

Osztrák oldal

 

1. Illmic

Az ausztriai Illmic gyógyító forrásáról, nyüzsgő madárvilágáról, kisebb tavairól és kellemes strandjáról nevezetes.

Fertő-tó - 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül - Illmic
Fertő-tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül – Illmic

 

2. Frauenkirchen

Boldogasszony (Frauenkirchen) büszkesége az egyik legszebb magyar barokk templom. A gyönyörű műemlék az itteni kegyszobor és kegykép miatt a környék legnagyobb zarándokhelye is egyben. A templom kiemelkedő művészeti értéke csodálatos barokk freskói, gazdagon díszített stukkói, impozáns főoltára, és természetesen a már említett kegykép és a kegyszobor. A templom mellett egy igen különleges, spirál formájú kálváriát találsz, ahol a keresztút stációit homokkőbe vésett domborműveken követheted végig.

Fertő-tó - 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül - Frauenkirchen
Fertő-tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül – Frauenkirchen

 

3. Podersdorf am See

Közvetlenül a Fertő-tó közelében fekszik Pátfalu, azaz Podersdorf am See négy kilométernyi strandjával igazi üdülőközpont, ráadásul kikötője, vizes létesítményei és világító tornya is gyönyörű. Így nem csoda, hogy a nagyon kedvező fekvésű Podersdorf am See a Fertő tó keleti partjának legjelentősebb turistacélpontja.

A falut nem választja el nádas a strandtól, ezzel egyedüli a Fertő tó körüli települések közül. A füves parton mindenki kedvére napozhat, pihenhet, csúszdázhat, pingpongozhat, focizhat, strand röplabdázhat, golfozhat.

Fertő-tó - 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül - Podersdorf am See
Fertő-tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül – Podersdorf am See

 

A település jelképe, és az egész tó talán legikonikusabb építménye a móló végében magasodó piros-fehér csíkozású, északi-tengeri hangulatot árasztó világítótorony. A falu szélén áll egy igazi, működőképes szélmalom, amelyet 1663-ban építettek.

 

4. Neusiedl am See

Neusiedl am See, magyarul Nezsider, egy északi parti város nagyszerű stranddal, kiépített kikötővel és sokféle vízi sporttal vár.

Fertő-tó - 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül - Neusiedl am See
Fertő-tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül – Neusiedl am See

 

5. Weiden am See

Weiden am See, azaz Védeny partszakasza nagyon szép. A fürdőzés mellett érdemes részt venni a Borhegy-kirándulásokon is, és bejárni a belvárost.

Fertő-tó - 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül - Weiden am See
Fertő-tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül – Weiden am See

 

6. Mönchhof, Skanzen

Rendkívül kellemes környezetben, egy komplex falu épült ki Mönchhof szélén, a több díjat is nyert látogatóbarát falumúzeumban igazi időutazást tehetünk szüleink, nagyszüleink világába a kicsit más, de mégis nagyon ismerős osztrák falu XX. századi világába.

Fertő-tó - 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül - Mönchhof, Skanzen
Fertő-tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül – Mönchhof, Skanzen

 

Mönchhof (Barátudvar) szabadtéri falumúzeuma, a Fertő tó környékének egyik legérdekesebb látnivalója. Mint minden skanzen, ez is a régióban élő és dolgozó emberek mindennapjait mutatja be, de elsősorban az elmúlt száz évre koncentrál.

 

7. Halbturn, Kastély

Gyönyörű barokk kastélyával, klasszikus zenei koncertjeivel és színvonalas kiállításaival Halbturn (Féltorony) a Fertő tó környékének egyik kulturális központja. A Habsburg család egykori vadászkastélya és nyári rezidenciája napjainkban, évente cserélődő tárlatokkal várja a látogatókat. Az épület legszebb termét – az egyetlent, amely eredeti formájában maradt fenn – Franz Anton Maulbertsch impozáns mennyezeti freskója díszíti.

Fertő-tó - 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül - Halbturn, Kastély
Fertő-tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül – Halbturn, Kastély

 

8. Szentmargitbánya, Római kőfejtő

A Világörökség részét képező szentmargitbányai kőfejtő Európa legrégebbi és egyik legnagyobb kőbányája, a határ túloldalán lévő magyarországi fertőrákosi kőfejtő ikertestvére (lásd lejjebb). Ez az Esterházy alapítvány tulajdonában lévő, különleges helyszín ad otthont Európa legnagyobb szabadtéri színpadának, a nyáron hetente többször rendeznek itt operaelőadásokat.

Fertő-tó - 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül - Szentmargitbánya, Római kőfejtő
Fertő-tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül – Szentmargitbánya, Római kőfejtő

 

9. Familypark, St. Margarethen

Ha gyerekekkel kirándulsz a Fertő-tó környékére, akkor muszáj meglátogatnotok a Szentmargitbánya melletti Familypark-ot. Ez Ausztria legnagyobb szabadidőparkja, mely 140.000 négyzetméteren terül el a Fertő tó nyugati partjától pár kilométerre. A Rust és St. Margarethen között található intézmény kezdetben meseparknak indult, de mára már egy közép-európai kis Disneyland-é nőtte ki magát. Minden korú gyereknek kínál szórakozást, a babától a tinédzserig mindenki talál itt magának megfelelő élményt.

Fertő-tó - 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül - Familypark, St. Margarethen
Fertő-tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül – Familypark, St. Margarethen

 

10. Eisenstadt (Kismarton), Esterházy-kastély

A tavat szegélyező alacsony Lajta-hegység lábánál fekszik Burgenland fővárosa Eisenstadt (Kismarton), ahol a parádés Esterházy-kastély színvonalas kiállításaival és meseszép parkjával vonzza a látogatókat. A kismartoni Esterházy-kastély, a híres történelmi család központi rezidenciája Burgenland legszebb barokk kastélya, mely rendkívül színvonalasan, gazdagon berendezett termeivel és egy csodás kastélyparkkal várja a látogatókat.

A fényűzően berendezett termekben valósággal megelevenedik a hercegi múlt, és az Esterházyak udvari élete. A kastély még ma is a kulturális élet centrumának számít, hisz különböző rendezvényeknek és társadalmi eseményeknek szolgál pazar színhelyéül.

Fertő-tó - 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül - Eisenstadt (Kismarton), Esterházy-kastély
Fertő-tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül – Eisenstadt (Kismarton), Esterházy-kastély

 

A városban találjuk az egyik legkülönlegesebb kálváriát is, a Joseph Haydn síremlékét őrző templommal összeépülve.

 

11. Rust (Ruszt)

A Fertő tavat megkerülő kirándulás kihagyhatatlan állomása a történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa, a gyönyörűen fennmaradt, bájos, középkori hangulatú, gólyák kelepelésétől hangos Ruszt.

A Fertő táj részeként világörökségi védettséget élvező, a tó nyugati partján fekvő Rust (Ruszt) középkori városfalakkal körbevett belvárosának szinte minden épülete műemlék. Középkori, romantikus utcácskái híven idézik a régi időket.

A szőlő és a bor városának mindössze pár utcából áll történelmi városközpontja, mely tele van hangulatos étteremmel, helyi bort mérő borozóval. A központi tér a háromszögű Rathausplatz, itt találod a legérdekesebb látnivalókat, ilyen például a város legrégebbi épülete, a több kor emlékét is őrző Halász-templom (Fischerkirche). Miután bejártad a belvárost, ne hagyd ki a tavi strandot és vidámparkot sem.

Fertő-tó - 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül - Ruszt
Fertő-tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül – Ruszt

 

 

12. Mörbisch am See

azaz Fertőmeggyes közvetlenül a határon fekszik. A csodaszép burgenlandi község jellegzetes udvarközei (Hofgasse) a Világörökség része, de a hatalmas vízi színpad előadásaira is megéri ellátogatni.

Fertő-tó - 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül - Hofgasse, Mörbisch am See
Fertő-tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül – Hofgasse, Mörbisch am See

 

A Fertőrákos-Mörbisch kilépő egy ikonikus történelmi határátkelőpont az egykori Vasfüggönyön. 1989. augusztus 19-én a Páneurópai Pikniken itt törte át a magyar-osztrák határt több száz NDK-s állampolgár. Az esemény huszadik évfordulójára alakítottak ki a területen emlékparkot, közvetlenül a határátkelő előtt.

Itt találod továbbá az Akadémiai Emlékerdőt, melyet a MTA alapításának 175. évfordulója alkalmából 2000-ben hoztak létre. Az erdő fáit geometriai alakzatban ültetették, és alapítása óta minden évben elültetnek itt egy fát a tudomány napján.

 

13. Fertőrákos – Mörbisch – Rust kerékpártúra

A Fertő-tó környéke Közép-Európa egyik legnépszerűbb kerékpáros úti célja. Nem is csoda, hiszen sík a vidék, kiváló a kerékpáros infrastruktúra, bicikliutak és szervizek állnak rendelkezésünkre. A tavat teljes egészében meg lehet kerülni kerékpárúton.

A Fertő tó környékén vezető számtalan kerékpárút közül talán az egyik legváltozatosabb és leglátványosabb a félnapos kirándulás keretében könnyen végigjárható, Fertőrákost Mörbisch-en keresztül Ruszttal összekötő útvonal.

Fertő-tó - 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül - Fertőrákos - Mörbisch - Rust kerékpártúra
Fertő-tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül – Fertőrákos – Mörbisch – Rust kerékpártúra

 

A magyarországi Fertő tó turisztikai központjának számító, több látnivalóval is büszkélkedő Fertőrákosról indul az útvonal az elragadó Mörbisch (Fertőmeggyes) felé, a csak kerékpárosoknak és gyalogosoknak átjárható határátkelőn keresztül, majd a környék legszebb kisvárosába, Rusztra érkezünk a szép kilátást nyújtó szőlők közti úton. Visszafelé Mörbisch-be a parti úton, a nádastenger peremén kerekezünk. A túra hossza: 23 km (letérők nélkül).

 

Fertő tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül – Magyar oldal

 

A tó magyar oldalán a két legnevezetesebb látnivaló, az Esterházyak káprázatos nyári rezidenciája, a „magyar Versailles”, Fertőd kastélya, ill. a különleges hangulatú fertőrákosi kőfejtő.

 

14. Fertőrákosi kőfejtő

Az egyiptomi sziklatemplomokra emlékeztető fertőrákosi püspöki kőfejtő a Fertő-tó vidékének egyik legnépszerűbb látványossága. A kitűnő akusztikájú, hatalmas, barlangszerű termekben barlangszínházat alakítottak ki.

A kőfejtő hatalmas üregeit, alagútjait szabadon fel lehet fedezni. Aki erre adja a fejét, annak számolnia kell azzal, hogy néhol lépcsőzni is kell. A kitartóbbaknak mindenképp érdemes felmászni a kőfejtő peremére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre, és magára a Fertő-tóra.

Fertő-tó - 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül - Fertőrákos
Fertő-tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül – Fertőrákos

 

A kőfejtő belsejében interaktív témaparkot hoztak létre, ahol a kőbánya kialakulásának történetét, a kőzeteket és keletkezésüket, a Pannon-tenger körülményeit ismerheted meg. Különösen látványos a hatalmas sziklafalra vetített film a korabeli élővilág animációival. Még egy hatalmas őscápa állkapcsába is beleállhatunk a miheztartás végett.

Fertőrákos egy másik látványossága volt a számos, partra épült cölöpház, ám ezek egy jelentős része 2017. június 28-án porig égett, vagy a tűzben megrongálódott.

 

 

15. Fertőd

Fertőd leghíresebb látnivalója, Magyarország legnagyobb és legszebb barokk kastélya az Esterházy-kastély. Az Esterházy-család felemelkedése a XVI. század végén kezdődött. Az Esterházyak a XVII. század első negyedében már jelentős szerepet játszottak Magyarország politikai életében. Gazdagságuk alapját az ellenreformáció korában vetették meg.

Abban az időben a katolikus vagy rekatolizált főurak hatalmas birtokokat kaptak adományként a Habsburg monarchiához és az egyházhoz való hűségükért. A kastély együttes kiépítése és fénykora Esterházy „Fényes” Miklós herceghez kötődik, aki 1762-től haláláig, 1790-ig folyamatosan építkezett, hogy létrehozza az uralkodói udvarokhoz mérhető rezidenciáját, s ahol mindennaposak voltak fényűző ünnepségek. Eszterházán nemcsak a korszak magas rangú családjai látogattak el, hanem Mária Terézia császárnő-királynő is vendégeskedett, és itt élt és alkotott a nagyszerű zeneszerző, Joseph Haydn is.

Fertő-tó - 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül - Fertőd
Fertő-tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül – Fertőd

 

Az Esterházy-kastély egy 126 szobás, melléképületekkel, 200 hektáros parkkal övezett palota az ország leghatalmasabb kastély együttese, Európában a 3. legnagyobb. Az épület középpontja az emeleti díszterem és az ahhoz kapcsolódó zeneterem.

A díszterem alatti nyári ebédlő a barokk kertet köti össze az épülettel. A ma is csaknem 200 hektár alapterületű kertkompozíció struktúráját a kastély fókuszából kiinduló három sugárirányú látványtengely (ún. „lúdláb-allé”) szabja meg, amelyek a partner (nyitott barokk díszkert) mögött a nagy kiterjedésű mulatóerdőben, fácánosban és vadaskertben folytatódnak.

A Fertődi Kastély után érdemes még útba ejteni a Marionettszínházat, a Helytörténeti kiállításnak is helyet adó Muzsikaházat. Érdeklődésedre számot tarthat a Sírdomb, mely egy sajátos hangulatú kis park a kastélytól északra, a Hanság mocsarában. A domb tetején rózsalugas védi a hercegi pár kettős sírját.

 

 

15+1. Lébény

A fertő-tó magyar oldalán találod a Hanság legértékesebb műemlékét, a kitűnő állapotban megőrződött, román kori lébényi templomot.

Fertő-tó - 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül - Lébény
Fertő-tó – 15+1 kihagyhatatlan látnivaló a tó körül – Lébény

 

 

A Fertő-tó csodálatos vidékén kalandozunk, és ezzel zárjuk hazautunk ausztriai szakaszát. Átlépjük az osztrák-magyar határt, és robogunk tovább, de most már magyar tájakon.

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük