Kezdőlap Utazás Ünnepek - Ünnepi utazások Valentin nap a világ körül

Valentin nap a világ körül

Február 14. Szent Bálint napja, a szerelmesek ünnepe. Bár a szerelem érzése mindenhol ugyanaz szerte a világon, a Valentin napi szokások országról országra változnak. Rövid körképünkből megtudod, ki hogyan ünnepel ezen a napon Európában!

1. Anglia

Angliában már a 14. században esemény volt ez a nap. II. Richárd ünnepséget rendezett, amelynek alkalmából Geoffrey Chaucer angol költő megírta a „Madarak parlamentje” című versét. A műben a madarak összegyűlnek Valentin-napon Triász, a természet istennője körül, hogy párt találjanak maguknak. A 15. század végén már jellemző, hogy ajándékokat, leveleket váltanak egymással a szerelmesek. Még Shakespeare Hamlet című művében is szó esik erről a napról.

Manapság az ünnepen képeslapokat, virágot, csokoládét és egyéb ajándékokat küldenek egymásnak az angolok, de országon belül is vannak eltérő szokások: Norfolkban például Jack Valentine az ajtókon kopogtatva édességet, ajándékot hagy a gyerekeknek, akárcsak a Mikulás.

Valentin napi szokások a világ körül - Jack Valentine - Norfolk, Anglia

2. Németország

Az Angliából kivándorlók által az Amerikai kontinensen is meghonosodott az ünnep, onnan pedig a második világháború alatt hozták magukkal a szokásokat az amerikai katonák. Így lassacskán Európában is elterjedt. Németországban Nürnbergben volt az első Valentin-napi bál 1950-ben, ezután pedig hivatalosan is bevezették a Valentin-napot. A virágtermesztőknek és édességgyártóknak köszönhetően széles körben elterjedt az ünnep.

 

3. Észak-Európa

Az északi országok esetében szintén az édességipar és a virágárusok reklám hadjáratának hatására kialakult szokásokról beszélhetünk. Dániában, Svédországban vagy Norvégiában a párok gyakran töltik az estét ezen a napon étteremben, a félénkebbek pedig névtelen üzenetben vallhatnak szerelmet választottjuknak. Finnországban vagy Észtországban azonban nem a szerelem, hanem a barátság ünnepe ez a nap.

Valentin napi szokások - csoki és virág

4. Szlovénia

Szlovéniában a természetet ünneplik február 14-én, úgy tartják ugyanis, hogy ekkor kelnek új életre téli álmukból a növények. A földeken és a szőlőskertekben ezen a napon végzik az év első munkálatait. A szerelmesek ünnepe hagyományosan március 12. Szent György napja.

 

5. Románia

Romániában február 24. Dragobete napja, a szerelmesek ünnepe. Dragobete Baba Dochia fia, aki a tavasz visszatérésének megtestesítője a románoknál. A madarak ezen a napon választanak párt maguknak, és ekkor veszi kezdetét a tavasz. A hajadon lányok – néhány helyen – a még meglévő hóból gyűjtenek, elolvasztják, és az év hátralévő részében „varázsszerként” használják. A létező hagyományok ellenére a Valentin-napi szokások ide is begyűrűztek, azonban nagyon sok ellenzője van: ők felszínes, nyugatról importált giccsnek tartják.

Valentin napi szokások a világ körül - Dragobete, Románia

6. Lettek és litvánok

Lettországban és Litvániában csak a 90-es évek óta ünneplik ezt a napot: a szokás szerint matricákat ragasztanak barátaik, rokonaik arcára vagy ruhájára.

Forrás: debreceniettermek.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

video

Ufónak nézték őket: motorral indulnak Mongóliába Győrújbarátról – videó

Payer Gábor és Koteczki Ervin nem mindennapi kaland kezdetéig számolja vissza a perceket: két keréken indulnak Mongóliába. A túra szombaton, a győrújbaráti motorostalálkozóról startol. Egy...

8 ÉV 80 ORSZÁG, AVAGY 3 GYEREKKEL A VILÁG KÖRÜL

Hogy micsodaaaa? 80 ország? na ne már, 3 gyerek és munka mellett? Ezeket a kérdéseket elég gyakran felteszik nekem, amikor elkezdek mesélni az utazásainkról. A...

A stoppolás az a bizalomjáték, amire a világnak most szüksége van

Mayer Márton 28 éves, 13 éve járja autóstoppal a világot, és eddig több mint 40 ezer kilométert tett meg. Várallyay Nóra 21 éves, ukulelén...

A sport meghagy fiatalnak?

A rendszeres testmozgás mellett számos egészségügyi érv szól: karbantartja a testet, erősíti az állóképességet és az immunrendszert, de még a szellemi teljesítményre is serkentőleg...

Egy város, ahol nincsen rendőrség, a fizetés 1200 euró és minden ember dolgozik

Egy város, ahol nincsen rendőrség, a fizetés 1200 euró és minden embernek van háza és munkája. Ez jellemző erre a spanyol kisvárosra, Marinaledára, ahol...