fbpx
csütörtök, december 1Kedvcsináló ötletek

Cádiz lakóautóval – Európa egyik legrégebbi városa

Cádiz lakóautóval – Európa egyik legrégebbi városa | Cadíz egy hosszú, szűk félszigeten fekszik Spanyolország dél-nyugati sarkában, Andalúzia tartományban. Három oldalról is az Atlanti-óceán mossa partjait a nyugati világ legrégebbi városának.

Legalábbis ezt tartják Cadiz-ról, melynek eredete i.e. 11. század környékére nyúlik vissza. Az azóta is folyamatosan lakott települést nyaranta a külföldiek mellett spanyolok ezrei is megrohamozzák. Számunkra pedig ez a település jelenti az utolsó kapcsolatot a kontinenssel.

 

Gibraltártól már csak egy alig 2 órás út választ el bennünket Cádiz-tól, ahol majd kompra szállunk. Remek helyet találunk az Atlanti-óceán partján.

Cadiz lakoauto parkolo
Cadiz lakóautó parkoló kilátással az Atlanti-óceánra

 

A föníciaiak által alapított várost eredetileg fal vette körbe, amit a vizigótok romboltak le, majd a mórok építettek újjá a 8. században. A kanyargós, történelmi utcák és terek az ősi városrészben ezt a hatást őrzik az új, széles utcák és modern épületek mellett. Virágkorát a 16. századi nagy felfedezések idején élte. Kolumbusz Kristóf két felfedezőútját is Cadíz kikötőjéből indította, a későbbiekben pedig a város az amerikaiakkal való kereskedelem központjává vált

Cádiz elsősorban ma is kikötőváros, és a spanyol üdülőhelyek nagy részével ellentétben nem a turizmusból tartja fenn magát. Mégis évről évre egyre több turista keresi fel változatos látnivalói, szép strandjai és kiváló fekvése miatt, hiszen innen kiindulva felfedezhetjük Sevilla-t és Andalúzia legszebb településeit is.

cadiz latkep
Cadiz látkép

 

Cádiz lakóautóval | Cádiz dióhéjban

  • A 120 ezres lakosságú Cádiz város Andalúziában van, Spanyolország dél-nyugati részén, az Atlanti-óceán partján. Európa egyik legrégebbi városa. A főnicaiak alapították az ókorban.
  • Kolumbusz Kristóf 1493-ban éppen Cádizból indult el arra az útjára, amin felfedezte Amerikát. 17 hajóval, mintegy 1200 emberével hagyta el Cádiz kikötőjét. Ez volt a második felfedező útja. A negyedik útjára is Cádizból indult.
  • A városnak 160 őrtornya van, amelyek közül a 45 méteres Tavira a legismertebb.
  • Még októberben is 24 fok körüli a nappali hőmérséklet.
  • Erősen érezhető az arabos hatás a mindennapokban.
  • Csodaszép a Katedrális kívül-belül. A tornyába pedig szinte kötelező felmászni.
cadiz park
Városnézés közben megpihenhetünk Cadiz egyik parkjában. Szinte biztos, hogy találunk egy kávézót, éttermet is.

 

A város leghíresebb látnivalója a cadizi katedrális az óvárosban. A lenyűgöző épületet 110 éven keresztül építették, 1722-1838 között. A barokk stílusú katedrális a rokokó és neoklasszikus elemek keveredése, valamint az aranykupola teszi igazán jellegzetessé.

Alacsony belépti díj ellenében megnézhetjük a vallási kincsek felbecsülhetetlen értékű gyűjteményét, valamint azt a számtalan arany és ezüst ékszert, melyek Kolumbusz felfedezőútjai során kerültek az Újvilágból Cadizba. A katedrálisban található Manuel de Falla, a város híres szülöttének, az andalúz zeneszerzőnek sírja.

cadiz katedralis karacsonyi vasar
Cadiz lakóautóval – katedrális és karácsonyi vásár

 

A Plaza de Mina Cadiz változatos terei közt talán a legszebb. Az óváros szívében alakították ki a 19. században, a San Francisco kolostor gyümölcsös kertjének helyén. Ma ezt a szép teret óriási fák díszítik és különböző szobrok, valamint itt található a Cadiz Múzeum Rubens festményeivel és a város 3000 éves történelmének kézzel fogható emlékeivel.

A tér körüli épületek a gótikus és a klasszicista építészet remekei. A Plaza de Mina ad helyet a Szépművészeti és a Régészeti Múzeumnak, szabadtéren is megtekinthető itt számos görög és római kori emlék. Az ünnepelt 17. századi festőművész, Francisco de Zurbaran műveinek gyűjteménye is itt található. A Santa Cruz templomban a másik neves spanyol festő, Francisco Goya munkái láthatók.

Cadiz Plaza de Mina
Cadiz Plaza de Mina

 

A Plaza de San Juan de Dios turistáktól nyüzsgő pontja a városnak. A tengertől visszahódított területeken épült ki a 15. században. Itt található a tengerre néző városháza figyelemre méltó épülete. A tér tele van teraszos kávézókkal és éttermekkel, ahol finom andalúz tapast falatozhatunk.

Cadízban található a világ második legnagyobb római kori színháza. Az i.e. 1. században építették kézzel faragott mészkövekből. Mindössze néhány évtizede látható, hiszen 1980-ig mit sem tudtak a létezéséről. Akkor egy hatalmas tűzvész pusztította el a fölé épült raktárat, így bukkantak rá a romokra. Először középkori városfal maradványoknak hitték őket, de az ásatások során fény derült rá, hogy egy nagyrészt érintetlen római színház bújt meg kétezer éven át a felszín alatt.

A Tavira-torony az óváros legöregebb őrtornya. Úgy tartják, a 18. századig 160 ilyen torony állt Cádiz területén. Általában házakkal építették össze őket, így a kereskedők is kiláthattak a tengerre és megnézhették a befutó áruszállító hajókat. A torony különlegessége a Cámara oscura, egy speciálisan előkészített domború lencse, melynek segítségével panorámaképet kapunk.

torre tavira cadix andalousie
Torre Tavira Cadiz

 

Cadíz nemcsak kulturális látnivalókat nyújt, de egy napfényes tengerparti nyaralásnak is remek helyszíne. Déli részén fantasztikus strandokat találunk. A környék legtisztább vizű partszakasza több mint 10 km hosszan nyúlik el a város partjainál. Leghíresebb strandjai a Santa Maria del Mar, Victora és Cortadura, melyek puha homokkal, frissítő óceáni levegővel, szörffel, kite-szörffel várják a fürdőzni vágyókat. Itt találhatók a város legnevesebb hoteljei és éttermei is.

cadiz tengerpart katedralis
Cadiz tengerpartja háttérben a katedrálissal

 

cadiz tengerpart palmafak
Cadiz tengerpart -pálmafákkal övezett sétány visz be egészen az óvárosba

 

A városnézés mellett jut idő a kompkikötő felderítésére, és a kompjegyek kinyomtatására is. Utolsó cádizi esténket másik 2 magyar lakóautós csapat parkol mellénk. Ők szintén a másnapi komppal indulnak Tenerifére, így pár napra útjaink összefonódnak.

3 magyar lakoauto kompra varva
Cádiz lakóautóval | 3 magyar lakóautós csapat a cadizi lakóautó parkolóban – kompra szállás előtt 1 nappal

 

Új nap, új izgalmak! Irány a kikötő, kompra fel! Hajts fel velünk Te is a tenerifei kompra, és töltsd velünk a Szilvesztert az Atlanti-óceán közepén >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük