fbpx
Kezdőlap Eddigi utunk Spanyolország Gibraltár - A mediterrán Anglia

Gibraltár – A mediterrán Anglia

Gibraltár – 400 méterrel emelkedik a tenger fölé a robusztus szikla, amit az elmúlt évszázadokban alaposan kilyuggattak a katonák. Ez egy különleges hangulatú, multikulturális kisváros, tele furcsaságokkal, amely az idők kezdete óta fontos szerepet játszik a Földközi-tengeri kijárat ellenőrzésében, az utóbbi időben pedig akkor került a figyelem középpontjába, amikor a britek úgy döntöttek: kilépnek az EU-ból.

Pár éve már tettünk itt egy villámlátogatást, de az épp csak egy kis mintavételre volt elég Gibraltár mediterrán angol hangulatából. Ezúttal alaposabban bejártuk a sziklát, és nevezetességeit >>

Gibraltár egy rendkívül fura, ugyanakkor lélegzetelállító hely. Enyhe sokkhatással jár, amikor először megpillantja az ember a 400 méter magas sziklát, ami stratégiai szerepet játszott az elmúlt évszázadokban. Ez szinte mindenütt kézzelfogható a 30 ezer lakosú félszigeten, ami egyszerre tükrözi egy brit városka, egy andalúz település, és talán még egy kicsit London hangulatát is emeletes piros buszaival. Amint átérsz a határon, egyből tudod, hogy hová érkeztél: miközben elsétálsz néhány egyenruhás bobby mellett, rögtön egy piros telefonfülkébe botlasz, ami után egy elegáns Royal Mail postaláda, és egy királyi címerrel díszített utcai WC következik.

gibraltar english feeling
Gibraltár – A mediterrán Anglia – Még jóformán meg sem érkeztél, de máris Londonban érezheted magad

Gibraltár egy igazi multikulturális város, a britek mellett élnek itt spanyolok, portugálok, máltaiak, olaszok, arabok. A félsziget saját pénznemmel is rendelkezik, ez a Gibraltári Font. Gibraltárban szinte minden helyen használhatunk Eurót is, de ha van Fontunk, jobban járunk, ill. ha Euróval fizetünk, a visszajárót Fontban kaphatjuk. Angol és gibraltári Font is használható, a helyi pénzforgalomban ezek keverednek, de a gibraltári Fontot Angliában általában nem fogadják el.

A spanyolok megint visszakérik

A határátlépés szintén egy kicsit furcsa élmény. Személyi igazolvánnyal (egyelőre) be lehet lépni Gibraltár területére, a határnál az ellenőrzés jelképes. Előfordult, hogy mindkét oldalon kérik az ember útlevelét vagy személyi igazolványát. Az ellenőrzés mértéke napszakonként változhat. Mindkét oldalon két-két csarnok található rengeteg beléptető kapuval, ezek automatikusan kinyílnak, ha az ember leolvastatja a szkenneren az okmányait. Van, amikor tárt kapuk fogadják a turistát, aki pillanatok alatt átgyalogol, de könnyen előfordulhat, hogy a határőrök bele is néznek az útlevélbe.

A határátkelő ilyen szintű fenntartását valószínűleg az a vita is indokolja, ami régóta fennáll a britek és a spanyolok között, hiszen Spanyolország régóta szeretné visszaszerezni az ellenőrzést Gibraltár felett. Amikor június végén a britek a BREXIT népszavazáson úgy határoztak, hogy kilépnek az Európai Unióból, a spanyolok néhány órával később be is jelentették igényüket Gibraltárra.

A világ egyik legveszélyesebb repülőtere

A határátkelő után egyből a repülőtér következik, pontosabban a repülőtér kifutópályája, amit keresztez a városba vezető autóút. Egészen szokatlan megoldás, de a hely szűke miatt nem volt más lehetőségük a briteknek, hogy megépítsék a nemzetközi repülőteret, ami a királyi légierő bázisaként is szolgál. Így amikor egy járat érkezik vagy indul, megszólalnak a szirénák, és lezárják a sorompókat, mintha vonat jönne. Ez kétségtelenül a város egyik legnagyobb látványossága. Miután a gép elgurult, felhúzzák a sorompókat, az autós és gyalogos forgalom pedig haladhat tovább.

gibraltar airport
Gibraltár Airport – A világ egyik legveszélyesebb repülőtere

A gibraltári légikikötő rajta van a világ 10 legveszélyesebb repülőtereit felvonultató listán. Egyrészt nem túl hosszú kifutópálya, másrészt a tengerből kiemelkedő szikla körül szinte mindig légörvények vannak. De nemcsak ez adja fel a leckét a pilótáknak, hanem az is, hogy a spanyolok korlátozásokat vezettek be a légtérben, így a járatok csak szigorúan meghatározott útvonalakon közelíthetik meg a repülőteret. A repülőtérre egyébként páratlan kilátás nyílik a szikláról, érdemes megvárni egy fel- vagy leszállást.

 

Séta Gibraltárban

1. Main Street

Napközben szinte mindig hatalmas tömeg van a belvárosban, éppen ezért kellemes élmény, ha még a nagy dömping előtt átjövünk a határon. Egy egészen más arcát ismerhetjük meg a félszigetnek, amikor még nem hömpölyög a turistaáradat a Main Streeten és az odavezető sikátorokban. A régi erődítmény falai között, alagutakon, impozáns kapukon, patinás épületek között lehet megközelíteni a centrumot, ahol 10 óra után kezd beindulni az élet. Ilyenkor már nyitva van néhány kávézó, ahol klasszikus angol reggelihez (english breakfast) is hozzájuthatunk.

gibraltar main street english breakfast
Gibraltár – Main Street: decemberi forgatag; bármelyik étterembe betérhetünk, ha angol reggelire vágyunk

Gibraltár főutcája 1 kilométeren át kanyarog északról délre, vele párhuzamosan több szakaszon megtalálható még a régi városfal. Elegáns, színes, csempés házak, világmárkák üzletei, kézműves boltok és jobbnál jobb éttermek, kávézók szegélyezik a Main Street-et, ahol egyébként rengeteg az ékszerbolt. De ugyanilyen gazdag a kínálat a környező sikátorokban is. Reggel fix program a bejáratok melletti gravírozott réztáblák fényesre polírozása, a helyiek nem nagyon engedik meg maguknak, hogy bármilyen kosz megtörje a táblák csillogását. Itt áll a gibraltári parlament épülete, közvetlenül mögötte a városháza, kicsit lejjebb pedig a bíróság, ami gyönyörű angol kerttel büszkélkedhet. A régi kolostor mellett áll a kormányzói ház, aminek bejáratánál mindig látható helyre teszik II. Erzsébet portréját. Ezen a szakaszon több ponton öreg ágyúk pihennek. A Main Street-et a Gibraltári Nemzetközi Bank patinás épülete és a Referendum Gates boltíves kapuja zárja.

main street gibraltar
Gibraltár fő utcája, mindig tele emberekkel (Gibraltar – Main Strret)

2. Irány a szikla!

A szikla gerincén épült kilátóhoz többféle módon is feljuthatunk. Az igazán kitartóak egy 1-2 órás (túlélő)túra keretében felsétálnak, vagy felbringáznak. Az óvárosból több helyről indulnak kisbuszok, amik egészen a kilátóig viszik a turistákat. Ez valóban kényelmes, de nem a leglátványosabb megoldás. A Main Street déli végétől nem messze található a Cable Car, vagyis a felvonó alsó állomása.

gibraltar cable car
Cable Car-ral a gibraltári sziklára

Annak, aki bírja a magasságot és nincs tériszonya, ez a legjobb megoldás. A kabin kb. 5-6 perc alatt ér fel a 412 méter magas hegygerincre, az érzés olyan, mintha a félsziget nyugati oldala felett repülnénk. A felvonónál gondoltak a turisták posztolási kényszerére is. A jegy mellé jár egy 3 órás WI-FI hozzáférés. Így miután felértünk, elkészítettük a kötelező fényképeket a majmokról és a lélegzetállító panorámáról, akár azonnal tolhatjuk is fel a közösségi oldalakra. Tipp: a felvonó 9:30-kor nyit, nem árt, ha az első járatokkal feljutunk, mert ilyenkor még nincs tülekedés a kabinban. Ha viszont később akarunk felmenni a sziklára, váltsuk meg előre online a jegyet, így a beléptetésnél elsőbbséget élvezünk.

3. Majomparádé a hegyen

Előfordul, hogy az érkező kabinra is felugrálnak a sziklán élő majmok, de kiszállás után egyből belebotlunk a szőrös jószágokba. Gibraltár szikláin kb. 300 majom él, a feltételezések szerint annak idején az angol katonák hozták őket Afrikából. Úgy tartják: addig lesz Gibraltár brit fennhatóság alatt, amíg majmok élnek a hegyen. A kolónia egyedei eléggé vagánynak mondhatók. Egy karral csüngnek a több száz méteres mélység felett, a korlát külső oldalán, a kicsik jönnek, játszanak, felugranak az ember hátára.

gibraltar majomparáde
Gibraltár – az elengedhetetlen majomparádé

Az idősebb példányok azonban már durvábbak. Nem mindig fogadják kitörő örömmel a turisták közeledését és támadnak. Ami fontos: kaját ne vigyünk a hátizsákban, mivel a majmok egyből kipakolják. Etetni szigorúan tilos őket. Természetvédelmi őrök grasszálnak a környéken, borsos bírságra számíthat az, aki ennivalót ad a majmoknak. A nagyobb, kifejlett példányokkal ne akarjunk mindenáron közös fotót készíteni, mert ha belépünk a komfortzónájukba, fújtatni kezdenek, és pillanatok alatt megindulnak felénk.

Érdemes a hegyről lesétálni. A kilátótól észak és dél felé is indul egy-egy hangulatos út, ahol szintén lépten-nyomon találkozhatunk majmokkal, sőt „majomóvoda” működik, ahol egészen kicsi kölyköket is láthatunk. De nemcsak ezért praktikus a séta, hanem a lenyűgöző háborús emlékek miatt is.

4. Helló Afrika!

A Cable Car felső állomása egy többszintes kilátókomplexum, ahol egy panorámakávézó is működik. A hatalmas teraszokról szinte körpanoráma nyílik a félszigetre, az alattunk húzódó városra, és a hatalmas forgalmú szorosra. Nagyjából 1/4 óra kell ahhoz, hogy elkezdjük feldolgozni a látványt. Még párásabb időben is átlátni Afrikába, hiszen a kontinens partjai mindössze 17 kilométerre húzódnak Gibraltártól. Tiszta, napos időben érdekes, kékes árnyalatban rajzolódnak ki a távolban az Atlasz-hegység nyúlványai.

gibraltari szoros afrika 1
Gibraltári-szoros

5. Szent Mihály barlang (Saint Michael’s Cave)

A szikla déli oldalán található a Szent Mihály cseppkőbarlang, melynek termeit a leszivárgó esővíz vájta ki. Az 1800-as években Gibraltár előkelőségei nagy örömmel látogatták. A legenda szerint a barlang a tenger alatt, egészen Marokkóig húzódik, és a meseszerű történet úgy tartja: a majmok is ezen jöttek át Afrikából. A csodás látvány mellett a barlang remek hely egy kis hűsölésre is a nyári nagy melegben.

st michael s cave gibraltar
Szent Mihály barlang (Saint Michael’s Cave)

7. Europa Point

A félsziget legdélebbi csücskében található az Europa Point (Európa Pont), ahol a világháborúban a szorosra irányított ütegek álltak. Ezek mellett található a Sikorski tábornokról elnevezett emlékmű, ami egy légcsavar, valamivel távolabb a fehérre és pirosra meszelt, nem túl magas, de annál hangulatosabb Trinity világítótorony, és egy hófehér mecset.

europa point mecset
Gibraltár – Europa Point – háttérben a mecset és a szikla

europa point
Gibraltár – szélfútta Europa Point

8. Alameda botanikus kert

A Main Street forgataga után kellemes séta vár ránk a Gibraltár Botanikus Kertben, mely La Alameda Gardens néven is ismert. Ez egy 1816-ban alapított nyilvános kert, melynek gazdag szubtrópusi növényzete megörvendeztette az itt állomásozó katonákat. A botanikus kertben van egy kis állatkert (Alameda Wildlife Conservation Park), valamint egy szabadtéri színház, amely számos kiváló kulturális és zenei rendezvénynek ad helyet.

Alameda botanikus kert bejarat
Gibraltár – az Alameda botanikus kert bejárata

gibraltar botanikus kert
Kellemes séta, pihentető időtöltés a Main Street forgataga után

 

9. Ocean Village

A mi egyik kedvencünk Gibraltárban Az Ocen Village névre hallgató negyed rengeteg éttermével, kávézóival, kikötőjével, és kicsit robinzonos hangulatával.

gibraltar ocean village
Gibraltár – Oocean Village

ocean village robinson tyle
Gibraltár – Ocean Village Robinson style

ocean village resto
Hangulatos éttermek a víz felett

ocean village restaurants
Kávézók, éttermek, bárok sokasága várja a látogatókat

ocean village yacht casino
Gibraltár – Ocean Village Yacht Hotel&Casino

 

10. Commonwealth Park

A King’s Bastion Szabadidő Központ szomszédságában, a város szívében található ez a zöld park, ahová egy kis folyosón át juthatunk el. Az első fákat, az olasz örökzöld magnóliákat 2013-ban ültették.

gibraltar Commonwealth Park
Gibraltár – Commonwealth Park

 

11. Queensway Quay Marina

A hajók és kikötők szerelmeseinek érdemes sétát tenni a Queensway Quay Marina-ban.

Queensway Quay Marina
Queensway Quay Marina

Bármennyire is kellemes hely Gibraltár, és édes a viszontlátás öröme, indulnunk kell tovább Cádiz-ba, ahol majd kompra szállunk Tenerife felé. Gyere és sétálj egyet velünk Cádiz városában >>

3 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

7 LÉPÉS AZ EGO BEFOLYÁSÁNAK LEGYŐZÉSÉRE

EGO BEFOLYÁSÁNAK LEGYŐZÉSE 7 lépésben - Ebből a videóból megtudhatod, mi az a 7 javaslat, amelyek segítségedre lesznek, hogy túllépj az önteltség mélyen gyökerező...

Tenerifei ízek – Almogrote

Tenerifei ízek | Az almogrote kemény sajtokból, paprikából, olívaolajból, fokhagymából készülő feltét, amelyet főként pirított kenyérre kenve tálalnak. Az étel La Gomera szigetéről -...

Tenerifei ételek – Papas arrugadas con mojo

Tenerifei ételek | Ha tenerifei nyaralásodból hazatérvén nosztalgiával gondolsz a pikáns mártással (mojo picón) tálalt „ráncos” krumplira (papas arrugadas), az itt található recept alapján...

Tenerife – Különleges ételek, amelyeket ki kell próbálnod

Tenerife - különleges ételek | Ha meg akarod ismerni Tenerife lelkét, és a kanári emberek kultúráját, feltétlenül el kell merülnöd legalább egy kicsit a...

Karantén lakóautóban

Közel 2 hónap karantén lakóautóban - január 2-án érkeztünk meg Tenerifére, és pár hétre rá megérkezett a korona vírus és a karantén is. Kezdetben...

Nyomj egy like-ot! Köszönjük...