fbpx
péntek, április 19Kedvcsináló ötletek

Lakókocsi vagy lakóautó?

lakókocsi vagy lakóautó - melyiket válasszam?Lakókocsi vagy lakóautó? Melyiket válasszam? Itt a tavasz. Hosszabbodnak a nappalok, egyre melegebb a levegő, szívesen töltünk egyre több időt a szabadban. Nemsokára itt a május (anyák napja, gyereknap, majális), aztán a nyaralás. Ilyenkor többen gondolkodnak abban, hogy beszereznek egy lakóautót.

 

Lakóautózni nagyon jó dolog, akár rövid utazásokat tervezel, akár benne élsz, és messzire mész, mint mi. A választás viszont nem feltétlenül egyszerű. Most megosztjuk veled saját tapasztalatainkat, és igyekszünk hathatós tanácsokkal segíteni a döntésben.

Az első kérdés nem is feltétlenül az, „milyen lakóautót vegyek?”, inkább ez: „lakókocsi vagy lakóautó?”

Lakókocsi vagy lakóautó – Mi a különbség? (Bocs, ha ez túl evidensnek tűnik neked, de hidd el, nem véletlenül tisztázzuk le itt az elején.)

A lakókocsi az, amit húzni kell egy vonóhorgos autóval, maga nem képes helyváltoztatásra.

lakókocsi vagy lakóautó
Lakókocsi

A lakóautó saját kerekein gurul, képes egyedül is helyet változtatni. Tulajdonképp ez egy kis teherautó mini garzonnal a platóján.

Lakóautó

 

Lakókocsi vagy lakóautó?  – Előnyök és Hátrányok

A lakókocsi előnyei:

 • Amennyiben egy kempingben tervezed a nyaralásod (egyedül vagy társaságban, több család együtt), akkor jobb választás lehet a lakókocsi, amit megérkezésed után letámasztasz a kempingben, és autóval járod be a környéket. Hegyi utakon, szerpentineken, belvárosokban, főleg gyerekekkel ez nem hátrány!
 • Könnyebb és olcsóbb a lakókocsi bérlés, lakókocsi vásárlás
 • Télen, meg amikor nem használod a lakókocsit letámaszthatod a telkeden
 • 2 külön is működtethető egységed van: autó és guruló szállodai szoba
lakókocsi vagy lakóautó: lakókocsi kempingben
Lakókocsival kempingben: az elősátorral jól megnövelhető az élettér – kell ennél jobb legénylakás?

 

A lakókocsi hátrányai:

 • A vontatáshoz szükséged lesz egy nagyobb teljesítményű, vonóhorgos autóra (egy Trabant kicsit nehezebben birkózna meg a feladattal…). Vedd számításba, hogy nem egy kis utánfutó vontatásáról van szó, hanem egy több tonnás „házikóról”.
 • Az autó hossza úgy 4-5 méter, ehhez hozzájön még a lakókocsi a maga 5-6 méterével, plusz a kettő közötti távolság; így az egész szerelvény együtt akár 10-12 métert is kitehet. Ezzel tudni kell navigálni, tolatni, kanyarodni, parkolni, stb., ami nem feltétlenül egyszerű, főleg ismeretlen terepen.
 • Számolnod kell az autód nagyobb fogyasztásával is a vontatás miatt.
 • Lakókocsival nehezebb a csavargás, vagyis amikor akár 1-2 naponta is helyet változtatsz, hogy minél több élménnyel gazdagodhass.
 • Az autó keskenyebb, mint a vontatott lakókocsi, így ahol az eleje elmegy, ott a hátulja fennakadhat.
lakókocsi vagy lakóautó: lakókocsi télen
Lakókocsival télen: az ilyen manőver nem tartozik az egyszerű feladatok közé…

 

Komfortban egyébként ma már nincs sok különbség lakókocsi és lakóautó között. Mindkettő létezik akár luxuskivitelben is. Lássuk, mi szól a lakóautó mellett és ellen.

 

A lakóautó előnyei:

 • A lakóautóban egy térben van minden; ha többen utaztok, akkor sincs senki kirekesztve a társaságból.
 • A lakóautó jobban megfelel a csavargós-kalandozós nyaraláshoz vagy az ilyen típusú rövidebb kiruccanásokhoz. Könnyebben leállsz lakóautóval az út szélén egy éjszakára, mint lakókocsival.
 • Kicsit rövidebb, mint a lakókocsis vontatmány, így könnyebb vele parkolni. A kisebb lakóautóknak elég egy normál parkoló, ahol pl. egy furgon is elfér.
 • Belvárosban, és a nyugaton oly népszerű körforgalmakban – ezekből léteznek óriási, lámpával felszereltek, de igen kicsik is akadnak szép számmal – könnyebb a dolgod
 • A lakóautónál tudod, hogy ha elfér valahol az eleje, el fog férni a hátulja is. Ez hasznos szűkebb helyeken, rosszabb útviszonyok között.

 

A lakóautó hátrányai:

 • Érdemes mindent jól elpakolni, rögzíteni indulás előtt, hogy ne legyen sok a töréskár (ez persze igaz a lakókocsira is). Amennyiben akár 1-2 naponta is helyet változtatsz, akkor kicsit soknak találhatod a pakolást.
 • Nehezebb tereppel, emelkedővel, szerpentinnel esetenként nehezebben birkózik meg, és itt nincs mit lecsatolni…
 • Tudni kell jól vezetni, navigálni, manőverezni a lakóautót. Nem biztos, hogy az oldalbordád bevállalja a megosztott vezetést (én például el sem érem a pedálokat…)

 

Összegzésképp – jó tanácsok:

A lakóautó mozgékonyabb, több helyet be lehet vele járni. A lakókocsi pedig elősátorral az 2-3-szor akkora hely, mint egy lakóautó, teljes kényelem akár 4-6 főnek is.

Ha lakókocsival lemész a Balatonra egész nyárra, akkor az olyan, mintha egy komplett nyaralót vinnél magaddal, ráadásul még autód is van. Viszont ha egyszer már letelepedtél, kihúztad az elősátort, kiraktad a kempingasztalt, -székeket stb., akkor azt már nehezebben bontod le 2-3 naponta, hogy odébbállj.

A lakóautó viszont mozgékonyabb. Megteheted, hogy programról programra ugrálsz. Ha még egy motor is van a hátulján, és csak ketten vagytok, akkor szerintünk ez a legtutibb megoldás. Bejárhatod így egész Európát, több spontaneitást is enged, hisz ha helyben hallasz valamilyen programról, már indulhatsz is, hogy részt vegyél rajta.

 

Most már van elég muníciód, hogy eldöntsd lakókocsi vagy lakóautó. Jöhet a következő kérdés: lakókocsi / lakóautó bérlés vagy vásárlás?

 

Találsz majd választ arra a kérdésre is, hogy milyen lakóautót vegyél.

 Még nem tudtál dönteni? További kérdéseid vannak? Írd meg bátran a kommentek között!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük