fbpx
péntek, április 19Kedvcsináló ötletek

Lakókocsi lakóautó bérlés vagy vásárlás ?

lakókocsi lakóautó bérlés vagy vásárlás - lakócsiga négy kerékenLakókocsi lakóautó bérlés vagy vásárlás? Mindjárt nyakunkon a nyaralós szezon. Itt az ideje az utazás tervezgetésének. Idén kipróbálhatod a nyári pihenést másképp, lakókocsival vagy lakóautóval. Adódik a kérdés: lakókocsi vagy lakóautó? Bérlés vagy vásárlás? Itt jönnek a válaszok…

 

Egy korábbi bejegyzésben adtunk nézőpontokat, melyek segítenek választani: lakókocsi vagy lakóautó? Ha már sikerült választanod, jön a következő fejtörő: bérlés vagy vásárlás? Péter tollából…

 

Lakókocsi lakóautó bérlés – mi szól mellette:

lakókocsi lakóautó bérlés vagy vásárlás - kölcsönzés

 • Ha még sosem próbáltad a guruló garzonos életérzést, akkor mindenképp érdemes előbb bérelni egyet, vagy ismerőstől, baráttól kölcsönözni. így meglesz a kellő tapasztalatod, és jobban el tudod dönteni, hogy vegyél-e egyet, és ha igen, akkor milyet. Érdemesebb egy napig egy biztosítással rendelkező bérelt autóval próbálkozni, beállni az udvarra, parkolni vagy elsodorni egy-két autót, mint majd egy 15 milliós saját lakóautóval.
 • Abban az esetben is jobb a bérlés, amennyiben évente csak néhány napig, esetleg 1-2 hétig fogod használni a lakókocsit vagy a lakóautót. így jelentősen kisebbek a költségek. Plusz minden hibáért a kölcsönző a felelős, ha leáll az út szélén, akkor nem a te költséged.
 • Nem kell neked foglalkoznod a szezonon kívüli tárolással, szervizzel, biztosítással, stb. Az ezekkel járó költségek nem a te pénztárcádat terhelik, neked marad az élvezet és a szép emlékek.
 • Lehet a nagy kínálat miatt egy közel olyan lakóautót / lakókocsit bérelni, mint amit kinéztél arra, hogy megvedd. Ez jó alkalom arra is, hogy teszteld a különbséget akár egy új és egy régi nyüsti autó között , mielőtt győzködöd magad a drágábbra. Esetleg nem találod meg a 10 millióval drágább járgányban azt a differenciát, amiért megérné megvenni. (Ismerek  olyan hatalmas lakóautó tulajdonos, aki maga elismerte, hogy bőven elég lett volna a fele akkora is. )
 • Ha magadnak akarsz építeni egy lakóautót vagy lakókocsit, akkor is érdemes néhányat kipróbálni előtte, hogy kiderüljön, mi kell majd a saját építésűbe.  Ismerek olyan német lakóautó tulajdonos, aki maga építette a lakóautóját. Előtte csak egy lakófurgonja volt. Hatalmas konyhát és fürdőszobát épített, mert ez ugyebár eddig hiányzott neki. Aztán tett bele bőven ezt is azt is. Átjött egy este hozzánk, és maga elismerte, hogy neki nincs ekkora étkezője, nincs ennyi ágya, ennyi rakodó tere, ekkora helye. Pedig az autója kétszer akkora mint a miénk. Cserébe viszont 20-25 litert eszik, egy külön emelő kell neki mire a motort leveszi a hátuljáról. Szóval, most hazamegy, ezt eladja és vesz egy ésszerűbbet. Egy évig építette az autót… Jobban tette volna, ha a tervezés helyett be is ül egy-két autóba és megy velük.
lakókocsi lakóautó bérlés vagy vásárlás - lakókocsi
A kutya ugat, a karaván halad…

 

Jó tanácsok:

 • Amennyiben még sosem vontattál semmit, nem vezettél úgy autót, hogy egy több tonnás lakókocsi jött mögötted, akkor érdemes előbb ezt is kipróbálni, mert a vezetéssel járó stressz megkeserítheti az utazást, nyaralást. A bérlés erre is jó alkalom.
 • Bérléskor érdemes tájékozódni az esetleges letét (kaució) összegéről, és ezzel – no meg a megnövekedett benzinköltséggel – együtt kalkulálni az utazásra szánt összeget.

 

Lakókocsi lakóautó vásárlás- mi szól mellette:

lakókocsi lakóautó bérlés vagy vásárlás - vétel

 • Ha az év nagy részét utazással akarod tölteni, vagy a lakóautóban lakókocsiban akarsz élni, érdemesebb venni egyet, mert jobban jössz ki anyagilag, mint a bérléssel vagy a repülős-szállodás verzióval.

 

 • Ha sokan utaztok és nem ragaszkodtok ahhoz, hogy minden éjszakát kempingben töltsetek, akkor is érdemes a vétel mellett dönteni, mert olcsóbbra jön ki a nyaralásotok, mintha szállodában szállnátok meg.

 

Jó tanácsok:

 • Ne vegyél nagyon drágát, amit féltesz, vagy amiben feleslegesen áll a pénzed, ha csak 5-10 alkalommal mész vele évente. Én azt mondanám, hogy 5-10 millió felett nem érdemes gondolkodni, csak abban az esetben, ha ez lesz a lakásod, és szakítasz a „szárazföldi” életeddel. Amúgy jobb helyre is teheted a megtakarításod, például olyan dolgokba, amik nem csak viszik, hanem hozzák is a pénzt. Ismerek olyan embereket, akik a drága Mercédeszüket nem merik őrizetlenül hagyni, ezért egy samecet mindig magukkal visznek amikor bemennek a belvárosba pl. Budapesten. Úgy ülnek le enni egy étteremben, hogy a parkolóban lássák az autójukat, nehogy baj legyen. Egy Skoda Oktáviával vagy egy Volkswagennel sokkal kevesebb bajuk lenne még akkor is, ha RS sport kivitel és helyből otthagy mindenkit a lápánál. A probléma, hogy ezek az emberek nem tudják elviselni a leveses tányér nagyságú Skoda jelet az autón.
 • Ami a lakóautókat illeti érdemes tudni, hogy az összes eladott lakóautónak kb. a 2/3-a Fiat Ducato kivitel. Ezzel nem nagyon lehet mellélőni. Nem biztos, hogy itt kell a Mercédesz. Már csak azért sem, mert egy új bőr üléses Mercedes a maga 80.000€ árával 30.000 km múlva már csak 50.000 eurót ér (a példa valós!). Vagyis kilométerenként 1 €-t bukott a pali rajta. Megveszi drága, drapp színű bőr ülésekkel az autót, aztán nem győzi csíkos strandtörölközőkkel takargatni, hogy ne égesse a hátsóját, és ne koszolódjon.
 • Ne költs rá túl sokat, ne extrázd fel feleslegesen. Én nem költenék és nem csicsáznám a dolgot milliókért. Ha szeretem a járgányt, akkor nem nagyon cserélgetem, így 10-15 évig is együtt fogunk élni. Elöregszik és majd ápolásra fog szorulni. DE nem fogom a család összes pénzét egy ilyen első szerelemre áldozni. Nem lehet mindig villogni a kempingben. Természetesen ez pénztárca kérdése. Ha 150 milliód van a bankban, akkor annak 5-6%-át nyugodtan eldorbézolhatod, arra hogy szeretsz utazni. Nem lesz a gond az üzemanyag, se az új gumi vagy a solar panel. Viszont ha egy karcolást sem tudsz kijavítani a lakóautón, mert az utolsó forintodat is ráköltötted, vagy esetleg hitelből vetted, akkor rosszul döntöttél. Egy lakóautó / lakókocsi nem lehet ekkora befektetés, ekkora teher. Jobb lett volna egy hot-dog-os autót venni, ami hozza a pénzt a hétvégéken, amikor elhajtasz vele a vásárra.
 • Ha lakóautót / lakókocsit veszel, akkor az ára legyen a zsebedben legalább még egyszer. Így ha nem jön be a vándor élet, vagy ráunsz a nagy szabadságra, jól el tudod adni a járgányt, és a pénzednél maradsz. Ellenkező esetben, ha drágát vásárolsz és egyszer megszorulsz anyagilag, eladhatós a lakóautódat / lakókocsidat, persze buktával és vége lehet az életen át tartó szabadságnak.
lakókocsi lakóautó bérlés vagy vásárlás - lakóautó
lakóautó bérlés vagy vásárlás | Lakóautós „csend”-élet…

 

Amennyiben a lakóautó vásárlás mellett döntesz, máris felmerül a következő kérdés: Milyen lakóautót válasszak?

Még nem tudtál dönteni? További kérdéseid vannak? Írd meg bátran a kommentek között!

 

Mi a lakóautó vásárlás mellett döntöttünk. Itt követheted lakóautós utunkat, ami Franciaországból indul, majd Spanyolország, Tenerife (Kanári-szigetek), Portugália következik, de átszeljük Németországot, majd Ausztriát is. Gyere velünk! >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük