Kezdőlap Életmód Váltó Lakóautós élet: "Meddig gondoljátok ezt az életformát?"

Lakóautós élet: “Meddig gondoljátok ezt az életformát?”

Lakóautós élet: “Meddig gondoljátok ezt az életformát?”

Mostanában elég sok ilyen és ehhez hasonló kérdést kapunk vándorló életünkkel kapcsolatban. Kérdeznek olyanok, akiknek van már lakóautós tapasztalatuk, és olyanok is, akiket a mi példánk inspirál változtatásra. Mindig szívesen vesszük az érdeklődést, jó érzés – reményeink szerint pozitív –  hatással lenni mások életére. A kérdéseket, és válaszokat közre adjuk, hogy azok is lássák, akik esetleg nem mernek kérdezni. Az ÉletVáltók válaszol…

 “Meddig gondoljátok ezt az életformát?”

lakóautós élet örökre2011-től érett a gondolat bennünk, míg végül 2012. elején megvettük a lakóautónkat. Direkt nem vettünk drága csilli-villit, mert nem tudtuk, mennyire jön majd be a nomád vándorlós életforma.

Itt olvashatsz arról, hogyan lettünk lakóautó tulajdonosok (az első gondolattól a megvalósításig), hogyan nyerte el lakóautónk jelenlegi formáját, és milyen volt az első próbaút.

Az is benne volt a pakliban, hogy 2-3 hónap alatt kiszeretünk az ötletből, és belevágjuk a távirányítót az egészbe. Azóta 2 év telt el, és minden gondolatunk azon jár, hogyan NE kelljen megállnunk, hogyan NE fogyjon ki az út alólunk. Van előttünk számos jó példa, például az a német házaspár, akik 18 hónapos afrikai útra indultak 23 évvel ezelőtt.

 

“Miből tudjátok finanszírozni a létet?”

lakóautós élet - miből éltek meg?Ez az a kérdés, ami a legtöbb kérdezőnek piszkálja a csőrét. Nem csoda! Egyrészt a megtakarításainkból, másrészt internetes vállalkozásokból finanszírozzuk az életet.

Szinte mindenkit csábít ez a végtelen szabadság, de legtöbbjük fennakad a “nincs pénzem” vagy “miből éljek meg?” problémákon.

Eddig még minden kíváncsinak tudtunk ötletet adni arra, hogy ő miből tudja megalapozni, és fenntartani a szabad életet.

 

“Mennyiben változott az életfelfogásotok és Ti magatok?”

lakóautós élet - életváltókMi lassan két évvel ezelőtt lecseréltük az életünket, ÉletVáltók lettünk. Voltak olyan változások, amikkel számoltunk, evidensek voltak, és voltak olyanok is, amikre még álmunkban sem gondoltunk volna. Lehet, hogy a lakóautózás nélkül sosem változtattunk volna rajtuk.

Az nyilvánvaló volt, hogy kisebb térben fogunk élni, mint eddig bármikor. A mostani kb. 15 m²-es élettér ötöde a nizzai lakásunknak, és 26-szor kisebb Péter nyíregyházi házánál…

Azt is tudtuk, hogy a vezetékes víz, gáz, villany, telefon, internet, csatorna “előnyeit” nélkülöznünk kell majd, de az első lakóautóban töltött hetekig valójában fogalmunk sem volt, hogy ez mivel jár majd.

Változott a lakhelyünk, feladtuk a kontrollált kényelmet a szabadságért, lefogytunk kb. 30 kilót (volt miből!), minden nap alakul a világszemléletünk, és rengeteget tanulunk. Annyi jót hozott nekünk a vándorlós lakóautós élet, hogy többek között emiatt sem akarjuk feladni! Változásokról részletesebben itt olvashatsz »

 

“Szüleitek mit szólnak mindehhez, hisz sok mindent Ők hoztak létre?”

lakóautós élet - végtelen szabadságMindketten elég erős függetlenség és szabadság vággyal születtünk. Az önállósodás jelei elég hamar megmutatkoztak mindkettőnknél. Péternek már 18 évesen külön lakása és vállalkozása volt a saját pénzéből. Jómagam 14 éves korom óta élek távol a családi fészektől, és életem több mint 1/4-ében külföldön éltem. Természetesen sokat segít, hogy mindkettőnk nagyobb testvére otthon, valamivel közelebb él, mint mi.

Hálásak vagyunk a szüleinknek mindazért, amit tettek. Becsülettel felneveltek, elindítottak minket az életben. Megtették, ami egy szülő feladata, mit kívánhatnánk még? Nem kell más, csak hogy szeressenek, örüljenek a boldogságunknak, és éljék az életet.

 

“Családtervezés belefér ebbe az életformába?”

Ez is egy gyakori kérdés. 2 évnyi tapasztalattal a hátunk mögött azt mondhatom, hogy igen, belefér. Mi ugyan nem tervezünk gyerekeket, de számtalan példát láttunk erre is út közben.

Pár hónapja egy lakóautós fiatal pár volt a szomszédunk, ők egy pár hónapos babával utaznak. Amíg kicsi a baba, addig majdnem mindegy, hol van, hisz a számára legfontosabbak (szülei, anyatej, puha ágyikó) mind megvannak.

Amikor már nagyobbacskák, akkor már ők is jobban élvezik az utat. A gyerekek alaptermészete a kíváncsiság, így az utazás miatt állandóan változó környezetnél jobbat elképzelni sem lehetne. Igen, ott az iskola kérdése, de erre már kitalálták a magántanulói státuszt.

Hol kívánhatna egy szülő jobb tanítót az életnél, a személyes tapasztalatnál. Ráadásul ezek a gyerekek könnyebben kommunikálnak, csak úgy ragadnak rájuk a nyelvek,  és az út végére általában pontosan tudják, mik akarnak lenni. Csak egy példa erre a sok közül az a francia család, akik 2 gyerekkel (Marion 6 éves, Thibault pedig 7 volt az induláskor) indultak 4 éves világ körüli útra (2002-2006). Itt olvashatsz utukról franciául, angolul, vagy akár németül »

Lakóautós élet - francia család világ körüli úton lakóautóval 4 éven át
Lakóautós élet – a Tsagalos család világ körüli úton 2 gyerekkel, lakóautóval, 4 éven át

Lakóautós élet - világ körüli út lakóautóval
Lakóautós élet – a Tsagalos család lakóautója: Fiat 2.8JTD, 22 m2, 7m hosszú, 3m magas és 3500 kg

Lakóautós élet - CC világkörüli ut 4 év
A 4 évig tartó utazásról könyv is készült

 

“Egyébként az én fiam vitorlás hajón gondolja majd a nyugdíjas éveit és mindig ott ahol süt a nap.”

Szuper, csak támogatni tudjuk az ötletet. Ez mind szerepel a mi terveink között is. Nem tudom, hány éves a fiad, és mennyi van még neki hátra a nyugdíjig, de ezt üzenjük neki, és mindenki másnak is:

 

Neked is van kérdésed? Írd ide a kommentek közé!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

20 lélegzetelállító kerékpáros útvonal a világ körül

A kerékpározás népszerűsége az elmúlt pár évben újjáéledt akár mint közlekedési mód, akár mint szabadidős sport. A kerékpárosok azonban gyakran azt mondják, hogy unatkoznak az...

Európa legjobb bringás túraútvonalai

Vannak olyan vidékek, amiket kétségkívül bringával a legjobb bejárni. Itt jönnek Európa kifejezetten élvezhető és edzettségi szinttől függetlenül is bármikor teljesíthető bringás túraútvonalai. Utazz...

10 olcsó street food a nagy világból

Olcsó, hiteles és biztos befutó az Instán - szeretjük a street food-ot, ahogy te is. A street food nem csak nagyszerű módja annak, hogy...

A világ kedvenc ételei 12 ország konyhájából

Előfordult már veled, hogy külföldre utaztál, de nem tudtad, hogy mit érdemes enni az adott országban? Mutatunk néhány jellegzetes ételt, amik nem csak különlegesek,...

10+1 legjobb vízicsúszda a világban

Vízicsúszda - csak egy pár másodperces élmény. De az milyen pár másodperc már, te jó ég! Van extrém magas, szupergyors, villogó, duplahurkos, ugratós és...