fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

Utazás lakóautóval Marseille – „bárhová, csak oda ne!”

Utazás lakóautóval Marseille - Vieux PortUtazás lakóautóval Marseille. A fent idézet felkiáltás francia ismerőseim 100%-ának hagyta el a száját, mikor megemlítettem, hogy vigyenek el Marseille-be (ejtsd: márszej).

 

Erre a legelső alkalommal 16 éves koromban került sor, amikor 1 hónapig Nizzában nyaraltam egy francia családnál. azt mondták, bármit kérhetek, de Marseille-be nem visznek el, mert nagyon veszélyes, és nincs is mit látni. Nos, lássuk…

 

Utazás lakóautóval Marseille

El kellett telnie közel 25 évnek (még leírni is szörnyű, hát még belegondolni!), hogy eljussak Marseille-be. Még a nizzai évek alatt egyszer fogtuk magunkat Péterrel, autóba ültünk, és „egy életem, egy halálom” alapon elindultunk Marseille felé. Bár ekkor csak egy napot turistáskodtunk a városban, és szembesültünk a sok-sok arab bevándorló kérdésével, de alapvetően nagyon kellemesen éreztük magunkat. Semmi olyan nem történt, ami indokolhatta volna a 25 éves várakozási időt…

2013-ban Marseille-Provence a Kultúra Európai Fővárosa. Megérkezésünk erre a területre egybe esett a marseille-i megnyitó ünnepségekkel, megtervezni se lehetett volna jobban.

utazás lakóautóval Marseille - A kultúra európai fővárosa 2013Marseille és Provence – A kultúra európai fővárosa 2013-ban

 

2012-ben már végig jártuk a főbb nevezetességeket a városnéző kis vonattal. Akkor csak egy napunk volt átérezni a város hangulatát. Első benyomásunk az volt, hogy elég kevés ehte francia arc jön velünk szembe, annál több viszont az arab. Kezdtük sejteni, mi az a probléma, ami okozza a város rossz hírét…

2012 decemberében azonban voltunk Marokkóban, ahol kaptunk egy másik nézőpontot az arab világról, kultúráról. Ezzel a friss szemmel térünk vissza Marseille-be 2013 januárjában.

 

Marseille

utazás lakóautóval Marseille - kikötő
Kikötő Marseille-ben

utazás lakóautóval Marseille címereMarseille címere

utazás lakóautóval Marseille zászlajaMarseille zászlaja

utazás lakóautóval Marseille a térképen, Franciaország

Marseille, Franciaország

Gyere, sétálj egyet velünk a városban!

Utazás lakóautóval Marseille - Vieux Port és katedrálisMarseille – Vieux port (régi kikötő) és a Notre Dame de la Garde templom a háttérben

utazás lakóautóval Marseille - Chateau d'If, If váraIf vára (Château d’If) – rendszeres hajójárattal könnyen megközelíthető a régi kikötőből

Cathédrale de la Major (Marseille)

utazás lakóautóval Marseille - Sainte-Marie-Majeur bazilika

A bizánci stílusban épült, XIX. századi impozáns méretű Sainte-Marie-Majeure katedrális – Marseille

utazás lakóautóval Marseille - városháza (Hotel de Ville)Hôtel de Ville (ejtsd: otel dö vill – Városháza) – Marseille

utazás lakóautóval Provence - Vallons des Auffs

Az egyik kedvencünk: Vallon des Auffs (ejtsd: vallon de of) – régi kis kikötő egy völgyben, tele halászcsónakokkal, éttermekkel. Többek között ezért is szeretjük robogóval bejárni a várost, hogy ráakadjunk az ilyen gyöngyszemekre.

Utazás lakóautóval Marseille - Vieux Port, bejáratA Vieux Port (régi kikötő) bejárata erődítménnyel

utazás lakóautóval Marseille - Le PharoEgy hatalmas park ad otthont ennek az épületnek – Le Pharo (ejtsd: lö faro)

utazás lakóautóval Marseille - belváros
Marseille – belváros

utazás lakóautóval Marseille - Palais Longchamps
Palais Longchamps (ejtsd: pale lonsam)

utazás lakóautóval Marseille - strand, tengerpart (plage)
Ez is Marseille – plages (ejtsd: plazs – strandok)

utazás lakóautóval Marseille - OM szurkolók

utazás lakóautóval Marseille - OM stadion (Olympique Marseille)
… és persze ez is Marseille: Olympique Marseille – a helyi focicsapat, degeszre tölti a stadiont

 

Látogatásunk itt sem korlátozódott a turista látványosságokra. Felkutatunk egy úgy nevezett közösségi kertet (angolul: community garden – ejtsd: komjuniti garden; franciául: jardin collectif – ejtsd: zsárden kolektif).

Szerencsénkre épp jött egy „közösségi kertes” hölgy, aki után becsosszantunk az egyébként zárt kertbe. Minden tagnak saját kulcsa van a kapuhoz, amit rendre zárnak is.

Meginterjúvoljuk a hölgyet, aki nagy lelkesen megmutatja a kertjét, aztán bebarangoljuk a területet. A koncepció a régi otthoni hobbikertekre hasonlít.

utazás lakóautóval Marseille - Aygalade, közösségi kertekKözösségi kert látképe – Marseille, Aygalade

 

Egy szövetség kezeli a földterületet. Amennyiben valaki szeretne „földtulajdonos” lenni, fel kell iratkoznia egy várólistára. A várakozási idő akár 1-2 év is lehet. Utána a felszabadult földterületet megkapja a lista élén álló személy, évi kb. 200€-nyi hozzájárulás fejében.

Áram nincs, a vizet a kert mentén húzódó csatorna biztosítja. Mindenki azt termel, amit csak akar a „földjén”, ebbe nem szól bele senki. A területet a fiatalabb generációk örökölhetik. Az egyetlen tiltás: nem lehet az éjszakát kint tölteni.

utazás lakóautóval Marseille - Aygalade, közösségi kert termőre fordulÍgy néz ki a kert szezonban

 

Sajnos a vizuális élményt egy kicsit rontja az összevisszaság. Vannak szépen művelt kertek, de a közös területek már kevésbé gondozottak. Az pedig, hogy minden telken különféle kajibák vannak, tovább rontja az összképet.

utazás lakóautóval Marseille - Aygalade, közösségi kertParcellák és kajibák – Közösségi kert, Marseille

 

Marseille-ben is elkirándultunk a Les Calanques-hoz (ejtsd: lé kálank). Itt készültek első informatív videofelvételeink.

utazás lakóautóval Marseille - Les Calanques fentrőlLes Calanques – ilyen fentről

 

A helyi egyetemvárosból indul számos túraútvonal a sziklás partokhoz, ahonnan remek kilátás nyílik a partszakaszra. Mi kifogunk egy újabb Mistral-os szeles napot. A kilátóban olyan erősen fúj a szél, hogy komolyan kell kapaszkodni a korlátba.

utazás lakóautóval Marseille - Les Calanques szélbenErősen kell kapaszkodni a korlátba, nehogy levigyen a szél!

 

Összességében az eddigi egyik legszebb emlékünk a Marseille-ben töltött néhány nap. Semmilyen atrocitás nem ért bennünket, nem volt kellemetlen élményünk, pedig bebarangoltuk az egész várost. A robogónknak sem esett semmi baja, holott hosszú órákra magára hagytuk különféle parkolókban.

 

Best of Marseille – ami nekünk a legjobban tetszett:

  • 3 pizza = 10 euró: a place Noailles-on van egy remek, és olcsó piac. Kicsit beljebb merészkedve találod az arab árusokat, bazárokat. Itt kaphatsz 3 sajtos vagy szardellás pizzát mindössze 10 euróért. Általában ezért az összegért egy pizzát tudsz venni. Vehetsz negyed és fél pizzát is, ezt összetekerik, és eheted mint egy szendvicset.

utazás lakóautóval Marseille - Marché Noailles, piacPiac – place Noailles

 

  • 1 eurós kávé: több bár és kávézó is táblán hirdeti ezt az ajánlatot, ez átlagosan 40-50 eurocenttel olcsóbb a megszokottnál.
  • Közösségi kertek
  • Vallons des Auffs
  • Vieux port – evezősökkel

 

Ami nem tetszett:

  • panelházak a belváros kellős közepén
  • elarabosodott negyedek – leromló közbiztonság

 

Gyere és járd végig velünk a tengerpartot La Ciotat-tól Mrtigues-igitt: Les Calanques

 

Itt követheted lakóautós utunkat, ami Franciaországból indult, majd jön Spanyolország, Tenerife, Portugália, de átszeljük Németországot, és Ausztriát is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük