fbpx
csütörtök, május 23Kedvcsináló ötletek

Dél-Afrika nemzeti sport: rugby és braai

Dél-Afrika nemzeti sport - rugbyDél-Afrika nemzeti sport | Ha már szórakozásról van szó, akkor nem maradhat ki a sport sem. Dél-Afrikában a sportbárokban a leggyakrabban rugby vagy a brit gyökerekkel rendelkező krikett meccs van a képernyőkön (persze azért a focit is szeretik). Az apartheid vége után 1995-ben Dél Afrika rendezte a rugby világbajnokságot, amit meg is nyert.

De van itt egy másik „nemzeti sport” is, ez pedig a braai >>

 

A szülinapom előtt hallottuk először azt, hogy csináljunk egy braai-t (ejtsd: bráj). Én benne vagyok – mondtam, de mi a fene az a braai? Hát grillezés! Így került sor az első braai-ozásunkra (brájozásunkra) a februári kellemes melegben, a medence partján, …és ez csak az első volt a sorban:

 

Dél-Afrika nemzeti sport - szülinapi braai
Dél-Afrika nemzeti sport | Szülinapi braai egy kis medencével, pingpongozással, és görögdinnyével, ami a szülinapi tortát helyettesíti (mindezt februárban…)

…és hogy mitől „nemzeti sport” ez Dél-Afrikában? Attól, hogy ez hozza össze a népeket. Még egy „mozgalom” is van, ez a „Bring & Braai” (ejtsd: bring end bráj), azaz hozd át a sütni valódat, és közösen grillezünk egyet.

Voltunk 50 fős braai-on is, ahol volt alkalmunk megkóstolni egy afrikaans ételt, a potjie-t (ejtsd: potje).

Dél-Afrika nemzeti sport - igazi afrikaans braai
Dél-Afrika nemzeti sport | Parázs fölött, hosszú órákon át készül bush baby-ben (öntött vas „bogrács”) a potjie. Ez leginkább egy zöldséges húsraguhoz hasonlítható étel

Braai-on (azaz grillen) készült ételekkel bőven találkozhatunk az éttermek étlapján, de ami sokkal szokatlanabb, hogy vannak olyan hentes üzletek, ahol a náluk vásárolt húst meggrillezheted (még sót és fűszereket is adnak hozzá).

 

Dél-Afrika nemzeti sport - braai a hentesnél
Mindenféle fűszeres pácokba áztatják a húst, ami aztán ropogósra sült a braai-on. Mindez a hentes üzlet udvarán!

 

Persze nem csak a braai sütés jellemzi a dél-afrikai konyhát.

A rengeteg bevándorló miatt van itt mindenféle étterem: angolszász, görög, olasz, portugál, afrikaans, és akkor még nem is esett szó az afrikai ételekről, és az elmaradhatatlan „pap”-ról! >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük