fbpx
péntek, július 19Kedvcsináló ötletek

Rémisztő Európa

Rémisztő Európa | Ki mondta, hogy mindenszentek vagy halloween, esetleg boszorkányok, töklámpások és mű szemgolyók kellenek ahhoz, hogy kellemesen megborzongjunk.

A következő európai helyek már magukban is elég borzongatóak.

 

A Sedleci Csontház, vagy más néven Csont templom (osszárium) Kutná Hora városában található, ami mindössze egy órányira fekszik Prágától. Ne tévesszen meg senkit a templom külseje, belül olyan titkokat rejt, amiket el sem tudunk képzelni. A gótikus kápolnában 1870-ig több mint 40 000 pestisben meghalt ember csontjai hevertek össze vissza.

Rémisztő Európa - A Sedleci Csontházat rejtő templom
Rémisztő Európa – A Sedleci Csontházat rejtő templom

 

Egy helyi fafaragó, Frantisek Rindt ekkor kapta a megbízást, hogy rakja rendbe őket. Arra azonban senki nem gondolt, hogy milyen bizarr dekoráció készül a csontokból. A plafont egy hatalmas, emberi csontokból és koponyákból álló csillár díszíti, az oszlopokon combcsontok és aranyozott puttók váltják egymást. A csontig hatoló borzadály, itt évszaktól és ünneptől függetlenül hatalmába keríti az embert.

Rémisztő Európa - Az osszáriumban
Az osszáriumban

Az oroszországi Észak-Oszétia elhagyott völgyecskéje olyan apró kriptákat rejt, melyek évszázados titkok őrizői. Már az idevezető út is kimerítő, hiszen több mint 3 óra autóútra vagyunk a Tbiliszi reptértől, szeles, nyirkos hegyeken völgyeken keresztül, de a látvány mindenképpen megéri. Ezek a makk alakú, földből kinőtt házikók, mind-mind egy családnak szolgálnak nyughelyéül.

Rémisztő Európa - Dargavs halott városa
Dargavs halott városa

 

A legrégebbiek egészen a 16. századból maradtak fenn. A családtagokat ruháikkal és egyéb ingóságaikkal temették el, tehát ha bátrak vagyunk és be merünk pillantani egy-egy kriptába, érezhetjük a halál leheletét. Sőt a mondák szerint, aki felkeresi ezt a helyet, az sosem tér vissza innen. De a túravezetők szerint, csak az a lényeg, hogy legyen elég benzin a kocsidban. Akkor nem lesz semmi baj.

Rémisztő Európa - A keresztek hegye
Rémisztő Európa – A keresztek hegye

 

Több mint 100 000 kereszt – kicsik, nagyok, cirádásak és egyszerűek – áll halomban a Litvániában található hegyen, ami olyan furcsa látványt nyújt, hogy a tarkónkon is feláll tőle a szőr. Bár úgy néz ki, mintha egy kaotikus temető lenne, itt nem történt soha tényleges temetés. A mesék eltérnek arról, hogy mi is az igaz története a keresztek hegyének, de a legelterjedtebb szerint, az oroszok elleni November felkelés után, 1831-ben kezdett nőni a halom

A legendák szerint a véres összecsapás után nem maradt holtest, amit el tudtak volna temetni a családok, ezért csak egy keresztet “ültettek” a hegyoldalba. Végül a hegy maga vált az ellenállás jelképévé, és annak ellenére, hogy a KGB többször is ledózerolta, még ma is félelmet és tiszteletet keltően nőnek ki a földből a keresztek.

Forrás: www.vjm.hu

 

Szeretsz ünnepekkor utazni? Kösd össze  utazásod egy különleges, furcsa, vagy épp őrült ünneppel a világ körül! >>

A rémségek után elutaznál egy „szentes” városba? Akkor irány Santiago de Compostela, az El Camino zarándokút spanyolországi végállomása! >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük