Legek útjai

Leglátványosabb út- Atlanterhavsveien, NorvégiaA vezetés néha elég monoton, főleg az autópályán ha nincs aki szórakoztasson. Több száz kilométeren át folyamatosan figyelni, ugyanazt a cselekvés sort végrehajtva monotonná válik, elálmosít. Ez szélsőséges mértékű álmosságot, úgynevezett autópálya-hipnózist okozhat. De nem a következő utakon. Nézzük az igazi útrekordereket, avagy a világ legkülönlegesebb útjait! Jöjjenek a legek útjai…

A legmeredekebb utca – Baldwin Street, Dunedin, Új-Zéland

Legek útjai - a LEGMEREDEKEBB
Legek útjai – a LEGMEREDEKEBB

A 38%-os meredekségű új-zélandi Baldwin Streetet tartják hivatalosan a világ legmeredekebb utcájának (állítólag a mértékátszámításnál hiba történt és azóta is hibásan ez szerepel az első helyen). Az új-zélandi Dunedinben számos meredek utca található, aminek az oka, hogy brit koronagyarmatként Londonban tervezték a város úthálózatát, anélkül, hogy látták volna a földrajzi adottságokat. A helyi útépítők viszont betartották a gyarmattartó mérnökeinek terveit, melynek eredményeként született meg ez a rekord is.

A legszélesebb út – Avenida 9 de Julio, Buenos Aires, Argentína

A LEGSZÉLESEBB - Buenos Aires, Argentína
A LEGSZÉLESEBB – Buenos Aires, Argentína

Az argentin Buenos Airesben található  Avenida 9 de Julio sugárút méltán büszkélkedhet a világ legszélesebb útja címmel. A sugárút 140 méter széles, 7-7 sáv fut középen, 4-4 pedig az út két szélén. A 22 sávot túlnyomórészben a fekete-sárga taxik töltik meg, melyek tízezrével gördülnek Buenos Aires utcáin. Az építését az 1930-as években kezdték el, de csak 1960-ban fejezték be.

A legfélelmetesebb út – Guoliang, Kína

Legek útjai
A LEGFÉLELMETESEBB

A kínai Taihang hegységben található Guoliang alagutat a világ legveszélyesebb alagútjaként tartják számon. A közeli Guoliang falu megközelítése a völgy köré tornyosuló hegyek miatt nagyon nehéz volt, szinte teljesen elzárták a falu lakóit a külvilágtól. 1972-ben egy csoport helyi falusi úgy döntött, hogy alagutat vájnak a hegy oldalába. Eladták jószágaikat, kalapácsokat és egyéb az alagút építéséhez nélkülözhetetlen eszközöket vásároltak. A 13 embernek 5 évbe telt mire kivájta az 1200 méter hosszú, 5 méter magas és 4 méter széles alagutat. A munkások közül néhányan életüket vesztették, de elkészült és 1977. május 1-én átadták a forgalomnak az alagutat.

A leghosszabb út – Pan–American Highway, Észak-, Közép- és Dél-Amerika

Legek útjai - A leghosszabb út - Pan–American Highway
A LEGHOSSZABB – Pan–American Highway

A 48.000 km hosszú Pánamerikai főútvonal (Pan–American Highway) kapcsolja össze Észak-, Közép- és Dél-Amerikát. Közép-Amerikában a panamai Yaviza és a kolumbiai Turbo között egy 90-110 km-es szakaszon a híres/hírhedt Darién Gap őserdő (ez a Panama-földhíd, mely komoly biológiai jelentőséggel bír) helyén nincs kiépítve az út. A Pánamerikai főútvonal hosszabb mintha körbeautóznánk a Földet az Egyenlítő mentén (40 075 km).

A legrövidebb utca – Ebenezer Place, Skócia, Egyesült Királyság

A legrövidebb utca - Ebenezer Place, Skócia, Egyesült Királyság
A LEGRÖVIDEBB – Skócia, Egyesült Királyság

Egy ház sarka,  mindössze két méter – ez a világ legrövidebb utcája, az Ebenezer Place. A skóciai utcácska egyetlen házszáma alatt egy hotel üzemel.

A legkeskenyebb utca – Parliament Street, Anglia, Egyesült Királyság

A legkeskenyebb utca - Parliament Street, Anglia, Egyesült Királyság
A LEGKESKENYEB – Anglia

A legszűkebb városi utca a világon, a több száz éves Parliament Street Angliában. Az 50 méter hosszú utca  legkeskenyebb részén mindössze 65 cm széles, klausztrofóbiásoknak nem ajánlott.

A legkacskaringósabb út – Stelvio-hágó, Olaszország

A legkacskaringósabb út - Stelvio-hágó, Olaszország
A LEGKACSKARINGÓSABB – Stelvio-hágó, Olaszország

Az olasz-svájci határnál fekvő Stelvio-hágó (Stelvio Pass) a Keleti-Alpok legmagasabb, Európa második legmagasabb hágója, ami autóval járható. Legmagasabb pontja 2758 m, átlagos emelkedése 7,4%, ami sokkal ijesztőbbé válik, ha tudjuk, hogy az USA szabványa szerint a főutak emelkedése maximum 6%, a német autópályák emelkedése maximum 4%-os lehet. 48 darab, számozott hajtűkanyarból álló észak-keleti szakaszával a világ legszédítőbb autóútja címet érdemelte ki. Az utat 1820-ban Ferenc császár parancsára kezdték el építeni és mindössze öt év alatt,  2000 munkás részévételével készült el.

 

A legveszélyesebb út – Yungas Road (Death Road), Bolívia

A legveszélyesebb út - Yungas Road (Death Road), Bolívia
A legveszélyesebb – Bolívia

A Yungas Road, más néven Death Road (Halál útja) 4500 méter magasságban fut Bolíviában, ahol 70 kilométer hosszan köti össze La Paz és Coroico városát.  A keskeny, hajtűkanyarokkal szegélyezett, kavicsos ösvényt paraguayi rabok építették a 30-as években. Az autósok legrosszabb rémálma híres rendkívüli veszélyességéről, ezért 1995-ben az Inter-American Development Bank a világ legveszélyesebb útjának nevezte el. Az út mentén a keresztek azokat az áldozatokat jelölik, akik az út adottságai és a látási viszonyok miatt életüket vesztették (évente átlagosan 2-300-an).

A legkacskaringósabb utca – Lombard street, San Francisco, USA

Legek útjai - A legkacskaringósabb utca - Lombard street, San Francisco, USA
Legek útjai – A legkacskaringósabb utca, hol máshol, mint San Francisco-ban

A világ legkanyargósabb utcája a San Francisco-ban található Lombard Street. A 400 méter hosszú úton 8 hajtűkanyart alakítottak ki, hogy csökkentsék a hegy természetes (40%-os) emelkedését. A sebességhatár ezen a szakaszon mindössze 8 km/óra. A Lombard Street San Francisco egyik jelképe, mely kötelező látnivaló minden turistának.

 

Legrégebbi út- Giza, Egyiptom

Legek útjai - Legrégebbi út- Giza, Egyiptom
A LEGRÉGEBBI – Giza, Egyiptom

A Gizai út a világ legrégebbi, burkolattal rendelkező útja. A több mint 4600 éves utakon vihették a kőbányákból a piramisok építőköveit.

 

Legérdekesebb út – GateTower, Osaka, Japán

Legérdekesebb út - GateTower, Osaka, Japán
Legérdekesebb út – GateTower, Osaka, Japán

Japánban az osakai Gate Tower Building ötödik, hatodik és hetedik emeletén fut keresztül az Osakát, Kobet és Kyotót összekötő 300 kilométer hosszú Hanshin autópálya egy szakasza. Az épület 3 emeletének bérlője a Hanshin Autópálya. Ezeken az emeleteken nem lehet kiszállni, mert a lift a negyedik emeletről egyenesen a nyolcadikra visz.  A Gate Tower Bulidinget 1983-ben tervezték át,  az első olyan épület lett Japánban, amelyen egy autóút halad keresztül.  Az épület negyedik és nyolcadik emelete közé egy hidat ékeltek a tervezők, amely szerkezetileg teljesen független az irodaháztól. Annak érdekében, hogy megvédjék az irodaházban dolgozókat az állandó zajtól és rázkódástól, dupla szigetelőréteggel látták el az egész épületet.

 

Leglátványosabb út-  Atlanterhavsveien, Norvégia

Leglátványosabb út- Atlanterhavsveien, Norvégia
A LEGLÁTVÁNYOSABB – Norvégia

A gyönyörű norvég partvidéken fut keresztül a 64-es út, melynek 8, 4 km-es szakasza az Atlanti Road vagy norvégul Atlanterhavsveien, Norvégia legnépszerűbb turistaattrakciója. Az út leglátványosabb szakasza a 260 m-es a Starseinsundet-híd meredek ívén keresztül vezet. Az út fantasztikus utazást ígér a szigetek és a fjordok között, melyet 1983-ban kezdtek építeni az óceán fölött nyolc híddal. Az elemekkel való harc miatt az építkezés hat évig tartott, mert a szigetek között dúló 12 hatalmas tengeri vihar akadályozta.

 

A legbonyolultabb kereszteződés – Magic Roundabout, Swindon, Anglia, Egyesült Királyság

A legbonyolultabb kereszteződés - Magic Roundabout, Swindon, Anglia, Egyesült Királyság
A legbonyolultabb kereszteződés – Magic Roundabout, Swindon, Anglia, Egyesült Királyság

Az angliai Swindon Magic Roundabout érdemelte ki a legbonyolultabb (legborzalmasabb) kereszteződés címet.  Öt mini-körforgalom egyetlen körforgalomban. Hogy mi? A külső körforgalomban a szokásos módon, az óramutató járásával megegyező irányban, míg a belső öt kisebb körforgalomban az óramutató járásával ellentétes irányban lehet haladni. A helyiek és a rendszeres használói a körforgalomnak simán,  zökkentő mentesen veszik a több mint 30 éve álló akadályt.

Source: vilagutazo.blog.hu

Értékeld a bejegyzést
[Összesen: 0 Átlag: 0]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

20 lélegzetelállító kerékpáros útvonal a világ körül

A kerékpározás népszerűsége az elmúlt pár évben újjáéledt akár mint közlekedési mód, akár mint szabadidős sport. A kerékpárosok azonban gyakran azt mondják, hogy unatkoznak az...

Európa legjobb bringás túraútvonalai

Vannak olyan vidékek, amiket kétségkívül bringával a legjobb bejárni. Itt jönnek Európa kifejezetten élvezhető és edzettségi szinttől függetlenül is bármikor teljesíthető bringás túraútvonalai. Utazz...

10 olcsó street food a nagy világból

Olcsó, hiteles és biztos befutó az Instán - szeretjük a street food-ot, ahogy te is. A street food nem csak nagyszerű módja annak, hogy...

A világ kedvenc ételei 12 ország konyhájából

Előfordult már veled, hogy külföldre utaztál, de nem tudtad, hogy mit érdemes enni az adott országban? Mutatunk néhány jellegzetes ételt, amik nem csak különlegesek,...

10+1 legjobb vízicsúszda a világban

Vízicsúszda - csak egy pár másodperces élmény. De az milyen pár másodperc már, te jó ég! Van extrém magas, szupergyors, villogó, duplahurkos, ugratós és...