Kezdőlap Utazás Legjobb Úticélok 10 európai kisváros, amit látnod kell!

10 európai kisváros, amit látnod kell!

Gyakori szokás kizárólag a sokszor emlegetett, mindenki által ismert látványosságokat megnézni egy-egy országban, így ezúttal olyan európai falvakat és kisebb településeket mutatunk be, amelyek látványát sok főváros is megirigyelheti. Tartsatok velünk és fedezzük fel virtuálisan kontinensünk 10 legszebb kisvárosát!

 

1. Burano, Olaszország
burano_island-1_best_european_villages.jpg

Burano a Velencei laguna egyik kis szigetcsoportja, mely 0,21 km2-es összterületével eltörpül a nagy testvér mellett. Pontosan ez adja meg egyedi báját! Élénk színűre festett házai nem csak a dekorációért felelősek: annak idején így oldották meg, hogy a szürkületben hazaérő halászok könnyebben találják meg saját otthonaikat. Az utóbbi években szinte ellepték a turisták, de ha jól tekergünk, azért könnyedén találhatunk egy átmenő forgalomtól mentes csatornát egy lájkvadász Insta-fotó erejéig!

2. Positano, Olaszország

positano-40_best_european_villages.jpg

A négyezer fős itáliai falu alighanem a földkerekség egyik legszebb helyen fekvő települése, mely az Amalfi-part többi településével 1997 óta az UNESCO Világörökségének is része. Számos sztár üdült már e kedves községben, amit nem csodálunk, hiszen minden egyes négyzetmétere olyan, mintha egy mesekönyvből emeltük volna ki!

3. Oxford, Anglia
img_0678_best_european_villages.jpg

Oxford a világtörténelem egyik legjelentősebb városa nemzetközi hírű, hatalmas múlttal rendelkező egyetemével. Falunak, de még kisvárosnak is erős túlzás lenne nevezni, mégis, egyes részeinek hangulata valóban olyan, mintha egy kosztümös film jeleneteiben lennénk. A pezsgő egyetemi város tele van jobbnál jobb éttermekkel és pubokkal, ha autóval szeljük át Nagy-Britanniát, kihagyhatatlan állomás!

4. Hallstatt, Ausztria

hallstatt-12_best_european_villages.jpg

hallstatt-28_best_european_villages.jpg

Tízes listánk hozzánk legközelebb található városkája az osztrák Hallstatt, mely lélegzetelállító látványával igazán megérdemel egy hosszú hétvégi kiruccanást! A Budapesttől kereken 500 kilométerre lévő, ezer lelket számláló Alpok-beli falu különlegességét többek közt az adja, hogy mindössze egyetlen utcából áll, melyről teljes egészében ki vannak tiltva a turisták autói. Festői szépségét nem lehet eleget ragozni, de egy hajós kirándulás a mellette elterülő tavon valószínűleg tényleg felteszi a pontot arra a bizonyos i-re.

5. Ronda, Spanyolország
ronda-9_best_european_villages.jpg

A Spanyolország déli részén elterülő Ronda jókora ellentétben van neve magyar jelentésével. Az andalúziai kisváros elképesztő látványt nyújt, a szakadékok mellé települt házak teljesen ámulatba ejtik az embert. Fő látványossága az Új Híd, ami az ó- és újvárost köti össze. Már amennyiben „újat“ 1735-ben értjük, ekkor épült ugyanis a szakadékba tornyosuló híd. Ahogy Oxford esetében, itt sem beszélhetünk faluról, populációja magyar viszonylatban Salgótarjánéhoz mérhető. Azonban ez semmit nem vesz le az értékéből, botrányosan szép képet fest a panoráma a város minden egyes pontjáról.

6. Nerja, Spanyolország

nerja_spain-28_best_european_villages.jpg

A Málagától 50 kilométerre, keletre található Nerja a spanyol tengerpart egyik legszebb városa. Híres cseppkőbarlangjai, lélegzetelállító kilátása és egyedi hangulata kiemeli a számos csodás andalúz kisváros közül. A környéken megszokott sztenderdekkel ellentétben, itt nem épültek nagy szállodák, melyek elveszik a kilátást a Földközi-tenger elől. Sőt, a leírások szerint sok Costa del Sol-i üdülőhellyel ellentétben a nerjai a strandon bőven el is fogunk férni, nincs akkora tömeg, mint a környező turistaközpontokban. Az óvárosban található El Salvador templom vagy a Chillar vízesés kötelező program az ide látogatóknak!

7. Brugge, Belgium

img_3278_best_european_villages.jpg

img_3406_best_european_villages.jpg

Nyugat-Flandria legnagyobb városáról beszélünk, ugyanakkor senki ne gondolja, hogy egy kis intimitásért a szomszédba kell menni. Történelmi óvárosa számos hollywoodi produkciót megihletett már, 2000 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A várost gyakran nevezik az észak Velencéjének, hiszen rengeteg csatorna szeli át utcáit. Igazi vonzereje abban rejlik, hogy óvárosa a középkor óta alig változott, a mai napig ugyanazokon az utcákon sétálhatunk, melyeken esetleges belga ükapáink rótták a köröket. A teljesen elvarázsló város nem hiába Európa egyik kiemelt turisztikai célpontja. Vonattal elsősorban Brüsszelből érdemes megközelíteni, ami a fapados légitársaságok térnyerésének következtében nem is elérhetetlen célpont!

8. Şirince, Törökország

img_2761_best_european_villages.jpg

Az I. világháborúig ortodox görögök által lakott Şirince a környék leghíresebb bortermelő faluja, de első sorban nem erről nevezetes, önmagában is vonzza a turistákat. Ahogy egy magyar blogger fogalmazott „az egész falu maga egy látványosság“. Gyönyörű, kővel kirakott, különleges hangulatot árasztó utcái, kedves kis házai és páratlan panorámája bőven elég ahhoz, hogy ha autóhoz jutunk Törökországban – ne adj’ isten saját kocsinkkal megyünk el odáig – mindenképp megnézzük. Ha pedig nem vezetünk tényleg paradicsomba illő a helyzet: híres borászatuk a környéken fellelhető összes gyümölcsöt feldolgozza. Olyan különlegességeket is találunk náluk, mint az eperből vagy sárgadinnyéből készült alkoholos nedű.

9. Heidelberg, Németország

img_3690_best_european_villages.jpg

Heidelberg listánk néhány más tagjához hasonlóan nem igazi kisváros, ha hazánkban lenne, Magyarország 5. legnagyobb városaként tekinthetnénk rá. Mégis, az UNESCO világörökségének részét képző történelmi belvárosa kérdés nélkül kvalifikálja listánkra. Időszámításunk szerint 3. századig visszatekintő múltja, több, mint 600 éve töretlenül működő egyeteme és középkori városképe igazi csemege a kirándulóknak. Imádni fogod, ha arra jársz!

10. Garmisch-Partenkirchen, Németország

img_0367_best_european_villages.jpg

A bajorországi sport- és üdülőközpont 7 óra autóútra van fővárosunktól, a német-osztrák határon. A kisváros végtelen lehetőségét kínálja az aktív pihenésnek. Otthonra találnak a síelés, a kirándulás és a hegymászás szerelmesei, de hatalmas golfpályát is találunk a településen. Fantasztikus éttermei és gyönyörű panorámája csak arra vár, hogy felfedezd!

Forrás: traveltip.blog.hu

Értékeld a bejegyzést
[Összesen: 0 Átlag: 0]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

20 lélegzetelállító kerékpáros útvonal a világ körül

A kerékpározás népszerűsége az elmúlt pár évben újjáéledt akár mint közlekedési mód, akár mint szabadidős sport. A kerékpárosok azonban gyakran azt mondják, hogy unatkoznak az...

Európa legjobb bringás túraútvonalai

Vannak olyan vidékek, amiket kétségkívül bringával a legjobb bejárni. Itt jönnek Európa kifejezetten élvezhető és edzettségi szinttől függetlenül is bármikor teljesíthető bringás túraútvonalai. Utazz...

10 olcsó street food a nagy világból

Olcsó, hiteles és biztos befutó az Instán - szeretjük a street food-ot, ahogy te is. A street food nem csak nagyszerű módja annak, hogy...

A világ kedvenc ételei 12 ország konyhájából

Előfordult már veled, hogy külföldre utaztál, de nem tudtad, hogy mit érdemes enni az adott országban? Mutatunk néhány jellegzetes ételt, amik nem csak különlegesek,...

10+1 legjobb vízicsúszda a világban

Vízicsúszda - csak egy pár másodperces élmény. De az milyen pár másodperc már, te jó ég! Van extrém magas, szupergyors, villogó, duplahurkos, ugratós és...