fbpx
szerda, február 21Kedvcsináló ötletek

Őserdő megújulása | Egy brazil házaspár 20 évet dolgozott azon, hogy újratelepítsen egy őserdőt

Őserdő megújulása | A Földünkön évente szinte teljes erdők vesznek oda, és az ilyen fajta erőteljes környezetváltozást elsősorban nem csak az ember sínyli meg, hanem az adott környezetben élő állatvilág is.

Az őserdő megannyi állatfaja válik hontalanná egyik évről a másikra, mert a káros emberi tevékenységek elpusztítják lakóhelyeiket. Ezen szomorú jelenségen felháborodva döntött egy brazil házaspár úgy, hogy ők márpedig megpróbálják helyrehozni azt, amit az emberiség idáig elrontott – inspiráló történetük következik.

 

1994-ben Sebastião Salgado, a brazil fotós és újságíró, egy kelet-afrikai dokumentumfilm forgatásán eszmélt rá arra, hogy a Földnek segítségre van szüksége, ugyanis a dokumentumfilm a ruandai népirtás témáját boncolgatta.

A traumatikus élményektől szabadulni kívánó Sebastião a brazíliai Minas Gerais-i övezet zöldellő erdejébe menekült – ám amit ott tapasztalt még az Afrikában látottaknál is jobban megviselték. Az egykor pompásan tündöklő erdő helyén egy kopár, vadvilág nélküli terület állt, kiszáradt folyókkal és csak egy-egy szál korhadozó fával. Sebastião még jobban összetört.

Őserdő megújulása | a brazil házaspár áldásos tevékenységének eredménye
Őserdő megújulása | a brazil házaspár áldásos tevékenységének eredménye

 

Ekkor felesége, Lélia egy hihetetlen javaslattal állt elő: úgy vélte, hogy kemény erőfeszítés árán képesek lesznek visszaállítani az erdőt korábbi pompájába. Sebastião rögvest támogatta az ötletet és a folyamat elindult. Azóta csodálatos átalakulás történt.

Sebastião 1998-ban ültette el az első csemetét a területen ám hamar rájöttek, hogy két ember kevés az egész erdő megmentésére, ezért 24 munkást felvéve éjt nappallá téve azon dolgoztak, hogy csemetéket ültessenek, azoknak vizet és tápanyagokat biztosítsanak.

Eredmény 18 év távlatából
Eredmény 18 év távlatából

Ezzel egy időben Sebastião az interneten is toborzót hirdetett, ám az önkéntesek száma olyannyira megnövekedett, hogy az egész projektből elég gyorsan egy környezetvédelmi szervezet alakult, méghozzá az Instituto Terra. Az Instituto Terra legfőbb célja helyreállítani az Atlanti térség ökoszisztémáját – ehhez mára már számtalan más szervezet, iskola, intézmény is kapcsolódott.

Egy őserdő megújulása az összefogás erejével
Egy őserdő megújulása az összefogás erejével

 

1998 óta a pár több mint 4 millió facsemetét ültetett el, és közel 293 fafajtát sikerült visszatelepíteni a területre. A szervezet munkássága révén az erdő ismét régi pompájában tündököl, sőt élővilága is új erőre kapott, hiszen a fák jelenléte miatt visszaállt a trópusi mikroklíma is. Most legfőbb feladatuk az élővilág óvása, hiszen közel 172 madárfaj, 33 emlős és 15 féle kétéltű telepedett meg.

Megújuló őserdő | legfőbb feladat most az élővilág megóvása
Megújuló őserdő | legfőbb feladat most az élővilág megóvása

oserdo telepites4

 

A Salgado házaspár története remek bizonyíték arra, hogy minden egyetlen kis lépéssel kezdődik, és azzal a kis lépéssel is óriási dolgokat lehet véghez vinni.

Forrás: filantropikum.com

 

Tetszett az őserdő megmentésének története? Még számos inspiráló történet vár Rád a Világjáró sorozatunkban! >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük